Не се очерня туй що е черно

Поведението на властта съвсем потвърди теорията за поръчковото убийство на Виктория Маринова

22071

Коментарът е своеобразно продължение на Очерняне на черното.

След публикуването на моя материал се случиха няколко събития, който заслужават да бъдат коментирани отделно.
В извънредното предаване на ЕвроДикоФ по ТВ Евроком с автор Сашо Диков на 11.10.2018 г. (вечерта след моята публикация) се дадоха много подробности около журналистическата дейност на Виктория Маринова. Сашо Диков е журналистът, който най-малко може да бъде обвиняван в „любов към властта“, но изглежда и той не е разбрал нещо много важно около убийството. Говори се за предаването „Детектор“ като „1-вото предаване на Виктория Маринова“ като разследващ журналист, а дотогава тя водела „Подиум“, което било лайфстайл. Две-три изречение в предаването, казани от Вики, не могат да бъдат повод за нейното убийство. В крайна сметка, поводът изглежда незначителен за поръчване чак на такова престъпление, но това далеч не е така.
Ето хронологията на събитията:

  • 10.9.2018 г. публикувана е 1-вата част от разследването на Биволъ за GP Group под заглавие „ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“
  • Нощта на 12.9. са арестувани Димитър Стоянов и Атила Биро (държани са до малките часове на 13.9.)
  • На 16.9. истерично писмо-опровержение от Лукойл е публикувано на уебстраницата на Биволъ в рубриката „право на отговор“ (причината е продължаващото разследване на Биволъ, които доказват, че Вальо Златния е източвал и компанията-майка с имотни сделки); Биволъ публикува цитат от грама на Н. Пр. Джеймс Пардю1, в която се казва «Чрез Златев дейността на Лукойл в България е подозирана в силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност2»; публикува още една грама от Уикилийкс, този път от Н. Пр. Джон Байърли3, в която се казва: «Борисов има тесни финансови и политически връзки с директора на ЛУКойл България – Валентин Златев, който е изключително влиятелен при придобиването на политическа власт и задкулисен брокер на влияние4»
  • 16.9. в предаването „120 минути“ по бТВ Биволъ опровергава лъжите на шефа на спецслужбите (Ивайло Спиридонов), който лъже, че не е знаел за „Радомирската история“ със запис (аудио, разговор между Атанас Чобанов, главен редактор на Биволъ и служител на ГДБОП)
  • Биволъ периодично публикува петиция-отворено писмо до ЕК, ОЛАФ, Европол и Евроджъст с искане за намеса за пресичане на кражбите на еврофондове в България (в него се иска и спирането на еврофондовете за България)
  • На 17.9. се провежда протест пред Съдебната палата в София под наслов „Протест срещу репресията над разследващи журналисти“
  • на 26.9. Биволъ споделя публикация на белгийското сп. Knack, придружена със следния коментар: «Да разследваш злоупотреби с еврофондове е опасно занятие. С повече късмет само те арестуват. Понякога и убиват!»
  • на 27.9. е първият анонс за предаването „Детектор“ на Виктория Маринова, в което се дава информация за гостите – Димитър Стоянов и Атила Биро
  • на 30.9. в 22 ч. е излъчено предаването
  • на 06.10. Вики е брутално убита и изнасилена.

По-важните събития са маркирани в получер шрифт.

Видно от хронологията разследването на Биволъ за ГеПи груп е изнервило безкрайно много мафията и най-вече Методиевич и Вальо Златния. Тяхната истерия се материализира в неразумни действия на ГДБОП по арестуване на журналисти, което получи международно отразяване и безкрайно много лъжи от възтъпия им шеф милиционер Спиридонов (подробности тук). Лъжите публично са опровергани с аудиозапис от Биволъ, което прави жалък милиционера Спиридонов, който „се обижда“ от записа без неговото знание, т.е. лъжите от официална институция са съвсем законни, но документирането им е незаконно, особено когато аудиозаписът е опровергал институционалните лъжи. Неслучайно споменавам петицията на Биволъ, която създава много главоболия на мафията и нейните донове, защото има обоснована опасност от затваряне на еврокранчето. Та животът на една млада жена, дори и майка, не са никаква пречка пред кръвожадната българска мафия, която е поставила по най-високите етажи на властта свои представители.
Поръчването на убийството не е станало директно от Вальо Златния до циганчето Северин, а е минало през множество посредници, които имат функцията на бушони и отдалечаване на физическия извършител от поръчителя. За цялата тази процедура е било необходимо известно време, т.е. началото на процеса не е излъчването на предаването, а още неговия анонс. Тогава мафиотите не са знаели какво точно съдържа предаването и дали няма да им създаде още по-големи главоболия. Така наречените „2-3 изречения“ са били част от анонса, но престъпниците не са знаели на онзи етап, че това е всичко. Нито пък са знаели, че в предаването няма да има кой знае какво. Просто е трябвало да се даде пример за назидание към всички, които имат интерес да изобличават дейността на българската мафия.

