Корумпиран

Разследване на Свободна Европа довежда до самопризнания под формата на прессъобщения от корумпирания Бойко Методиевич

27821

От много време насам не е необходимо никакво задълбочено разследване срещу Бойко Методиевич, за да бъде арестуван и пратен в затвора задълго. Един от основните стълбове, крепящ абсолютната му власт, е сервилността на мнозинството българи. Те умират от кеф да си направят едно селфи с мутрата, готови са да изминат километрични разстояния, за да се срещнат с този прост човечец, с изплезен език очакват да ги назначи на някой държавен пост, откъдето ще лапат заплата, бонуси и подкупи, но ще му служат, служат, служат. Това е българската мечта!
След шумния провал на разследването „Ало, Ваньо“, прокурорът, който го опропасти направи шеметна кариера, за да завърши като консул Пацо Терасата. По онова време той беше известен като Пламен Георгиев, който разказваше една малоумна история по собствена рецепта за фонограма, в която Бойко Методиевич бил означен като „неизвестно лице“. Години по-късно сам Методиевич призна автентичността на записите с цел да изложи тогавашния Пл. Георгиев, днешен дон Терасио. Абсолютният монарх в онзи момент демонстрира абсолютната си власт като показа с каква готовност го обслужват държавните чиновници. Дойде къщата в Барцелона1, в която живее Борислава Йовчева, Мис Гащи2 2006, любовница на Методиевич и майка на плода от тяхната незаконна връзка. По всичко личеше, че въпросната къща е собственост на Бойко, но въпреки обещанието „ако я намерат – да я вземат“, а те я намериха – не я даде на никой3.
Тази пролет дойде скандалът с брат’чеда Радо, който внезапно забогатял с влизането на Бойко във властта – станал строителен магнат и бурно строял из София и Банкя. На някаква площадка, пред пърхащи журналеси Методиевич обясни за своята 100-год. самота и побоя над брат’чеда заради някаква помпа. Съвсем по същия начин Бойко обясни за множеството обществени поръчки, спечелени от гаджето на дъщерята на Цветелина Бориславова, когато с нея живееха на съпружески начала. Както се казва стилът „зелен хайвер“. Стогодишната самота веднага беше опровергана от нотариус, прехвърлил фирми и имоти бойкови на Радо само преди десетилетие, тогава Бойко затули това откритие с нова лъжа в студиото на бТВ – като се видели през плета с брат’чеда Методиевич му махал ето така (показва високо вдигната лапа с разперени пръсти и длан, насочена към водещия). Поредната лъжа също беше опровергана с видео на което се виждат Методиевич, брат’чеда Радо и 2-ма гавази, които отиват да гласоподават в избирателна секция в Банкя на парламентарни избори. В студиото на Нова телевизия Спасителя от Банкя изрече нова лъжа: Радо бил дошъл с него, за да върне реставрирания мерцедес с антикварна стойност обратно вкъщи, защото Той щял да ходи в щаба на ГЕРБ. С това темата за него приключи, въпреки излезлите кадри, че той си тръгва в същата компания, с която бе дошъл, т.е. не отива в никакъв щаб и брат’чеда Радо не му е необходим. И на идване, и на отиване, от видеото се вижда взаимодействието на Радо с гардовете от НСО4, което е най-меко казано съвсем отработено. Това свидетелства за много честа конфигурация в антуража на Методиевич.

БАБХ и разследването на Генка Шикерова

Олигархът, закупил Нова телевизия, с помощта на Спасителя от Банкя (тук), уволни една от най-добрите разследващи журналистки в България – Генка Шикерова. Формалната причина е нейно разследване срещу шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), а неформалната – потенциални бъдещи проблем с цензурата. Трябва да припомня един много важен скандал в с. Болярово, област Ямбол, разразил се преди година (м. септември 2018 г.). БАБХ откри в стадото на Ана Петрова чума по овцете и козите й. Стопанката се възмути, защото тя няма никакви кози, камо ли болни и не позволи евтаназия на нито едно свое животно. Шефът на БАБХ Дамян Илиев излъга, че пробите са потвърдени от френска лаборатория, която смело го опроверга. Година по-късно стадото на Ана Петрова е живо и здраво, нараснало е значително с много агънца и няма умрели от чума овце. Според „експертните“ мнения на БАБХ, стадото в с. Болярово е трябвало да изчезне най-късно през м. октомври 2018 г. Животът е опровергал тъпият Илиев и тъпите му чиновници, но те де юре са заличили фермата на Ана и не са й превели субсидиите за миналата година. По-ясно свидетелство за некомпетентност и произвол не може да бъде дадено и редно беше Дамян Илиев да излети поради некадърност, но той остана, точно като Вежди Рашидов насред „апартаментгейт“. Това е свидетелство за лична близост с Вожда и изпълняване на негови поръчки, най-вече по присвояване на обществени средства.
Ето какво открива Генка Шикерова:

