Приматът на мурзилките

Троянският кон на Русия в евроатлантическите структури глупаво се демаскира

36039

След като Путин направи опит да отрови Сергей и Юлия Скрипал (засега не съвсем успешен) по брутален начин, като застраши няколко десетки колатерални жертви, Светът реши да действа. Ответните мерки не са много крути, но все пак ще отрежат много уши и ще избодат много очи на руското разузнаване. Изхвърлянето на т. нар. „дипломати“, които са си разведки в савецки смисъл, ще лиши от много информационни източници руското разузнаване. Този път Путин прекали, не само защото това е поредното му убийство на „враг на Русия“, а и защото този път го направи с бойно отровно вещество без да щади цивилните. На господаря на Кремъл му трябваше избирателна активност и за да си я осигури провокира силна западна реакция срещу себе си. Руските избиратели се почувстваха застрашени и излязоха да гласуват, така прогнозната избирателна активност от малко над 30% реално скочи на малко над 50%, което са 20-ина процента ръст вследствие отравянето на Скрипал и може да се нарече „успех“ за диктатора. Никой не си представя толкова безскрупулен държавен глава, който в името на преизбирането си е готов на масови убийства.

Избрана хронология на новините

Новината за отравянето на шпионина бе разпространена във всички вечерни новини в неделя на 04.3.2018 г. (вкл. в България), но не и в Русия. Явно руските колеги, щом са разбрали за случая, са направили асоциативна връзка между убийството и Путин, като не са посмели да излъчат новината докато не получат разрешение от „високо място“. Процедурата по получаване на разрешение от диктатора е отнела известно време и за първи път най-голямата (и най-гледаната руска телевизия от самите руснаци) „Първи канал“ пуска новината на 06.3.2018 г. в новините в 7:30 ч. Новината е без кадри (бланк), а текстът е: „Във Великобритания попада в болница след отравяне с неизвестно вещество вероятен бивш сътрудник на ГРУ1“ (на практика това е много по-малко от излъченото от всички телевизии 2 дни по-рано — на 04.3.2018, в първия ден). На 06.3.2018 г. същия ТВ канал вече в новините в 9:00 ч. излъчва първите кадри от международния видеообмен с водещо заглавие „Британските полицаи разследват обстоятелствата около отравянето на бившия офицер от ГРУ — Сергей Скрипал“. В обедните новини на същия ден излиза малко повече информация за случая (5 сек. по-дълго излъчване). За пръв път с репортаж от мястото на събитието новината се излъчва с продължителност 7 мин. на 07.3.2018 г. в централните новини от 21 ч. Водещият Кирил Клейменов започва с много кратки фразеологични бележки, уводът към зловещия му коментар продължи със споменаването за предишни проблеми с Великобритания, като сега отново скандалът е със същата страна, но този път имало опасност да завърши с библейско наказание (това е денят, в който Борис Джонсън директно и недвусмислено обвини Русия в извършването на атентата срещу Скрипал и обеща ответни мерки). Същинският коментар на водещия продължи със:
«Сергей Скрипал и неговата пълнолетна дъщеря са били отровени с някакво вещество в неголямото британско градче Солзбъри. Сега се намират в реанимацията. Случва се, бихте казали Вие, но пикантното на ситуацията е в професията на Скрипал. По специалност той е предател на родината си, това не е метафора, нито преувеличение. Бившият полковник от ГРУ е работил за английското разузнаване, разобличен в родината си, той си признава и е осъден. През 20102 г. той бива разменен с група наши предани разузнавачи, едни такива като Скрипал. Оттогава той преживява с пенсия в тихата английска провинция. А сега попада в реанимацията. Естествено, всички западни издания крещят за наличието на руска следа, също като Борис Джонсън. В тази връзка искам да кажа нещо съвсем ясно и се надявам да бъда разбран правилно. Съчувствам на всякакво нещастие и при никакви обстоятелства не бих изпитал радост от такова, нещо повече никому не желая смъртта. Но само с образователна цел — за всички, които мечтаят за подобна кариера, бих искал да отправя едно предупреждение: професията на предателя е една от най-опасните в света. Съгласно статистиката е дори по-опасна от наркодилър, много рядко, тези, които са си я избрали, доживяват в мир и спокойствие почтени старини. Алкохолизъм и наркомания, стрес, тежко нервно разстройство и депресия са неизбежните професионални заболявания на предателите. И като следствие завършват с инфаркти, инсулти, пътно-транспортни произшествия и самоубийства. В общи линии министерство на здравеопазването Ви предупреждава, и не само нашето министерство (на здравеопазване). Такава е съдбата на професионалните предатели в цял свят, има много редки изключения. И още един (втори) съвет, с много по-широк обхват. Не избирайте Англия за бъдеща страна на пребиваване, независимо от причините — дали сте професионален предател или просто мразите страната си през свободното си време. Повтарям: в никакъв случай Англия, само не и Англия. Нещо там не е наред. Може и да е климата. Но в последните години там се случват извънредно много произшествия с фатален изход — там хора се обесват, отравят се, разбиват се с хеликоптери или падат от високо в промишлени мащаби. По-добре изберете континентална Европа».
След това продължава с репортаж на Тимур Сиразиев и Дмитрий Волков. Още в началото (след кадрите от изказването на Борис Джонсън пред Британския парламент и брифинга на Мария Захарова, говорителка на Министерство на външните работи) Сиразиев казва, че Скрипал и дъщеря му са намерени на 5-ти март. Лъжата с датата е много глупава, но тя цели прикриването на двудневното мълчание на руската телевизия, чиято целева група е руският зрител и не се интересува от това как лъжата ще бъде възприета от западните медии.

