Природно неинтелигентни

Олигарсите и техните прислужници се опитват да приватизират един от последните обществени ресурси — природата

10049

След като заграбиха предприятията и техните недвижими имоти, след като източиха всички ликвидни средства на държавните фирми, след като направиха всички възможни заменки „кон за кокошка“, единствена остана неприсвоена природата на България. Не че и от нея не заграбиха и застроиха големи територии, но още има, значи още могат да грабят (повече тук). Напоследък истерията около завземането на Национален парк Пирин се разгоря отново, но този път със страшна сила и с участието на все по-висшестоящи, навярно и на все по-високоплатени. Концесионер на Банско е кипърската офшорка Юлен, а неини номинални собственици са кипърските бедняци Георгиос Георгиу и Евдокия Макламузи (повече в разследване на Биволъ от 11.11.2015 г. тук). Действителните собственици на Юлен са шефовете на ПИБ (Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев), които управляват банката си със същия размах като Цветан Василев КТБ. Единствената разлика в двата мениджмънта се състои в номиналните кредитополучатели: за изгнаника в Сърбия, кредитополучателите с най-големи експозиции към банката били негови бодигардове или шофьори, докато при ПИБ това са високопоставени служители на самата банка (разследване на Биволъ от 18.12.2014 г. тук). Логичният край при управлението на КТБ е дваж по-логичен и при Цеко, но засега тези се ползват с могъщата подкрепа на държавата, но дълги години от такава се ползваше и Цветан Василев. Приказката винаги има край, а понякога той е неочакван — на момъка му отрязват главата и го пускат да си живее с красавицата. Лъжата КТБ е също като лъжата ПИБ, властимащите, контролните органи (Банков надзор, БНБ като цяло, КФН и др.т.) отново се правят, че не забелязват как Цеко се самофинансира с парите на вложителите в ПИБ и отново много ще се изненадат като дойде „20 юни“ за ПИБ. И за да ви стане съвсем ясно кому българските властници са дали концесията на Банско и защо неистово желаят да я разширят, разследване на Биволъ разкрива колосален грабеж на европари, предназначени за бедните в Румъния (разследването на Биволъ от 06.11.2015 г. тук). В този крадлив контекст става лесно обяснимо защо двама ексминистри на околната среда (Евдокия Манева и Нона Караджова) и един настоящ вицепремиер (Валери Симеонов) защитават с пяна на устата Цеко Минев и неговите предприятия. Като втори цигулки са Ангелкова, Цачева, Борисов и Цветанов. Ако имаше конкурс за интелигентност между всички тези и Мунчо от „Под игото“, Вазовият герой щеше да е абсолютен шампион, но съвременността е такава — по-тъпите от Мунчо са на власт.

Платена подкрепа от високо ниво

Нервите около заграбването на нови територии от Природен парк Пирин са на много корумпирани участници от най-висока проба. Слабообразован вицепремиер, чиято „компетентност“ включва всякакви въпроси, стигна дотам, че директно заплаши премиера Борисов с разваляне на коалицията. При сформирането на управляващия съюз, Валери Сименов настояваше за абсолютен 4-год. мандат и въобще не искаше да седне на масата за преговори, ако не се удовлетвори това негово условие, „Борисов има навика да подава по всяко време оставка без да се консултира с никого, което за мен е неприемливо“, заяви тогава настоящият вицепремиер. Проблемът с Банско явно е огромен в очите (или за джобовете) на Симеонов, защото сам заплашва с развала на коалицията, която и без друго излъчва ултранеприятни аромати, но все още е съюзена. И така препъникамъкът пред „вечната“ коалиция се оказа разширяването на концесията за Банско с нови съоръжения. Изглежда не само за Симеонов това е въпрос на живот и на смърт, че са готови на масова сеч както на гори, така и на глави. Известните с неособена интелигентност Манева и Караджова също се включиха в хора, възпяващ подвизите и добрините на Цеко Минев. Правят се на защитници на някакви селяни от Банско, които под претекста за „развиване на ски туризма“ искат да изкарат някой лев, докато Цеко изкарва милиони. За пари българският гражданин с аграрен произход е готов да даде и най-свидното си на когото го пожелае — на чорбаджия ли изедник, или пък на турските сердари, без да му трепне сърцето. Представяте ли си толкова отрепки, които (претендират) да защитават народните интереси безплатно, че чак ултиматуми да поставят? Аз не само не си представям, но дори съм сигурен, че са богато мотивирани. От разследванията на сайта Биволъ сте се убедили с какви мили концесионери си имаме работа и как тяхна единствена грижа е добруването на българския народ. С толкова плоски номера могат да хванат само някой дебил, ама те, според един комунист били 80%. Отново искам да подчертая приликите с КТБ — „Мистър Икономика“, „Междугалактически банкер на хилядолетието“ и др.т. бяха титлите на Цветан Василев, той беше умен, богат и красив. Сега същото се прави с друг Мистър Вселена — Цеко Минев и като деня на неплатежоспособността пак ще се чудят кой ги е „измамил“.

