Крадлива гвардия

Покрай едни джипове, покрай един ОЛАФ, шайката на Баце се опитва да прикрие корупцията си. Неуспешно

35634

Войната между президента Румен Радев и Бойко Методиевич ту се ожесточава, ту затихва. Изглежда предизборната обстановка предпоставя отравяне на атмосферата, която и без друго си е силно токсична. Бойко Методиевич като представител на мафията и олигархията в България е антагонистът. Ролята на протагонист остава да се изпълнява от Румен Радев, но той е русофил, което петни образа на всеки положителен герой. Увъртанията му около Навални също слагат своя лош отпечатък върху този светъл образ. Напълно прав е в това, че в България Алексей би разследвал шкафчето на Баце, пълно със злато и едри купюри евро, но не е. Вместо това разследва неговия идол Октопусин, а поведението на последния е твърде укорително. Винаги съм свързвал тежката корупция в България с Матушката, но в последно време се наблюдава някакъв дисонанс. Откровено русофилски партии като АБВ например и президента Румен Радев посочиха с пръст крадливия премиер, който е някакъв мини Октопусин – с къща в Барселона, макар и не колкото Двореца в Геленджик, с любовница Борислава Йовчева, макар и не с 2 разкрити като Кривоногих и Кабаева, с корупционни схеми за милиарди, макар и не като тези на Октопусин за трилиони. Унищожаването на институциите, медиите и съдебната власт, както и на демокрацията въобще, е друга огромна прилика между Методиевич и Октопусин.

Кротката еврослужба ОЛАФ1 направи мощно появяване на българската сцена с едно разследване за евроизмама. Предният нашумял скандал по доклад на ОЛАФ беше т.нар. „Афера САПАРД“, по която бяха обвиняеми Людмил Стойков и Марио Николов за €7.5 млн., източени чрез Държавен фонд Земеделие. Текущият казус е свързан с 290 бр. високо проходими джипове, точното наименование на поръчката е «Доставка на полицейски автомобили с повишена проходимост» (подробности: регистър на обществени поръчки (РОП № 00752-2017-0018), уебсайт МВР). Решението за откриване на обществената поръчка е № 12491оп-24 / 02.3.2017 г. на Бойко Иванов Славчев (Административен секретар на МВР със Заповед за възложител рег. № 8121з-206 / 07.2.2017 г., изм. и доп. зап. № 8121з-308 / 20.2.2017 г.). Срокът за подаване на оферти е 20.3.2017 г. Служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев, със служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов, е с мандат от 27.1.–04.5.2017 г. Получени са 11 оферти и са отстранени 7 участника. Решението за класиране е с № 12491оп-230 / 20.4.2017 г. на Тодор Кръстев Дюлгярски (директор дирекция „Обществени поръчки“ на МВР, упълномощено лице по чл.7 (1) ЗОП със заповед № 8121з-600 / 19.4.2017 г.) и е следното:

  1. Българска автомобилна индустрия ЕАД с 89.48 т. (Great Wall)
  2. КИА Моторс България ЕАД с 71.60 т. (KIA)
  3. Автоинженеринг холдинг груп ООД с 65.21 т. (Range Rover)
  4. Тойота Балканс ЕООД с 60.30 т. (Toyota)

Отстранените участници са:

  1. Метан Агро Ойл ЕООД
  2. Ауто Бавария ООД
  3. Еуратек ЕООД
  4. Африка аутомотив дистрибюшън сървис Лтд
  5. Омникар ауто ООД
  6. Мото Пфое ЕООД
  7. Н Ауто София ЕАД

