Филипика за шайката

Авторът на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“ пръска научни познания от телевизионния екран

1327

На 26.5.2017 г. по БНТ в предаването „Още от деня“ се появи настоящият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, за да даде отчет относно 5-седмичната парламентарна дейност. Още в 1-вата минута успя да определи правителството хем като „не лошо“, хем като „добро“. Във втората минута, вече зададе еталона за обективност — самия себе си и посъветва опозицията да бъде обективна като него. Неговата интелигентност е безспорна. В разговора успя да се сравни с няколко известни членове на БСП, но тези сравнения издават някакви комплекси. Споменатите от него „другари“ не са на неговото интелектуално ниво, а и, струва ми се, намирането на такъв човек ще е трудно.

Проблемът е в претенциите. Въпреки, че обектът владее български на едно много добро ниво, много над колегите си, даже и над повечето журналисти, все пак има някои термини, които силно му убягват. Един от тях е литературният термин „филипика“, което означава „гневна изобличителна реч“ според Речника на литературните термини на издателство „Наука и изкуство“1. Според речника на Тодор Беров е „изобличителна реч или съчинение с полемично съдържание“2. Следователно филипиката може да се произнесе, а не да се каже, каквато колокация изобрети Тодоров. Точно както въпросите се задават, а не се питат. Политологът също така „казва заключения“, вместо просто „да ги прави“.

Второ, семантичното поле на термина „аксиома“ няма пресечна точка с познанието на претенциозния Тодоров. И така аксиомата3 е твърдение, което се приема за вярно без да е необходимо неговото доказване (например: Бог съществува). За разликата от теоремите, аксиомите не могат да бъдат изведени дедуктивно, нито пък демонстрирани чрез математическо доказване. Следователно „аксиомата за БСП“4 на Антон Тодоров не е никаква аксиома, а теорема, защото тя не просто е доказана в практиката, но и самият Тодоров в разговора приведе доказателства.

На трето място, в опита си да възвеличае ГЕРБ, гостът в студиото определи партията, от която е депутат за „плавилен котел“. Искаше да каже едно, а се получи съвсем друго. Метафората е неправилна, защото в котела се претопяват различните ингредиенти до получаване хомогенна смес (в металургията е сплав). Тодоров искаше да каже, че демократичността на ГЕРБ е толкова голяма, щото в нейното лоно съжителстват (едва ли не) от крайно леви до крайно десни политически субекти, но обърка метафората. Излезе, че всъщност ГЕРБ прибира всякакви хора под крилото си, претопява ги и те се превръщат в една еднородна маса. Не спомена, но най-вероятният краен резултат на тази едносъставност е: всички стават „милиционери“.

Финалът на интервюто бе белязан от апотеоз за Борисов, а неговите „клеветници“ бяха наречени „въшльовци“. Кралят на България имал диплома за средно образование „пълно 6“ („отгоре до долу само шестици“). С това Антон Тодоров доказа безграничната борисова интелигентност, отхвърли Винету като единствена прочетена книга и пр., и пр. Всъщност с тези аргументи и дедуктивния път, който измина Тодоров, показаха, че лицето няма нищо общо с науката. Всичко са само претенции и комплекси.

Колекция бисери във видеоклипа:
казвам заключение — 2’18”
създават се паралелни (бих казал) апендикси — 2’35”
каза една филипика по повод държавното управление на икономиката — 2’42”
те направиха цяла поредица от подобни апендикси — 2’52”
не можем да ги вземаме сериозно — 3’10”
това е като аксиома при тях — 3’45”
може би преварвайки другия ви въпрос — 4’52”. (Тук следват дълбокомислени разсъждения за езика, който така добре не познава. Стига дори до прозрението, че „когато думите не се употребяват по предназначение настъпва хаос, ентропия, разбъркване“ до 5’13”)
Сега в момента ни гледат стотици хиляди хора. Тук не че Ви правя комплимент, това е едно прекрасно предаване, в което… така с голям интерес се следи от много хора — 5’19”
около 10’ „винаги съм честен“
променят се фактите, променят се документите5 — 12’18”
въшльовци — 12’31”

Бележки

  1. Автори: Лозан Ницолов, Любомир Георгиев, Христо Джамбазки и Спас Спасов, трето преработено и допълнено издание, гр. София 1973 г.
  2. Беров, Тодор, Речник на литературните термини, изд. Зограф, гр. Варна 2000 г.
  3. Има логически и нелогически аксиоми. Логическите аксиоми са универсални истини, докато нелогическите са постулирани свойства.
  4. „Започне ли БСП да говори за социална справедливост — значи някой някъде нещо краде“, около 3’40” на видеото. {б. ред.}
  5. Съвсем друго иска да каже, защото казаното е безсмислица. Вероятно има предвид — обогатява се информацията, появяват се нови документи или се поставят под съмнение автентичността на стари.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here