Позорно изритан

Премиерът на България се прибра от Москва ден по-рано от предвиденото

9333

Господарят на Кремъл привика Спасителя от Банкя преди повече от седмица. Насрочената двудневна визита изведнъж бе съкратена на еднодневна, защото дневният ред се изчерпал. Позорно призоваване и позорно изритване на Борисов! Още с пристигането си наш Бойко е бил накаран да почака час преди да се види с господаря си. На срещата българският премиер се хвърля да целува Путин като любовница, с която дълго време са били разделени, но Путин хладнокръвно го отблъсква с едно потупване по гърба и си спестява физическото лигавене на Борисов. Не успява обаче, да се спаси от словесните лиготии, с които прислужникът го засипва. То не са били извинения, подмазвания, помахвания с опашка, та чак от въздушния поток се разклатили полилеите в Кремъл.

При посещението на Румен Радев се отчете тоталното отсъствие на министри от правителството на Борисов и липсата на подписани споразумения. За да блесне пред Господаря, Бойко заведе вицепремиера Томислав Дончев и четирима министри: на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов. С тях е бил и изпълнителния директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов (замесен в аферата КумГей; избран в началото на годината след внезапна смърт на предишния шеф). Сключените споразумения са НУЛА. Освен с Путин е проведена една-единствена среща, за да не обидят кутретата от България, която е била уредена от шефа на Лукойл (Вагит Алекперов), и тя е с Медведев. Тази втора среща също е протоколна и не осмисля присъствието на маститите членове на кабинета Борисов III.

Още с призоваването на Борисов беше ясно, че целта на Путин е да го унижи. И то точно, когато България е европредседател. Да покаже, че България дори не е Троянски кон, а троянски помияр, който маха с опашка пред Господаря веднага щом му се подсвирне. Естествено, Борисов не е усетил това и чудовищно е надценил своята значимост – затова се яви, предвкусвайки големи успехи. Искаше му се да смаже Радев на терена на общия им кумир, но се получи както винаги му се получава.

Дълго ще носим спомена от срамното Борисово посещение в Москва, докато бяхме страна ротационен председател на Европейския съвет. Всичко това заради простотията, амбициите и негодността на един премиер, единствен преизбиран в най-най-новата ни история.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here