КИА Моторс обжалва решението за класиране пред КЗК2 и е образувано производство на 04.5.2017 г. (точно от този ден на власт е правителството Борисов 3). Пред КЗК интересите на правителството се защитават от министър Валентин Радев, а тя се ръководи от близката на Методиевич – Юлия Ненкова, безпрекословно изпълняваща волята му. КЗК излиза с Решение № 637 / 15.6.2017 г. в полза на МВР. При това решение КЗК се разцепва, „ЗА“ са гласували: Юлия Ненкова (председател), Димитър Кюмюрджиев (зам.-председател), Анна Янева, Георгица Стоянова; „с особено мнение“: Красимир Витанов (докладчик), Красимир Зафиров, Пламен Киров. КИА Моторс обжалват решението на КЗК пред ВАС3 и на 14.7.2017 г. е образувано дело № 8078. Съдът излиза с окончателно Решение № 12756 / 24.10.2017 г., подписано от Нина Докторова (председател и докладчик), Татяна Хинова, Красимир Кънчев, което отхвърля жалбата на КИА Моторс за последно. Трябва да се подчертае, че пред ВАС защитата на МВР се осъществява под ръководството на министър Валентин Радев. МВР сключва договор № 12491оп-92 / 22.2.2018 г., подписан от Георги Любенов Балабанов (директор дирекция „Обществени поръчки“ на МВР, упълномощено лице по чл.7 (1) ЗОП със заповед № 8121з-1056 / 16.8.2017 г.), т.е. 9 мес. и 18 дни след като Пламен Узунов вече не е бил министър. Според чл.108 ЗОП4 има 4 начина за завършване на процедурата, като първите 3 касаят класиране, но четвъртият е „прекратяване на процедурата“. В чл.110 от същия закон са посочени мотивите, с които възложителят може да прекрати процедурата, а в т.5 на (1) е посочено: «са установени нарушения при откриването и провеждането ѝ, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата». Днес ГЕРБ лъжат, че след съдебните битки те са били длъжни да сключат договора. Съвсем отделна лъжа е прикриването на активното участие на ГЕРБ точно в тези съдебни битки на страната на избрания по времето на Пламен Узунов победител. Лъжите на ГЕРБ не се изчерпват с тези (в този конкретен казус, разбира се, иначе са безкрайни), поредната им измама е в обвиненията към Пламен Узунов за промени в условията на обществената поръчка, които са нарушили волята на инвеститора (Европейската комисия), довели до доклада на ОЛАФ. Точно тази лъжа е автогол, защото тогава Валентин Радев е бил длъжен да прекрати процедурата по възлагане на обществена поръчка.

Най-странното в целия ажиотаж е участието на ОЛАФ. Тази твърде неефективна структура, стана причина за създаването на Европейската прокуратура, оглавена от Лаура Кьовеши. Освен неефективна, ОЛАФ се оказва склонна да се сдружава с криминални организации като българската прокуратура, оглавявана от Мола Рам Гешов. С гледане се вижда, че Пламен Узунов е доста тъп и нечистоплътен, но това важи с пълна сила и за Бойко Методиевич и за сегашния министър Христо Терзийски, че и за Мола Рам Гешов. Колкото по-рано Румен Радев изхвърли Узунов от президентството, толкова по-добре. Но този малоумник едва ли е направил цялата корупционна сделка, бил е подведен от подчинените си, назначени от Бойко Методиевич. Трябва да добавя, че преди Пламен Узунов министър е била Румяна Бъчварова, която е конформист, но не и корупционер. Тя е бавела корупционните поръчки, защото не е искала да бъде замесвана, но те (документално) са били подготвени от шайката на Баце. Просто са изчакали да дойде един разперил се паун, който хем им е свършил работата, хем ще ги прикрие с тъпотата си. Проблемът е дошъл с обжалването, което е разтеглило сделката извън мандата на служебното правителство и Баце е бил принуден отново да се замеси. И още една добавка: правителството на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев, избра шведските самолети Грипен за ВВС5, но Бойко Методиевич скъса протоколите и изработи свои (за F-16). След този прецедент нищо не му е пречело да повтори операцията и с Great Wall, но той е имал договорка с Гриша Ганчев.

