Цирк Цацаров

Първи фарс с първата спецакция на Комисията по антикорупция

8187

Днес се проведе първата специализирана акция на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ1) под ръководството на прокуратурата. Кога създадоха комисията, кога тя представи първото си зрелище!? Ще стане седмица откак излъчват друга пиеса пак с главен режисьор главпрокурора Цацаров, който разпореди проверка на собствениците на луксозни имоти и автомобили. Въобще, ако не друго, то по отношение на зрелища — имаме изобилие.
По време на българското европредседателство много посредствени актьори се включиха с етюди, някои от които на международната сцена. Сред аматьорите са премиер, министър по председателството, главпрокурор, послушен и удобен кандидат за оглавяване на Комисията Антикорупция и т.н. Изпълненията не могат да предизвикат нито усмивки, нито дори сълзи, а само недоумение и лош послевкус.
Преди малко повече от месец се навършиха 14 год. от зрелищното убийство на Чакъра2. Тогава Бойко Борисов заповядва стрелба с гранатомет по къщата, където се крие въоръженият Тодор, а на 06.2.2013 г. ЕСПЧ осъжда глупашките действия на милицията. Главният глупак (вече премиер) казва, че и сега да му се случи пак ще нареди гранатометен обстрел. Няма поука в милиционерската глава, което сочи за тотална некомпетентност и по полицейските въпроси, с които иначе гордо се пъчи. Цялото МВР срещу един-единствен човек, а решението е употреба на противотанково оръжие. Харманли трябва да е щастлив, че не е наредена бомбардировка.

Кметът на Септември — враг № 1 на Територианската селищна система

Оказа се, че „най-корумпиран“ е кметът на гр. Септември, област Пазарджик. Едва що създадена Комисията Антикорупция „удари“ (по израз от едно емблематично тефтерче) Марин Рачев, кмет на гр. Септември. Създаде се впечатление, че е ликвидирана най-голямата корупционна опасност, надвиснала над страната-председател на Съвета на ЕС. Бдителните български власти обаче се справиха със ситуацията като „с гранатомет“ — няколко десетки, маскирани с качулки задържат обикновен човек без охрана и без оръжие. Обвиненията срещу кмета могат да се резюмират в едно изречение — давал на всички свои роднини до 10-то коляно средства за ремонти от общинския бюджет, но редовно пропускал Пеефски при възлагането на обществени поръчки. Въпреки принадлежността си към завинаги управляващата партия ГЕРБ, кметът Марин Рачев стана жертва на пошлия театър, организиран от съпартийците му. Вероятно това ще са цикъл постановки под мотото „Борба с корупцията“, в които най-едрите жертви ще са кметове на общини. Даже областен кмет няма да бъде засегнат от читалищната самодейност, но лъскането на имиджа ще започне от такива нива. Лошата новина се крие зад факта, че така и ще приключат тези пиар акции, точно на същите нива, защото корумпираната върхушка, която е на власт, няма никакво намерение да нарушава омертата.

Качулки срещу корумпираните

Подобна акция, заслужи припомнянето на убийството на Чакъра. Убийството е извършено под ръководството на главсека на МВР от „армия“, която има само един противник — 50-год. мъж. Сега, 14 год. след смъртта, причинена от гранатомет, за привикването като обвиняем на нещастния кмет на гр. Септември бяха изпратени цяло отделение „качулки“ с надпис на някакви жилетки „Комисия за противодействие на корупцията“. Навярно това е онази структура от ДАНС, която се вля в КПКОНПИ. Толкова много хора маскирани, с бронежилетки3, със спецавтомобили отидоха да приберат за показания (не дори за арест4) някакъв кротък човечец, който дори няма охрана, а не е и имал. Пред камерите арестантът изрази пълната си готовност за съдействие, нищо във вида, действията или думите му не подсказваше за някакво противопоставяне. Тази флагрантна демонстрация на непропорционална сила срещу беззащитен човек е типична за тираничните, деспотичните, едноличните и корумпирани държави. Точно обратното на демократичната държава, а въобще и дума да не отваряме за председател на Съвета на ЕС, който принципно е съюз на свръхдемократични държави. Такава балканска селяния вече бе демонстрирана от Бойко Борисов пред европарламента (отговори на въпросите на Ска Келер), но, за да не изостанат от Вожда, се включиха Цацаров и подчинената му структура, КПКОНПИ, полиция и не знам какви още други репресивни организации. Тук е мястото да припомня, че решението на ЕСПЧ по случая Чакъра завари Борисов премиер, а главпрокурор беше божествения Цацаров, който не благоволи да разследва как е умрял Тодор Димов. Разпространената от МВР версия, че се е бил самовзривил на фона на милиционерски обстрел с гранатомет, звучи меко казано не много достоверно.

Директорът на цирка

Повечето хора ще си помислят, че тази длъжност е запазена за премиера на най-корумпираната държава, но това не е така. За него ролята е на главен шут, която много му се удава, а и в интелекта и физиката му има вградено нещо много пародийно. Самият директор е Цацаров (въпреки чудесния колаж) — не че и при него няма същата пародийност, но той е адски слаб… актьор. Безмерно повече му отива да ръководи цирка, отколкото да играе в него, макар той също да изпълнява кратки етюди, които също са много успешни, защото могат да предизвикат сълзи от смях. Неговата корпулентност, цайси на отличник, както и глупави изказвания му придават известен ореол на непрофесионален смешник. Но не само външният вид е клоунското в Цацаров, този образ се дължи много повече на действията му. Или по-скоро на имитацията на действия. Организират зрелища с качулки, гранатомети, спецавтомобили, след което някои от т. нар. спецакции завършват трагично (Чакъра, Лясковец). Една от универсалните човешки ценности — човешкият живот, не е ценност за циркаджиите. Циркът (разб. пиарът) за тях е над всичко. Нека не се обиждат цирковите артисти, защото това не се отнася за тях, тук не става дума за никакви артисти, а за необикновени мръсници.

Бележки

  1. За краткост ще я наричам Комисия Антикорупция.
  2. Тодор Димов Тодоров с прякор Чакъра, убит след обстрел с гранатомет на 11.12.2003 г. в околностите на гр. Харманли. Акцията е ръководена от тогавашния МВР главсек Бойко Борисов. 10 год. по-късно България е осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за употреба на прекомерна сила при задържането на Чакъра, довела до нарушаване на правото му на живот.
  3. От телевизионните кадри не може да се заяви със сигурност, че въпросните жилетки са бронирани.
  4. Впоследствие Марин Рачев е задържан за 24 ч.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here