Здравната каца

Сбърканият български здравноосигурителен модел генерира смърт и висока заболеваемост

26525

Както повечето неща в България, така и здравноосигурителният модел ни е сбъркан. При конструирането му се взеха предвид 2 основни фактора: бедността на населението, защитено с чл.52, ал.2 и 3 от Конституцията (за т. нар. „безплатно здравеопазване“, ал.2: «Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон». Ал.3: «Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма») и липсата на средства за подобна дейност. Така Спешната помощ остана безплатна и би трябвало да е грижа на държавата, а останалата медицинска помощ взе да се финансира от Здравната каса, където постъпват всички здравноосигурителни вноски. Резултатът е: грандиозни злоупотреби в спешната помощ и още по-грандиозни в дейностите, финансирани от НЗОК.
Безпаричието и липсата на желание за качествено здравеопазване от страна на определена група пациенти, натовари неотложната помощ. Нашите цигански братя се научиха да викат линейки за спешни случаи и да не ги пускат докато не прегледат цялата рода безплатно. В последните години здравноосигурителните права се възстановяват с плащането на 36 месечни вноски, а преди дори и с по-малко. Подобно отношение създаде грандиозни диспропорции между приноса в здравноосигурителната система и стойността на използваните услуги. Това, естествено, ражда корупция, несправедливости, кражби и злоупотреби, от една страна, висока заболеваемост, ранно пенсиониране по болест и смъртност, от друга.

Солидарният стълб

Това е другото име на онзи комунистически принцип: от всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите. Както вече стана дума, много хитрушани, които не са внесли стотинка през живота си – като настъпи необходимост от сложна и скъпоструваща медицинска дейност, внасят онези осигуровки за 36 мес. назад и придобиват всички здравноосигурителните права, като мен – внасялия вече почти 20 год. здравни осигуровки. Сега здравната вноска е 8%, като минималната база върху която се начислява е ½ от минималната работна заплата, а максималната база е максималният осигурителен доход – 2600 лв. (всички посочени бази са месечни). Следователно минималната здравна вноска е 20.40 лв., а максималната – 208 лв. За да придобие здравноосигурителни права един човек, който досега не се е осигурявал трябва да внесе около 735 лв., като ще получи точно същите права, които имам и аз – внасяни са ми осигуровки върху максималния доход откакто съществува НЗОК и досега сумата е почти 501 хил. лв. За НЗОК правата на пациент със 700 лв. принос = правата на пациент с 50 хил. лв. принос в системата. Нещо повече, за мен НЗОК не е изразходвала и 1 ст., въпреки внесените за мен 50 хил., докато онзи си е внесъл 700-те лв., за да направи още на другия ден разходи за няколко десетки хиляди левове. По този начин балансът се разрушава напълно и не просто няма стимул от правене на здравни вноски, а направо няма смисъл. Отделно са възможни и всички останали хитрини с подаване на декларации за вноски, без да се плаща по тях2 (мудната и некомпетентна НАП не може да ги събере).
Такава е философията на здравното осигуряване – дълбоко сбъркана и стимулираща нечестните, хитреците, наглеците. Съвсем в обратна посока работи инструментариумът на НЗОК и НАП за честните, работливите, можещите. За да се направи на милостива здравната ни система дава на стрина Пена на 86 год. пари за артериална клапа, а на дете със счупен крак го оставя на произвола на съдбата. Резултатите от подобни действия са плачевни. Стрина Пена си отива след кратко време, а детето става инвалид, защо кракът неправилно зараснал и вместо да работи и създава продукт, той увисва на социалната система за около 60 год. Да бе получило малко по-добра грижа при протезирането, щеше сега да работи, да внася осигуровки и да се грижи за другите, но суровата българска действителност има съвсем други виждания по въпроса.

