Един приятелски доклад

Корумпираността на самата Европейска комисия помогна на България да се измъкне от 3 показателя по Механизма за сътрудничество и проверка

13736

Преди 10-ина дни бе публикуван официалният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Точно този доклад, на който малцината мислещи и честни българи разчитат, за да затворят разкривените от бяс и злоба уста1 на управляващата клика. Но този път останаха „изненадани“… Не остана изненадана камарилата, която с множество задкулисни действия, бе успяла да си го осигури.
Твърде често българите разчитат на външни сили да оправят положението им. Преди столетие и половина в образа на „вълшебното средство“, което е щяло да ни избави от турското робство, е бил въплътен Дядо Иван. През епохата на мрачния и зъл комунизъм за deus ex machina2 се е привиждал „Запада3“. В посткомунистическите години (не искам да ги наричам „демокрация“, защото ще излъжа) Европейската комисия се явяваше онова средство, на което разчита(х)ме, за да ни „оправи“. В първата половина на м. ноември установихме по категоричен начин, че ЕК също е корумпирана и пише гламави доклади. В този смисъл нашето вълшебно средство ни предаде и пощипна по розовите бузки оялия се български диктатор. С този „мил жест“ бяха погалени по главицата и много олигарси, особено един корпулентен търтей-пиявица. Тази милувка бе по-сладка за тях и от най-нежните погалвания от най-различни папи и точно тя ще им даде нови сили да грабят безогледно, нещо, което малко ги объркваше при предишните МСП доклади. Сега ще се вдъхновят за нови „подвизи“ в областта на присвояването от обществени поръчки, в строежа на магистрали, зали и т.н.

Шестте показателя

Досега докладите ни оценяваха по следните показатели:

  1. независимост на съдебната власт
  2. нормативна уредба
  3. продължаване на съдебната реформа
  4. корупция по високите етажи на властта
  5. корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите
  6. организирана престъпност.

Заключението в доклада е следното: «Комисията смята, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са много близко до изпълнението. На тази основа Комисията достигна до заключението, че наблюдението по показатели 1, 2 и 6 може да се смята за временно прекратено. Предвид това, че в някои случаи все още се извършват промени, се изисква продължаване на мониторинга, за да може тази оценка да се потвърди».

С други думи ЕК смята, че имаме независима съдебна власт. Изводът е много странен, защото Цацаров продължава да е Главен прокурор, а той всъщност е „главпрокурор на Пеефски“. Противно на популярното „ти си го избра“, Цацата е човек на „медийния император“, а банкянският пожарникар просто се е съгласил с въпросната кандидатура. Последният избор на Висш съдебен съвет (ВСС) не промени нищо. Просто вътре влязоха много от хората на корпулентния олигарх, дори т.нар. „представляващ“ е от неговите прислужници (информация от сайта тук: Отвъд блатото, сред корумпетата).
Приемането на малоумния „антикорупционен закон“ ни е помогнало да се прекрати наблюдението по показателя „нормативна уредба“, чиято основна цел беше хармонизиране4 на законодателството ни, за да се получи по-добра ефективност при борбата с корупцията по високите етажи на властта. И тук ЕС изневерява на основополагащ принцип – значение имат само резултатите, а не приказките, действията или друго. Малко по-малко от година действа „антикорупционния закон“, а новата комисия има 7-8 месеца ялова дейност. Друг е въпросът, че от КПКОНПИ5 не може да се очаква нищо предвид персоналния й състав. Начело остана прокурорът от „Ало, Ваньо?“, двама от членовете са верни песове на Пеефски, а другите двама – на Цветан Цветанов.
Третата смешка на ЕК е постигнатите чутовни успехи в борбата с организираната престъпност. А ние така се борим, че искаме екстрадиция на Брендо, осъден в Италия и Румъния, за да го освободим и да се преструваме, че го издирваме усилено.

Две усмихнати хлапета

Непредпазливите обещания на Жан-Клод Юнкер за края на мониторинга до края на неговия мандат бяха почти изпълнени. Изпълнението обаче беше брутално изнасилване. Изготвеният доклад стана само на базата на информация от българските държавни институции, които не са просто прогнили, а изцяло пропаднали. В предишните доклади информацията се сравняваше с данни от независими експерти на ЕК, но сега тяхното мнение дори не бе поискано. Юнкер е предпочел да се лиши от втория източник на информация, които е и обективният, за да услужи на приятеля си Бойко. Това безобразие на ЕК свидетелства за нейната развала и, само по себе си, е напълно достатъчна, за да обясни Брекзит. ЕК наистина прилича на Съветския съюз, където са лъгали безпощадно, отчитали са грандиозни успехи на основата на мижави резултати (твърде често дори плачевни), потупванията, пощипванията и поцелуйковщината е вземала връх над нормалните взаимоотношения и функция на и между институциите.
ЕК на Юнкер е дезавуирана и трябва да си ходи предсрочно. Да си подадат всички оставките, да не взимат заплати и да си се приберат на село. Не ни трябва такава ЕК!

Официалните доклади на ЕК по МСП може да откриете тук.

Бележки

  1. В книжовния български език „уста“ е множествено число; съществителното е част от множеството на pluralia tantum. {б.ред.}
  2. Буквално „Бог от машината“. В древногръцката (а оттам и в римската) драма „вълшебното средство“, разрешаващо всички проблеми и конфликти, в хода на действието е сам Бог, който е спускан чрез сложна система от въжета, лостове и макари отвисоко, за да „въздаде справедливост“. Използвам го като синоним на ‚вълшебно средство‘.
  3. Граматически правилна би била употребата на пълната членна морфема, но тук е употребен като прозвище. {б.ред.}
  4. Не спрямо европейското, а вътрешна хармонизация на собственото ни законодателство, което позволяваше и продължава да позволява безчинства на управляващите.
  5. Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Бивша КОНПИ, в която се вляха: част от ДАНС (дирекцията за корупция по високите етажи на властта), част от Сметната палата (дирекцията за имуществените декларации на публичните личности), цялата комисия за конфликт на интереси (онази на онзи „с тефтерчето“).

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here