Не вдигайте заплатите на милицията!

Поредният нахален протест на най-наглата пасмина в България отново иска заплати. Не се предлага никаква работа

1879

От известно време насам нахалните милиционери се събират в градинката до министерството си, да пият кафе и да си поискат увеличение на заплатите. Проведени са вече множество събирания и ето от 1 януари 2018 г. корумпираното правителство на Борисов III щяло да им увеличава заплатите. За милиционерите обаче това вдигане не е достатъчно и те желаят още, въпреки че с пиенето на кафе се изчерпва цялата работа, която вършат. Пред микрофоните и камерите на гламавите репортьорки проплакват как сами си купували униформи и кубинки, как нямали компютри, а още използвали пишещи машини, нямало хартия, та се налагало сами да доставят такава от къщи1. Въобще една пернишка трагедия в много части.

Плаща се за резултати, не за реване

Една от най-неработещите и същевременно най-корумпирана система след съдебната е милицията. Никой от алчните милиционери не каза какво и как работи, а се надпреварват да съобщят кой каква хартия, стол, компютър, фуражка или обувка доставил. По отношение на основната работа — пълно мълчание. То за отсъстващ, освен с мълчание, няма с какво да го почетеш. Всеки нещастен българин изпитва на гърба си резултатите от работата на милицията. Ограбват и изнасилват възрастните хора по селата. Обират реколтата по полетата, опразват вили и могили. Разбойниците не се притесняват да нахлуят и когато стопаните са вътре. Така наречените „ало измамници“ процъфтяват, естествено, с по един милиционерски началник в бандата.

Помните ли как прекрасната Вероника Димитрова2 от Нова телевизия хвана джебчийките в гр. Игнатиево, Варненско? В началото на м. юни 2015 г. бе излъчен репортажа, в който приятелски настроени към камерата3 циганки разказаха за корупцията във варненската милиция. Дознателка прибирала по 2 хил. лв., за да изтрие записа от охранителните камери, на които се виждат кражбите на циганките4. Но до този вариант рядко се стигало, защото подкупвали милиционера преди да стигнат до „скъпия“ дознател, като се оправяли само с  „300 – 400 – 500 лв.“ и той ги пускал. Вероника разказва как циганите карат луксозни автомобили без да имат съответното свидетелство за правоуправление; те дори са неграмотни и нямат диплома, която да им позволи да си вземат книжка5. Нито прогнилата от корупция и некомпетентност НАП е направила нещо, за да провери откъде тези джебчии живеят в такива палати и карат такива коли, нито милицията им иска свидетелства за правоуправление или пък разрешително за носене на оръжие, каквото те имали в изобилие. Нещо повече, оказва се, че вземали помощи за социално слаби, но вероятно директно са ги давали на директорите на НАП, защото приходната администрация им ги е присъждала с готовност, без да се интересува от разкоша, в който живеят. (в репортажа става ясно, че шефовете на милицията се отнесли подигравателно към изявленията на Вероника за започнала проверка от НАП. Вероятно баш милиционерите и баш нападжиите са направили кооперация „Тих труд“, в която са си разделяли подкупите)

Милицията е част от престъпността

Сам лидерът Борисов казваше, докато беше МВР генсек, че „във всяка банда има по един милиционер“. Сега май времената са се променили и числеността на милиционерите в престъпните групи варира от 50 до 100%. В предаването от 2 юни 2015 г. на „Здравей, България!“ по Нова телевизия, гости в студиото са проф. Николай Радулов и адв. Николай Хаджигенов, които казват, че престъпността избуява благодарение на милицията, а нейните основни функции са 2: социална — да прибират заплатите си в края на месеца и статистическа — да манипулират числата, свидетелстващи за епичната им битка с престъпността. Една от най-важните реформи в милицията трябва да е изваждането на статистиката за престъпленията от това ведомство. Не може да събираш някакви емпирични данни, да ги обработваш и след това да ги анализираш, като във всеки един от етапите си в конфликт на интереси, защото си силно заинтересован от резултатите на всеки стадий (това е мерило за резултатите от твоята работа). Така се отчита някаква спадаща престъпност и ръст на разкриваемостта, но отчетът се подава от самите милиционери. Отдавна е известно, че извършените престъпления много се различават от регистрираните престъпления, намерили място в статистическите данни на милицията. Огромна част от дребните престъпления въобще дори не стигат до регистрацията, защото за потърпевшите е напълно безсмислено да известяват милицията. Безполезно е да чакаш някакви малоумни милиционери, които да се разкарват из къщата ти, докато я цапат с мръсните си обувки и дъх, за да не направят нищо впоследствие6. Пострадалите ще загубят само време и енергия да се разправят с мързеливи и празноглави милиционери. Но дори онези дребни престъпления, които все пак се регистрират в милицията от съвестни граждани, въобще не се включват в сводките и не намират никакво място в статистическите данни за извършените престъпления.

