Изгнилите ябълки продължават безчинствата си

Наскоро назначената шефка на Софийски апелативен съд (САС) безпрепятствено продължава с корупционните си практики

21865

На 05.7.2016 г. съдийската колегия на ВСС1 избира Даниела Дончева за шеф на САС. Гласовете се разделят 9:5, като към чугуненото 8-членно мнозинство се присъединява Камен Иванов и за гнилата ябълка гласува една прекрасна девятка: Георги Колев, Димитър Узунов, Светла Петкова, Галя Георгиева, Милка Итова, Мария Кузманова, Даниела Костова и Каролина Неделчева. Трябва да се подчертае, че ако за Вас гласува тази великолепна 8, то Вие не сте кой да е, а сте одобрен от върховните управители на Територията (Борисов и Пеефски) и с този акт вече Ви е издаден Licence to kill2. Но, моля Ви, не се обезсърчавайте! Не е необходимо да изглежате като Шон Конъри или Даниел Крейг, може, съвсем спокойно, да изглеждате като Пеефски или Борисов, и дори да имате тяхното IQ, за да сте председател на който съд си пожелаете; въпросът е да имате достатъчно качества, за да Ви пожелаят те.
Петимата против са: Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. Изборът на Дончева идва след 3-годишна сага, в която се кандидатират: Веселин Пенгезов (за 2-ри мандат), Стефан Гроздев (и. д. ръководител на съда след отстраняването на Пенгезов, а понастоящем член на ВСС от парламентарната квота на ДПС3) и Нели Куцкова (на 2 пъти). Естествено, в края на всяка процедура, провеждана от ВСС, колкото и кандидати да се явят, колкото и достойни да са те, се избира най-гнилата от всички възможни ябълки. Така бе пренебрегната на 2 пъти Нели Куцкова, за да дойде Даниела Дончева.

Първи признаци за гниене

През пролетта на 2017 г. Даниела Дончева предложи за свой заместник Иво Дачев, който зае нейното собствено място на зам.-председател и председател на гражданското отделение на САС4. Иво Дачев беше замесен в неправомерното разпределение на делата в Софийски градски съд (СГС) по времето на Владимира Янева, където той ѝ беше заместник и председател на търговското отделение. Определянето датата на фалита на КТБ Дачев разпредели на себе си (докато е още в СГС) и определи най-невъзможната дата за несъстоятелност — датата на отнемане на лиценза на КТБ — 6 ноември 2014 г. Това е най-късната възможна дата и тогава всички цесии щяха да бъдат законни. Датата с нищо не може да бъде мотивирана, освен със задкулисните дачеви интереси. Прокуратурата и БНБ5 обжалваха пред САС, като пожелаха тази дата да бъде 30 септември 2014 г. (датата към която КТБ е имала отрицателен капитал, според одиторския доклад). 3-членен състав на САС: Светла Божкова (председател и докладчик), Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева с Решение № 1443 / 03.7.2015 г. отменя иводачевото решение и посочва нова дата на несъстоятелността — 20 юни 2014 г. Това е най-логичната дата и най-ранната, разглеждана в одитните доклади. Всъщност това е датата на която КТБ е поставена под специален надзор от БНБ. Още на тази дата КТБ е имала отрицателен собствен капитал (каквато е и дефиницията за несъстоятелност), защо иначе БНБ ще я поставя под „особен надзор“? На практика датата на реалния фалит на КТБ е дори по-ранна от 20 юни 2014 г., но трудно може да бъде определена с точност, затова САС е взел възможно най-справедливото решение. Браво!
Трябва да се отбележи, че БНБ и Прокуратурата са искали съвсем различна дата (по-късна), устройваща задкулисието6, но сега, с това решение на САС, майстор Пеефски е прецакан (вероятно Върховния касационен съд ще трябва да помага на корпулентния бизнесмен).
Вече в САС, Иво Дачев като шеф на гражданското отделение се премества в търговското по едно дело на Техномаркет (с неофициален собственик Пеефски) срещу Глориент, за да вземе решение в полза на единия от триото Бойко-Пеефски-Цацаров. Дачев издава толкова нескопосано решение, в което дори няма посочен докладчик по делото, а в диспозитива на решението е сбъркан номера на отмененото определение.
Ако зададем най-важния въпрос за съдебната система, формулиран от бившия френски посланик Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, за конкретния случай: Гнила ябълка ли е съдия Иво Дачев? То отговорът е повече от ясен, а фактът, че Даниела Дончева го предлага за неин заместник е достатъчно красноречив и за самата нея.

