Озвънчаване на котката

Независимата британска разследваща група Bellingcat окончателно доказа руската връзка в свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии

708

Английският идиом Belling the Cat е дошъл през Bell the cat и означава „да поставим звънче на котката“. Произхожда от една басня на Лафонтен1 („Съветът на мишките“), която в английски е известна под заглавието „Звънчето и котката“. Събрали се мишките, за да решат много важен екзистенциален въпрос. Техният доайен запознал присъстващите със заплахата — котаракът Родилард2, който смущавал живота на мишките. Където минел — „мишок не никнел“. Събранието решило да се постави звънец на котката, чийто звън щял да предупреждава всички мишки за близостта на Родилард, но така и не се появил доброволец, който да монтира на котката въпросната система за ранно предупреждение.
Британците от Bellingcat не се притесняват да закачват не само звънци, а направо камбани на всякакви чудовища, които тормозят невинни. Едно такова е Путин с цялата му престъпна администрация. За да не бъда обвиняван в хиперболизиране, ще напомня на читателите, че в полет MH17 са загинали почти 300 души.

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии

Редовен полет на Малайзийските авиолинии от Амстердам до Куала Лумпур на 17.7.2014 г. в 16:20 ч. (местно време) беше свален в източна Украйна на около 40 km от руската граница. Мястото на катастрофата е контролирано от Донбаската народна милиция — източноукраински сепаратисти, съставени предимно от руснаци и с мощната подкрепа на Кремъл. Разбира се, руснаците силно отричат това, но те също страдат неизличимо от волунтаризъм — смятат, че със силата на собствената си воля променят действителността. Доказателствата за престъпното участие на руската императорска власт са толкова многобройни, щото няма нужда да бъдат изреждани тук. Официалните разследванията установиха, че ракетата земя-въздух, свалила самолета Боинг 777-200ЕР, е изстреляна от руски зенитен комплекс Бук. Верни на принципа за дезинформацията, широко използван във всички тоталитарни държави от Древността до наши дни, Донбаските сепаратисти и Кремъл категорично отрекоха това. Сътвориха множество сценарии за украински изтребител, който по някаква странна траектория е изстрелял ракета въздух-въздух срещу нещастния пътнически самолет, имаше даже такива дето намесваха Божествен гръм, стоварил се върху самолета, и какво ли още не, но общото между тях беше силната степен на невероятност. Украинските власти също имат вина, защото са дали въздушни коридори на пътнически самолети над територии, в които се водят бойни действия, но тяхната е несравнимо по-малка спрямо тази на екзекуторите. Резултатът е 298 загинали, 283 пътници + 15 души екипаж. От тях 2/3 са холандци, около 15% малайзийци (вкл. екипажа), около 10% австралийци, 4% индонезийци, 3% британци, а останалите държави, загубили свои граждани са: Белгия и Германия — по 4-ма души, Филипините — 3-ма, Канада и Нова Зеландия — по 1 човек.

Разследването на Bellingcat

Сравнения на надписа 332 във времето, Снимки: Bellingcat
Сравнения на надписа 332 във времето, Снимки: Bellingcat

Още с първоначалното отричане на очевидното и измислянето на фантасмагорични сценарии, стана ясно, че диктаторският режим в Москва няма да помогне за разкриването на истината, затова се включиха много разследващи журналисти, от които най-ярко се открои Bellingcat. Няма да се впускам в подробности относно тяхното разследване, защото е добре то да бъде прочетено в оригинал (в сайта им има превод на руски език).
В България 5-тата колона на Москва има традиционно много силни позиции. В номинално управляващата коалиция има няколко формации с подчертано русофилски нагласи. Казах „русофилски“ само защото и у мен има някакви политическа коректност, която трябва да бъде премахната, точният термин е „руски подлоги“. Онзи Бай Ганьо Борисов също е… ъъъъ русофил. Тези рубладжии прокарват успешно престъпната руска политика на Територията. Назначили са сума ти мурзилки, които ежедневно бълват дезинформация (къде безплатно, къде платено), но отравят и без това силнокиселата българска медийна среда. Затова е хубаво, че има групи като Bellingcat.

Такива са новините днес за масовото убийство на 300 души, 3 год. по-късно. Престъплението извършиха разбеснели се властници, а новините достигнаха до Вас благодарение на едни от стожерите на свободното слово, които винаги са на запад от Вас. Благодаря Ви, Bellingcat!

Бележка на автора: последните доказателства на Bellingcat четете тук.

Бележки

  1. Някои приписват баснята на Езоп, но няма автентични доказателства за неговото авторство.
  2. Словообразуването е от глагола мъча, измъчвам, глозгам, оглозгвам + сланина. В баснята Лафонтен го нарича още Родилардус.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here