  • „Еко БГ СЖП“ ООД закупува инсинератор с капацитет 8 t / 24h 3 месеца преди сключване на договор с БАБХ, а „Син кръст 2016“ – само месец. С това 2-те фирми притежават 3 мобилни инсинератора с капацитет по 8t / 24h
  • през м. май 2015 г. по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, премиерът Бойко Борисов назначава Дамян Илиев за шеф на БАБХ. На 23.11.2015 г. Министерски съвет (МС) внася законопроект за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (информация за законопроекта тук, самият законопроект тук) и още на следващия ден (24.11.) ресорната комисия под председателството на Румен Христов (да, познахте! Същият, който сега се мляска с Методиевич и като лидер на СДС е васал на ГЕРБ) го разглежда и приема. На 25.11. е внесен в пленарната зала, а на 26.11. е приет на 1-во четене. От линка на бясно препускащия към закон законопроект може да се види §395, където МС е имал неистово желание на узакони мобилните инсинератори – текстовете в законопроекта де факто са предложени от БАБХ и съвсем недодялано въвеждат мобилните инсинератори в експлоатация. В приетия закон (публикуван в Държавен вестник бр. 14 / 19.2.2016 г.) има специален §103 от ПЗР6, който постановява, че въпросната норма влиза в сила от деня на публикуването в Държавен вестник – без никакво отлагане обръчите на ГЕРБ трябва да бъдат захранени. Новият член за мобилните инсинератори е много напудрен с евродирективи / регламенти / стандарти (в законопроекта на МС такъв макияж отсъства)
  • след прекратяване на ‚открита процедура‘ по ЗОП7 се преминава на ‚договаряне с предварителна покана за участие‘. Покани се изпращат до посочените 2 фирми, като новите изисквания за капацитет на съоръженията се намаляват на 8t / 24h, вместо досегашните 60t / 24h. Колко удобно, и двете току-що снабдили се с инсинератори фирми са с точно капацитет от 8t / 24h. Сключват се договори с 2-те фирми от обръча на ГЕРБ за 12 млн. лв., но с анекси има още 2 добавки – за Син кръст още над 2 млн., а втората добавка е за 1.4 млн. за 2-те фирми
  • през 2017 г. екарисажите в Шумен и Варна с капацитет 60t / 24h са „обезвреждали умрели животни и странични животински продукти“ средномесечно около 650t, а любимите на Методиевич фирми са обезвредели 2700t / 34 дни. За този период при 24h натоварване те могат да се справят само с 816t, т.е. с 3.3 пъти по-малко количество. Общото количество обезвредени трупове през 2017 г. от 2-та екарисажа (Шумен и Варна) е 7800t, а за 2018 г. количеството нараства на 20000t. Това е републикански рекорд, такава маса никога не е унищожавана в България за 1 год. Годишният капацитет на инсинераторите, собственост на обръчите от фирми на ГЕРБ, е 8760t, но БАБХ твърди, че за 2018 г. те са обезвредили 2.3 пъти повече (без дори въобще да са участвали в процесите по обезвреждане на трупове на овце след евтаназията заради чумата)
  • за 2019 г. Синият кръст има 2 договора с БАБХ с един и същ предмет, т.е. за една и съща несвършена работа се плаща 2 пъти. Само по себе си, това е най-яркото доказателство за присвояване на обществени средства от обръчите на Бойко Методиевич чрез БАБХ.

Безспорно Дамян Илиев е човек на Методиевич. Има и други доказателства за подобна близост (например: обществени поръчки за пиар, давани на съседи на Спасителя от Банкя), но няма нужда да разширявам текста с тях. Обща информация за разследването на Генка Шикерова може да се прочете в материал на Свободна Европа от 07.8.2019 г. под заглавие „Преди чумата: разследването на Генка Шикерова, което Нова телевизия не излъчи“. Много е интересно видеото на Генка, разпространено от Антикорупционния фонд, то може да бъде видяно директно тук.

