Един Цветанов не стига

Следизборната чистка в най-корумпираната партия на прехода започна и завърши с един-единствен ултраглупав милиционер

19188

Преди около месец някоя пиар кратуна при управляващите милиционери изобрети едно словосъчетание-нонсенс – ‚морален кодекс на ГЕРБ‘. Най-общо казано този кодекс се състои в уволняването на заловения в кражба, като това остава единствено наказание и има право да задържи откраднатото. Не се разследва каква услуга е извършил управляващият милиционер, за да получи благото, защото има значение дали със собственото законотворчеството си позволил на някаква строителна фирма-измамник да построи небостъргач насред няколкоетажни сгради в престижен столичен квартал и този бетонен фалос ще грози ландшафта столетия, или си оневинял престъпници чрез узаконяване на доходите им в поверената ти комисия. В такава дълбочина не се стига, пък и шефът на Антикорупционната комисия (Пламен Георгиев) е само в отпуск, от който ще се завърне месец след изборите, когато всичко е спокойно. Има и един тлъст мошеник, ех не толкова тлъст като Пеефски, но все пак, който виеше като карпатски вълк за загубените си милиони в КТБ, но после внезапно млъкна. Воят престана горе-долу когато зае повторно креслото на министър на културата, а сега, след разследването на Елена Йончева, можем спокойно да заключим какво е вършено в това министерство (аферата „Ало, Банов“ тук). Не е трудно за досещане как строителните фирми, като едни отговорни корпоративни граждани, са излекували болката на Вежди Рашидов, който в момента усилено мишкува и не съобщава нищо за придобития от Артекс апартамент, по същата схема като гламавия милиционер Цветанов. Очевидно в гербавия морален кодекс има множество „вратички“, които се прилагат от върховния страж на морала в ГЕРБ – Бай Ганьо Борисов. За по-интелигентните априори е ясно, колко може да е морален стожер един Бай Ганьо, но те определено нямат мнозинство (не само според Иво Христов, който е открил 80% дебилност, а други – значително повече).

Функциите на главния лакей

В големите английски имения от Викторианската епоха1 съществува длъжността butler, която най-точно може да се преведе на български език като „главен лакей“. Бътлърът се грижи за доставките, кухнята, менюто, но най-важната му функция е била да менажира избата с виното, откъдето де факто идва името му. Понякога дори е вале на господаря на къщата, т.е. грижи се за облеклото, кореспонденцията и т.н. (съвременното наименование на онези функции е много близко до ‚технически сътрудник‘). За домакинството ГЕРБ, което е по-правилно да се нарече „шайка“, функцията на главния лакей се изпълняваше от Цветан Цветанов, а като във всяка голяма къща има отделно назначено вале.
Бай Ганьо Борисов влезе в ролята на Оскар Уайлд и веднага след евроизборите, които „спечели“ след като загуби 1 мандат и няколко десетки хиляди гласоподаватели, ни съобщи: „слуховете за ролята на Цветанов в Партията и изборите са силно преувеличени“. След което главният лакей излетя от управляващата клика. При полета имаше женствен елемент, така характерен за Бай Ганьо Борисов, Цветанов да останел в партията като административен секретар, но без да се явява пред широката общественост. На предложението за хаусман2 малко по-достойно реагирал лакеят – отказал. Тази нерешителност на Бай Ганьо при „разправата“ с лошия Цветанов издава нежност, неприсъща на един мъж, което пък придава на историята с кмета на Симитли известна достоверност.
Много анализатори приписват твърде големи заслуги на старшина Цветанов, чак немислими за неговия отрицателен коефициент за интелигентност. Теорията на тези лъже-анализатори гласи: Цветан печели изборите като назначава избирателните комисии и ги натиска да правят всякакви шмекерии в полза на вечно печелившата милиционерска партия ГЕРБ, докато ролята на Борисов била преекспонирана и незначителна за местните структури и резултати от изборите. Това е парекселанс глупост, защото Цветан е просто един бътлър, който действа от името и за сметката на господаря Бай Ганьо Методиевич, методично печелещ изборите с измами. Действията на старшината са разнообразни, в зависимост от различните региони и ситуации: наистина на места Цветанов въздейства пряко на избирателните комисии, но това е по-скоро изключение отколкото правило; най-често Цветан въздейства на местните велможи, които му осигуряват корпоративен вот (работници и служители на техните фирми или организации) и купен вот (най-често това са жителите на циганските махали); велможите имат много повече лостове за влияние върху местните структури и обществени прослойки (най-вече икономически), те дори могат да въздействат на избирателните комисии много по-добре от самия Цветан, защото са по-свързани с местните хора, а и ги познават много по-добре. Това, което обещава старшина Цветанов на местните велможи или цигански барони, е печеленето на обществени поръчки. Бътлърът е организирал и нареждал кой къде да печели малки обществени поръчки, но за големите думата е имал самият Бай Ганьо Борисов.
Напълно съм съгласен, че ролята на Цветанов е силно преувеличена – когато господарят смени своя главен лакей, то структурите започват да изпълняват директно волята на господаря до назначаването на нов, ако такъв бъде назначен, разбира се. Всичко става по волята на господаря и така ще бъде, докато Методиевич престане да бъде господар.

