За ЧЕЗтта на един милиционер

Държавата категорично няма да участва в сделката по придобиването на Електроразпределение Запад

10610

Островът на стабилността и нещастието, ръководен от Бойко Методиевич, бива напускан от всеки по-свестен чуждестранен инвеститор. MTG (шведският собственик на Нова телевизия) и Теленор (норвежкият собственик на едноименния мобилен оператор) продадоха бизнеса си на чешки бизнесмен, а напускащият ЧЕЗ предстои да продаде бизнеса си на българския бизнесмен Бойко Методиевич. Последната седмица раздяла със страната на чудесата обяви и Сосиете Женерал (френският собственик на Експресбанк). Това е 6-тата най-голяма банка по активи в Европа след HSBC, BNP Paribas, Deutsche Bank, Credit Agricole, Barclays. Теленор пък е 7-ма по приходи в Европа след Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica, Orange, British Telecom1, Telecom Italia. Modern Times Group (MTG) е на 16-то място в Европа от всички медиакомпании по приходи след: Bertlesmann2, Sky, Vivendi3, RELX4, Lagardère5, Wolters Kluwer6, ProSiebenSat.1 Media SE, Axel Springer SE7, Mediaset8, ITV9, Hubert Burda10, Bonnier11, Bauer Media Group12, DMGT13, TF1. Виждате в каква приятна група са били тези инвеститори, а сега те си отиват от прекрасната България, попаднала в лапите на банкянски диктатор. Тук остават именити инвеститори като Пеефски, Златев, Прокопиев, Ганчев, Божков, Чорни, Гергов и др. хиперизвестни в Млечния път бизнесмени. Към тази елитна група трябва вече да прибавим и Бойко Методиевич, в качеството му на действителен собственик на Електроразпределение Запад, доскоро известно като ЧЕЗ България.

Честността на ЧЕЗ

На 07.3.2018 г. за изданието „Лидове Новини“ дава интервю г-н Томаш Плескач, който е един от шефовете в ЧЕЗ Прага и отговаря за задграничните дейности на компанията, той е и главен преговарящ по продажбата на българското дружество, т.е. това е чешката страна в преговорите с Гинка Върбакова. В него той казва: „българското правителство отказваше да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ в България, макар да сме им предлагали“. На 4-ти май 2017 г. беше избрано правителството Борисов III, а Теменужка Петкова отново стана министър на енергетиката. Едно от първите й изявления е свързано точно с отказа на държавата от участие в покупката на ЧЕЗ (информация за това във в. Банкеръ и бТВ). Оказва се, че чехите са го предлагали на Бойко Борисов като глава на българското правителство, но той отклонил поканата като премиер, за да я приеме като физическо лице — затова и включил подставеното лице Гинка. „Стройна последователност от публични факти свързва лицата около сделката за ЧЕЗ с премиера Бойко Борисов“ пише Биволъ в статия от 29.3.2018 г. под заглавие „Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя“. Колегите са разкрили прекрасно (както винаги) връзката между т. нар. „премиер“ на България и фалшивата Гинка.
На 12.3.2018 г. пред БНР шефът на надзора на ЧЕЗ Прага (Вацлав Пачеш) каза: „премиерът на България не иска ЧЕЗ да работи в страната“ и съответно е притискал компанията с целия държавен апарат, за да я получи за себе си (нали помните, че бяха заплашили шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев как цялата държавна машина щяла да му се стовари и няма да може да си намери място). Прав е бил Плочев да се притесни (та чак се разболя), защото държавната машина е смачкала ЧЕЗ — една огромна чуждестранна компания, та какво остава за някакъв възрастен човек пък бил той и професор. В тази връзка, на заседание на МС, Борисов казва за ЧЕЗ: „казаха, че не ги харесвам, как тогава да имам общо с тази сделка“. С тази реплика Методиевич се издава, защото верният извод тук е: не харесва собствениците на западното елетроразпределително дружество, затова го заменя с най-харесвания от него човек (себе си). Демонстрираната логика на милиционер (дори за него) е твърде издайническа, защото електричеството трябва да стига до населението и няма как да изчезне самото дружество, могат да „изчезнат“ само собствениците му.
Чешкият премиер Андрей Бабиш също се държа честно с публиката — предоставяше известната му информация без заобикалки, така му се наложи няколко пъти да опровергава Методиевич, който лъжеше ангро (както винаги). Бабиш бил споделил секретна информация с Методиевич, но Андрей отрече, а Бойко се направи на неизлъгал, като просто подмина парещото обвинение в лъжа. Официалният произход на въпросната информация (касаеща финансирането на сделката с Инерком) така и не можа да се разбере, но пък ние се досещаме, че истинският купувач няма как да не знае каква измамна схема ще използва за симулация на финансирането, та никакъв Бабиш не му трябва, за да я предостави в секретното деловодство на Народното събрание.