съдия Милен Василев vs гн. яб. Даниела Дончева

Днес бе разпространено писмо на съдия Милен Василев срещу наглата председателка на САС, която е изобретила схема да присвои делото КТБ с материален интерес 102 млн. лв. За разлика от наказателното право, където делата са свързани с личността на съдиите, в гражданското (вкл. търговското) делата са свързани с номерата на съставите. Така Дончева праща Милен Василев на друг номер състав, а неговият номер, при който е делото КТБ го присвоява, т.е. делото е разпределено на случаен принцип, пада се на номера на състава на Милен Василев, но впоследствие Дончева прибира номера на Василев и си го гледа тя, за да се получи едно „справедливо“ решение. Подобно безскрупулно поведение напълно обезсмисля случайното разпределение на делата, защото гнилите административни ръководители (каквито са повечето в съдебната система; аз мога да се сетя вече само за едно изключение — Лозан Панов; Калоян Топалов беше в тази група, но е вече екс-председател на СГС) могат да дадат номера на състава на подходящ съдия, а най-големите идиоти — на себе си, като по този начин разпределят делото на когото си пожелаят.
Съдия Милен Василев подписва писмото „с неуважение“ към началничата си и с едно пожелание — „пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари“. Очевидната ирония към честността при печеленото на пари от Дончева почти в пряк текст съобщава гръмко за нейната корумпираност. Браво на съдия Милен Василев! Неговото поведение заслужава адмирации. Честните съдии се пробуждат. Очаквам и другите честни съдии да излязат и разкажат за мръсотиите на корумпираните, които цапат името на почтените съдии, на цялата съдебна система и въобще на цяла България. Тогава предричам такъв живот, че само си викам дано. Цялото гражданско общество ще ги подкрепи.

Реакцията на Дончева на писмото на Милен Василев не беше нищо друго, освен мълчаливо потвърждение за корумпираност. Даниела Дончева трябва да бъде изхвърлена от съдебната система, както и Иво Дачев. Впрочем такава би трябвало да е участта на новия ВСС, с много малки изключения. Почти целият ВСС е резултат от дуета Борисов-Пеефски, а знайно е, че всяка тяхна продукция е повече от развалена. Новият представляващ ВСС7 е дори по-скандален от предишния. Явно нечистоплътността плътно завладя ВСС. Действията на апелативния съдия са единствената добра новина от много време насам за съдебната система.

Бележки

  1. Висш съдебен съвет. (Отнася се за  стария ВСС)
  2. 16-ти филм от поредицата за Джеймс Бонд, заглавието на бълг. ез. е „Упълномощен да убива“, това е последната роля на Тимъти Далтън като Агент 007.
  3. Изразът е точен, защото партиите се разбраха по модела Софиянски да излъчат свои представител и си разпределиха постовете между ГЕРБ, БСП, ДПС и т.нар. Патриоти.
  4. Самата Дончева изпълняваше тази длъжност, когато Веселин Пенгезов беше председател на САС.
  5. Българска народна банка.
  6. Тогава ще са валидни голяма част от цесиите.
  7. Боян Магдалинчев. За неговите подвизи, а и на други членове на ВСС четете тук (Отвъд блатото, сред корумпетата; PUB.bg, 14.9.2017 г.).

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here