Невероятните приключения на друг честен човек в страната на мошениците

В България непрестанно се организират публични екзекуции на свестни хора докато се възхваляват покварените

15548

В заглавието е употребено „друг честен човек“, защото материал с аналогично заглавие е публикуван на 17.2.2018 г. за Камен Плочев (тук).

Поразителен е хъсът, с който журналистите-слагачи нападат кротките, добри и честни хора. На такова събитие станахме свидетели на 28.1.2021 г. в предаването „Още от деня“ по Канал 1 на БНТ с водещ Поли Златарева. С рядко проявяван жар тя нападаше първия си гост доц. Атанас Мангъров (видеото тук). Със следващия си събеседник1, който също е известен подлизурко и прилича на байче от читалище на забравено село, Златарева се държи любезно, може би защото й е колега, а може би защото за нищо не става в професионалната им област, също като нея. Атаките по отношение на кандидатурата на Мангъров за депутат от АБВ2 бяха жалки. Честният човек неколкократно се опита да обясни, че няма за цел да влиза в политиката, избрал е АБВ, защото само те са част от безкрайно пустата общност на негово мнение по отношение на пандемията Ковид-19, влизането му в парламента би било сигурно с някоя друга партия, но той е избрал АБВ заради еднаквите позиции, но с ясното съзнание за малък шанс за избираемост, обаче това не се разбра от наглата Златарева, която продължаваше с налитанията си. Отговорите на лекаря бяха прецизни, ясни и честни, но точно подобен тип поведение е абсолютно непонятно за медийната прислуга и то ги изнервя. Има една група журналистки като Цветанка Ризова, Поли Златарева и Добрина Чешмеджиева, които много остро спорят за приза „най-тъп водещ на ТВ предаване“, но към края на м. януари 2021 г. Златарева излиза напред.
Скудоумната водеща още в началото излезе от окопа с поставен щик и се поинтересува дали затова е било всичко (влизането в политиката чрез кандидатирането на Мангъров за депутат)? Той спокойно обясни, че вероятността да стане депутат е минимална и ако това е била негова цел, би се кандидатирал от името на ГЕРБ, ДПС или Слави3. Тук верният следващ въпрос би бил дали някоя от посочените партии го е канила или нещо подобно, но Златарева, за да потвърди интелигентността си каза: може пък те да смятат, че играят на сигурно с него, предвид натрупаната от него популярност. Тук честният човек определи подобна теза като „надценяване“ на неговата личност, „аз съм малък човек“, „аз съм никой“ – добави той. Подобна самооценка, така нехарактерна за географските ни ширини, възбуди водещата: вие като политик ли говорите или като лекар? – изкрещя тя, като се позова на инструкцията на министърката на здравеопазването проф. Костадинка за уточняване качеството, в което се говори по медицински теми. Тази министърка, която на практика никога не е била лекар, а вечнодрапаща за служба и звание повратлива мома в бяла престилка, била спуснала инструкции как трябва да се отнасяме към инакомислещите. Самата тя заема политически пост, напълно малоумна е, но спуска директиви как трябва да се отнасяме към този или онзи. Ако към тази мазна личност, прибавим възтлъстия натегач от Пирогов – Балтов, вечния Ганчо Начев, другия кариерист от Военна болница с униформа и празна глава и няколкото лекари от щаба, то ще се удавим в тази воняща лоена смес, която ще се получи. Малко или много образът на лекаря е на добър човек, на „бял ангел“, но представата за Ангелов, Майтапчийски, Ганчо, Балтов и другите, е на черни костюмари – абсолютни подлоги, които ще се пръснат от натягане. Техният символ-верую е да доставят всякакви удоволствия на Тирана.

Локдаун след след локдаун в очакване на различен резултат

Некадърността на българските власти пролича красноречиво от последното място по ваксиниране на 100 хил. души население. Лидерските ни позиции в смъртността се оправдаваха със старото ни водачество в подобни класации и без Ковид-19, но пък ваксинирането изцяло зависи от уменията на властта: заявяване на ваксините и организирането на приложението им. Доставката е на централно европейско ниво, т.е. осигурени са равни условия между членовете на Европейския съюз и шайката не може да се оправдава с това. От друга страна, броят на желаещите да бъдат ваксинирани са много повече от заявените и доставени ваксини, т.е. не можем да се оправдаваме с липсата на желаещи. Ерго, единствено некадърността е причината за последното ни място по ваксиниране в рамките на ЕС.
Естествено, достигна се до ситуацията, за която се приписват на Алберт Айнщайн думите, че дефиницията за малоумие е да правиш едно и също нещо и всеки път да очакваш различен резултат, което, разбира се, няма нищо общо с думи на Айнщайн4. Мангъров смята, че локдаун след локдаун причинява стрес, създава психически, икономически и финансови проблеми на хората, без да решава нито един медицински. Това е съвсем очевидно за хората с малко по-висок коефициент на интелигентност – те ясно осъзнават, че затворническите мерки не подобряват ситуацията и всяко отваряне донася „нов бум на зараза“, което ни връща обратно в начална точка. Заливането на простолюдието с нови послания за все по-сурови мерки ще доведе до същото, но затова пък винаги остава искрица надежда, че може да се случи и чудо. Бездарната водеща, нямаща грам мозък в главата си изкукурига:
«Не Ви ли е малко странно?! Целият свят говори точно обратното на Вас! Всички световни здравни експерти… виждаме какво прави масово Европа… в другите страни по света… виждаме, че се взимат мерки и се прилагат същите действия, дори много по-строги отколкото в България… ама целият ли свят греши, само доц. Мангъров е прав?!?». Тук Мангъров не успя да отговори убедително. Той спомена за Нидерландия, където хората се бият за правата си, и за Виена (вероятно има предвиден многохилядния5 протест от 16.1. т.г., когато хората излязоха на улицата и поискаха оставката на правителството с лозунги: «Оставка на Курц», «Медиите лъжат»).