Жестокото оплитане на Методиевич

Гузната съвест се прояви още при наченките за ЧЕЗ скандал. Теменужка Петкова си подаде оставката, подтикната от Методиевич, защото била познавала Гинка. Според Петкова Гинка била лингвист (каквото и да означава това), самата Петкова е завършила „счетоводство и контрол“, едната е родена в Татар, а другата в София, така че нямат допирни точки по тези линии. Все пак и двете имат общи черти — и двете се занимават с бизнес твърд отдалечен от образованието им. Нескопосаният опит на Методиевич да потуши назряващия скандал, всъщност го разпали, а след това направо излезе от контрол.
Отначало Методиевич твърдеше, че това си е една сделка между частни компании и той не можел да се меси, но после решително направи точно обратното. Упълномощи Гинка да представлява българското правителство пред ЧЕЗ (втората огромна грешка), скара се на Корнелия Нинова, която предлагаше одържавяване, като с това направи третата си капитална грешка. Яростно се обърна към председателката на БСП с предложение държавата (т.е. ТОЙ) да си прибере авиокомпанията (национален превозвач), някои бивши държавни банки и Нова телевизия, с което се издаде, че за Света единствено от значение е какво ТОЙ иска да купи, без оглед дали то се продава от настоящите му собственици (както е смачкал ЧЕЗ и ги е принудил да продават — така ще направи и с други непокорни капиталисти). Днес, когато скандалът е към своя зенит, финансовият министър отхвърли всякаква възможност държавата да придобива ЧЕЗ или части от него.
През цялото време Делян Добрев, депутат от ГЕРБ с подадена и оттеглена оставка, даваше сигнали на обществото за нередности, но остана неразбран. Все пак Добрев е от ГЕРБ и не може съвсем ясно да артикулира проблемите с Гинка, защото ще влезе в директен сблъсък със стоящия зад Гинка Лидер.

Телевизионно интервю на Делян Добрев; Автор: Събуди се с Лора Крумова; Видео: Нова ТВ, 04.3.2018 г.
Телевизионно интервю на Делян Добрев; Автор: Събуди се с Лора Крумова; Видео: Нова ТВ, 04.3.2018 г.

Първо, Добрев заяви, че купуването на ЧЕЗ от Гинка му се сторило като фалшива новина. После, съвсем подробно обясни как българските тайни служби си вършели работата и през цялото време знаели за водените между ЧЕЗ и кандидат-купувачите преговори, като дори знаели и ценовите им оферти. Българските разведки изпратили 4 доклада до Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Румен Радев (вж. интервюто по Нова телевизия, където той ги посочва не по имена, а с длъжностите им). Следователно, Методиевич е знаел ценовите оферти на конкурентите си (навярно и всякакви други условия — информация услужливо подавана му от службите), което го поставя в силно привилегировано отношение и накрая е спечелил „търга за ЧЕЗ“. Затова той има неистово желание да е премиер, не е за заплата, не е за слава, а за използване на цялата държавна машина в лична угода, както го прави всеки тиранин.

Местообитанията на парите от корупция

Както във всяка диктатура, под сурдинка се говореше за милионите, прибирани от Методиевич — било по линията на строежа на лошокачествени пътища, било по други некачествени проекти, но като следствие от „голямото прибиране“ липсваха данни за големите му разходи (с едно изключение: от разговорите между Тримата тенори (Ченалова, Янева, Мондешки) стана известно, че Методиевич е закупил вила в Барселона на някаква негова любовница (между другото, същата е собственик на сградата, в която са офисите на Гинка Върбакова) за 1,5 млн. евро). Излизаше, че стотиците милиони, ако не и милиарди, се трупат в някакви помещения в Банкя и пречат на внучето да проходи — аха да мръдне нанякъде и току се блъсне в някоя бала с пари. Сделката с ЧЕЗ извади наяве един от големите разходи на Методиевич, т.е. с нея се видя истинския паричен поток с начало и край (началото е корупцията, а краят е в собственост на стратегически компании).
Благодарение на скандала с ЧЕЗ се поуспокоих, че вече внучето на тирана ще има къде да тичка на воля без да се блъска в някакви парични знаци и да наранява генетично пълната с ум главица.

*) В снимката не е употребен пълен член във Вожда, защото е прозвище.

Бележки

  1. Това е старото им име, с което са по-известни в България. Сега се казват просто BT или BT Group.
  2. Собственик на групата ТВ и радиостанции с марката RTL.
  3. Собственик на групата ТВ канали Canal+ и най-голямата звукозаписна компания в света — Universal Music.
  4. Предишно име Reed Elsevier (собственик на SCOPUS), издател на научна, техническа и медицинска информация.
  5. Един от най-големите книгоиздатели (Hachette Livre), с над 50 издателства във Франция, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Австралия, Канада, Япония, Индия и САЩ (Hachette Book Group USA). По-известни издания: Elle, Paris Match, Le Journal du Dimanche. Собственик на множество радиостанции (Europe 1, Virgin Radio, RFM) и ТВ канали (музикалния MCM и културния Mezzo).
  6. Най-големият холандски книгоиздател с разностранен бизнес (консултации, право, финанси, счетоводство).
  7. Издател на печатните издания: Die Welt, Bild, Auto Bild, Sport Bild, Computer Bild и уебсайта Business Insider.
  8. Медиакомпанията на Силвио Берлускони. ТВ канали: Rette 4, Canale 5, Italia 1, La 5, Top Crime. Радиостанции: R101, Virgin Radio Italia, Radio Subasio.
  9. Британска ТВ компания Channel 3 и множество регионални телевизии в Шотландия, Ирландия, някои острови, Уелс.
  10. Издател предимно на списания — BUNTE, CHIP, Focus и др.
  11. Най-големият датски издател. Известни списания: Outdoor Life, Popular Science, Field & Stream.
  12. Известен германски издател и ТВ оператор (Kiss, 4Music, The Box).
  13. Голям британски издател. По-известни вестници: Daily Mail, The Mail on Sunday, Mail Today, Metro. Уебсайтове metro.co.uk, MailOnline (най-посещаваният уебсайт на английски език). До началото на 2009 г. компанията издаваше London Evening Standard, но тогава го продаде на Александър Лебедев.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here