Първи признак за корупция на главата

Европарламентът разбра: корупцията и зеленината са най-характерните качества на българския премиер

20947

Хайдушките подвиквания по българските земи, селското еруктиране и флатуленция пред българските журналисти и фенове, се оказаха тесни за родината и се разпространиха и над Европа. Героят от Банкя не се сдържа и приложи всички тези свои техники пред Европейския парламент, докато представяше приоритетите на поверената му абсолютна монархия — ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Както се очакваше това председателство се оказа уникално по своята същност, въпреки че около 60 председателства се бяха случили преди Бойко Борисов, те бяха обикновени, а неговото — съвсем екстраординерно. Нито едно от тях не можеше да се сравни нито по държавен лидер, нито по неговите лични и автентични качества. Това повишено самочувствие на лидера ни го мотивира да се отнесе високомерно и непремерено спрямо въпросите на германската евродепутатка Ска Келер, 36 год., Зелените — Европейски свободен алианс.

Парад на скудоумието

Логичният въпрос на госпожа Келер за протестите срещу застрояването на Пирин предизвикаха балканския кибритлия и той започна да ръси всякакви нелепици. Някакви гущерчета, блатни кокичета и драндавци (правилното е дърдавец) заиграха в отбора на глуповатата глава на правителство. Министрите му лично ги пренасяли с пухкавите си ръчички и цялата тази флора и фауна се чувствала адски удобно в толкова височайшо меки ръце. Той бил най-зеленият човек на Земята и др. глупости, които могат да бъдат произведени само от милиционер. Слабообразованият ни премиер толкова много се изложи, че всеки нормален българин би се изчервил от подобен долнопробен театър. Дваж по-голям резил се оказа поведението борисово след онова позорно изказване пред европарламента, изглежда той бе харесал пърформанса си и започна да бръщолеви наляво и надясно безумните си тези за неговата зеленост, която не е съвсем безпочвена, но е на друга почва — неговото образование, възпитание и интелигентност. По глупости и самоувереност Борисов прилича на Алън от сериала „2,5 мъже“, но братът на Чарли е по-умен, защото след като каже някаква глупост поне разбира, че е глупост, за разлика от Методиевич. Задаващата въпроса е депутатка от екопартия и толкова неадекватен отговор, както и тъпа дефиниция за „зелен“, не може да бъде посрещнато по никакъв друг начин, освен с присмех. За да засили впечатлението на несъстоятелен премиер, Методиевич продължи закачките си с някакви строителни материали, с които потвърди славата си на демагог. Абсолютният монарх декларирал сега и завинаги, че нямало да се сложи нито керемидка, нито тухличка извън втория лифт. Първо, явно абсмонархът смята себе си за вечен и второ, защо разрешава строителството на 48% от територията на Пирин, като му трябва само „втора кабинка“?

Самоиздаването

Някой може и да си помисли, че имам предвид сам да издава съчиненията си, като някакъв издател, но не, имам предвид нещо съвсем друго: сам се издаде, че е корумпиран, каквито са и неговите приятели и съпартийци. Нещо като поп Кръстьо, но вместо да издаде Левски издава сам себе си. Зрителите са свикнали да виждат мошеници с неадекватни реакции — в много репортажи на „Господари на ефира“, след като хванат „на местопрестъплението“ някакъв селянин, който прибира подкупи (например катаджия) или други неполагащи му се парични средства или подаръци, селянинът нагло се оправдава „нищо не си видел! Лъжеш!“. Сякаш корумпираният тип знае по-добре от самия теб какво си видял и какво не. Имаше точно един такъв корумпиран катаджия (не знам дали въобще има некорумпиран), който прибра 20 лв. пред камерата и след като му бе съобщен този факт, той се оправда: вий, луди ли сте, бе?! Щеше ли тука шефа да ме назначи за катаджия, ако бех корумпиран?
Със същия акъл и Борисов сметна, че най-убедителното доказателство за отсъствието на корупция по българските земи е неговото 11-кратно преизбиране. Като оставим настрана как е получил числото 11, то какво ли означава всяко избиране на Бойко Методиевич? Априори, е известно, че българският народ много мрази корупцията, в която не участва и силно люби тази, в която е вътре, като непрестанния му стремеж е да се включи. Тоест, българският народ, в едно свое огромно мнозинство (80-те процента на Иво Христов) обича корупцията. Ерго, избирането на Методиевич е по-скоро доказателство за неговата корумпираност, отколкото за обратното.
От друга страна, тези, от които не става и чеп за зеле (по Вежди Рашидов), не преизбраха Станишев, Сакса и Костов, чиято корумпираност също е пословична. Следователно или Борисов е по-корумпиран от тях или е по-красив. Няма убедителни анализи, които да разкрият защо интелигентният български народ го прави за 3-ти път премиер.
След небивалия борисов успех сред брюкселското зеле, на родна почва абсолютният монарх постави същата пиеса, малко поизтръскана от прахта — завъртя любимата плоча за бюджетния излишък и борбата с контрабандата. За последната няма нито един разкрит канал, нито един разкрит контрабандист, камо ли осъден, но борбата е епична. Понякога си мисля, че Борисов дори си вярва, но веднага пропъждам тази мисъл с „не може да е толкова прост!“

Погрешно ориентиране на сцената

Борисов си представя, че се намира в детска градина и лъже безобразно българите, как бил висок 10 m или как летял до Луната само благодарение на изпускания флатус. На европейската сцена тези номера не минават, макар и засега това да не е съвсем сигурно. С реакцията си този гламав пародиен герой изпълни хипотезата на 1-вия признак за корумпираност, а именно: неадекватно поведение по темата корупция.
Контекст — абсолютен властелин на най-корумпираната държава в определен регион (в случая Европа), според най-авторитетните международни организации в тази област. Най-дълго си управлявал, а и последните 10-ина год. почти без прекъсване; точно за тези години се отнасят класацията за корупция. На висок форум ти задават въпрос(и) за корупцията на твоето собствено управление (подчертавам абсолютен властелин си).
Подтекст — ти самият си корумпиран и точно с този инструмент държиш властта.
Текст — отричаш очевидното и твърдиш, че няма как да си корумпиран, защото си избиран 11 пъти?! Явлението се нарича ‘червена херинга’1 и е прийом в литературата или киното за отвличане на вниманието от съществен въпрос с някакъв фойерверк. Приказките за бюджетния излишък и борбата с контрабандата са МакГъфин2 на Борисов по темата за корупцията.

Бележки

  1. Литературен термин с неясен произход. Най-вероятно произлиза от английския обичай да използват пушена херинга при тренировките на хрътки за търсене / намиране на следа, както и за отвличане на тези хрътки от следата, което дава и името на похвата. Червената херинга не съществува като риба.
  2. МакГъфин е термин, въведен от Алфред Хичкок във филма „39-те стъпала“, 1935 г. Представлява особен вид ‘вълшебно средство’ в киното и литературата. Означава нещо, което всички търсят или се борят за него, нещо, което изглежда много важно, но по същество е нищо и половина, както казваме на български език. При Хичкок това са едни несъществуващи военни тайни, които всички искат да придобият. За робота R2-D2 Джордж Лукас казва, че е МакГъфин в еп. IV (Нова надежда) на Междузвездни войни. „39-те стъпала“ е по романа на шотландския писател Джон Бахен и затова името е шотландско.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here