Крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата

Румънският президент Клаус Йоханис направи изявление за председателя на Социалистическата партия Ливиу Драгня, което има и съвсем българско звучене

17737

Макар и отстранена, натирена, заплашвана, обвинявана Лаура Кьовеши победи. Вчера в затвора влезе най-одиозната фигура от румънската политика – Ливиу Драгня, лидер на румънската социалдемократическа партия и председател на долната камара на румънския парламент. Точно този самозабравил се и много крадлив социалист (по това си приличат със Станишев) прокара чудовищни законодателни промени, които изведоха Румъния от пътя на борбата с корупцията и обезличиха великолепната Национална дирекция за борба с корупцията1. Във времето, когато Лаура беше начело (м. май 2013 ÷ м. юли 2018 г.) тази дирекция свърши толкова много работа, колкото не бе свършила цялата румънска прокуратура за 20 год. Тя постигна повече от 1000 осъдителни присъди за корумпираност на чиновници от различни нива, като сред тях има премиери, множество министри и заместник-министри, кметове, сенатори, депутати, политически лидери и т.н. Лаура не се влияеше от високопоставеността на обвиняемите и затова в Румъния започна е голямо и масово пречистване. Но всичко това до идването на Ливиу Драгня на власт, който поради влязла в сила осъдителна присъда, макар и условна, не можа̀ да заеме поста премиер и трябваше да се задоволи с председател на парламента. Този пост беше напълно достатъчен за Драгня да произведе множество безумни промени в наказателния кодекс, които да затруднят неговото осъждане, от една страна, назначи марионетни правителства, чиито конци дърпаше лично, от друга. Така за правосъден министър бе назначен един клоун – Тудорел Тоадер, който с охота изпълняваше политическите поръчки на своя лидер Драгня. Този тулуп Тудорел реши да уволни Лаура Кьовеши, но президентът Йоханис отказа да подпише указа за освобождаването й. Управляващите корупционери се обърнаха към Конституционния съд, съставен от 9 членове с 9-год. мандат (по трима се назначават от Президента, Сената и Долната камара на румънския парламент), където управляващата партия има мнозинство.

За вредата от българския конституционен съд

Длъжен съм да припомня едно знаменателно събитие от историографията на българския КС2. През м. юни 2013 г. 96 народни представители от XLII Народно събрание, членове на ГЕРБ, внасят искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията като депутат на Делян Пеевски на основание чл. 72 (1) т. 3 КРБ3 (тук). За докладчик по делото е определен Румен Ненков. С Определение от 04.7.2013 г. КС допуска делото (тук). Решението (тук) е взето с 10:0 гласа от съдиите: Димитър Токушев4, Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов; отсъстват: Борис Велчев и Гроздан Илиев. На 08.10.2013 г. КС излиза с решение № 7 по конституционно дело № 6 / 2013 г., с което оставя Пеефски за депутат, отхвърляйки искането за установяване на несъвместимост. За по-голяма яснота колоните в долната таблица ще се казват: „ЗА Пеефски“, ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ за Пеефски“ и „ПРОТИВ Пеефски“, като това не е отразяване начина на гласуване, а смисълът му.



Разпределение на гласовете на конституционните съдии

в зависимост от отношението им към Пеефски

Таблица 6 – Имена на конституционните съдии (квота)
ЗА Пеефски ВЪЗДЪРЖАЛ се за Пеефски ПРОТИВ Пеефски
Димитър Токушев (през. Първанов) Цанка Цанкова (парламент, ГЕРБ) Румен Ненков (ВКС)
Пламен Киров (през. Първанов) Благовест Пунев (ВКС)
Борис Велчев (през. Плевнелиев) Кети Маркова (през. Плевнелиев)
Стефка Стоева (ВАС) Георги Ангелов (ВКС)
Гроздан Илиев (парламент, ГЕРБ) Анастас Анастасов (парламент, ГЕРБ)
Красен Стойчев (парламент, Тройна коалиция)



ВАС и ВКС – съответно Върховен административен и касационен съд.