Гарантирано от ГЕРБ

Неадекватната реакция на Бойко Методиевич с посланиците е много показателна. Той е „чистачът“, който трябва да замете всички издайнически следи. Циркът с посланиците беше режисиран, за да може техни превъзходителства да почувстват „голямата обида“, нанесена на краля-слънце с публикуваните в световната преса обвинения.
На второ място, в петък (12.10.) Методиевич заповяда ГеПи груп да бъдат извадени от всички обществени поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това лято точно този мафиотски клон бе определен за изпълнител на строителството на тунела „Железница“ на стойност четвърт милион лева (повече информация тук). От фирмата-престъпник изразиха готовност да се оттеглят, изразиха и още нещо – загриженост към държавния бюджет на Република България и смътната вероятност да се изгубят европари. Толкова фрапантна проява на двуличие рядко може да се наблюдава – частната фирма пренебрегва вероломно личния си интерес заради… държавния.

В цялата сага можем да отделим 3 макросъбития и ответните реакции на мафията:

Събитие 1: публикуване на разследване на Биволъ за ГеПи груп
Реакция 1: цялата държавна машина е впрегната по заличаване на следите и арестуването на журналисти; използват се всякакви средства

Събитие 2: скандал за 24 млн. лв. с участието на ГеПи груп и ремонта на ул. Граф Игнатиев (вкл. градинката Св. Седмочисленици)
Реакция 2: цялата общинска машина ведно с депутати от ГЕРБ са впрегнати по оневиняването на ГеПи груп; използват се всякакви средства

Събитие 3: убийството на Виктория Маринова (привидно без връзка с ГеПи груп)
Реакция 3: Методиевич разиграва етюд пред чужди дипломати и изхвърля ГеПи груп от всички държавни поръчки; ГеПи груп излиза с угодно за краля-слънце прессъобщение (отказва се доброволно от всички държавни поръчки и изразява загриженост за усвояването на евросредствата).

Близките отношения между Методиевич и Вальо Златния са разклатени, но не от събитие 1, нито от 2, а чак при 3, когато Златния реагира с подмазване. Докато първите две събития са пряко свързани с ГеПи груп, при 3-тото няма никаква видна връзка със „злата фирма“. Подобна реакция на Вальо Златния може да се обясни само с вина. Вината за едно поръчителство.
Замазващите действия на Методиевич всъщност показват големия яд на краля-слънце за възложеното от неговите хора убийство на журналистката Виктория Маринова, придобило такава публичност, каквато сам кралят никога не е получавал. Каквото и да става в публичното пространство, Методиевич е наясно, че и за западните служби е безпощадно ясно – неговите ръце са изцапани с кръв и то не в качеството му на охранител-мутра, а на „пръв партиен и държавен ръководител“.

На въпроса дали строителна компания е способна да поръчва убийства? Отговорът е положителен, особено когато става дума за България, за Вальо Златния и за обществени поръчки за милиарди. ГеПи груп е най-голямата строителна компания от няколко години, неразривната й връзка с държавното (и общинското) управление е онази причина, която я е напомпала толкова. Връзките на Златния с българската и руската престъпност не са тайна за никого, а като добавим факта, че това са зверове, самозабравили се от милионите и опили се от властта – няма грам съмнение за способността им да извършват най-тежки и брутални криминални престъпления (въпреки тясната им специализация в икономическите).

За независимите наблюдатели остава да следят за следните събития, които ще потвърдят или опровергаят моята версия:

  • съдбата и показанията на физическия убиец
  • поведението на ЛУКойл Москва (2-рото разследване на Биволъ показа, че Вальо Златния е мамил фирмата-майка с имоти; липсата на руска реакция се дължи на тесните връзки с Методиевич, с които Златния е ценен за руснаците, ако е настъпил разрив между тях, то ЛУК ще се разправят с местния директор)
  • съдбата на ГеПи груп.

Когато на власт е мафията, единствената политика, водена от държавата е мафиотска.

Бележки

  1. Посланик на САЩ в България, от м. април 2002 г. до м. юли 2005 г. {б.ред.}
  2. Изречението се намира в точка “L. Russian Influence” и е с гриф „секретно“. {б.ред.}
  3. Посланик на САЩ в България, от м. юли 2005 г. до м. април 2008 г. {б.ред.}
  4. т.14 от грамата, маркирана с гриф „секретно / да не се разпространява сред чужденци“. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here