Възгледите на един милиционер за политическата система

Разиграваният от ГЕРБ цирк с „вслушването във волята на народа“ навлезе във финална фаза

1539

В сряда (10 май) ГЕРБ внесе собствен законопроект за въвеждането на мажоритарна избирателна система и то не каква да е, а в 2 тура — точно според резултатите от референдума на Слави Трифонов. Имитацията на изпълнение на волята на суверена ще бъде разкрита след броени седмици, защото априори е ясно, че законопроектът няма да мине. ГЕРБ все пак са единствените, които смятат, че избирателите са тези, които трябва да кажат каква да бъде избирателната система. За разлика от тях всички леви, десни, реформирани и нереформирани, ченгета и псевдодемократи, които не отстъпват от партийно-листовата система. Хора като Корнелия Нинова, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Христо Иванов, Радан Кънев, Меглена Кунева и техните сътрапезници въобще не желаят да чуят за мажоритарна система, защото желаят хората да слугуват на тях, а не обратното.

Едно сърце стига

При пропорционалната избирателна система кандидат-депутатите трябва да спечелят единствено сърцето на партийния си лидер, който да ги номинира. При мажоритарната система номинирането става по съвсем различен начин, защото има значение дали номинираният ще бъде харесан от избирателите. Следователно колкото и да е важно сърцето на номиниращия го лидер, по-важната битка е за спечелването на сърцата на избирателите, защото те пускат бюлетината с неговото име. Партийно-листовата система рано или късно води до култ към личността в партията, наричан помодерному „лидер“ или „лидерска партия“. Този естествен процес се наблюдава дори в развитите демокрации, където избирателната система е пропорционална. По-същество такава е в Германия1 и там никой не поставя под съмнение лидерството на Меркел, въпреки многобройните ѝ грешки и смяна на позициите. Освен това „танте“, сама за себе си, е доста объркана жена, няма ясна визия за развитие, и така да се каже, страда от акутна безидейност. При нормални условия, тя отдавна е трябвало да отиде в историята, но благодарение на пропорционалната избирателна система тя още си стои. Нещо повече, социологическите проучвания сочат, че Ангела Меркел ще спечели изборите през м. септември т.г.

Тереза Мей може

Преди няколко седмици британският премиер предизвика предсрочни избори, които ще се проведат на 8 юни. Причината за това са разногласията в консервативната партия около Брекзит. 330-те места, спечелени при лидерството на Дейвид Камерън, са твърде крехко мнозинство в 650-местния парламент2. В американския, британския или френския парламент никога мнозинствата не са железни, защото членовете им са избрани по мажоритарната система3. Темата Брекзит разполовява британското общество и разделителната линия не е партийно обусловена. Британските парламентаристи никога не са се притеснявали да противоречат на лидера си, именно защото са свободни и техният избор не зависи от волята на лидера. Сега Тереза Мей чувства, че крехкото мнозинство от 4-5 души не ѝ гарантира безпрепятствено приемане на законите, свързани с напускането на Европейския съюз, затова са ѝ необходими избори, които да разширят парламентарното мнозинство на торите с 20-30 депутати, както предричат социолозите. Тереза Мей не се притеснява да ги свика, въпреки че настоящият мандат на парламента изтича в началото на м.май 2020 г. Да сте чули някой съпартиец на Меркел да й пожелае оставката? Не, няма и да чуете, въпреки че точно германската система леко е орязала правомощията на лидера, но те са все така предостатъчно.

Милиционерът и политическата система

У нас се твърди, че ГЕРБ ще спечели от мажоритарните избори. Вероятно това е така, защото местната власт е в ръцете на ГЕРБ, а при тези милиционери е известно упражняването ѝ. С бухалки, рекет и с помощта на НАП, РЗИ, БАБХ, и разбира се, милицията и прокуратурата няма как да не бъде издигната популярността на гербаджийските мажоритарни кандидати. Но това е само временно, още с първите мажоритарни избори нещата ще се подобрят. Естествено, за да започне радикална промяна на политическото представителство ще трябва да минат поне 3-4 избора на парламент по мажоритарната система, но все някога трябва да се започне, защото партийно-листовата система със сигурност е стигнала дъното и сега копае надолу.
За толкова години Бойко Борисов стана известен със страхливостта си, но второто качество, което демонстрира е безкрайната си неискреност. Затова внасянето на законопроект за мажоритарни избори в 2 тура няма за цел въвеждането им, а е действие за укрепване на статуквото.
Олигархията има своите представители и те винаги са в партиите, по дефиниция няма независими. Не че мажоритарната система е панацея или пък е непробиваема за олигархията, но поне ще им трябва време и ресурси докато я овладеят, докато сегашната търпи вече 30-годишното й робство.

Бележки

  1. Независимо от т.нар. два гласа, първият от които е за конкретна личност, разпределението на мандатите в Бундестага се прави на базата на 2-рия глас, който е за партия.
  2. Камара на общините на Обединеното кралство.
  3. В един тур (first past the post) при първите два парламента и в 2 тура във Франция.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here