Като няма журналисти и Сашо Диков е журналист

Смачкването на свободата на словото в България сведе журналистиката до читалищно ниво. Големите имена започнаха да се занимават или със световните събития, или с жабите и мишките и боят им с цар Радана. Така един спортен журналист с такова образование, като все едно е без, изгря на българския небосклон и започна да води авторски предавания. Хубавото в него е опозиционността, защото почти единствен от журналистите проявява такава. Коментарите, речниковият фонд и журналистическите му стандарти са на потресаващо ниско ниво, ама предвид царуването на чалгата в България — няма нищо чудно посредствени журналисти да са изплували на повърхността. Разбира се, да не се подмазваш много на управляващите и да засягаш силно нелицеприятни за тях теми, е отлично качество, но това не може да компенсира липсата на интелект, слабото образование и ниската култура.
Въпреки наличието на някакво различно мнение от мейнстрийма трябва да се спомене неколкократното му включване в подкрепата на корумпирани и крадливи личности. В някаква негова рубрика „Срещу течението“ се е появявал Ваньо Митев, чиято престъпна дейност е повече от очевидна (обогатил себе си, съпругата и дъщерите си, „приемал студенти и раздавал дипломи под масата“), въпреки че съдебно ще бъде оправдан. Не може да се очаква от корумпирания български съд да му наложи някакво наказание за безчинствата в Медицински университет, защото Митев е богат и щедър, но това не променя неговата дейност като ректор (подробности тук). Друг Диков герой е Цветан Василев, който се представя за най-чудесния човек на Земята. Тук проблемът е голям, защото този безскрупулен банкер, извършил множество мръсотии и отговорен за грабеж на няколко милиарда лева, изведнъж остана без трибуна и цялата държавна машина започна да го мачка. Цветан Василев, също като повечето български олигарси разказва вълшебната приказка за скромното начало, но подкрепено с нечуван интелект и вълшебен предприемачески дух, става мултимилионер. Винаги обаче остават необяснени от бездарните разказвачи простоватия изказ, слабото образование и обикновения милиционерски произход на милионерите. Вярно, достойнство е на Сашо Диков, че даде думата и на обвиняемия (слабата страна в ситуацията), която безцеремонно му бе отнета от властимащите, които пък са съдружници на Пеефски, но скиорът прекали с дитирамбите за „гениалния“ банкер (с нищо не е по-добър от Пеефски). Героизирането на някакви крадци на обществени средства, вещи най-вече в подкупничеството, е белег на порочна журналистика, ако въобще е такава. Тези очевидни дикови подмазвания не могат да бъдат обяснени просто с търсенето на второ мнение, а трябва да има и нещо друго.
Като пореден „необясним“ факт е защитата на Диков за Цеко Минев, Юлен или т. нар. „ски зона Банско“. Докато при Митев и Василев възхвалата дойде за грабеж от миналото, тук става дума за бъдещ грабеж (не че е нямало минал, но активно се включва в опитите да се открадне бъдещето на нацията).

Резилът Сашо Диков

Сашо Диков се излага; Автор: Код 11-13; Видео: BiT, 12.12.2017 г.
Сашо Диков се излага; Автор: Код 11-13; Видео: BiT, 12.12.2017 г.

За да се направи на голям смелчага Диков се появи като опонент на Тома Белев, защото „еколозите не искали да имат опоненти, а да бъдат сами в студиото“ (вж. видеото отдясно). Диана Радева репликира началника си Диков, като каза „Тома Белев никога не е поставял такива условия, това са претенциите на другите, които не искат да дебатират тет-а-тет с него“. Програмният Бай Ганьо се самоизтъкна — нямало нищо страшно да се изправиш срещу Белев и той ей сегичка щял да му покаже мускулите и интелекта си. В крайна сметка, не показа нито мускули, нито мозък, демонстрира ослепителното им отсъствие.
С няколко клиширани фрази от типа „зелени талибани“ и др. чалга-прийоми, Диков се изложи напълно. Той дори се опита да зададе дневния ред на зелените — защо не били изхвърлили Фандъкова от кметството задето била преместила от пл. Орлов мост в Младост уредите, измерващи замърсяванията на въздуха. Тома Белев спокойно му обясни, че уредите са собственост на МОСВ1 и са преместени в м. Копитото, а не в Младост. Зелените искали оставката на защитника на Цеко Минев — министър Нено Димов и по този повод, но замъгленият от грандиозното его Диков разсъдък съвсем се разтвори в некомпетентността му. Нито един от отговорите на Тома (те всички бяха смислени и на място) не промениха идиотската позиция на Диков и той продължи с фолк-пъченията си, без да може да каже абсолютно нищо по същество (той и нищо не разбира). Незнайно откъде толкова слабоподготвени хора, със силно ограничени умствени способности, си позволявават да се бъркат в теми, които дълбоко не разбират. Фуканията на Диков включваха и неговите многобройни посещения в чужбина, където бил виждал ски писти и въобще ски съоръжения. Да си видял е едно, а да разбираш съвсем друго, но това пък чалга-журналистът не може да проумее. Ние, обикновените хора, откриваме много прилики между КТБ и ПИБ, както и между защитаването на Цветан Василев и Цеко.

