Едно голямо нищо

Интервюто на Слави Трифонов с премиера Бойко Борисов се оказа една пошла телевизионна продукция, заредена с мегаочаквания и завършила с фиаско

14699

Вчера (21.11.2018 г.) бе излъчено поредното бездарно шоу на премиера Борисов. Изненадващо лошото представяне обаче не дойде от Бойко, а от неговия „най-голям опонент“. Разбира се, Методиевич беше на очакваното ниво, с едно изречение представянето му беше: словоблудство на полуграмотен милиционер.
Цялата серия интервюта изглеждат като наложени на Слави Трифонов от някаква „висша сила“. За Слави тя може да бъде само бТВ, но кой е наложил подобно поведение на бТВ? Навярно „мозъчният тръст“ (доколкото въобще може да се говори за такъв при слабообразованите милиционери) към камарилата е решил да дискредитира Слави Трифонов & Ко и затова е намерил лостове, с които да принуди провеждането на интервюта със слугите на олигархията – Бойко Методиевич, Цацаров и няколко други, едната от които силно маскирана като „човек от народа“. Априори е ясно, че Слави Трифонов няма как да не се издъни пред толкова мастити властници, защото самият той е безкрайно неподготвен, нито може да предложи смислена алтернатива. Той дори не може да предложи смислен коментар на безкрайно тъпите действия на управляващата клика, камо ли някакъв различен път на развитие.
В „Шоуто на Слави“ бяха избрали най-безопасния вариант – да се скрият зад въпросите на зрители, от които те били подбрали „най-важните“. Да, някои от тези въпроси бяха остри, но липсата на адекватен коментар от водещия, правеше шоуто блудкаво и позволяваше на интервюирания да говори каквито си иска лъжи. Едно-две включвания на Слави показаха цялата несъстоятелност на Методиевич, който същ ме изненада донякъде. Когато стана дума за външния дълг на България, мощната премиерска лапа бръкна във вътрешния си джоб с размерите на 4-крилен гардероб и извади едно листче. Оттам неграмотника прочете някои „цифри“, както се изразяват повечето слабообразовани люде. Разликата между ‚цифра‘ и ‚число‘ е същата като между „стол“ и „електрически стол“. Зрителят беше задал въпроса за външния дълг във валутни единици (български левове1). Премиерът-милиционер отхвърли числата на зрителя и със съвсем ефирна доза неувереност обяви: „външният дълг се мери в проценти“! Очевидно и неговата предварителна подготовка беше слаба. Разбира се, че външният дълг може да се мери и в щатски долари и в български левове. Просто двата метода носят различна информация. Като процент от БВП2 има по-голяма съпоставимост между различните страни, защото се прави връзка с размера на съответната икономика. Дългът на САЩ е многократно по-голям от българския, но американската икономика също. Измерването във валутни единици също има своя дълбок смисъл, когато става дума за отделната държава, какъвто беше контекстът на зрителския въпрос – при Методиевич дългът е нараснал с няколко десетки млрд. Смисълът беше: за какво са отишли тези десетки млрд.? И в крайна сметка, какъв е ефектът от натрупването на този колосален външен дълг (който също струва пари, защото по него се плащат лихви). Нито водещ, нито униформеният премиер успяха да разберат въпроса на човека, камо ли пък да му отговорят. Тук Слави съвсем леко опонира на властелина, тогава и лъсна цялата несъстоятелност на Методиевич, който за 10 год. на власт не можа да научи няколко макроикономически показателя (метод за изчисляването им, информационна стойност и др.т.).