Байганьовата харизма

Втората теория за бруталната победа на ГЕРБ се крепи върху харизмата на Бай Ганьо Борисов. Тя се защитава предимно от свързаните с Шиши медии, които традиционно обожествяват селянина с джипа от Банкя, но това не намалява нейната тежест. Отричането на харизмата е глупаво. Естествено, не по-малко глупаво е и хиперболизирането й. Все пак първите избори, спечелени от Бае Ганя, бяха без Цветанов и дори без ГЕРБ. Това бяха изборите за кмет на София, след това дойде победата на парламентарните избори и макар тогава да имаше ГЕРБ и Цветанов, на тях не могат да се припишат никакви чудодейни свойства. И тези избори трябва да припишем на Методиевич. След като влязоха във властта, милиционерите научиха някои тайни, като една от основните беше – как да се създаде машина за печелене на избори. Оттогава те безотказно ги печелят, с едно изключение, последните президентски, но тогава те бяха честни, защото за ГЕРБ не бяха важни и не си даваха зор да ги спечелят. Единствените усилия, които бяха положени в тази посока, бяха заклинанията на Бай Ганьо Борисов, че ще подава оставка, ако не изберат неизбираемата Цецка.
Така хармоничното съчетаване на ганьовата харизма с непозволеното въздействие върху избирателни комисии, чиновници, общински власти и местни велможи е тайната на милиционерските изборни победи ведно с преправянето на протоколите в Информационно обслужване.
Спадът на избирателите за ГЕРБ и загубата на 1 мандат останаха в мъглата, никой не ги коментира, а те се дължат точно на изтърканата харизма на Вожда, който си отива. Той не го знае, още по-малко го вярва, но това е неизбежно като смъртта.
За интелигентната част от населението е безпощадно ясно, че корумпираният Бай Ганьо няма никакъв шанс на Запад. Всички тези външнополитически напъни на селяндура бяха умилителни, но сега вече са повече от комични. Разправата с Цветанов, а оставянето на Вежди Рашидов, Пламен Георгиев, Красимир Каракачанов и др. мошеници, оставят впечатлението, че Цветанов е махнат по съвсем друга причина, а „апартаментгея“ е само поводът. Оправданията за „изчакване институциите да си свършат работата“ са повече от несъстоятелни, защото въпросните институции не могат да свършат никаква работа. Цялата информация беше разкрита от Радио Свободна Европа, bivol.bg, frognews.bg, с което се доказа, че никаква институции в България не работи. Нещо повече това е поредното доказателство, а ако надникнем в персоналния състав на ДАНС, КПКОНПИ, Прокуратурата, НАП и др. ще видим едни абсолютно тъпи хора, които не могат и за кокошарник да се грижат. Каква работа всъщност очакваме да свършат някакви некадърници? Умните хора очакват само изпирането на измамниците Рашидов, Георгиев, Каракачанов и нищо повече. Всъщност такава ще е съдбата и на Цветанов, и на позабравените вече Цецка, Ваня…

На следващите избори Бай Ганьо Борисов трябва да си ходи, защото сам оставка вече няма да даде. Може би няма мирно да даде властта и след избори?!

Бележки

  1. В българската историография за ‚Викторианска епоха‘ се счита периода от възкачването на престола на кралица Виктория до създаването на Обединеното Кралство (на български език е прието да се нарича ‚Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия‘), но в английската историография периодите са по-различни: Викторианска епоха – от възкачването на кралицата през 1837 г. до смъртта й през 1901 г.; Едуардианска епоха – от възкачването на крал Едуард VII до началото на I Световна война (Едуард умира през 1910 г., наследява го Джордж V); Първа световна война (1914 – 1918 г.); между 2-те Световни войни (1918 – 1939 г.). {б.ред.}
  2. Част от домашната прислуга в английските домове, „момче за всичко“ без право да влиза в дневната, каквото има фуутбой (движи се с екипажа на господаря, отваря му вратата, носи багажа, полага грижи за превозното средство и т.н.), но все пак над холбой (прислуга в дневната на господарите; отговаря за освежителните напитки, поднасянето на храната, реда и чистотата в трапезарията / дневната).

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here