BG Dull.bg

Случаят bgtoll.bg е илюстрация за малоумието на цялото герберско управление

15566

Мегакорумпираното българско правителство с всеки изминал ден показва, че е много по-некадърно отколкото корумпирано, което е още по-лоша новина. Стартът на „тол системата“ демонстрира тоталната образователна неподготвеност и умствена несъстоятелност на управляващите. Такава бездарност не може да бъде открита дори при най-големите аборигени, но в страната с току-завършило европредседателство на континента-люлка на културата, се наблюдаваше във великански размери.
Уебсайтът бгтол.бг е първото, но не най-голямото малоумие. Двукратното повтаряне на това „бг“ е свръхизлишно, но очевидно не за всеки. На път да придобие „гражданственост“ сред българското селячество е словосъчетанието „тол такса“, без да се взема предвид, че „тол“ и без това означава пътна такса. По време на комунизма България е била „народна репубика“, може би трябва да добавя значението на ‚република‘, което идва от народ, т.е. няма нищо учудващо в триумфа на плеоназмите при слабообразованите българи.

Грешки в управлението на проекта „тол система“

Винетките са свързани с номера на автомобила и затова уточняването на държавата на регистрацията е абсолютно задължително. В падащото меню за страната на произход възможностите са подредени по азбучен ред, започва се от Афганистан, през Аландските острови, Американска Самоа, Ангола, Ангуила, Антарктида и т.н., а България, която ще е най-често посочваната, може да бъде открита чрез мощно скролиране. Няма никакво съобразяване с честотата на въвеждането на определени държави, но за това е необходимо програмиране, а целият списък държави по азбучен ред си го има в свободно в Интернет или е част от библиотеките на множество езици за програмиране (респ. бази данни), т.е. разработчиците на системата не са си дали труда да улеснят въвеждането (или по-точно избора) на държава на регистрацията. Съвсем не на място е поставен остров Буве1 (между Ботсуана и Бразилия), но най-доброто от всичко е Камбоджа, която е веднага след Бурунди (след нея следва Камерун, Канада и Централноафриканската република, следвана от Чад и Чили), Хърватия е след Кот д’Ивоар, Чехия и всички държави, започващи с „ф“ (вкл. Франция) съвсем не са по българската азбука, същото важи за Ямайка и Япония и т.н. Некадърниците са взели английския списък на държавите от някоя библиотека и са превели на български език имената, но са запазили оригиналната подредба, което прави българският списък с държави на регистрация идиотски, точно като списъка с имената на самите управляващи. Дори простото извеждане на България на 1-во място2 би било някакво свидетелство за положени елементарни усилия в съчетание с някакви мижави умствени напъни, но не би…
Конвертирането на т.нар. „хартиени винетки“ към електронни за закупените преди 01.1.2019 г. и чиято валидност изтича през 2019 г., се оказа напълно елементарна процедура, даже просташка. Може да си въвеждаш каквито си искаш данни за каквито си искаш автомобили, нещо повече данните за един и същи държавен контролен номер могат да бъдат въвеждани безкрайно. Елементарна проверка за вече въведени данни не се прави, защото това отново изисква известно умствено напрягане, а поради липса на субект…
Купуването на е-винетка, което е основната процедура, също е немарливо. Отново няма чек дали вече не е продадена винетка за конкретния автомобил и така е възможно да се продаде една и съща услуга няколко пъти, както се и случи. Малко акъл е трябвало да се вложи в заданието, ама откъде?!
Друг огромен проблем е неглижиране на обратната връзка и решаването на типови проблеми. Възможностите за контакт с доставчика на услугата са или нулеви, или невъзможни. А как да ти възстановят двукратно платена сума за една и съща винетка също се решава ad hoc – ще трябва да попълваш заявление до незнайно кого с незнаен адрес.
До един от изредените проблеми не са свързани с техническите гафове, с които започна работата на системата, а са изцяло част от умно планиране, каквото не може да открито при толкова тъпи милиционери, които управляват вече десетилетие.

Българските тъпаци

Оказа се, че грандиозната система за 180 млн. лв. има възможностите на най-елементарния електронен магазин, който се предлага безплатно в Интернет. Герберастките кражби са огромни, но некадърността им е трижди по-голяма. Стартът на проекта с е-винетките e умален модел на цялото неумело милиционерско управление – няколкото места, на които бе необходима експертиза различна от нулевата, се превърнаха в гигантски срив и станахме за посмешище на цяла Европа, даже на цял свят. Преди 10-ина години3 се въведе електронна винетка в Унгария, където нямаше никакви проблеми, поне що се отнася до потребителите на услугата. Тук милиционерската импотентност показа съвсем очаквани резултати. Сега вече не им остава нищо друго, освен да се скрият в дупките си и да не си показват никога повече носа пред публика.

Бележки

  1. На английски език Bouvet Island, който е на латинското ‚b‘, на български език следва да е на българско ‚о‘. {б.ред.}
  2. Въобще дори не говоря за групиране по честота: България, съседни страни, членки на ЕС, други държави (например).
  3. Всъщност от 2011 г. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here