Lapsus linguae

Грешката на езика всъщност е „Здравна каса“, защото правилното е „каца“ – всички я източват както им падне, а най-големият източващ субект е държавата. С идването на Димитър Петров за шеф на Касата (поставен там от правителството на НДСВ през 2001 г.) спряха плащанията към болниците за неосигурените. Дотогава НЗОК плащаше и за тях, т.е. едни внасяха здравни осигуровки, а Кацата плащаше лечението на всички. След този безпрецедентен акт, доказващ умението и далновидността на създателите на здравноосигурителния модел, много малко положителни неща се извършиха в полза на вносителите за НЗОК. Именно онези самозвани строители източваха Здравната каса чрез пиар (Илко Семерджиев станал министър на здравеопазването след Петър Бояджиев имаше за шеф на кабинет Деница Сачева, зам.-министър в последните 2 правителства на Борисов, която чрез подставено лице източваше НЗОК в самото й начало). След няколко кратки мандата на Генчо Начев и Иван Букарев, дойде примата на източването – Румяна Тодорова, по-известна като „по-голямата сестра“, която е сключвала пиар договори за милиони. След временно изпълняване на длъжността от Александър Огнянов дойде „достойната“ Нели Нешева, приятелка на сестрата на Борисов. Тя се самонаграждаваше с невероятни бонуси, защото била много компетентна и работлива, а сега е взета по милост в Българския лекарски съюз. Единственият честен представител (до идването на Камен Плочев) е Пламен Цеков, но правителството на Орешарски го изгони, за да върне отново сестрата на вицепрезидентката Йотова. Въобще проблемите с властимащите на единствените двама честни управители (Цеков и Плочев) са големи, защото те не влизат в игричките за обогатяване чрез обществения фонд.
Камен Плочев каза няколко истини в телевизионни интервюта:

  • НЗОК ще фалира до няколко години
  • управлението на НЗОК е демагогия (управителят се избира от Народното събрание, но той се контролира от Надзорен съвет, доминиран от държавата, където се назначават всякакви послушковци, мошеници и откровени тъпаци).

Към истините на Плочев следва да се добави уравновиловката (700 лв. вноски = 50 хил. лв.) и ще се получи една завършена картина на българския здравноосигурителен модел в най-важната му част.

Сиромахомилство

Необразованите български медиатори, както и всякакви други участници в публичния живот се появяват с всякакви призиви към НЗОК да финансира всякакво лечение, като на заден план всъщност финансира точно тези викачи. Наскоро се появи информация за починала пациентка в кардиологичната болница „Св. Екатерина“ (София), защото не могла да доплати 10 хил. лв. за медицинско изделие (изкуствена сърдечна клапа). Не мина и месец, почина втора пациентка, чиято дъщеря обилно дава интервюта със закани за съд към НЗОК. Майката била на 86 год. и смята Касата за длъжна да й даде пари за клапата, че чак ще я съди. Нищо чудно при некомпетентния български съд и да успее, тогава от вноските на всички здравноосигурени ще се платят греховете на непрофесионалното и задкулисно управление на НЗОК3.
Трябва да е ясно, че най-справедливият начин за „закърпване“ на българския здрвноосигурителен модел е въвеждането на задължително и поголовно доплащане за медицински услуги, като 1-ва стъпка в здравната реформа. Като 2-ра трябва да се въведат правила, отчитащи приноса от всяко здравноосигурено лице, както и извършените за него разходи за медицински услуги. Светът е измислил много такива модели и няма нужда да се спирам на тях. Тук може да бъде прочетено повече за тях:

Здравната реформа е една от най-трудните, защото комунистическото възпитание на мнозинството пречи тя да се проведе. Всеки знае, че един ден ще опре до здравната система и се надява обеда му да се окаже безплатен, без да го интересува плачевното състояние на системата, нито пък, че колкото по-далече е този ден, толкова по-лошо ще е състоянието на здравеопазването. Така кръгът се затваря и няма смел реформатор, който да направи нещо смислено за бъдещето, настоящето вече е пропиляно. Един от основните лостове за справяне с демографската криза е именно здравеопазването, но реформите изискват жертви, каквито повечето българи не искат да направят. Така корабът ще потъне с всички на борда, вместо да се жертват няколко, които да закърпят дупките, но да оставят кораба „на вода“.
Глупостите с пръстовите отпечатъци в здравните заведения и обединяването на няколко големи болници са емблема на некадърността на Москов, който е импотентен реформатор, въпреки табелата си. Мина достатъчно време (3 год.), за да може да се направи оценка на сливането на „Иван Рилски“ с „Александровска“, но вече никой не се сеща за малоумните московщини. Анализ на сливането пак не се прави, но ако се беше направил щеше да ни даде очевидното още при предложението – няма да има никакъв друг ефект, освен уволняването на Дечо Дечев (дотогава директор на болница „Св. Ив. Рилски“). Досега се бяхме нагледали на аматьори в управлението на здравеопазването, но никога то не е било в толкова лоши ръце, като тези на Ананиев, Начева, Пенков, Йорданова.

Бележки

  1. През различните години максималният осигурителен доход е бил различен, а и вноската не винаги е била 8%, но тук за улеснение са приети тези „груби“ числа. Освен това внесените преди 18 год. 200 лв. днес имат много по-голяма стойност.
  2. Така вноските „се начисляват“, но не се внасят (плащат). След като изтече изпълнителската давност лицето има всички права, без да е внесло стотинка.
  3. Олицетворявано от Жени Начева и Кирил Ананиев.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here