Каквато властта – такава и милицията

Индексът на репродуктивността при корупцията и некадърността на властимащите по отношение на цялата държавна машина е много по-голям от 100

25734

На 53-тия ден от протестите (30.8.2020 г.) в София, съвсем близо до пл. Независимост, се случи лек инцидент на гърба на Партийния дом. Вече 2-ри ден милицията беше завардила целия площад зад гърба на партийния дом (това е ул. Княз Александър I в участъка между пл. Княз Александър I и ул. Московска, т.е. между БНБ1, гърба на партийния дом и НХГ2, бивш царски дворец). Загражденията са поставени така че запречват южния тротоар на партийния дом и се състоят от няколко подвижни огради тип „служебен абонамент“, свързани помежду си с червено-бяла лента с надпис Police. Изписвам текста от лентата на латиница, защото смятаме, че в България полиция и полицаи никога не е имало. Винаги са били милиционери – тъпи, необразовани и нагли. По време на комунизма качеството на милиционерите е било значително по-високо, сега са направо под точката на замръзване, защото тогава е имало някакво обучение и приматите са знаели да кажат „добър ден!“ и са имали някакви умения за комуникация с мирното гражданство, днес всичко това е отдавна забравено – милиционерските примати само ръмжат и бият. При комунизма обучението на милиционерите е включвало безпрекословно подчинение на властта, но и уважение към гражданите, в наши дни уважението се дължи отново на властта, а гражданите са досадници, създаващи единствено проблеми на властта и милицията.
Протестиращ на видима възраст над 60 год. се възмути от затворения южен тротоар на партийния дом, по който може спокойно да вървиш от пл. Независимост на изток, но след като свърши сградата на Партийния дом те чака милиционерска лента, завързана за подвижна оградка, и трябва да направиш рязък десен завой към БНБ, за да излезеш на жълтите павета и оттам да продължиш по пътя си. Типичното милиционерско малоумие беше заградило сериозен правоъгълен участък без особен смисъл от гл.т. на безопасност, но създаващ сериозни неудобства на пешеходците. Протестиращият премести навътре подвижната оградка, за да улесни преминаването на шествието от пл. Независимост към пл. Орлов мост. Наблизо нямаше милиционер и акцията беше успешна. Най-близкият милиционер почти веднага върна оградката на старото й място, но достигането до нея му отне известно време, достатъчно за протестиращия човек да отмине. Но до следващата оградка откъм НХГ, до която стоеше милиционер с рядко тъпа физиономия, много напомняща на мутрите от 90-те, който с лапата си хвана оградката и не позволи да бъде преместена от 60-год. протестиращ. Разбира се, тълпата се спря, за да може да защити възрастния човек и настана разправията. Целият проблем можеше да размине с едно 20-сек. бездействие на милиционера с тъпата физиономия, но за целта беше необходима грам интелигентност от негова страна, която нямаше откъде да дойде. Естествено, милиционерите имат началници, но те са от същото развалено тесто с безкрайно ограничени умствени способности и появилият се възпълен началник, напомнящ повече на дирижабъл, почна да грухти нещо, което не разбираха нито протестиращите, нито подчинените нему милиционери. Младо момче на видима възраст около 25 год. размени някакви реплики с милицията и за малко да бъде арестуван. Скандалът бе потушен с вещина от адв. Николай Хаджигенов и притеклия се на помощ ген. Димитър Шивиков. Офицерът награби мегафона на един от протестиращите и в стила на унтерофицер кресна: „народе, пръскай се! Не се трупай! Към Орлов мост!3“.
Инцидентът показа тоталната некадърност на българската милиция, която не може да върши и елементарна работа, но постоянно реве за заплати. Хора, които въобще не могат да упражняват професията си, се занимават непрестанно със заплащането си и никак с резултатите от работата им.

Насилието – начин на милиционерска употреба

Един от остарелите трафарети от комунизма, чийто реминисценции виждаме от време на време „еди-какво си – начин на употреба“, в случая е много подходящо вътрешно заглавие. На света отдавна е известно, че в репресивния апарат, независимо дали е полиция, служби за сигурност, военни и т.н. кандидатстват и служат хора, които имат садистични наклонности. Това, разбира се, е психически проблем. Този тип хора нямат място в никакви служби, които могат да упражняват законно насилие срещу граждани, защото това отключва техни ментални девиации. Типичен пример е убийството на Джордж Флойд от Дерек Шовин (информация от Уикипедия). Полицаят Шовин приложи абсолютно ненужно насилие, довело до смъртта на Флойд, което разпали протести в множество демократични страни по света. В заснетото от събитието видео ясно личеше садизма на Шовин, който с истерична страст прилагаше „законно“ насилие с толкова трагични последици.
При първите признаци на психически отклонения в посока на злоупотреба с прилаганото насилие, следва да се вземат незабавни мерки – психическа или дори психиатрична помощ, временно отстраняване, а в някои драстично случаи – уволнение и съд.
На 10.7.2020 г. до сградата на Министерски съвет бяха зверски пребити и обругани: Евгени Марчев, Евгени Педев, Кристиян Малинов, Жоро Георгиев, Цветелина Цветкова. Гаврата с момичето говори и за много други психически проблеми на милиционерите, които бяха скрити, вместо да бъде поставено началото на решаването им.
През 2013 г. имаше един глиган-милиционер, който също си позволи побой над протестиращи, но той също беше скрит и се отърва. Разликата между истинските демокрации и диктатурите като България, Русия, Беларус и др. е също и в прикриването на злоупотребилите милиционери. Семейството и самият Дерек Шовин е изложено на показ не само в САЩ, но и по света. В България, Беларус и Матушката – биещите милиционери се прикриват. Така милицията никога няма да стане полиция, защото за да се превърне в такава трябва да има уважението на гражданите си. За диктатурите това е невъзможно, защото биещите милиционери са един от 3-те кита, на които се държи управлението.
Бездната между ‚милиция‘ и ‚полиция‘ се нарича професионализъм, което включва много други знания, умения и навици, необходими за извършването на чисто полицейската работа, а именно: вежливост, уважение и готовност за помощ към гражданите, ясно разбиране за мястото им в обществото (това е 1 грам интелигентност) и безукорна честност (новият термин е интегритет, който е и по-точен).

Бележки

  1. Българска народна банка. {б.ред.}
  2. Национална художествена галерия. {б.ред.}
  3. Перифраза на Антон Павлович Чехов от разказа „Унтерофицер Пришибеев“. Думите на Шивиков силно наподобяха казаните от Пришибеев на излизане от съдебната зала след получаването на едномесечната присъда „затвор“.

1 COMMENT

  1. Полиция, не милиция! Нямате и представа как изглеждаха българските милиционери.
    А, колкото до властта при БоИко, преди и след него, да, България е чужда колония и развалина.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here