С Кьовеши Европа има шанс

Европейският парламент посочи Лаура Кьовеши за главен прокурор, българският избра кокер шпаньолът на Пеефски за борец срещу корупцията

14179

На 03.4.2017 г. 16 страни-членки на ЕС постигнаха съгласие за учредяването на Европейска прокуратура, а те са: Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. На 08.6.2017 г. се прибавят още 4, за да станат общо 20: Австрия, Естония, Италия и Латвия. На 01.8.2018 г. се включи Холандия, а на 08.8.2018 г. и Малта, с което страните станаха 22 и засега това са всички участници. Европейската прокуратура ще има 2 нива – европейско и национално. В централната структура ще има Главен прокурор с двама заместници, а на национално ниво ще има по един прокурор в 22-те страни членки, двама от тези всъщност ще бъдат и заместници1 на Главния прокурор. Засега не участват следните 5 държави: Ирландия, Обединено кралство, Полша, Унгария и Швеция, но на по-късен етап могат да решат да се включат. Напълно е изключила участието си Дания.

Изборът на Европейски главен прокурор ще премине през няколко етапа, като 1-вият е селекция от специална изборна 12-членна комисия, чиито персонален състав бе предложен от Европейската комисия на 31.7.2018 г. и се състои от бивши съдии в Съда на ЕС със седалище Люксембург, членове на Европейската сметна палата със седалище в Люксембург, бивши национални членове на Евроюст със седалище в гр. Хага, Холандия, бивши членове на върховните съдилища или главните прокуратури на държавите-членки, както и висококвалифицирани адвокати. На 14.2. т.г. тази комисия излъчи 3 водещи кандидатури, подредени по професионална пригодност за позицията: Лаура Кьовеши (45 год., Румъния), Жан-Франсоа Бонер (57 год., Франция) и Андрес Ритер (54 год., Германия). Принципът на определяне на комисията по селекция предполага изключителна висока степен на професионализъм (хора, назначавани след конкурси в европейски институции без да се спазва квотен принцип, т.е. подбрани са най-качествените специалисти), от една страна, и тоталната им независимост (те са напуснали институциите, което обуславя тяхната максимална безпристрастност) е дал чудесни резултати. И трите излъчени кандидатури са на изключителни професионалисти, разбира се, Лаура Кьовеши се откроява на фона на останалите, което е отчетено в пълна степен от комисията, защото тя се е изявила точно в това поле (да, другите двама, особено французина, също има опит в измамите, прането на пари, източването на ДДС, но не от мащаба на румънката). Друг е въпросът, че пред нея се е било ширнало неразорано поле, на което да действа, за разлика от другите двама, чийто ниви са обработвани от столетия, но практически тя единствена е доказала свръхуменията си да преследва корупция. Няколко думи за членовете на Изборната комисия:
председател: г-жа Ulrike HABERL-SCHWARZ (съдия, Австрия) и членове: г-н Peter-Herbert FRANK (прокурор, Германия), г-н Theodoros IOANNIDES (адвокат, Кипър), г-жа Saale LAOS (съдия, Естония), г-н Jean-Claude MARIN (прокурор, Франция), г-н Ján MAZÁK (съдия, Словакия), г-жа María de los Ángeles GARRIDO LORENZO (одитор, Испания), г-н Marin MRČELA2 (съдия, Хърватия), г-н Antonio MURA (прокурор3, Италия), г-н Vítor Manuel DA SILVA CALDEIRA (одитор, Португалия), г-жа Martine SOLOVIEFF (прокурор, Люксембург), г-жа Raija TOIVIAINEN (прокурор, Финландия)4.
Няколко думи и за кандидатите: общият им брой е 25-30 души (според различните източници, но не по-малко от две дузини). За некласираните кандидати няма информация, така че публично известни са само тримата „финалисти“.

Неслучайно представям изборната комисия, посочила Лаура Кьовеши за европейски Главен прокурор. Причината е в авторитета на нейните членове. В нея няма българин, нещо повече в GRECO, чийто президент е хърватин, също в ръководството няма българи. Посочвам това, за да илюстрирам потресаващо ниското, за да не кажа директно „отвратително“, качество на българските юристи. От една страна, това се дължи на безпощадно ниското качество на образованието по право, изпълнявано от купчина пародийни професори, но от друга, се дължи на по-дълбоко пропаднали от Марианската падина морални ценности на българските юристи, които са възпитавани така от студентската скамейка и във всяка секунда от практиката.
Неслучайно казах и няколко думи за кандидатите, защото и там няма българин (дори не е достоен да кандидатства, не да спечели). Само си представям кандидата Цацаров, който ще блесне единствено с килограмите си. Или пък кокер шпаньолът на Пеефски (по думите на Цветан Василев за Пламен Георгиев – шеф на КОНПИ), той ще олигави задните части на „господарите“ с инфантилността си.