Корумпирани и тъпи

Валери Симеонов услужливо показва снимки с опашки на Банско; Автор: Код 11-13; Видео: BiT, 14.12.2017 г.
Валери Симеонов услужливо показва снимки с опашки на Банско; Автор: Код 11-13; Видео: BiT, 14.12.2017 г.

Обикновено това са характеристиките на българските властници. От време на време, но много рядко, се промъква някакъв различен индивид, но той само доказва правилото. При някои от основната група обаче нахалството е в прекомерна доза. В предаването на Диана Радева „Код 11-13“ се появи бившата министърка на околната среда от Костово време (Евдокия Манева), която стана смешна в компанията на Тома Белев (предаването на BiT от 19.12.2017 г. тук). Оказа се, че Манева е инженер-химичка, чиято страст била екологията, с която смята за доказана нейната експертиза в областта. Обвиненията към зелените, че излагали само икономически аргументи, в която територия тя била абсолютен спец, защото притежавала портмоне, са априори безпочвени. Манева била в студиото, „за да говоря само по екологични въпроси“, но когато Тома Белев с готовност започна с тях, се оказа, че Манева е била един Муравей в Околната среда — нито знаеше средната възраст на горите в националния парк, нито гъстотата й. Всъщност изказванията на Манева бяха по-зле дори от правените в „Клуба на пенсионера“ на чаша чай и мили спомени за мургавия герой от Драгалевци. Тома Белев сподели следното: средната възраст на гората в Банско е 110 год. През 1988 г. в местността „Църна могила“, където сега смятат да строят поредния лифт, възрастта на най-малката мура е била 380 год., а по-големите са стигали и до 500 год. Гъстотата е 830 дървета средно в 1 ха. При построяването на 1-вата кабинка, Юлен е отсякъл 6 ха. гори (около 5 хил. дървета). В заключение Тома Белев каза, че гората създава условия (среда) за развитието и живота на друга флора, но и на фауна. В това време Манева гледаше оцъклено, но тъй като оскъдицата от знания беше смазваща, тя не можа и дума да обели. Като илюстрация на вътрешното заглавие Манева изтъкна, че Тома Белев няма право да се интересува от цената на концесията, защото не бил страна по договора. Страните по договора за концесия били държавата (тя и другите управляващи мошеници) и някакъв концесионер, когото тя нито познавала, нито въобще знаела кой е.
Тома цитира беше следното изявление на Евдокия Манева от 16.7.2004 г. пред парламента (по отношение на Банско): «Оказа се, че тревогите на НПО и обществеността са напълно основателни, защото пистите не съответстват на определените площи и място с териториално-устройствения план, те са преместени, заемат значително по-голяма територия от разрешеното, унищожени са много повече ценни дървесни видове, защото са изсечени значително по-широки просеки. Нещо повече: имам информация, че фирма Юлен е депозирала в МОСВ искане за одобрение на инвестиционна програма, включваща 3 нови лифта, езеро за изкуствен сняг, ново водохващане и легализиране на временните постройки като постоянни. Всичко това е в пълно противоречие с изискванията на законите за опазване на околната среда, за защитените територии, на териториално-устройствения план и на дадената концесия». Днес вече Манева не само е сменила позицията си, защото е погледнала нарасналото си портмоне, но и остро критикува тези, които изповядват собствените й тези.
В българската народопсихология преходът образува нова черта — безскрупулна експлоатация на ресурси, без оглед на невъзстановимите щети и безвъвратното изчерпване на тези ресурси. Хората искат да бъдат богати тук и сега, бъдещето2 е нещо много далечно и тази негова отдалеченост го прави безинтересно. Затова безогледната експлоатация на природата е започнала и продължава с пълна сила, тя никога няма да спре, защото алчността също е безкрайна, колкото и глупостта.

