Невероятните приключения на един честен човек в страната на мошениците

Поредният скандал в най-корумпираната страна изглежда ще завърши в полза на измамниците

20881

В най-тъжната страна на света избухна поредният скандал с обект Здравната каса. От едната страна се оказа един честен, кротък и добър човек, който цял живот бе отдал на най-благородната професия и е излекувал хиляди пациенти. Камен Плочев е и професор по медицина, „голям доктор“ в същата област, както и дългогодишен ръководител на клиниката по инфекциозни болести във Военна болница, сега е управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На другата страна са двама абсолютни мишоци, отдали живота си на задкулисието, корупцията и слагачеството, като основното наследство от тях са хиляди интриги, инсинуации и коварства. Кирил Ананиев е финансист, служил „вярно“ на разнообразни правителства, колкото и различни да са били те, но никога не е изневерил на собствените си интереси, сега е министър на здравеопазването. Жени Начева е инженер-химичка, която упорито прикрива този факт със специализацията си по банково дело1. Премълчаването на образованието в областта на индустриалната химия се дължи на факта, че не е преминала успешно през кандидат-студентската цедка: в годините на нейното кандидатстване се изискваше много сериозна подготовка за приемането в икономическия университет, за разлика от химията, където се приемаха ангро всички с оценка „среден“ и по-ниска, след получаване на магистратура там, много по-лесно се завършваше следдипломна квалификация, където пък тогава приемаха на килограм. Също като Ананиев е отдала живота си на мокрите поръчки за началниците си, сега е зам.-министър на здравеопазването и шеф на надзорния съвет на обществения фонд-монополист.

Здравната каца

След приемането на най-корумпираната държава в Европейския съюз към Кацата се създаде комисия за лечение в чужбина. Тя изпращаше „наши хора“ или техните роднини на планово лечение в чужбина. Така министри (кметове и областни управители), депутати (общински съветници), съдии, прокурори, висши държавни чиновници, партийни функционери от цялата страна, даже журналисти и известни бизнесмени, се лекуваха в престижни френски, немски, австрийски, холандски, швейцарски, италиански и др. клиники на разноски на обикновените здравноосигурени. За последните беше запазено палеолитното здравеопазване в най-корумпираната страна, което е на толкова ниско ниво, че не може да влезе в полезрението на критиката. Пътническата агенция за луксозни здравни вояжи се оказа една от привилегиите на властта, от нея се възползваше дори опозицията, тя е забранена само за простосмъртни. Имаше (а и все още се срещат) ситуации, в които „правоимащият“ е загубил поста си, но в името на „доброто старо време“ е обслужван от луксозната агенция. За парлама от време на време комисията изпращаше и по някое дете, чиято съдба би била медийно чувствителна и при опасност от разчуване — се допускаше до пътническата агенция за привилегировани. Така за 10-ина години се натрупаха огромни дългове към чуждите фондове, болници (клиники), за които досега има трансфери в размер на малко повече от половин милиард, но плащанията значително изостават спрямо трупането на разходи.
Паралелно с този процес течеше съвсем друг — този с простосмъртните, които се сблъскваха с отказ от оказване на спешна помощ в Европа, заради натрупаните дългове и ниското доверие в НЗОК. Обръщам специално внимание върху факта, че „правоимащите“ отиваха за планово лечение, а на простосмъртните се отказваше спешна или неотложна помощ. Естествено, на тях се отказва и плановата помощ с формуляр S22, независимо от издателя му.
Директорите на Кацата, осигурявали разкоша на величията за сметка на обикновените хора, са били: крадливата Румена Тодорова, сестра на не по-малко крадливата вицепрезидентка; Нели Нешева, „достоен човек“, която се самонаграждаваше, по бонуси беше изпреварена само от Виолета Николова, ексшефка на Агенцията по вписвания; самата Жени Начева, която беше изхвърлена по измислени обвинения от ГЕРБ; Пламен Цеков, може би един от най-честните управители, но не посмя да накърни „правата“ на властващата каста, беше незаконно изгонен (с помощта на разваления Конституционен съд) от най-корумпираното правителство на всички времена (Орешарски), за да се върне отново Румена ЗаСмена3; Глинка Комитов, относително тих професионалист, но оставаше крадливите гербери да крадат на воля, без да им се противопоставя, въпреки че лечението в чужбина зависи от него — не отказваше на нито един властник4, при него имаше бум на изпращанията; Камен Плочев, на когото му писна и забърка скандала с министерството.

