Руски олигарх стана евреин

Прокуденият от Великобритания Роман Абрамович взе израелски паспорт и се превърна в най-богатия гражданин

9029

Вчера израелският уебсайт The Times of Israel съобщи за кацането на Роман Абрамович на летище Бен Гурион в израелската столица Тел Авив, а днес темата е разработена от множество медии на Острова и информационни агенции, включително от цитираната вече медия, която под заглавие „„И какво от това?“ пита Кремъл, след като Роман Абрамович стана израелец“.

Собственикът на лондонския футболен отбор Челси стана една от първите жертви на втърдяването на британската политика спрямо крадците на обществени средства в Русия и потребителите на луксозни стоки, имоти и движимо имущество на Запад. Вестник Гардиън преди седмица съобщи, че има голяма вероятност да бъде отказана виза на Абрамович вследствие авантюрата „Скрипал“ в Солзбъри.

Въпреки широкото разпространение на митове за руските олигарси, от които Запада1 имал огромна финансова полза, британското правителство прояви мъдрост и отказва да издаде виза на Абрамович. Разбира се, основната причина за това е идиотското поведение на господаря на Кремъл, които не се посвени да отрови ексразузнавача си с бойно отровно вещество, опасно за мнозина на територията на Обединеното кралство. Въпреки липсата на официална информация от страна на Форин офис и традиционната за олигарсите ниска интелигентност, руснакът с еврейски произход все пак е загрял, че няма да може да живее във Великобритания и ще трябва да намери някакво друго решение, ако не иска да се върне в Матушката. Знайно е, че много хора любят Матушката, но никой не иска да живее там.

Запада не печели много от руските олигарси, защото те не внасят почти нищо като преки данъци в държавите, в които пребивават. Основната причина за това е използването на фирми, регистрирани в офшорни зони, които не внасят данъци във Великобритания. Минималната полза от назначаването на неколкостотин служители обслужващ персонал (осигуряване на заетост), закупуването на луксозни имоти (респ. плащането на данъците, свързани с покупката и поддръжката им), луксозното потребление (купуване на скъпи стоки като автомобили, обзавеждане, дрехи и др.т.), не може да оправдае търпението на демократичните държави спрямо разюздани типове. В нормалните държави най-съществено значение имат подоходните данъци (в т.ч. корпоративните), но руските олигарси плащат такива в данъчните райове (ако въобще плащат, защото в голяма част от тях ставката е 0%, а има само такси по обслужването). Разбира се, не твърдя, че руските олигарси не искат да плащат данъци и затова използват офшорните зони, защото това не е така. Те са принудени да използват подобен род фирми на първо място, защото трябва да скрият откраднатите от руския народ милиарди. Тази е основната причина, за използването на юрисдикции, по-известни като „данъчен рай“, отколкото данъчна спестовност. Естествено, укриването на данъци е бонус към престъпниците, но няма такава сила, както булото на срам и грях върху заграбените милиарди от нещастния руски народ, който се отнася с такава кротост към изедниците си, с каквато се отнася българския към Борисов и борисовщината, която да ги откаже да използват офшорните зони за прикриване на кражбите. Съвсем аналогично на миниатюрните им български събратя (миниатюрни като капитал, не като мръсотия), руските олигарси се преструват, че нищичко не знаят за данъчните райове и тлъстите си банкови сметки там.

Великобритания заслужава адмирации за проявената твърдост спрямо сподвижниците на Путин, които волю-неволю подкрепят господаря на Кремъл във всичките му начинания, вкл. отровителството. На Острова имаше много гласове за издаването на виза на Роман Абрамович, най-силните от които бяха на привържениците на лондонския футболен клуб Челси и както винаги включиха тъпотии от типа: голям инвеститор, благодетел и гражданин (човек). Разбира се, без никакви числа за приноса на олигарха в британската икономика (сякаш икономическият принос заличава престъпленията, пък били те и политически). Напоследък Германия отново излиза на първа линия като проводник на руските интереси и се чудя дали след като си тръгне Меркел няма да оглави някой борд на руска компания? Нейният предшественик Герхард Шрьодер, позор за германската политическа система, се е превърнал във вярно куче на Путин и го подкрепя при всеки удобен случай. Сега Германия иска да строи „Северен паток 2“, което ще се превърне в поредния лост за изнудване на Кремъл (пряко на Германия, но косвено на цяла Европа). Браво, Великобритания!

Бележки

  1. Отсъствието на членната морфема за пълен член е обусловено от нарицателното име и не е граматическа грешка на автора или редактора. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here