Тесни хоризонти

Бойко Борисов е като апарат за кръвно налягане — мери пулса и твърде често дава подкрепа за по-популярната позиция, или пък тушира там, където се е повишило напрежението. На това явление се дължи неговия дългогодишен успех (няколко пъти премиер, единствен от падането на комунизма насам), но никак не е успял да надрасне тесногръдието като отличителна черта на всеки български властник. Именно тоталната липса на визия за бъдещето ще го свали от поста, където сега изглежда недосегаем. Един ден ще понижи напрежението като отложи точка в заседанието на Министерски съвет, за да заблуди „зелените“, утре ще изпълни исканията на Валери Симеонов & Ko. (всъщност в компанията попада и самият Борисов, въпреки че се прави на съдя в спора — като всеки български корумпиран съдия, вместо да изгради тезата на базата на фактите, той влиза в делото с изградена теза и търси факти, които да я подкрепят), но без никаква мисъл за евентуалните последствия дори в краткосрочен план. Преструвките на Борисов за спазване на закона целят да измамят всички загрижени за околната среда българи. В този смисъл той е малко по-мъдър от вицето си, който по брутален начин иска да наложи строителството в парка, но това е защото успя да култивира малко селския натюрел. Да не се заблуждаваме обаче, Борисов играе в отбора на Симеонов от началото на мача и всички тези демонстрации на противоречия са безвкусен театър. Има и една нещастна група селяни, които са построили някакви малки хотелчета или пък са направили някакви механи, ресторантчета и др. заведения. И на тяхното ослепително сребролюбие разчитат Цековци, те се организират от безскрупулния селски кмет (във видеото може да се види как хем твърди, че нито едно дърво няма да бъде отсечено заради лифта, хем как ще се секат само дърветата за образуване на просека). Чесновата природа на човека го кара да лъже, само за да се хареса на публиката, а един ден Пирин ще осъмне застроен с всякакви кабинки и съоръжения. Тогава ще започне воя за запазването на незаконните съоръжения, защото не бивало да се разхищава. Цялата епична борба за решението на Министерски съвет е за това — да имат някакво измислено основание да си строят. За проекторешението, внесено с докладна записка на министъра на околната среда Нено Димов, зелените твърдят, че не дава никакви права за строителство, Цековци нищо не твърдят, но ще си построят каквото желаят ей така изневиделица (те затова раздадоха толкова подкупи и правиха такива кампании).
За щастие, от всички групи по интереси, има хора, на които може да се вярва по въпросите на Банско, нещо повече — те трябва да бъдат подкрепени, защото са природно интелигентни. Това са т. нар. „зелени“: Тома Белев, Андрей Ковачев и всички хора от „Асоциацията на парковете в България“, всички от коалицията „За да остане природа“, екипът на WWF и много други. Всъщност това са онези малко свестни хора, останали в тъжната България — страната на Бойко и олигарсите.

Бележка на редактора, 30.12.2017 г.: МС прие скандалното решение за Пирин на 28.12.2017 г. В горния материал това само се предполагаше, но вече е факт. Проведен бе грандиозен протест на зелените срещу самозабравилите се властници (информация на Клуб Z от 29.12.2017 г.). Забавянето беше заради т. нар. „обществено обсъждане“, което по същество е един фарс. МОСВ обработило няколко хиляди предложения за 2 часа (иначе за най-елементарен отговор по Закона за достъп до обществена информация им трябват месеци, но за Цеко и „приятели“ нещата се движат със светлинна скорост). Днес на брифинг в Банско министър Нено Димов се опита да опровергае „зелените“ за строителството в Пирин, но по същество призна планираното такова в нарушение на всички закони, каквото беше твърдението на еколозите (информация на Dir.bg от 30.12.2017 г. с подвеждащо заглавие3). Борисов и неговите министри излъгаха за пореден път, но да се надяваме, че протестите по време на европредседателството ще вразумят неукия премиер и неговата шайка. Вторият протест е на 04.1.2018 г. от 18:30 ч. пред паметника на Алеко Константинов (на бул. Витоша, гр. София, близо до ъгъла с бул. Патриарх Евтимий). Информация за протестното шествие тук (линк към Facebook event от коалиция „За да остане природа“).

Бележки

  1. Министерство на околната среда и водите.
  2. Особено в средносрочен или дългосрочен план, когато именно се проявяват щетите върху екосистемите.
  3. Заглавието е „Нено Димов опроверга твърденията за застрояване в Пирин“, но за да отрази реалността следва да се сложат кавички на „опроверга“.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here