Примитивна милиционерщина

Всяко действие на българската милиция доказва колко е тъпа, некадърна и примитивна. Ръководството й е съставено от ултрапримати

35537

В България свободата на словото беше мъртва още преди да се роди. В началото на прехода се появиха първите частни медии, ръководени от дебели плужеци, които изнудваха държавните фирми (а после и частните, дори достигнаха до „убийството“ на банка1). По-късно забогателите в прехода закупиха медиите съвсем по савецки2 образец (повече информация тук) и свободата на словото изчезна преди да се е появявала. Една-единствена медия през цялата си история е защитавала най-високи журналистически стандарти, роди се от ентусиазма на двамина, които видяха в тази клета държава, по една случайност тяхна родина, възможност да покажат, че и тук има свестни, честни и достойна хора, въпреки безобразното мнозинство. Може би дори не мога да си представя какви трудности срещат в работата си, защото те са избрали „разследващата журналистика“ – най-скъпият и труден дял на журналистиката и се справят великолепно. Не отстъпват на най-високите стандарти, зададени от американската, британската и френската журналистика3. Дори не е необходимо да пиша кой имам предвид, този уебсайт е единствен по рода си. И така, разследванията на Биволъ са най-висококачествени, не знаят граници, не знаят прошка, не знаят огъване. Поклон пред тези хора! Чувствам се горд с тях.
Точно тези момчета започнали да разследват грандиозна кражба от GP Group, фирма с таен собственик Вальо Златния4. Този герой, част от карето за карти на Бойко Методиевич, е един от четиримата, печелещ всички обществени поръчки за строителство в държавата на Методиевич и Пеефски (то поръчки извън този отрасъл няма, т.е. спокойно мога да кажа „всички обществени поръчки“, без да уточнявам отрасъла „строителство“). Повече за разследването на сайта Биволъ тук.
Арестът на двамата журналисти Димитър Стоянов (Биволъ) и Атила Биро (RISE Project Romania) е най-добре описано в самата фейсбук страница на Биволъ (13.9.2018 г., 12:56 ч.):
«В България започва явна диктатура!!
Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: „Заедно срещу завладяването на държавата“ и за #ДжиПиГейт.
Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.
Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!
МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!»

По-добро описание от колегите не мога да направя, само не съм съгласен, че в „България започва явна диктатура“, защото тя много отдавна е започнала – и е диктатура, и е явна. Все я чакам да свърши, но чакането не е процесът, който ще доведе до нейния край. Кроткият български народ е търпял Османската империя около 500 год., после още около 50 год. комунизма, че един банкянски селянин5 ли няма да изтърпи? „Мъдрият“ български народ знае „преклонената главица – остра сабя не сече“.
Вижда се, че милицията се е намесила на страната на разследваните и е арестувала разследващите. Разследваните просто си горели някакви изобличаващи ги документи в изпълнение на решението да се отърват от тях. То с наличието на „срамни“ документи тлъст Цацаров не им прави нищо, а без тези документи – може направо да ги предложи за Нобел. Въпреки че разследването на Биволъ е станало и без тези доказателства, а като публикувана информация е напълно достатъчно, за да започне официално прокурорско разследване, то за „официалните“ власти са необходими сигнали от други държави, за да се размърдат фалшиво (справка: действията по закриването на тайни цигарени фабрики). Както се казваше в една реклама „не става само с ядене, трябва и акъл“, но за Цацаров хапването е напълно достатъчно, за да седи и да тежи на поста вече 6-та година. Мастните клетки в никакъв случай не могат да вършат работата на сивите, но като няма сиви… Най-вероятно до официално разследване въобще няма да се стигне, най-много да накажат тоя-оня с преместване на „по-отговорна“ работа6.
За да подсили картината относно неадекватността на милицията се появи главен макак Спиридонов, който взе да се оправдава за арестуването на двамата журналисти, но му се получи както винаги. Когато един тъпанар започне да обяснява колко е готин – публиката избухва в неистов смях. Естествено, не всяка публика, а по-интелигентната, защото чалга-аудиторията се е зарадвала на мускулестия едрошкембест милиционер с физиономия на олигофрен. Като казах „оправдава“, далеч не бях изчерпателен – този полуидиот започна да напада журналистите. Не ми се иска да преповтарям тезите на малоумния милиционер, но те се отличаваха с лъжливост, липса на кореспонденция с действителността, разминавания във фактите, идиотско тълкуване тип „българска милиция“. Точно тези мърлячи след няколко дни наистина ще бъдат издигнати на „по-отговорна“ длъжност. Настоящият главен секретар е предложен за министър, а главният макак ще остане „главен“, но „секретар“. Ей, само това да стане реалност и с Бабуин премиер – направо ще станем страната на маймуните. И не защото тук живеят само примати, а защото такива са всички наши водачи.

