Нагласените президентски избори в Русия

Един-единствен вял митинг организира предварително известният победител

6989

Вчера (04.3.2018 г.) британският в. Гардиън публикува репортаж на кореспондента си в Москва Марк Бенетс „Руснаци принудени да посетят звездния1 изборен митинг на Путин“ във връзка с проведения ден по-рано митинг. В България тези новини се подминават с лекота, защото мурзилките на Путин и платените му клакьори са в смъртоносна доза.

Руското общество до такава степен е отегчено от тирана, че въобще не се интересува от изборите, те и нищо няма да решат. Всичко отдавна е решено и това ще е една театрална постановка, приличаща на изборите в комунистическите страни по времето на Студената война. Там с 99% се избираха избраните вече другари. Почти 30 год. след разпадането на СССР изборите и политическите системи в тези страни са се запазили. Само са се пребоядисали и са сменили фасадата, заменили са споменаването на Маркс, Ленин и комунизъм с демокрация, конституция и институции, но по същество са си същите.
Митингът се провежда под надслов „За силна Русия“ на стадион Лужники в Москва. Според официалните данни стадионът побира 78 хил. души, но прессекретарят на щаба на Путин обяви 80-хил. посещение. Присъствалите звезди са: Филип Киркоров, Олег Газманов, Стас Михайлов, Николай Басков, Кристина Орбакайте, Сергей Лазарев, Юрий Антонов, Александър Розенбаум, Тимур Родригез, Алексей Воробьев и др.

Изборите за президент на Русия са на 18.3., но резултатите са напълно известни. Путин не си дава никакъв зор и организира един-единствен митинг, защото няма нужда да харчи откраднатите милиарди за глупости. Даже се учудвам, че въобще е провел някакво предизборно мероприятие. Навярно всички протоколи вече са написани, подписани, прошнуровани и подпечатани, само се чака заветната дата, за да се обявят резултатите. Няма да е гот да се съобщят вече известните проценти преди датата на самите избори.

Естествено, въпреки спечелването на около 80% от вота, тиранът не може да събере и няколко десетки хиляди свои поддръжници за митинга. Повечето московски предприятия получават имейл, в който се задължават трудещите се да се явят на стадион Лужники около 10-11 ч. в събота, като трябва да докажат това свое явяване със селфита. Има изисквания към снимките: да са няколко колеги на него (за предпочитане 3-4), да се вижда фрагмент от Лужники и поне един да носи плакат, транспарант или листовка, свързана със събитието. В сайтове за набиране на персонал са пуснати обяви (без споменаване на събитието и стадиона), но с уточнение за дата, час, продължителност, квартал (район Хамовники) и възнаграждение — 500 рубли (около 14 лв.). Разбира се, по тази „програма“ са получили по 500 рубли няколко подставени лица на свободните медии (британски, американски, германски и френски). Всичко е било точно, както е описано в обявата, като мястото е било стадион Лужники (той действително се намира в района, посочен в обявата).

Голямата любов към тирана всъщност е платена. Това са клакьори, наемани по специални поводи, за да демонстрират силните си чувства към диктатора. Путин още не ги е наел на щат, защото: първо, рядко му трябват; второ, западните медии веднага ще разпознаят едни и същи лица; трето, очевидно е много стиснат и не иска да харчи пари, които спокойно може да прибере лично; четвърто, имитацията на демокрация има своите граници и те (очевидно) не са толкова обширни.

Това е тя руската демокрация — един митинг стига за 80%. На него публиката се докарва или с много дълга и зла тояга или с малко пари, което спестява ресурси на самата демокрация (защото демокрацията, това е Той). Няма нужда от никакви лигавщини, типични за Европа и САЩ. В Русия се прави всичко ясно, стегнато, по съветски.

Бележки

  1. Използваното прилагателно име на английски език означава „с участието на известни хора, особено на актьори и спортисти“.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here