Министерство на плъховете

Въпреки че всички класации по скудоумие се оглавяват от юристи, финансистите никак не им отстъпват. И така за трети път5 в най-новата ни история министерството на здравеопазването беше оглавено от семейство мишкови, от разреда на гризачите. През цялата си кариера Ананиев и Начева са слугували на силните на деня, като за награда са заемали високи постове, даже най-високите — единият е стигал до служебен министър, а другата е била за малко шефка точно на Здравната каша, която продължава да забърква, но вече задкулисно. Действията, които са предприемали през целия си професионален живот са в областта на мръсотиите, за разлика от Камен Плочев, който е лекувал и спасявал хора.
Трябва да добавя, че преди да се създаде Здравната каца от министерство на здравеотказването са изпращали за лечение в чужбина любовници на високопоставени другари, като лечението се е изразявало в оптимизация на бюста. Има и няколко случая на изпратени за аборт в чужбина на разноски на българските данъкоплатци (за да не пострада имиджът на велможата, но не и кесията му). Около Коледа имаше друга истерия с основното участие на министерството — със скъпоструващото лечение, на което беше наложен мораториум, но там фармацевтичните компании организираха клакьори от измислени пациентски организации, които постигнаха своето и мораториумът отпадна. Сгромолясването беше с решаващото участие на Диктатора, а дотогава Ананиев беше обиколил десетки студиа, за да обяснява колко мъдро действие е налагането на мораториум. Спирането на плащанията за експериментални и скъпоструващи лечения по същество беше правилно, но, както повечето действия на ГЕРБ и приятели, твърде нескопосано направено6. Подцениха реакцията на алчните и безскрупулни фармацевтични компании, които намериха начин с няколко хиляди лева подкуп за маргинални пациенти, да си възвърнат правото за получаване на няколко десетки милиона. След като Диктатора удовлетвори искания за присвояване на народна пара̀, Ананиев вместо да подаде оставка, защото цял месец проповядваше точно обратното, той похвали началника за мъдростта и далновидността. С това Ананиев практически (за пореден път) доказа, че е безгръбначен, милее за поста си и не го интересува нищо друго.

Спасителят от Банкя

Намесата на видния гражданин с очевиден селски произход при мораториума не вещае нищо добро и за новия скандал. Мишоците, които лъжат европейските фондове, че ще им платят, отново ще победят. Въпреки „милиардите бюджетен излишък“, епичната борба с контрабандата и с данъчните нарушения, които били докарали не просто стотици милиони, а няколко милиарда в държавния бюджет, те не могат да отделят около 270 млн. лв. за разплащането с европейските здравни каси. Лъжите за икономическите успехи на Спасителя от Банкя се виждат в такива ситуации, но всички мълчат. Мълчи и опозицията, която не се сеща да го попита в чии джобове потъват т. нар. милиарди от контрабанда, че нямаме възможност да посрещнем задълженията си и лъжем безобразно западните си партньори. Неудобно им е защото и те са съучастници в натрупването на тези дългове, те също са ходили на луксозни здравни екскурзии.
Камен Плочев, един честен човек, комуто е писнало да го лъжат плъховете, на които като лекар е сърбал попарата, а сега е попаднал в аналогична ситуация и като шеф на единствения фонд, се опитва да даде гласност на този наболял проблем, е обречен и навярно ще бъде уволнен. Наистина сме малко по-чувствителни, когато се излагаме пред чужденците, но това не важи за плъховете, които като министри на здравеопазването или шефки на надзора на касата, не им пука, щом Горанов им е наредил да не се пипат успехите в контрабандата на Спасителя от Банкя, защото такива няма и няма откъде да се плати на чуждите здравни каси. Едвам стигат за Борисов и Пеефски, Горанов, Цветанов и др. слабообразовани типове, които хем са се добрали до властта, хем имат огромен апетит за живи пари.
В най-корумпираната страна с премиер Бойко Борисов, се води сражение на полето на здравеопазването, единият отряд се води от военен лекар, професор по медицина и „голям доктор“, а другият — от „малки“ сиви мишки. В нормалните държави победителят в такава ситуация е винаги обратната страна на вечно побеждаващия у нас разред гризачи. В тази страна не само Плочев е обречен, обречени са всички честни хора, които живеят в прогнилата държава на Борисов и приятели.

Бележки

  1. Завършва магистратура по индустриална химия във Висшия химико-технологичен университет, а по-късно в Института за следдипломна квалификация (ИСК) на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) получава „нова квалификация“ по „Банки и банково дело“. В официалната биография на страницата на Министерство на здравеопазването Жени Начева е излъгала: „През 1996 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, София със специалност „Банки и банково дело“. Такава специалност няма в УНСС, това е специалност на ИСК към УНСС.
  2. Формулярът представлява разрешение за получаване на планирано лечение в друга страна от Европейския съюз или член на Европейската асоциация за свободна търговия (бивш формуляр E112). В България 2 институции имат право да издават формуляр S2 —  НЗОК и министерство на здравеопазването.
  3. Може би най-глупавият и корумпиран управител (директор) на НЗОК, но назначавана неколкократно на поста.
  4. По време на министър Петър Москов за подуправител беше назначена Иванка Кръстева, която „лобираше“ за големи здравни странствания. След смяната на Москов Комитов уволни дисциплинарно Кръстева и сега тя се подвизава като съветник на един помощник на олигарсите и вицепремиер (Валери Симеонов).
  5. 1-ви път от брокер в правителството на Симеон Сакскобурготски, 2-ри път неуспяла и слаба юристка в Борисов I.
  6. Така за пореден път формата триумфура над съдържанието, което принципно е белег за незрялост и умствен дефицит.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here