Косвените улики

Изгонени руски дипломати във връзка със случая Сергей Скрипал (м. март 2018 г.) по държави и организации (12-те души, изгонени от ООН са посочени в 60-те на САЩ, 3ма от Канада имат отказан агреман); Източник: Интернет; Инфографика: редакцията
Изгонени руски дипломати във връзка със случая Сергей Скрипал (м. март 2018 г.) по държави и организации (12-те души, изгонени от ООН са посочени в 60-те на САЩ, 3ма от Канада имат отказан агреман); Източник: Интернет; Инфографика: редакцията

Няма преки доказателства за участието на Путин в отравянето на Сергей Скрипал, но множеството косвени, а и житейската логика водят точно до такива изводи. 1-во, централната руска телевизия мълчи 36 ч. за събитието, във вторник се опитва да догони новините, сякаш току-що са се случили (излъчената тогава информация е оскъдна, такава каквато е била 1-вия ден, но във времето на излъчването си вече е много по-богата), т.е. цели се хронологично излъчване на новината с 36-ч. закъснение, като се спазва принципа за подробностите. 2-ро, първото излъчване в централните новини е предшествано от нагъл коментар на водещия, който в общи линии казва, че е абсолютно нормално предателите да умират по странен начин (даже изрежда възможни инсценировки), единствено защото са предали родината си. 3-то, в същите централни новини безобразно се лъже, че събитието се е случило ден по-късно (на 5-ти, вместо истината на 4-ти март), което цели да прикрие поне част от 36-ч. закъснение. Може би, сам по себе си, е достатъчен коментарът на Кирил Клейменов, което е нещо като самопризнание за извършените политически убийства от Русия през последното десетилетие. Трябва да се подчертае, че този канал се гледа от руския народ и на него Путин директно казва: аз убих мръсния предател Сергей Скрипал, направих го заради Русия, направете и Вие нещо за Матушката, например елате пред урните на 18.3.2018 г. — може да гласувате за когото искате!

На 28.3.2018 г. Великобритания съобщи, че ще сподели разузнавателна информация със своите партньори. Това ще става поотделно с различните страни, защото Великобритания има различна степен на доверие и се опасява, че близките до Русия правителства веднага ще донесат на Путин какво знаят за тях англичаните. По-чувствителната информация ще бъде запазена за по-доверените съюзници, но именно тя била безкрайно убедителна и посветените в нея няма как да не изгонят руски дипломати. Информация за това има във в. Файненшъл Таймс от 28.3.2018 г. с автор Дейвид Бонд. (тъй като FT е платен, статията е препечатана и може да се види от украинска информационна агенция тук) При вземането на решение за ответните действия на България спрямо Русия във връзка с отравянето на Скрипал от Путин, премиерът-слънце на България заяви: „нямаме достатъчно доказателства!“, т.е. британците съвсем правилно са го разпределили в групата на мурзилките и на него не са му представили доказателства (или пък и каквито и доказателства да представиш на една кратуна, тя ще продължи да кънти). Великобритания не е в Шенген и затова нямаме проблеми от нейна страна с влизането там, но последният развой на събитията ясно подсказва, че ни нямат никакво доверие и ако зависеше от тях — никога не биха допуснали нечистоплътните български служби да бърникат из шенгенските системи.