Масовостта на едно явление не е никакво доказателство за правдивост

Повечето слаби мозъци (вж. по-горе) смятат, че щом в „цял свят“ или пък магическата формула за България „в Европа правят / искат / ни казват така“, е някакво особено велико умотворение. Те, естествено, не могат да се замислят, а още по-малко да схванат, че с масовостта на едно явление не може да се доказва състоятелност. Това пък е дефиницията за слаби мозъци. От ‚Социологията на тълпите‘ съм научил за безумието на тълпата, която създава много повече проблеми, отколкото причината за събирането й. Множеството смъртни случаи и при дискотека Индиго, и при напускането на стадиони вследствие пожари, са причинени от безумното стъпкване на хора от самата тълпа, а от самия пожар, в крайна сметка, нямаше загинали при Индиго, а и по-правило те са по-малко. Паралелът не бива да е толкова директен, защото в пандемията с Ковид-19 тълпата има своите пастири, които я обгрижват. Тези лидери обаче са сковани от страх за собственото им битие и не могат да разсъждават трезво, ако въобще някога са могли. Страхът от самия вирус и страхът от обвинението в бездействие ги кара да действат и те действат – по най-малоумния начин. Мангъров е едно свежо изключение, но безумната тълпа го иска на кладата и то по единствената причина, че е разумен (не бива да се забравя и смелостта).
Историята знае много примери за безумието на масите, противопоставено на мъдростта на малцина. Един от най-хубавите примери е Джордано Бруно (1548 – 1600 г.). Той е доминикански монах, живял след Николай Коперник (1473 – 1543 г.), който пък еретично е развил своята теория за хелиоцентрична система, за разликата от господстващата тогава, а и след това, геоцентрична система. Бруно разширява значително тази теория като си позволява още по-еретични мисли: обявява Вселената за безкрайна и твърди, че Слънцето е само една от многото звезди. Широките народни маси не могат да позволят такова светотатство и Бруно е изгорен на кладата на площад „Кампо деи Фиори“ в Рим (там сега има негов паметник, в превод площада цинично означава „Поле на цветята“). Идеите на Джордано Бруно се споделят от следните негови съвременници: германците – астрономите Михаел Маестлин (1550 – 1631 г.) и Йоханес Кеплер (1571 – 1630 г.), математикът Христоф Ротман (1550-60 – 1600 г.); английският математик и астроном Томас Дигес (1546 – 1595 г.) и италианският астроном, инженер и математик Галилео Галилей (1564 – 1642 г.). В онези години населението на Земята е било почти 600 млн. души, а колко малко от тях са разбирали къде се намират. Светата Инквизиция се е включила и е възстановила „справедливостта“ – изгорила е еретикът, който сквернослови. Учението на Бруно става популярно чак в XIX в. и оттогава е все такова. Животът (в частност науката) е опровергал вярванията на широките народни маси и техните лидери. Изгорили са някакъв си Джордано, голяма работа!?! Сега водата им мъти някакъв Мангъров, какво ли наказание заслужава?

Бележки

  1. За него вече е писал колега: „Случаят подлизурко“, 02.2.2019 г., pub.bg (тук).
  2. Алтернатива за българско възраждане, политическа партия, създадена от експрезидента Георги Първанов (агент Гоце) чрез отцепване от БСП (Българска социалистическа партия), настоящ лидер Румен Петков.
  3. Има се предвид т.нар. партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“. {б.ред.}
  4. Цитатът е от книгата „Неочаквана смърт“ (1984 г.) на Рита Мей Браун, по-известна с книгата си „Рубиненоплодна джунгла“ (1973 г.). На жаргон „рубинен плод“ е метафора за „вагина“. Браун се смята за апологет на LGBTQ правата, а първата й книга („Рубиненоплодна джунгла“) е автобиографична. {б.ред.}
  5. Демонстрантите твърдят, че са били около 50 хил. души, полицията съобщава за 10 хил. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here