Основен принцип на корупцията

Откакто съществуват обществените поръчки, оттогава е и този основен принцип на корупцията. Обществените поръчки са инструмент за превръщане на обществените пари (публичните средства) в частни, затова там е необходимо да има:

  • публичност
  • прозрачност
  • свободна конкуренция
  • равнопоставеност.

Принципът е следният: плащането на подкупа се осъществява след получаването на публичните средства при изпълнителя на обществената поръчка. А когато се плаща на порции, то рушветът се дава или след окончателното плащане, или се изплаща след авансовите плащания в размер не по-голям от процента на самото авансово плащане в общата сума.
Принципът е съвсем логичен, защото никой не се интересува от славата, с която ще се покрие при участие в процедура по възлагане на обществена поръчка, нито дори със спечелването й, никой не се грее от това дали ще получи договор за възлагане, приемно-предавателен протокол или някакъв друг протокол с решение на някаква комисия, единственото, което го интересува са парите. Във всеки един момент получаващият подкупа може да си отиде – да предаде Богу дух, да бъде уволнен, преназначен или преместен, може да отиде в опозиция и т.н., което ще остави изпълнителят на обществената поръчка с празни ръце. Тогава ще е много тъпо той авансово да е дал подкупа и да не получи нищо, това ще си бъде чиста загуба (ще е направил ялова инвестиция). Всичко останало са някакви хартийки – необходими документи за корупцията, но недостатъчни за пълноценното й осъществяване. Правителството на „Борисов 1“ даде ярък пример в тази насока: когато дойдоха на власт отказаха да плащат и създадоха безброй спънки пред обръчите от фирми на Сергей Станишев и Тройната коалиция, т.е. в Природата съществува ситуация, в която дори изпълнен договор със съответната придружаваща документация съвсем не са достатъчни, за да се получи възнаграждение по него от иначе най-сигурния платец – държавата.

В случая с джиповете е безпощадно ясно, че рушветът е даден на Бойко Методиевич и той е заел полагащото му се място в нощното му шкафче. Причината е много проста – той е този, който е платил с публични средства на Гриша Ганчев за джиповете и си е заслужил подкупа. Няма как онзи несъстоятелен Узунов да е взел и лев, защото той не е осигурил пари на изпълнителя. Да, участвал е в процеса, но не и в най-важната му фаза. Неговият случай прилича на селския идиот, попаднал по случайност на местопрестъплението, и обвинен от истинските престъпници в собственото им злодеяние. Няма да навлизам в коментари за природата на истинските престъпници и как те се възползват от лице със сериозни психически проблеми, защото очаквам публиката да е наясно с внушението на неколкократния обрат при крилатата фраза „крадецът вика: „дръжте крадеца!“. Ако в този Узунов имаше капчица достойнство, то той би освободил Румен Радев от товара, какъвто той представлява за президента, на когото сърце не му дава да се освободи от разперилия се паун, както и шапкарското нежелание да признае грешка в избора си на съветник по сигурността и корупцията (толкова цинично звучи Узунов да се бори с корупцията, че няма накъде, освен Бацевата реплика за крадеца).
С толкова години във властта (особено в МВР) Баце е изградил мощна крадлива гвардия, която засмуква с вендузите си обществени фондове, както октопод засмуква храната си, и ще са необходими години за измитането на крадливите милиционери от окопите им и то при екстремно силно желание за това. Практиката обаче сочи, че в повечето случаи схемите се наследяват вместо да се преследват и унищожават. Октоподите са известни с адаптивното си поведение към средата, но са известни още с кратка продължителност на живота. У нас парламентарните избори могат да поставят края за Крадливата гвардия. А могат и да не го поставят.

Бележки

  1. Европейска служба за борба с измамите. От френски език Office Européen de Lutte Anti-Fraude. {б.ред.}
  2. Комисия за защита на конкуренцията. {б.ред.}
  3. Върховен административен съд. {б.ред.}
  4. Закон за обществените поръчки {б.ред.}
  5. Военновъздушни сили. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here