Вижда се, че в българския КС Пеефски е собственик на 7 души, а останалите 5 не са зависими от него или пък не е искал да им повлияе, след като вече си е осигурил 7-те гласа. Интересно е поведението на Цанка Цанкова, която гласува „за“ при определението по допустимостта на иска, но при решението обявява, че „искът е недопустим“.
Видно от това гласуване и КС на България е пленен от Пеефски. Такива са и повечето институции, но КС не прави никакво изключение и се държи като Прокуратурата, спецсъда, КОНПИ, КЗК, ВАС и т.н.
Няма нищо чудно в пленяването на чуждо КС.

Свалянето на Кьовеши и румънският КС

Също като нашия, румънският КС реши, че президентът (Клаус Йоханис) няма конституционно право да неглижира искането на министъра на правосъдието (Тудорел Тоадер5) за отстраняване на ръководителя на НДБК (Лаура Кьовеши). Йоханис няколко месеца упорстваше с указа за уволняването на Кьовеши, но хитрите социалисти се обърнаха към КС, в който имат мнозинство, както Пеефски има в нашия КС, и спечелиха. Въпреки това Йоханис забави указа за уволнението и управляващите инициираха процедура по импийчмънт на президента, но тя не успя да се развие, защото указът беше издаден. Само за 2017 г. НДБК е внесло обвинения срещу 1000 души, вкл. 3 министри, 6 депутати, 2 зам.-министри. През същата година с успех са завършили 713 дела, вкл. срещу 4 депутати, 28 кметове, 30 мениджъри на държавни фирми и ръководители на институции (процесите са завършили през 2017 г., но са започнали години по-рано).
За щастие обвиненията срещу Ливиу Драгня бяха внесени отдавна – м. декември 2016 г., точно когато е спечелил парламентарните избори. Кьовеши внася и 3-то обвинение срещу Драгня (през м. ноември 2017 г.) за участие в измами със средства на Европейския съюз в размер на € 20 млн. Първата присъда на Драгня е за изборни измами в референдума на бившия румънски президент Траян Бъсеску, където Драгня е осъден на 2 год. условно. Пролетта на 2018 г. Ливиу Драгня е обвинен в пране на пари в Бразилия, където е закупил имот.

Бойко Методиевич и Драгня

На пръв поглед има голяма разлика в двамата, защото румънецът е социалист, а Бойко се преструва на десен, но по същество са си лика-прилика. И двамата са слабо образовани – единият е инженер, а другият пожарникар. И двамата организират изборни измами, само дето у нас се приписват на Цветанов и няма никакви присъди. И двамата присвояват европейски фондове, но Драгня е получил обвинение за това, а у нас такова нещо няма. Приличат си по това, че много обичат къщите в чужбина: Драгня – в Бразилия, Методиевич – в Барселона. И двамата са разкрити, но засега единствено медиите се занимават с този въпрос.
Мнението на румънския президент, изведено в заглавието, важи с пълна сила и за нашия човек, но голямата разлика, която ни остава да преодолеем се състои в това, че Драгня вече е в затвора, а Методиевич – още не.
Така стоят нещата след изборите за Европейски парламент, едно тържество на демокрацията в Румъния след категоричната подкрепа (80%) на румънските избиратели за съдебна реформа и срещу рушветчийството, и тържеството на Корупцията и Корупционерите (с главно К) в България.

Бележки

  1. На румънски език Direcția Națională Anticorupție (DNA), на български език съкращаван НДБК.
  2. Съкращение на конституционен съд. Не поставям главна буква в израз на абсолютно неуважение към този нефелен орган.
  3. Конституцията на Република България.
  4. Тогава председател на съда.
  5. Обвиненията са за „превишаване на правомощията“ срещу подчинени прокурори, като е упражнявала натиск за повдигане на обвинения и извършване на други процесуално-следствени действия. Обвинява Кьовеши и в накърняване на „безупречния“ имидж на страната в чужбина. Нещо като обществената поръчка Хохегер на Станишев, която целеше да затвърди положителния образ на България, какъвто тя нямаше.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here