Когато си тъп – то е завинаги

Всичките отговори на Методиевич бяха от глупави – по-глупави, но не срещнаха никакъв отпор, коментар или несъгласие. Направо ще посоча като проблем на българската демокрация е интервюирането на властници без опоненти в студиото. Това се прави и навън, но там интервюиращите са много подготвени, а тук са на нивото на събеседниците си, т.е. малообразовани. Имаше няколко български водещи, които бяха на ниво – Георги Коритаров, Милен Цветков, Лили Маринкова, Сашо Диков, но сега те са или извън ефира, или в медии с камерна аудитория.
Вторият много голям гаф на Методиевич беше с лъжите за ЛУКойл и цените на горивата. Сравняването на българската и френската цена преди косвените данъци, не беше в полза на местната. Двете компоненти на цената преди данъците са: себестойност и печалба. Само на тях може да се дължи по-високата българска цена спрямо френската. В структурата на себестойността е включена цената на труда, който в България е много по-нископлатен. Разбира се, там се отразява и качеството на технологиите, рандемана и т.н., но словата на мазния пожарникар не можаха да изличат съмнението, че по-високата ни цена се дължи на по-голямата печалба на ЛУКойл. Голямата измама тук беше с призива румънските вериги да си внасят горива от Румъния, а гръцките респ. от Гърция, щом навън е по-евтино. Защо не го правели? Изводът на затлъстелия ръководител беше: явно тук си е най-евтино! Да, ама не! За да се осъществи подобен внос, стоката трябва да премине през акцизен склад, а този тип съоръжения са 95% собственост на ЛУКойл и свързани с него лица3. Отговорността за издаване на разрешения за акцизните складове е на държавата и точно там е създаден монопола. Този трик бе приложено точно от предходното правителство на банкянския пожарникар, което с елейни мотиви за контрол върху горивата, създаде този монопол, защото точно ЕКО и РомПетрол започнаха да пречат на чудовищното обогатяване на собствениците на Нефтохима и правешкия селянин, поставен начело. Между другото, не беше спомената връзката на същия този селяндур с ГеПи груп (подробности от сайта: Mafia Capitale, Очерняне на черното, Примитивна милиционерщина, Не се очерня туй що е черно). Ремонтите в градовете, управлявани от ГЕРБ, се извършват именно от ГеПи груп, което също доказва „топлата връзка“ между двамата селяни – единият от Банкя, а другият от Правец.
И така да се върнем на акцизните складове, които почти 100% са собственост на Вальо Златния. Складът купува гориво за 90 единици от ЛУКойл и го предлага за 100 на клиентите си (веригите бензиностанции). Ако ЕКО или РомПетрол решат да внесат гориво от Гърция или Румъния, то трябва да преминат през склада на Вальо Златния. Дори заприхождаването на чуждото гориво в складовете на Вальо Златния да е за 80 единици, няма земна сила, която да го накара да го продава на клиентите на цена различна от 100 единици. Така вносът на гориво ще обогатява складовете на ЛУКойл, без да се променят цените за бензиностанциите, нито за крайните клиенти. Всичко това са въпроси (респ. отговори), който не бяха зададени и не им беше отговорено.

Интервюто с банкянския пожарникар развенча Слави Трифонов като алтернатива на управлението. Вече няма никакъв смисъл да прави партия, за да участва в политическия живот. Причините за това е проста – една голяма част от аудиторията бе недвусмислено информирана, че Слави не може да е алтернатива на Методиевич и шоуменът загуби кохорти електорални единици. Дори нещо по-лошо – Слави Трифонов показа абсолютна безидейност и безплодие, което в действителност показва, че никога не е бил алтернатива.

Бележки

  1. Още една от масовите грешки – незнанието на множественото число при съществителните имена от мъжки род, които имат и една особена форма – бройната форма. Тази форма се употребява само за предмети, явления, животни, но не и за хора. Не може да се каже „5 клиента“, „3 лекаря“, „2 студента“, всички те трябва да се употребят в обикновената им форма (клиенти, лекари, студенти). Бройната форма се употребява когато множеството е числено определено; освен след числително име се употребяват и след „няколко“, „толкова“, но когато множеството е неопределено (например: много) се употребява обикновената форма. В този смисъл правилното е „цената е в български левове“, а не „в български лева“.
  2. Брутен вътрешен продукт.
  3. Няма значение дали собствеността върху акцизните складове е пряка на ЛУКойл или на бащата на генералния директор и др.т.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here