Да си ходи Борисов III

Наскоро по повод връчването на наградите „Достойните българи“ в Народния театър „Иван Вазов“ смел зрител нарече Борисов „некадърник“ в очите и го помоли да си ходи (клип от „Господари на ефира“, Нова телевизия, 22.3.20183 г.). Човекът от залата имаше някакви други мотиви, но аз искам абсолютно същото заради случая Скрипал, когато българското правителство демонстрира съпричастност с Русия и предаде съюзниците си. След тази грандиозна излагация и демаскиране като Троянски кон, Бойко Борисов трябва да се скрие в Банкя завинаги. Толкова жалки изглеждат всичките му опити на международната сцена, че той вече не представлява нищо друго освен шут, който с цялата си визия излъчва простотия и незначителност, но се възприема за творец на световната политика. Клета селска душа! Всичките му несъстоятелни действия по скандала Скрипал, плод на абсолютната му бездарност (вкл. и на неговите приближени), го издадоха като руски агент в евроатлантическите структури. Това не е никаква изненада за нито една от тези структури, но маската падна насред представлението, организирано пред народа (в онази негова 80%-част по Иво Христов). Малообразованият ни министър-председател поканил българския посланик в Русия (Бойко Коцев), за да разберял какво се говори там — в Масква, но пропуснал да разбере какво се говори в Лондон от първа ръка (посланикът на България в Обединеното Кралство — Константин Димитров, не е поканен на Съвета по национална сигурност към премиера). Подхвърквачът от Министерски съвет също така е пропуснал да разбере какво се говори и във Вашингтон, Париж, Берлин. Неговите уши улавят само една честота — масковската, и хич не си дава сметка, че според Путин предателите на родината си заслужават единствено смърт, ако не вярва — да чуе (прочете) по-горе коментара на Кирил Клейменов, който действа като говорител на руския диктатор.
Най-корумпираната страна в Света, с най-корумпираната и непригодна съдебна система, се преструва на най-големия стожер на законност и принципност. От показаната таблица се вижда, че 274 държави и 25 организации са изгонили 152-ма руски дипломати, като минимум 20 от тях са сред най-утвърдените демокрации в света. През последното десетилетие името на България не беше така силно свързвано с ретроградните сили, но благодарение на Бойко Борисов, България премина изцяло на тъмната страна.
Няма значение дали коалиционните партньори са виновни или не за неекспулсирането на руските разведки от България, Бойко Борисов трябва да си ходи незабавно. За него може и да е важно в името на неговата собствена „стабилност“ да не показва солидарност с Европа и нормалния свят, но за България това е вредно. Моля, да си ходи Бойко Борисов, защото е некадърник6!

Може да се насладите на великолепната видеокарикатура на Чавдар Николов за Шоуто на Слави по бТВ на 29.3.2018 г. (оригиналният линк вече не работи. Видеокарикатурата все още може да бъде открита на официалната уебстраница на „Шоуто на Слави“ тук, достъпена успешно на 01.10.2022 г.)

Бележки

  1. Главно разузнавателно управление на Руската федерация.
  2. Всъщност Скрипал е помилван с указ на руския президент, тогава това е Дмитрий Медведев.
  3. Оригиналният линк вече не работи, а прехвърля към хоумпейджа на Господари на ефира. Видеото все още може да бъде открито в YouTube тук (достъпен успешно на 01.10.2022 г.)
  4. Канада гони всъщност 4-ма души, останалите 3-ма не са пристигали още там, а им е отказан агреман.
  5. ООН и НАТО. Данните за изгонените 12 души от ООН са записани към САЩ, които са изгонили 48 дипломати от посолството във Вашингтон.
  6. Перифраза по клипа от Господари на ефира.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here