Парите на другите

Предизборната програма на ГЕРБ е образец за неизпълними обещания на едро

34574

Коментарът е писан съвместно с Ърнест Хемингуей.

„Парите на другите“ е заглавие на филм по романа на Джери Стърнър, в главната роля Дани де Вито, но и с Грегъри Пек и Пенелопе-Ан Милър. Главният персонаж (Лорънс Гарфиелд) казва: «Обичам парите! Обичам парите много повече от нещата, които можеш да купиш с тях… А знаете ли кое обичам повече? Парите на другите!»
Точно преди седмица функционери на политическа партия ГЕРБ представиха предизборната си програма. За цялата партия по принцип може да се кажа, че най-много на света обичат парите, но тази тяхна любов определено е изпреварена от любовта към парите на другите. Покрай истерията с появата на Владислав Горанов (уволнен министър на финансите) на форума се размиха някои ключови недостатъци на програмата. Картината се допълваше от основния презентатор Томислав Дончев, който има рядко кахърен вид, от Красимир Вълчев и Деница Сачева. Образованието на посочените е следното:

  • Томислав Дончев – магистър по философия на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“
  • Владислав Горанов – магистър по икономика на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Свищов
  • Красимир Вълчев – магистър по публични финанси на Икономически университет Варна
  • Деница Сачева – бакалавър по социална педагогика от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Благоевград.

От това се вижда, че „най-големите експерти“ на ГЕРБ са изключително слабообразовани (най-меко казано). Алма Матер на всеки един от тях е съизмерим с чутовния университет Бандунду и се намира извън Топ 5000 на престижните университети в света (за подробности относно университетите тук). Малообразоваността е една от най-страшните и срамни болести на България. Тази комплексарщина избива в гръмки фрази, поставяне на гръмки титли без грам покритие пред името, високопарни слова за чутовна експертност и др.т. Между другото, на презентацията Дончев каза: «в последните години политическият дискурс е тотално деградирал. Всичко се е превърнало в размяна на опорни точки и клишета. Аз жадувам за качествен спор с някой, който е експерт, и можем да сравняваме числа, цели и аргументи, а не да се надвикваме. Само това имах предвид! Универсалното търсене на консенсус би могло да се превърне в универсално оправдание защо някой не е свършил нищо». Всички тези илитерати „жадуват“ за качествени експерти, но, уви, все не могат да ги срещнат. А не могат да ги срещнат, защото некадърници като тях са окупирали цялата държава и така е десетилетия наред. По българските управленски върхове високообразовани люде не са се мяркали с едно-единствено изключение – Асен Василев, служебен министър на икономиката, който за няколко месеца остави толкова трайна следа в най-добрия смисъл на думата, че ГЕРБ не може да остави и прашинка от такава (разбира се, изключвам малоумията, които няма да могат да бъдат преодолени няколко десетилетия). От Асен Василев останаха два изключително добри доклада за българската енергетика1 и постановлението на Министерски съвет, което регулираше относителния дял на авоарите на държавните дружества, съхранявани в банките (целта беше разрушаване монопола на КТБ, фалирала година по-късно).
В предизборната програма на ГЕРБ се окриват следните проблеми:

  • заглавието на програмата „БЪЛГАРИЯ СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ“ е сбъркано. Нищо не означава, нещо повече – дори не може да се разбере какво са искали да кажат авторите (най-малкото липсва препинателен знак), но всичко това издава неграмотност, съчетана с галактически претенции
  • сбъркан е жанрът. Това не е програма, а някакъв микс от стратегия, но с много по-къс хоризонт, мисия без визия за бъдещето или „следващото поколение“ и документ пълен с безсъдържателни партийни лозунги. Това също свидетелства за неграмотност с галактически претенции
  • езикът и стилът са високопарни, преизпълнен с кухи фрази в обем десетки страници
  • в голямата си част анализът на миналото е лъжлив, а обещанията за бъдещето са още по-лъжливи (нереалистични, непостижими, недостижими).

Много плакати бяха изработени с едно от най-идиотските обещания – това за €100 млрд. в края на мандата през 2025 г. На плакатите се вижда тлъстия лик на Вожда и неговия подпис, гарантиращ измамата.
Понастоящем БВП е около €62 млрд., което означава годишен номинален ръст от 13% за 4 години до достигането на €100 млрд. На долната графика е показан БВП2 на България, както и растежът му за периода 2000 – 2019 г.

БВП на България в левове и номинален годишен растеж в %; Източник: Световна банка; Инфографика: редакцията
БВП България в левове и номинален годишен растеж в %; Източник: Световна банка; Инфографика: редакцията

От нея се вижда, че рекордният номинален ръст по време на управлението на ГЕРБ е 9.14%, което удостоверява абсолютната невъзможност за постигането на обявения БВП от €100 млрд. От сметките се вижда, че ако през целия следващ управленски мандат на ГЕРБ (2021-2025 г.) успеят да повишат БВП с рекордното си постижение всяка година спрямо предходната, то в края на мандата ще получат максимум €88 млрд. Трябва да отбележа, че използваният в графиката ръст на БВП не е реалният, които се използва във всички статистики, а номиналният (реалният се изглажда с годишната инфлация, за да има съпоставимост между различните години, но нашата цел е друга, затова си позволявам да използвам номиналния процент между годините, който никак не отразява ръст на икономиката, а само ръста във валутно изражение, какъвто е обявен в предизборната програма).

Това е много груба лъжа, защото е абсолютно обективно непостижима цел, което прави гербаджии, освен доказани крадци, и мегалъжци.
Толкова рядко самовлюбени, толкова рядко тъпи и толкова рядко некадърни управници България не е имала.

Бележки

  1. Изготвени от Световна банка и Европейската комисия по задание, изготвено от Асен Василев.
  2. Брутен вътрешен продукт.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here