Четирима достойни българи

След прегласуването от съдебното правителство на една покварена кандидатура се оказа, че има достойни българи. И четиримата са съдии

904

Новоизбраният Висш съдебен съвет (ВСС) се оказа същото блато, със съвсем същите морални качества като предишния, където имаше направо „удавници“ като Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Васил Петров (тъст на Пеефски), Милка Итова, Михаил Кожарев и др. Въпреки безчинствата (както казва колегата), те прибраха големи и мазни бонуси, настаниха се по високи позиции в съдебната система, наградени за вярна служба на шайката.
В отишлия си ВСС също имаше хора, направили много за борбата със съдебния октопод (Соня Найденова, Калин Калпакчиев и др.), които се отказаха от полагащите им се бонуси — факт, достоен за уважение. Да отклониш задаващата се към теб композиция, пълна с блага и готовност да те обсипят, е много трудно. Същевременно трябва да изкажем възхищението си от тези хора, които все пак отклониха натруфения влак.

Някои разлики между 2-те ВСС-та

Старият се представляваше от един клоун, който изпращаше SMS-и на главата на мафията, но пък беше районен съдия. Сегашният се представлява от алкохолизиран и безскрупулен тип, но пък и върховно мафиотизиран, който така нескопосано избяга от интервю, че съвсем в началото стана обект на присмех за жалката си страхливост. Вероятно милиционер Колев ще бъде сменен от друг ченгел, който ще продължава да изпълнява мокрите поръчки на шайката. Изчезна ясното чугунено острие, който изпускаше толкова слуз пред Цацаров, че насмалко да го подхлъзне. Засега неговата роля се изпълнява от глуповатата и нахална Цацка Цачева. Сигурно, в скоро време ще идентифицираме новия Ясен Тодоров, но засега той умело се прикрива.
Съвпаденията са много повече от разликите, а политиката, провеждана от ВСС ще продължава да бъде все така покварена.

Да поздравим достойните

В новия ВСС има 4-ма достойни българи, всичките от съдийската квота. Както трябваше и да се очаква от прокуратурата със сталинист начело, структурирана в добрите традиции на Вишински — няма нито един свестен магистрат (даже не заслужават този термин). Това е поредното доказателство, че прокуратурата трябва да бъде изхвърлена от съдебната система и да бъде изпратена при техните колеги — милиционерите, които владеят изпълнителната власт и ще продължат да го правят още десетилетия.

И така, свалям шапка и правя дълбок поклон на:

Атанаска Дишева

Олга Керелска

Цветинка Пашкунова и

Лозан Панов.

Направете го и Вие, защото достойните хора в България са твърде малко — трябва да ги сочим1, да им се възхищаваме, да ги окуражаваме, да им благодарим за работата и въобще, че ги има.

Бележки

  1. Недостойните също трябва да бъдат сочени, но в съвсем друг контекст.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here