Ревалски реве

БАН е едно сборище на безкнижни, злобни и тъпи типове. Не трябва да получава нито лев обществени средства

10883

Борбата между НИМХ и БАН1 е безмилостно жестока, борбата както казват е епична. Комунизмът превърна БАН в българско безкнижно дружество, където прибираха огромни заплати некадърници, ленивци, плагиати и метреси на властта. Ако въобще някога е имало академичен дух в тази отвратителна институция, той е бил убит преди около 100 год. Една от полезните за обществото дейности се осъществява от НИМХ, която иска да напусне лоното на БАН, защото шапката само краде от нея. Въобще в безмилостната борба не стана дума за крадливостта на редовните и дописните членове на БАН. Метеоролозите не искаха да вадят мръсните им ризи от криворазбрана колегиалност, но това ще им изиграе лоша шега. В БАН, като във всяка българска бюджетна организация, се краде мощно. Там не просто науката няма място, тя никога не е била там. Няма да наричам учени тези от БАН, защото те не са такива. Близо 99% са псевдоучени и карикатури. Ех, има няколко свестни, ама те не могат да сменят цялата фасада на безсмислената и лакома престъпна организация. Единствен Симеон Дянков навремето погрешно ги нарече „феодални старци“ вместо „синодални старци“2, което се превърна в по-важната тема, умело раздухвана от некадърниците, а въпросът за техния „сит търбух за наука глух“ остана на заден план. Така един от най-големите професионалисти като министри бе осмян, но гредата в окото на „изкуфелите старци“ остана скрита. Топфинансистът съвсем правилно изведе на преден план факта, че 95% от парите в БАН отиват за заплати и това априори предполага финансова невъзможност за „правене на наука“. Да, вярно, много от сградите са дадени под наем, което е немалък приход за организацията, но пък останалите се нуждаят от поддръжка, освен това консумативите не са без пари. Това накратко са основните неща за тази прогнила и долнопробна организация.

Карикатурните учени и карикатурният Ревалски

Един от големите бичове на България е тоталната липса на учени на световно ниво. Малката част такива с български произход въобще не живеят в България, а най-големият жив български учен е Юлия Кръстева, която една комисия от тотални неграмотници обяви за агент на Държавна сигурност (вж. тук). В най-престижните университети по света има и българи. Не казвам „много“, но има. Някои от тях са с перфектна академична кариера и биография, но общото между всичките тях е западното образование. Учени или преподаватели, които тежат на световната арена, нямат друго общо с България освен произхода си. Всички тунеядци, събрани тук по академийки, институтчета, университетчета са кръгли нули сред световната научна общност. Да, поддържат се някакви връзки, защото сме европейска държава (нямам предвид член на ЕС), участва се тук и там, но научното ни ниво е под всякаква критика (нямаме университет в Топ 1000 на престижните университети по света, а Чехия има 13, Полша 9, Унгария – 7; информация тук).
На брифинга след първата среща при Бойко Борисов между БАН, НИМХ и МОН3, се забеляза, че Ревалски не може да формулира теза. Този смешник, председател на БАН, не можеше толкова елементарни неща, които децата се учат да правят по БЕЛ4. Протестите на НИМХ са от няколко години и са с множество искания срещу ръководството на академията, но основната разлика между долнопробната БАН и НИМХ е в работата. Институтът работи та пушек се вдига (дори имат 24 часови смени), а в БАН работата не просто е мръсна дума, а въобще не съществува в словника им. Бюджетът, макар и най-съществената част, не е единствената конфликтна точка между спорещите. Кариерното развитие, структурни и щатни промени, закупуване на текущи и нетекущи активи, обществени поръчки и т.н. са друга съществена част от проблемите, създавани от мързеливците на тези, които работят 24/7. Та, на онзи брифинг Ревалски успя да изреве: „предлагаме бюджета на НИМХ да е на отделен ред и това е. Не мога да разбера, защо искат да ни напуснат?“, но дори и не направи намек защо пък той иска да останат. Вече след втората среща глупакът Ревалски вече ревеше: „ако ги пуснем и други институти ще поискат да напуснат, какво ще правим тогава?“. Нещастникът не може да разбере, че никой не напуска хубавото, а опасенията му за следване примера на НИМХ от други, подсказва, че макар и малоумен, той подсъзнателно схваща, че няма да липсват желаещи да напуснат продъненото корито.

Уволнението на Христомир Брънзов

Вчера ужким БАН и НИМХ пред свидетелите МОН и Бойко Борисов се разбраха да се разделят по взаимно съгласие, а днес става ясно, че в сборището БАН участват само долнопробни хора и уволниха проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. Този човек ми направи страшно добро впечатление още с първата си поява на брифинга след 1-вата среща с Ръководителя на републиката. Той честно призна, че е разочарован от срещата с Бойко Борисов, защото тя беше обявена за „вземане на решение“, а всъщност на нея единствено са се разбрали да го отложат. Допълнителните 10-ина дни за помиряване между страните са безумни, тъй като те не са успели да го направят няколко години. Логичният резултат от подобна среща е вземането на мерки за решаването на проблема, а не неговото отлагане. Брънзов създава впечатление за честен, принципен и умен човек, за разлика от опонента си Ревалски, който изглежда точно по обратния начин – нечестен, безпринципен и глуповат. Шефът на НИМХ не се притесни нито от министъра, нито от върховния управител на републиката, а съвсем внимателно, стегнато и точно изложи тезите си. Този прекалено етичен човек беше уволнен от долнопробните членове на една карикатурна организация. Тези плужеци нямат никакъв срам от никого и безсрамно уволниха опонента си, с когото предния ден се бяха разбрали да се разделят. С поведението си доказаха, че не са само мишки в науката, а са мишки и като хора.

Трябва да бъде поставен въпросът за безсмислеността на БАН и нейното финансиране. Ако може да се самоиздържа – добре, но ако не може – да се закрие! Няма обаче толкова интелигентни хора в България, които да тежат на мястото си. Затова малкото професионалисти, които някога е имало като министри (Симеон Дянков, Ана-Мария Борисова, Веселин Вучков и др.), са заменени от абсолютни аматьори във всички области.

Обновяване, 30.8.2018 г., 21 ч.: В централните новини на телевизиите стана ясно, че НИМХ обявяват стачка и цялото ръководство е подало оставка в знак на съпричастност с проф. Христомир Брънзов. Браво на тях! Това са достойни хора, които трябва да бъдат подкрепени от цялото общество, а ревящите магарета – дезавуирани.

Бележки

  1. Национален институт по хидрология и метеорология; Българска академия на науките.
  2. Фразеологичен израз.
  3. Министерство на образованието и науката.
  4. Български език и литература.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here