Политическият срещу професионалният избор

На 20.2. посланиците в ЕС гласуваха за тримата кандидати. На 1-во място класираха французина с 50 т., а Кьовеши и германеца с по 29 т. Представителите в Съвета на ЕС имаха право да гласуват с по 1, 2 или 3 т. за всеки кандидат (най-много точки получава най-добрият), но как се получи тази сума от 108 т. не стана ясно (вероятно е имало само 18 валидни бюлетини). На 26.2. се проведе изслушване на тримата кандидати за поста от депутатите в Европейския парламент, завършило с гласуването на 2 комисии: по Бюджетен контрол, която има съвещателен глас, но подкрепи Кьовеши; по Граждански права, правосъдие и вътрешни работи, която има решаващ глас за парламентарния фаворит и също подкрепи румънката със следните резултати: 26 гласа за Лаура Кьовеши, 22 гласа за Жан-Франсоа Бонер и 1 за Андрес Ритер.
Не може да не се каже, че най-добре се представи Бонер. Очевидно е значително по-интелигентен и ерудиран от съперниците си, но изказа една много притеснителна теза „казусите трябва да се решават с дипломатически подход между прокуратурата и националните правителства“, което е евфемизъм за задкулисен модел. Демонстрира владеенето на френски, английски, немски, фламандски (холандски), дори каза „благодаря“ на чист български език на зададения му от Георги Пирински въпрос. Ръкоплясканията обаче бяха за Лаура Кьовеши, която със своята честност, почтеност, упоритост и безкомпромисност спечели залата, а и всички честни хора по света. Ритер се представи в рамките на нормалното. Няма съмнение в честността и почтеността на французина и германеца, но упоритостта и безкомпромисността на Кьовеши са симптоматични. Най-дълго продължи изслушването на румънката, която трябваше да се бори със силно негативната кампания, водена от собственото й правителство. Комичната фигура на румънския правосъден министър Тудорел Тоадер, който не пести сили и енергия, за да навреди на Кьовеши, не можа да засегне тази прекрасна жена на ниво Европарламент. Румънското правителство на една простовата женица Виорика Дънчила, известна с домакинските си умения в социалдемократическата партия на Ливиу Драгня (парламентарен председател), е не по-малко корумпирано от добре известното ни българско правителство с лидер простоватия Бойко Методиевич. Навсякъде по света корумпираните правителства изпитват ужас от честните хора. Българският посланик в Съвета на ЕС е гласувал срещу Лаура Кьовеши по инструкции от София, като е отказал коментар. Същото неадекватно поведение имат местните български власти, които очевидно не искат румънката за прокурор, но пък ги е срам да кажат защо.
Вчера на Среща на председателите в Европарламента единодушно бе избрана кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главпрокурор. Председателите включват председателя на Европейския парламент (Антонио Таяни) и председателите на парламентарните групи:

  • Манфред Вебер – Европейска народна партия (ЕНП с българска партия представител ГЕРБ, но ДСБ и ДБГ5)
  • Удо Булман – Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСЕ с българска партия представител БСП)
  • Ги Верхофстад – Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ с българска партия представител ДПС)
  • Филип Ламбер и Франческа „Ска“ Келер – Европейски зелени
  • още 4-ма представители на Европейските консерватори и реформисти, Европейска обединена левица – Северна зелена левица, Европейци за свобода и демокрация (Найджъл Фарадж), Европа на нациите и свободата.

В крайна сметка имаме 4 класации на фаворит за главен прокурор:

  1. на 14.2.20196 г. от Изборна комисия, където лидер е Лаура Кьовеши; изборът е строго професионален и независим от националните правителства (подробности тук)
  2. на 20.2.2019 г. от представителите на страните-членки в Съвета на ЕС; лидер е Жан-Франсоа Бонер, а Кьовеши е втора; изборът е политически (подробности тук)
  3. на 26 и 27.2.2019 г. от 2 парламентарни комисии7, едната със съвещателен, а другата с решаващ глас; лидер е Лаура Кьовеши; изборът е по-скоро професионален, защото депутатите са независими от националните си правителства, които не смятат да управляват до края на дните си, какъвто е случаят с Бойко Методиевич, а по-скоро са претеглили кандидатите по вероятност за справяне с проблема източване на евросредства (подробности тук и тук)
  4. на 07.3.2019 г. от Срещата на председателите в европарламента; решаващо гласуване за мнението на парламента с лидер Лаура Кьовеши; политически избор, базиран на професионалното мнение на двете комисии от 27.2. (подробности тук)

Кьовеши печели, където преобладава професионализма и независимостта, а губи, където има политика.