Популярен израз беше „в италианската държава има мафия, а в България мафията си има държава“. Можем да отчетем като триумф на тази крилата фраза случая с Димитър Стоянов и Атила Биро. След като мафиозите са хвърлили компрометиращите ги документи в една дупка насред полето и са им драснали клечката, са се изнесли и са оставили милиционерски патрул да охранява местопроизшествието. След като двамата журналисти се доближават до дупката, из храстите изскачат няколко милиционери, които ги просват на земята и ги закопчават с белезници, докато са опрели пистолети в главите им. Стоянов и Биро твърдят, че в този момент са се легитимирали с лични и журналистически карти, а милицията чрез главмак Спиридонов отрича това. Категорично логиката на журналистите е желязна и тяхното поведение е естествено. Не такова обаче, е поведението на милицията, която, както обикновено лъже. Милицията не можа да обясни и причината за задържането на Стоянов и Биро, освен с необходимостта от легитимиране. Съвсем алогично е двамата да са скрили картите си, за да могат да бъдат задържани (откъде се появяват документите след това?). Милицията не можа да обясни защо се е появил румънския консул в Радомир, навярно и той е някакъв шегаджия, който обича да се разхожда посред нощ из страната на чугуна.

Милицията така се оплете в лъжи, че стана по-жалка отколкото беше преди (доколкото въобще е възможно това). Винаги съм мислил, че българската милиция не може да стане по-жалка, ама с Маринов и Спиридонов ще покори нови върхове. Навремето много се подигравах на Цветан Цветанов, дори се бях заблудил, че по-тъп от него няма да може да застане начело на МВР. Смешен ми беше и Калин Георгиев, но след Георги Костов, Светлозар Лазаров, Младен Маринов, си спомням с тъга за Калин и го смятам за „по-добрия“ главсек. Сега тандемът Маринов-Спиридонов7 ще пребори и най-глупавото същество на Земята по тъпота. За 30 год. тези илитерати не можаха да изградят полиция, а си останахме с тодорживковата милиция. Няма такава държава от бившите соцстрани, чиито правоохранителни органи да са на толкова примитивно ниво (като интелект, организация, действия).

Световната преса гръмна със заглавието „Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове“. Материалът се появи в Асошиейтед Прес и бе препечатан от големите американски телевизии (ABC и Fox), най-великите световни вестници като Вашингтон поуст, Ню Йорк Таймс, Чикаго трибюн и т.н. Накрая се оказа, че „освободител“ е бил румънският консул, който си е направил труда да отиде до милицията в Радомир и в присъствието на дипломата, милицията не е могла да измисли защо ги държи под ключ. Не можа да се намери български орган, който да освободи българчето Димитър Стоянов, който е имал късмет да бъде в отбор с румънския си колега, иначе имаше вероятност и до ден днешен да си седи в столицата на чугуна. Накрая на текста ще дам линкове от румънската преса, която описва случая. В България това беше тема само на медиите, които не подкрепят бабуинското управление, в останалите съвсем бегло се спомена (телевизиите на бланк). У нас в дневния ред на обществото, пряко рефлектиращ върху медиите, са темите от типа: как стрина Пена изгубила козичката си, която сама се прибрала след седмица, или как ще се учи между майсторите и учебниците.

Толкова престижни световни медии написаха материали (някои излъчиха кадри с Атила Биро от форума за злоупотреби с обществени средства) за мегаскандалното поведение на българската милиция, сал Спиридонов и Маринов имаха друга теза. На едната страна на везната две напълно неграмотни маймуни, а на другата АП, АБЦ, Фокс, ВП, НЮТ, ЧТ. Затова българската милиция ще си остане на онова примитивно ниво от Каменната ера, което го няма нийде по света. Медиите също.

П.П. Затова държах на заглавието „Примитивна милиционерщина“ макар то да е плеоназъм, защото милиционерщината априори е примитивна, но толкова като българската – няма да видите никъде по света, в никой исторически период.

Линкове към румънските медии:

  1. Pagina de media
  2. Libertatea
  3. G4 media
  4. Adevărul (Moldova)
  5. Digi24
  6. Hotnews (Romania)
  7. Secunda TV
  8. Europa FM
  9. Romania TV

Бележки

  1. Имам предвид Турист Спорт Банк. Тогава на практика доказаха, че с вестник може да се убие и банка, освен муха.
  2. Неправилно изписване на „съветски“, но това е стар прийом на автора, държи на него и всеки път съм принуден да пиша бележки под линия за грамотните читатели, каквато е цялата наша аудитория. {б.ред.}
  3. Германската няма високи стандарти в това отношение, а и откакто на власт е Меркел положението се влоши значително. Те поне имат оправданието „нацистки комплекс“, за разлика от нас. Заслужава си да се припомни поведението на германското федерално правителство и лично на „канцлерин“ в случая с Ян Бьомерман (германски комик „обидил“ турския президент Ердоган; слагам кавички на обидил, защото тъпият диктатор се беше обидил, но действията на комика не биха били обидни за интелигентен субект). Мълчанието на германските медии за „случая Кьолн“, когато разюздани бежанци са блудствали и насилвали германки, се разкри от френска регионална медия, т.е. германските медии са кротували и слушкали един напевен женски глас cantus firmus, който е основна мелодия в цялата й политика от м. ноември 2005 г. насам.
  4. Използвам псевдоним от една прекрасна съвременна книга. Пред Сашо Диков (предаване ЕвроДикоФ, 14.9.2018 г., ТВ Евроком) заплашип със съд всички, които го свързват с въпросната фирма.
  5. Риторическа фигура.
  6. По време на комунизма това бе обичайна практика: когато директорът на завод се издъни, го правеха директор на стопанското обединение, което включва неговия собствен завод и още няколко предприятия.
  7. Това са спекулации. Засега няма достоверна информация за назначаването на Ивайло Спиридонов за главен секретар на МВР. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here