Божествена трагедия

Ройтерс разкри изборните измами в Русия, които са и основната причина там да си имат цар, а не президент

1443

На 12.9.2017 г. Ройтерс в обширен материал под заглавие „В руска избирателна секция избиратели-фантоми гласуват за Царя“ изобличава изборните измами в Русия. След грандиозните фалшификации на парламентарните избори през м. декември 2011 г. (избори за долната камара – Държавната дума) и масовите протести в Москва и Санкт Петербург, тогавашният президент на Русия (Дмитрий Медведев) издава указ за монтиране на видеокамери и предаване на живо от избирателните секции. Системата трябва да проработи за президентските избори през 2012 г. Монтирани са над 200 хил. камери в около 91 хил. секции, похарчени са половин милиард щатски долара. На сайта webvybory2012.ru всеки може да гледа стрийминг видео на изборния процес.

Хроника на една предизвестена измама

През м. декември 2011 г. в Русия премиер е Владимир Путин, а президент Медведев, дотогава партията им Единна Русия има конституционно мнозинство, но корупцията, прояла цялото путиново царуване и бездарното управление са ядосали до крайност руските избиратели. Пропагандните клишета и заклинанията на мурзилките не се отразяват на икономиката и тя очаквано е в упадък. Нагласите са били, едва ли не, Единна Русия да отстъпи властта, но официалните резултати са други. Единна Русия печели 49% от гласовете, а получава 52% от мандатите (238/450), т.е. осигурява си абсолютно мнозинство въпреки катастрофалния спад в подкрепата. След тях се нарежда Комунистическата партия с около 20%, Справедлива Русия с 13%, Либерално-демократическата с 12%. Не преминават 7% бариера: Яблоко, Руските патриоти и Партията на растежа. Въпреки очакванията за крах на олигархичната Единна Русия, се оказва, че тя ще продължи да управлява. Народът въстава и се получават най-масовите протести до ден днешен в Москва и Санкт Петербург. С цел да успокои обстановката и да замаже изборните измами, Медведев издава указ за живо видеопредаване на избирателния процес, което ще се осъществи на идващите президентски избори, на които Путин ще бъде избран за 3-ти път.

Няма значение кой и как гласува, има значение само кой брои

Съвсем очаквано Путин става за 3-ти път президент на Русия и вече съвсем е легализирана схемата на прекъсване на мандатите с един Медведев и след това още 2 за падпалковник. Камерите очевидно не са средство за борба с предизборните измами. И на децата беше ясно, че предизборните шашми няма да се осъществяват пред камера. Дори беше ясно в кой процес ще се извършат фалшификациите — в преброяването, защото там винаги се е крил ключа към Путиновите успехи1.
Множеството записи от м. декември 2011 г., направени от обикновени избиратели, на брутални изборни измами бяха предадени на руската прокуратура, ръководена от Юрий Чайка. Този висок гост на Цацаров, който ще посети българските си колеги-мошеници след няколко дни може и да им предаде някакъв челен опит как Бойко и Пеефски да останат на власт толкова дълго, колкото Путин. Какво мислите заключи прокурор Чайка за видеодокументираните мръсотии? Че фалшификации на парламентарните избори през м. декември 2011 г. има! Но фалшификаторите са авторите на записите, а цялата изборна администрация била кристално чиста.

Разкритията на Ройтерс

Избирателните урни докладват на Царя, Снимки: Интернет, Колаж: Юли С.
Избирателните урни докладват на Царя, Снимки: Интернет, Колаж: Юли С.