Прессъобщения-самопризнания

Полина Паунова от Свободна Европа проучва собственика на любимите гербаджийски фирми с инсинератори. Собственик на „Син кръст 2016“ се оказва някой си Борислав Лазаров, много свързан с Вълка, който Методиевич „изгони“ от почистването на София, когато застана начело на столицата през 2005 г. Това също се оказа грандиозна лъжа, защото Вълка отдаваше под наем техниката си дълги години на общинската фирма-концесионер (Чистота Искър), която вероятно е правила отчисления от приходите си в полза на Бай Ганьо Борисов. В резюме разследването на Полина е следното: във фейсбук профила на едната от двете дъщери на Лазаров стои снимка на 2-те руси момичета, прегърнати от Бай Ганьо, а отстрани има послание от обожаващ холивудската звезда Бойко фен. На въпрос на Поли до Методиевич, пресслужбата на МС отговаря, че въпросната фотография е израз на благодарността на 2-те Лазарови дъщери към Спасителя от Банкя, защото те претърпели инцидент и били спасени от него. Не познавал баща им, но когато станал кмет през 2005 г. май се запознал с някакво такова лице, но оттогава – ни чул, ни видял. Веднъж появило се фотото из коридорите на МС, то веднага предизвикало изтриването си от профила на русата красавица, което си е съвсем убедително доказателство за липсата на всякаква връзка между Бай Ганьо Борисов и сем. Лазарови. Поли проявила известно любопитство как Спасителя от Банкя е извършил чудо спрямо двете руси дъщери на шефа на Синия кръст, та е предизвикал такава благодарност у двете невинни девойки (вж. снимката в погледа им личи свенливост и невинност). Обяснението от гламавите пиари на МС не закъснява: премиерът получава ежеминутно информация от дежурния по МВР и разпореждал действия в тази връзка. В конкретния случай, Спасителя от Банкя разпоредил на пожарната да разреже ламарините на катастрофирал автомобил, откъдето били извадени 2-те руси красавици – надежди на цяла България за поне едно 1-во място на Мис Свят. Даже не искам да коментирам глупотевините как премиера на някаква страна, пък била тя и България, пък бил той и безкрайно прост, следва да се разпорежда относно действията спрямо всеки инцидент, не защото е маловажно, а защото темата е друга. Поли се разровила и открила, че инцидентът със сестри Лазарови се е случил на 16.4.2017 г., когато Спасителя от Банкя си е бил на мръсния креват в Банкя, Борко му е облизвал ушите, а законният премиер се е казвал Огнян Герджиков. На последния въпрос от Свободна Европа по темата „като какъв Методиевич получава информация от дежурния по МВР и се разпорежда на пожарната?“, правителствените тъпанари отговарят „като лидер на най-голямата партия, спечелила изборите седмици по-рано, и бъдещ премиер“. Не си представям как някакъв милиционер в МВР, който не може да чете и пише знае кой ще е следващият премиер и какви са конституционните правомощия на фигурата ‚бъдещ премиер‘, ама нейсе.

Разследването може да се прочете при източника – Свободна Европа:
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с „войната за трупове“ на БАБХ?, 19.8.2019 г., Полина Паунова и Генка Шикерова
Може ли обикновен гражданин да разпорежда действия на МВР? Може, ако се казва Бойко Борисов, 21.8.2019 г., Полина Паунова и Генка Шикерова

Десет дни след разкритията на Свободна Европа, бе открита още една лъжа – БАБХ е измамила Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ) относно броя на избитите заради африканска чума прасета. Сигурно е излишно, но за всеки случай – числото за избитите животни значително надвишава истинското (подробности от в. СЕГА, „Танева брани лъжите на БАБХ за избитите прасета“, 30.8.2019 г., Алиса Иванова). Откровени глупаци от БАБХ започнаха да обясняват какво означавало “killed” на английски език без да се съобразят с аудиторията. Всъщност истинската причина не е в несъобразяването, а в невъзможност да ориентираш къде се намираш, което е пряко следствие от остър умствен дефицит. Те щели да избият толкова и толкова прасета и затова поизлъгали СОЗЖ, защото към датата на справката не били ги избили, но все към някоя бъдеща дата щяло да стане. Силни затруднения срещнаха глупаците да посочат датата, ама заключиха „бъдеща“. Тази статистическа лъжа ще помогне на БАБХ да отчете, но и по-важното – да заплати, по-голяма дейност от действително извършената. Така тази измама ще помогне и на 2-те руси красавици да им се заплати обезвреждане на такова количество трупове, което те не са обработили с нежните си ръце.
Лъжите на Бойко Методиевич относно снимката са ясни – той се познава чудесно със сем. Лазарови, чийто дъщери са горди със съвременния Бай Ганьо и публикуват самоуверено снимки с него. А баща им в съдружие с държавния служител Дамян Илиев разпределят десетки милиони левове от обществените средства. Нямам никакво съмнение, че част от тях поемат към Банкя, към една парвенюшка къща – емблема на простотията и селянията.
Чрез писмените си отговори, човекът сам си признава собствената корумпираност, ама няма кой да го натика там, където му е мястото. Браво на Свободна Европа и двете техни момичета – Генка Шикерова и Полина Паунова!
Отговорът на въпроса: какъв е премиерът на най-корумпираната страна? Винаги е бил и ще бъде: задължително корумпиран!

Бележки

  1. Стилистично неправилно изписване на „Барселона“.
  2. Заимствам тази удачна титла от проф. Велислав Минеков.
  3. Формално тя не е негова собственост, а на някакво мюре.
  4. Национална служба за охрана, наследила Управление за безопасност и охрана (УБО). Функцията е да пази властимащите, да зарежда хладилниците им и да води поколението им на училище. {б.ред.}
  5. Създава се нов чл.259а, който узаконява мобилните инсинератори. В оригиналния законопроект на МС този член е много постен, а в приетия закон има някакво съобразяване с евродирективи и изглежда написан със значително по-добра юридическа техника. {б.ред.}
  6. Преходни и заключителни разпоредби. {б.ред.}
  7. Закон за обществените поръчки. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here