Мръсни игри на прокуратурата

Има нещо гнило в Швеция. Към перфектния имидж на страната, създаден от неустоимите шведки, се добави и изпълнението на поръчки от тяхната прокуратура

15871

На 19 май 2017 г. Ройтерс и британският в. Гардиън излязоха с новината за прекратяване на разследването срещу Джулиан Асандж от шведската прокуратура. Прокуратурата го обвиняваше в изнасилване на 2 жени по време на неговото посещение в Стокхолм през м. август 2010 г. След получаване на неоторизиран достъп до документация, цялата история е разработена от в. Гардиън с публикацията „10 дни в Швеция: пълните обвинения срещу Джулиан Асандж“ от 17.12.2010 г. Няма съмнение за устроен „любовен капан“ на създателя на Уикилийкс, защото паралелно с шведското обвинение за изнасилване на 2 прекрасни шведки1, в САЩ Асандж е разследван по Акта за шпионаж от 1917 г., вследствие действията на неговия информатор Брадли Майнинг2. Обвиненията в сексуални престъпления на Асандж, основателно наречени от неговите привърженици „любовен капан“ всъщност не са точно в изнасилване, защото половият акт е консенсусно проведен, а в отказа на Джулиан да използва предпазни средства при осъществяването му, въпреки изричното желание на партньорката му.

Сянката на Мата Хари

Още по време на Първата световна война Мата Хари използва същите умения като Мис А и Мис Вx23, за да получава информация, а и за изнудване. Този прийом е широко използван от хилядолетия, но с Мата Хари официално се въвежда понятието „любовен капан“4, който в случая щраква върху Асандж. САЩ са империя и смятат, че трябва да се защитават от всякакви лийкове с позволени, но и непозволени средства. Това, според мен, е укорително, но Швеция не би трябвало да позволи забъркването си в мръсните игри на Империята.
Дискредитирането на опонента се използва от памтивека за спечелване на предимство. То обаче е измамно и действа само при слабите мозъци. Дори Джулиан Асандж да е изнасилил брутално двете шведски красавици, това по никакъв начин не се отразява на Уикилийкс и неговите разкрития. Престъпленията, извършвани от властниците не се погасяват с омаскаряването на източниците, дали гласност на безобразията.

Едни твърде лицемерни „големи демокрации“

В скандала с Асандж имаме замесени няколко „големи демокрации“: САЩ, Швеция и Великобритания. Тези страни са известни и като „стари демокрации“, а срещу тях седи Еквадор5, една скромна 16 милионна държава в северозападната част на Южна Америка, чиято официална валута е щатският долар. Известна с диктатурите си6, вкл. военни диктатури и военни правителства, но в случая с Уикилийкс решително се е позиционирала на страната на Свободата на словото.
Въпреки свалянето на обвиненията от страна на шведската прокурорка Marianne Ny7, Асандж е нарушил условията на гаранцията си във Великобритания и винаги може да бъде задържан по тази причина, ако напусне убежището си — еквадорското посолство в Лондон. Така поради безкрайната привързаност на Великобритания към закона, Асандж не може да излезе на свобода, въпреки отпадналите обвинения.
Основателят на Уикилийкс се предава на британската полиция на 07.12.2010 г., държан е 10 дни в единична килия8, преди да бъде пуснат под парична гаранция. Укриването на Асандж в еквадорското посолство се счита за нарушаване условията на гаранцията от британските власти и снемането на „шведските обвинения“ не могат да повлияят на това негово „друго“ нарушение. Тъй като законността е над всичко, дори след оттегляне на скалъпени обвинения, ако си опитал да се укриеш с цел да се защитиш от измислиците, продължаваш да си виновен. Това се нарича демокрация!

Бележка на автора: В илюстрацията, вдъхновена от Многоликия Бог на „Игра на тронове“, са показани добрите и лошите не само във връзка със случая Асандж. Барак Обама, в известна степен, има и положителен принос в историята, защото той помилва Брадли Манинг — намали му присъдата и вече като Челси Манинг излезе от затвора на 17.5.2017 г. Информаторът на Уикилийкс е осъден на 35 години затвор, но Обама намалява присъдата му общо на 79 год. „Намаляване на присъдата“ е особен вид институт на президентското помилване, изразяващо се само в скъсяване периода на лишаване от свобода, но нищо повече; в този смисъл не е намаляване на присъдата, нито пък тежестта на нарушението (на англ. ез. commutation), какъвто смисъл имат някои от другите президентски помилвания. Указът за „помилване“ на Манинг Барак Обама издава на 17.1.2017 г., а отстъпва президентския пост на Доналд Тръмп на 20.1.2017 г.
В никакъв случай безобразията на чужди прокуратури не могат да намалят тежестта на извършваните нарушения от българската прокуратура, която по времето на някой си Сотир се е превърнала в сталинска институция (не като структура или начин на организиране, а като начин на действие). Безкрайно многото честни действия на шведската или американската прокуратури също са факт, който не бива да се пренебрегва, докато българската прокуратура няма нито едно10 такова действие. Затова и не може да става сравнение между САЩ, Великобритания и Швеция, от една страна, и България, от друга. Първите на 99 честни действия имат едно безчестно, а при българската прокуратура числата са точно обратните.

Хронологията на събитията може да бъде разгледана във в. Гардиън с публикация на 19 май 2017 г. от долния линк:
Timeline: Julian Assange and Sweden’s prosecutors

Бележки

  1. 26-годишна от гр. Еншьопинг и 31-годишна от Стокхолм. Истинските им имена са неизвестни, по делото са посочени като “Miss A” и “Miss W”.{б. ред.}
  2. Понастоящем това е трансексуална жена с име Челси Елизабет Манинг, родена като мъж с името Брадли Едуард Манинг, но с женско самосъзнание.{б. ред.}
  3. По този начин са посочени 2-те „жертви“ на Асандж в обвинителния акт.
  4. Понятието включва и други цели, освен изброените. Например: широко разпространено в Латинска Америка е проверка на гаджето със способа „любовен капан“ — тества се верността на любимия/ата като се организира флирт с 3-ти човек, ако проверяваният отвърне на флирта, капанът е щракнал. {б. ред.}
  5. Дала убежище на Асандж, докато „големите демокрации“ правят машинации с цел да го арестуват.
  6. В миналото си. {б. ред.}
  7. Почти 5 години бяха необходими на обществеността, за да бъде убедена да разпита Асандж в посолството на Еквадор в Лондон. Напомня малко на отказа на Цацаров и смешната българска прокуратура да разпита Цветан Василев по видеоспособ.
  8. Означава без никакъв контакт с външния свят, контактува се единствено с тъмничарите.
  9. Считано от датата на 1-вото му арестуване от военните, а именно 27.5.2010 г.
  10. Леко пресилване.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here