Лаура Кьовеши – антипод на българската несъстоятелност

Българските лидери воглаве с Методиевич, Цацаров и цялата управляваща върхушка (вкл. ДПС, задкулисен управляващ играч) громяха т.нар. „румънски антикорупционен модел“. Естествено, към тях трябва да прибавим и прислужниците в съда и прокуратурата: Магдалинчев, Гешов, Георгиев (Комисия „Антикорупция“). Измисляха си някакви напеви за „гениалния български модел“, но сега при избора на европейски главен прокурор, тези трели са несъстоятелни. Не се намери нито един достоен българин, който да кандидатства за поста. Нещо повече, в нито една от професионалните и много компетентни институции също няма българин, въпреки неговият ноторен гений. Затова в ситуацията се спотайват („снишат се“ по тодорживковски) и се правят, че не знаят как е гласувал българския представител в Съвета на ЕС вместо с високо вдигнато чело да обяснят на българската общественост миризливата си позиция. Българските журналисти също се представиха на ниво – задаваха протоколни въпроси по темата и бързо преминаваха на следващата опорна точка. Единствено трябва да бъде поздравена Корнелия Нинова, която подкрепи румънката за поста. Браво, Корнелия!
Навярно Лаура Кьовеши ще бъде избрана за Главен прокурор на ЕС, което е една голяма надежда за Европа. В смисъл на това, че след много мъки избират един честен, достоен, работлив човек, който няма да се поколебае да накаже всеки корупционер, дори този, който го е подкрепил за поста. В такива големи състезания рядко има толкова изявен фаворит при толкова много качествени кандидати, но случаят е точно такъв и вероятно ще вземе златния медал. Преди години ексминистърката на правосъдието на Румъния Моника Маковей, назначила Лаура Кьовеши за ръководител на антикорупционната агенция, каза пред българската публика: „не Ви трябва никакво законодателство! Трябват Ви хора! Хора като Кьовеши“. (запомнящ се момент от феноменалното представяне на Кьовеши пред депутатите е изявлението, че тя има „здрав морален компас“, което не е помпозна фраза, изпълнена с кухота, а доказано в живота поведение).
Българският парламент след това произведе малоумния „антикорупционен закон“ и назначи откровен инфантил за председател на комисията, който няма компас, а ветропоказател. Чета в някакъв негов годишен доклад и не вярвам на ушите си8, че основната му задача за 1 год. работа е антикорупционното обучение в детските градини. Все още си мисля, че е шега, защото не мога да си обясня защо никой не е казал на скудоумния инфантил, че в тази възраст децата не могат да разберат какво е това, че първо се учат на азбуката и чак след това да пишат романи. Но пък може и да е прав човекът, всяка надежда за борба с корупцията в България трябва да бъде изоставена, евентуално има шанс за тези, които сега са в детските ясли, защото като пораснат няма да ги има Борисов, Пеефски, Цацаров, Георгиев.

На съвременния етап българската система е способна да произвежда само възтлъсти цацаровци и инфантилни георгиевци, и двамата възтъпи, а европейската ни дава Кьовеши. Има надежда! Не за нас, но за Европа.

Бележки

  1. Предвидени са 3 постоянни камари, съставени от 3-ма души – двама прокурори и един председател, който ще бъде главния прокурор и двамата му заместници.
  2. Председател на GRECO, група на държавите, борещи се с корупцията към Съвета на Европа (различна организация от Съвета на ЕС или Европейския съвет).
  3. Бивш съдия и член на италианския Висш съдебен съвет.
  4. Запазено е оригиналното изписване на имената, като фамилните са изцяло с главни букви; подредбата е по азбучен ред на фамилните имена. {б.ред.}
  5. Демократи за силна България (основател: Иван Костов) и Движение България на гражданите (основател: Меглена Кунева)
  6. Писмото на председателката на комисията до Антонио Таяни, председател на европарламента, е от тази дата.
  7. 1) Бюджетен контрол (съвещателен глас) с председател Ингеборг Грассле (Германия) с български членове: Неджми Али (ДПС-АЛДЕ) и Георги Пирински (БСП-ПАСЕ); 2) Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (решаващ глас) с председател Клод Мораес (Обединено кралство), Сергей Станишев (БСП-ПАСЕ) е зам.-председател, от България членуват още Асим Адемов (ГЕРБ-ЕНП) и Филиз Хюсменова (ДПС-АЛДЕ). {б.ред.}
  8. Чета на глас затова. Не защото „гледам и не вярвам на ушите си“, превърнато във фразеологичен израз от ТВ предаване „Господари на ефира“, което изчезна от програмата в страната с най-голяма свобода на словото в Галактиката.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here