Каталог на езиковите измами и извращения

Политическата коректност е една от най-уродливите форми на лицемерието

3179

По-рано днес Доналд Тръмп „изненада“ цял свят и туитна: „Ние трябва да престанем да бъдем политически коректни и да се върнем обратно на работа по сигурността на нашите граждани. Ако не помъдреем, нещата ще станат по-лоши“, в отговор на поредните атентати в Лондон. По-късно успя да се сдърпа с кмета на британската столица Садик Кхан1. Умиротворители се опитаха да изкарат ситуацията като недоразумение между Кхан и Тръмп, но всъщност американският президент се подигра на кмета за изречението “No reason to be alarmed”. Очевидно Садик е имал предвид обстановката след атентата и включването на всички спасителни екипи в преодоляване на последствията от атентата и апостериорно засилване на сигурността. Но Тръмп му каза „глей го тоя, нема̀ло причина да се тревожи, след поредния атентат“. Няма съмнение, че „Оранжевото торнадо“ много добре е разбрал думите на кмета, но отказва да пропусне случая, да изтъкне проблемите, създавани от политическата коректност.

Вече няма цигани по света

Една от най-отвратителните замени на термини беше замяната на циганин с „ром“. Термините никак не са равнозначни, защото ромите са една част от циганите (в България, а в други страни по света, най-многобройната, но далеч не единствената). Специално в България циганите са 3 групи: йерлии, калдераши2 и рудари. Само 1-вата група реално са роми. Името им идва от турски език и означава „местни“. От своя страна се разделят на ‚дасикане рома‘ и ‚хорахане рома‘, което означава „български“ и „турски“ цигани съответно — не е много точно, защото разделението реално е религиозно (1-вите са християни, по-голямата част православни и частично протестанти, а емигриралите в чужбина стават и католици3, 2-рите са мюсюлмани). Калдерашите са получили името си от румънската дума за котел (caldera), защото се занимават с бакърджийство. Религиозната принадлежност на тази група е аналогична на ‚дасикане рома‘, въпреки че не са местни, а са се преселили от съседни и не толкова съседни страни4. Рударите са т.нар. ‚влашки цигани‘. По време на антициганските вълнения през 2011 г. в Катуница, а и много след това, Цар Киро стана медийно известен с прозвището „ромски цар“. Нещастните журналисти, в непреодолимото си желание да блестят със светски и висок стил наричаха този калдераш „ромски цар“, което е пълен нонсенс, но необразоваността, особено съчетана с претенции и желание за блясък, ражда точно такива безумия. В Европа ситуацията е аналогична. Слаби мозъци кръстиха циганите роми и започнаха да ни правят забележки, когато се изразяваме „неподходящо“. Определяха точните научни термини за етническите групи като „обидни“ и си създаваха собствени скудоумни определения, които се опитват да наложат на по-умните от тях силово.

Гейовете създават проблеми

Преди няколко години в една своя езикова бележка проф. Стефан Брезински имаше предвид, че съществителното „гейове“ създава ортографски проблеми, а не някакви други, защото много високообразовани българи го изписват неправилно като „геове“.
Етимологията на думата е от старофренски език (около XIII в.) “gai” — весел. Всъщност думата означа още: щастлив, шарен, безгрижен, развратен. Езиковедите сега ни учат, че „гей“ е по-правилно от хомосексуалист, защото прилагателното име се отнасяло и за двата пола, макар преимуществено да отразява мъжете, привличани от същия пол, отколкото лесбийките. „Учените глави“ ни съветват да не използваме думата като съществително име, защото е обидна, а само като прилагателно. Разбира се, в българския език е безсмислено, но в английския има „малък нюанс“. Сравнете: He / She is a gay с He / She is gay. Или пък Few gays walking с Few gay people walking.

Афроамериканец в САЩ, а в Африка —афроафриканец?