Милиционерският октопод

Докато разказват врели-некипели за това как зареждат с гориво служебните автомобили с личните си средства, а истината е точно обратната — крадат горивото, докато с тези лични средства обзавеждали районните милиционерски управления — къде с мебели, къде с хартия и офистехника, не правят абсолютно нищо друго (като изключим постоянната консумация на кафе и (без)алкохолни напитки по време на дежурства). Елементарните милиционерски задължения не се изпълняват. За милицията единствената функция остана тази на преторианска гвардия — да охранява властимащите от любовта на народа. Сега идва европредседателство и тази функция ще засили значението си, затова и в новия бюджет се предвижда едно несъстоятелно увеличение. Един ултраглупав служебен министър с прякор „Листовката“ измисли гениален начин за борба с престъпността — раздаването на неграмотно написани принтерни разпечатки с адреса и телефона на кварталния. Дето се вика, тази информация можеше да бъде качена в Интернет7, но откъде такива възможности у нашата милиция. В Интернет страницата на милицията липсват всякакви данни за дейността, няма ги тлъстите и глуповати ликове на шефовете на управления, нито отчети за работата им, няма дори приемното им време. Прозрачността е явление, което българският милиционер тотално не познава, но за сметка на това непрестанно грухти за увеличаване на заплатата си. Връх в умението на милиционерите бележи работата с принтер, с чиято помощ е изфабрикувано едно от най-силните оръжия за борба с престъпността — флаера8. Положението в милицията е трагично. Вдигането на заплатите на тази абсолютно мързелива, тъпа и безполезна структура ще натежи на държавния бюджет без да се получи никакъв насрещен ефект.
Българската милиция е един лаком и алчен октопод, чийто пипала трябва да бъдат отрязани, а не захранени.

Бележки

  1. Трябва да се подчертае изключителната образованост на българския милиционер, който винаги държи вкъщи пакет копирна хартия.
  2. Това е звездата на българския телевизионен небосклон. Други имена, които трябва да се споменат в жанра разследваща журналистика са Васил Иванов и Диляна Гайтанджиева (все кадри на Нова), но сега не в толкова активен ефир.
  3. Вероника се беше представила за служител на новата охранителна фирма на Гранд МОЛ Варна, която ще уреди прибирането на 10 хил. лв. месечна вноска (подкуп), за да не се закачат крадлите, каквото е била системата преди да сменят фирмата, заради нелепото убийство с ритници на клошара Нягол.
  4. Навярно това е милиционерска хитрост, която цели да придаде повече героичност на извършваната „услуга“ пред неграмотните платци, иначе физически няма никакво триене, а просто вербално служебно заключение (след евентуално гледане на записа) „няма данни за престъпление“.
  5. Необходима е диплома от VIII клас за получаване на книжка, а от 26.9.2017 г. вече и X клас. Имаше един период, през който в закона се мъдреше глуповат текст от типа лице, завършило първи гимназиален етап на средно образование“, който трябваше да влезе в сила от 2022 г., но беше отменен и сега остана изискването за X клас — чл.151, ал.2 от Закона за движението по пътищата.
  6. „Нищо“ не е много точно, защото това се отнася за потърпевшите, но иначе веднага се свързват с криминалния контингент в района, за получаване на подкуп.
  7. Макар и да не е кодифицирано ‚Интернет‘ е съществително собствено име и изисква изписване с главна буква. В английския език това е точно така, но Институтът за български език при БАН го смята за съществително нарицателно и „законното“ изписване у нас е с редовна буква. За нас ‚Интернет‘ остава съществително собствено име и ще го изписваме винаги с главна буква, независимо от „официалното“ становище по темата. {б.ред.}
  8. Модерно наименование на едно време известната ‚листовка‘.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here