Алтернативата е функция на целите

Множество заклинания бяха произнесени на изборите за Европейски парламент, но всичките в полза на изговарящите ги

19600

Изправени пред изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май т.г. и на които следа да изберем 17 депутати, се нагледахме на всякакви кампании от страна на политическите партии. Акцентът, естествено, беше върху вътрешнополитически проблеми и съвсем ангро се обещаваше справянето с тях. Както винаги, появиха се множество „спасители“, които бяха алтернатива на всички и на всичко, без да уточняват, че всъщност зависят от целите на избирателя, за да бъдат нечия алтернатива. Тук ще се спра точно на това – зависи какво искаме да постигнем с гласа си, за да изберем вярната бюлетина.
От много години насам се наблюдава спадане в гласоподавателите на ГЕРБ и от настоящите избори зависи дали ще определим спада като тренд или някаква флуктуация, плод на неподходящ избор на кандидат-президент (Цачева), или нещо друго. Корупцията в България вследствие управлението на Бойко Борисов се разви и завладя почти всеки чарк на държавната машина, според колеги настоящият премиер е задминал по корумпираност дори Станишев (тук). Аз не съм сигурен, че това е така, защото продължителността на управлението е много по-голяма, от една страна, а имаме склонност да хиперболизираме настоящето, от друга. Няма да е честно, ако не добавя и друга наша склонност – намаляване значението на миналото, т.е. занижаване силата на определени величини само защото са останали назад във времето. Безспорна е обаче върховната некадърност на герберското управление. Априори е ясно, че няма как Спасителя от Банкя1 – неук, необразован, некомпетентен, некадърен, некултурен, нечистоплътен, неадекватен, непочтен и недодялан негодник да командва добре дори кокошарник. С една дума: некачествен абсолютен лидер и абсолютно некачествен лидер, с властта на абсолютен монарх, не може да управлява ефективно толкова сложен организъм като държава просто защото няма умствен капацитет за това. Обикновено ламтящите за власт са некомпетентни и неуки, т.е. нямат никакви качества, за да заемат управленски длъжности, но благодарение на подлизурковщината и умилкванията им около абсмонарха се изстрелват по високите етажи на властта. Пряко следствие на тази причина е драстично спадане на ефективността. Необмисленото построяване на зали и стадиони е ялово, а ефективното – ражда шампиони в различни дисциплини. Добре построените пътни артерии раждат живот наоколо, а Борисовите – смърт. Санираните сгради са по-високо енергийно ефективни, красиви и приветливи, а Борисовите раждат мръсотия, незаконно забогатяване и неугледност.

Целта „борба с корупцията“

Това е лайтмотивът на БСП за евроизборите, но ако целта е истинска борба с корупцията, то БСП не е никаква алтернатива. В листата им стои Сергей Станишев, който е олицетворение на корупцията, а не на борбата с нея. И няма никакво значение, че Станишев и европарламента нямат отношение или правомощия в борбата с нея. Проблемът идва оттам, че има сили в БСП, които могат да наложат Станишев за кандидат-евродепутат при явното нежелание на лидера Корнелия Нинова, следователно тези сили могат да й наложат и много други неща. Това е една от ситуациите, в които е хубаво лидерът да е абсолютен властелин. Аз намирам Корнелия Нинова за честна жена, имаща неутолимо желание за борба с корупцията. Тя прави каквото може, но не е ограничена само от интелектуалните или умствените си способности, а и от желанията на някакви колективни органи с преобладаващо свинско участие, независимо дали то се дължи на Свинаря от Пловдив или Пеефски (двете най-известни свини в България). Неслучайно Бойко Борисов няколко пъти хвалеше Станишев (точно обратно на поведението си, когато пое властта от него през далечната 2009 г.). Станишев е Троянският кон на Борисов в БСП, защото повечето интелигентни избиратели, които искат да изхвърлят пожарникаря от властта ще бъдат отвратени от присъствието на защитника на Истанбулската конвенция и неин обект.
Ако целта ни е борба с корупцията, то, според мен, най-добрият избор би бил Десислава Иванчева.

Целта „дясно представителство“

При тази цел наистина трябва да се гласува за Демократична България, защото така на еврокреслата ще се намърдат Радан Кънев или Стефан Тафров, който се е намърдвал на много удобни столове и досега, мърдайки си задника. Най-мощно се заявиха като алтернатива на втръсналото ни и корумпирано управление на ГЕРБ именно Демократична България, но както винаги кандидатите са едни добре познати апаратчици, чиято единствена цел е да се настанят в удобен фотьойл, за да могат безгрижно да прекарват дните си. Усилният труд за насъщния не им е много присъщ, те предпочитат уюта на чиновническата работа. Малко изключение от това правило е Радан Кънев, който няколко пъти напускаше политиката и няколко пъти се завръщаше. Засега отново е в политиката, но с изгледи да я напусне (явно не завинаги), защото Демократична България нямат големи шансове за евродепутат. Там са пак някакви Атанас Атанасовци и др.т., които от десетилетия се въртят на политическата сцена. Трудно и те самите си спомнят под какво име са се явявали на различни избори, но важен е уютът, осигуряван от някаква изборна длъжност. Все едни и същи муцуни твърдят, че се борят все за едни и същи идеи, подидеи на Синята. Няма нови личности, само нови партийни имена.
Единствените свестни в тази синя пасмина са „Да, България“, но и те се подведоха от хора2 на корумпираните политолози, социолози и всякакви лекари на обществото, които твърдяха, че разединението вдясно е довело до непредставяне на около 300 хил. избиратели в българския парламент. Как да смесиш Христо Иванов с Божидар Лукарски? А с Атанасов? Нямаше да има толкова много гласоподаватели за Христо Иванов, ако той се бе съюзил със старите СДС–муцуни. Тоест, механичният сбор на гласоподавателите за 3-те десни формации от парламентарните избори през 2016 г. е абсолютно грешна сума.

Целта „сваляне на Борисов (ГЕРБ) от власт“

Ако в предишните цели имаше множество алтернативи, то тук има една-единствена – БСП. За да бъде свален диктаторът от власт, трябва да се гласува за този, който има шанс да го победи. Само гласуването за БСП може да направи тази партия победител за втори пореден път (след президентските избори). Втората поредна загуба за ГЕРБ автоматично ще обърне тренда и така ще ги засили надолу по стръмното, че няма да се спрат докато ГЕРБ не паднат в гроба си. Загубата на евроизборите от Борисов задължително ще му причини много остър когнитивен дисонанс, ще го делегитимира и ще обезсмисли всичките му хвалипръцкания. Единственият начин да получи някаква легитимност е подаване на оставка и предсрочни избори за българско народно събрание.
Заклинанията на множество политици за това каква единствена алтернатива са на ГЕРБ не кореспондират нито с логиката, нито с истината. Те отново искат да заблудят публиката, защото не казват на какво всъщност са алтернатива, за да може избирателят, в зависимост от целите си да ги избере. В никакъв случай представящите се за алтернатива не са такива при всяка цел, за различните цели, които стоят пред нас като избиратели, алтернативата е различна.

Бележки

  1. Прозвище, затова не се използва пълната членна морфема. {б.ред.}
  2. В смисъл на музикален колектив от певци, наречени ‚хористи‘. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here