В избирателна секция № 333 в град Владикавказ2, репортерите на агенцията преброяват 256 гласоподаватели, участвали в местните избори, които се разглеждат като генерален тест преди президентските избори, насрочени за 18 март 2018 г. Та тази избирателна секция съобщава, че са гласували 1331 души, а по-късно (явно гласовете не са стигнали) се поправя на 1867 души. Тоест, 256 души са дали 1867 гласа или средно по 7,3 гласа на човек. Естествено, печели Единна Русия със 73%. Един от застъпниците на президентската партия, в посочената секция е гласувал точно 10 пъти — видян е от репортерите на Ройтерс да се приближава 10 пъти до урната и да напъхва там някакви бюлетини. Даже, струва ми се, че застъпникът е напъхал много повече от 10 бюлетини в урната, просто само 10 пъти я е приближавал.
Друг интересен случай е секция № 618 в Белгородска област (граничи с Украйна), където репортер на агенцията е придружавал мобилната секция, посещавала домовете на хора със здравословни проблеми. Броят на домашно гласувалите е около ¼ от общо гласувалите в посочената избирателна секция. Опозицията твърди, че с тези мобилни секции се правят измамите, защото те не са подложени на толкова стриктен контрол, какъвто се осъществява в „нормалните“ места за гласуване. За да бъдеш посетен от мобилна секция, трябва предварително да си подал изрична молба, но пред репортерите на Ройтерс част от посетените са отрекли да са подавали такава. Могат да отричат колкото си искат, но комисията е взела гласа им. Според журналистите гласувалите в мобилната урна са 14 души, но отчетените гласове на място в секцията са 18, т.е. с около 30% нарастване. Следва да се подчертае, че това става в секции, където има репортери на чуждестранна агенция, чиято основна цел е да следи за честността на изборите, а представяте ли си какво е ставало в урните, които са били само под контрола на савецките3 власти?

Диктаторът-милиционер

Също като в България, и в Русия управляват милиционери от най-долнопробен тип4. И двете комунистически страни са проядени от корупция, олигархията е натрупала богатствата си чрез грабежи на обществени средства, главните прокурори са някакви чайки, а съдиите са безнадеждно болни от орнитоза5. Медиите са съсредоточени в лапите на корпулентни олигарси, които излъчват само генералната линия на партията и нищо друго. Истинската опозиция е извънпарламентарна и натикана в ъгъла, вместо нея има назначена опозиция, така да се каже „официална опозиция“, независимо дали е Компартията на Генадий Зюганов или т.нар. БСП на Корнелия Нинова, но те всячески подкрепят управляващите във всякакви безчинства. Много са приликите между савецкия модел и България, а разликите са единствено в по-голямата бездарност и значително по-ниската „класа“ на родните представители.
Путин е обявяван многократно за най-влиятелния човек на планетата (вкл. от сп. Форбс), но последните разкрития на агенция Ройтерс доказват, че той е един обикновен мошеник, презиран от интелигентната част на руския народ и задържал се във властта само благодарение на измами. Всичките хвалби, впрочем някои от тях от уважавани лидери на мнение в нормални държави, отправяни към такива диктатори, обожествявани от феновете си, са по същество твърде отвратителни. На тези хора ръцете са изцапани с кръв, независимо от „официалните“ отричания за убийства на журналисти и политически опоненти. Намирането на някакви нещастни изкупителни жертви, целящи да отпишат греховете от сметката на сатрапи като Владимир Владимирович, е част от пропагандата, но тя не променя истината. Историята на цивилизацията ни учи, че почти всяко божествено царуване води до лична трагедия на диктатора. Колкото по-рано, толкова по-добре.
Няма да съм докрай честен, ако не призная и добрите качества на руския президент: например има хубави очила (вж. снимката).

За финал бих се обърнал към туристите или журналистите, които посещават или изследват тези „прекрасни“ страни — Русия или България:
“Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate” или „Вий, що пристъпвате тук, надежда всяка оставете“.

Бележка на редактора: политиката на редакцията е материалите да се подписват с алоними, но за нещастие нямаме журналист, пишещ под пеннейм Данте Алигиери.

Бележки

  1. При всяка диктатура, където за парлама се организират избори, измамите са в преброяванията (респ. отчитането на резултатите).
  2. Столицата на Северна Осетия.
  3. Пейоративно за едни все още комунистически власти. Интенционална ортография.
  4. Даже, според мен, не съществува друг тип.
  5. Остро инфекциозно заболяване с развитие на интерстициална пневмония (интерстициум – тъкан, заобикаляща и разделяща алвеолите в белия дроб). Първоначално наричана ‚пситакоза‘ от гр. ез. psittakos – папагал, но след като се открива, че не само папагалите я пренасят се преименува (гр. órnis – птица). Тоест, болестта се пренася и от корумпирани чайки.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here