Туит на Доналд Тръмп за политическата коректност, 04.6.2017 г., 04:19 am
Туит на Доналд Тръмп за политическата коректност, 04.6.2017 г., 04:19 am

Чудех се дали да не го оставя само като заглавие, защото е достатъчно красноречиво, но смятам да вметна едно изречение за колегата Марк Твен. Усилено се редактират произведенията му и няма да се учудя, ако един ден го забранят. Всички думи за „негри“ се заличават и се заместват с политически коректните термини от едни празни кратуни. Оказва се, далеч не само в България е популярно редактирането на CV-то за превръщането на избрани хора в нови личности. След Деветосептемврийския кървав преврат броят на произведените активни борци значително е надвишавал истинските шумкари, които са се крили из гората и са ограбвали мандри. След Десетоноемврийската нежна революция се появиха неочаквано голям брой дисиденти, част от които впоследствие се оказаха доносници на тайните комунистически служби. По същата логика и в най-великата демокрация решиха, че имат право да редактират Марк Твен. Позорно дело! Някакви тикви си позволяват да преправят „най-великата американска новела“5. Инициативата за смяната на терминологията не е на засегнатите групи, а на хора, искащи да блеснат със своите знания и обикновено нямащи нищо друго общо с казуса. Тези перверзници се опитват да налагат стандарти, въпреки собствената си слаба образованост.

Ислямът е мирна религия
Имигрантите бягат от война

Колкото и атентати да направят нашите приятели-ислямисти либералният елит ще продължава да твърди, че ислямът е повече от мирна религия и все повече ще превръща в крепости жилищата си, а ще оставя обикновените хора на милостта на радикалните елементи. Преди много години Даунинг стрийт беше улица, по която свободно се минаваше, впоследствие на нея се появиха бариери, а сега вече и дебела метална ограда, която не може да бъде преодоляна и от тежкотоварен камион. Елисейският дворец изцяло затвори Рю дьо Л’Елизе и прилежащите му тротоари по ул. Фобур Сен Оноре и Авеню дьо Марини. Докато, на нас, обикновените хора ни е вменена задачата да интегрираме чужденците, те, властимащите интегрират все по-нови съоръжения за сигурност, тяхната собствена сигурност. Със знамето на демокрацията ни задължават да интегрираме някого, когото ние не желаем6, но под същото знаме аз не мога да ги накарам да си разширят кръгозора или да получат по-добро образование или да почетат малко повече, защото те и „така си били добре“. Ами, че и аз „така съм си добре“ и не искам да интегрирам никого.

Туит на Доналд Тръмп към Садик Кхан, 04.6.2017 г., 04:31 am
Туит на Доналд Тръмп към Садик Кхан, 04.6.2017 г., 04:31 am

Масовото преселение на „бежанци“ към Европа, бе по същество масова емиграция (имиграция за Европа). В групите на т.нар. „бежанци“ преобладават младежите, а девойките и семействата са незначителна част. Освен това, сред тези имигранти се наблюдава движение на сериозни парични средства, давани на каналджии и за подкупи на администрацията. Това свидетелства за едно повишено бежанско благосъстояние, което не се връзва много-много с „трагичната“ им история, на която сами са разказвачи. Всеки опит да бъдат наречени нещата с истинските им имена, обаче довежда до буря от обвинения, заклеймявания и отлъчвания.

Голямата поява на Доналд Тръмп на политическата сцена доведе известна смяна на „върховния“ политически речник, но и неистова злоба срещу него. Най-високостоящият политик в света не се съобразява с политическата коректност, наложена от извратени политически лидери. Това е едно добро начало.

Бележки

  1. На български език известен и като Хан.
  2. Някъде изписвани и като „кардараши“. Въпреки това, предвид етимологията научният термин е „калдераши“.
  3. Например тези, които са се заселили в Испания, Португалия и Италия.
  4. Масовото преселение на тази група в България е между двете Световни войни, като емигрират от Войводина, Беломорска Тракия и Вардарска Македония.
  5. За велики американски новели са обявявани много произведения, но няма автор през XIX в. с 2 велики произведения с изключение на Марк Твен: „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“, обявени съответно през 1876 г. и 1884 г. съответно (между тях няма обявявана друга книга). Има само още един автор с 2 произведения в престижната ранглиста, но той е за XX в. — Уилям Фокнър със „Светлина през август“ за 1932 г. и „Авесаломе, Авесаломе!“ за 1936 г.
  6. Нещо повече, самите субекти на интеграцията също не я желаят. Те само искат да докопат социалните системи на страните-домакини или други придобивки.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here