Спецове нахлуват във властта

Служебното правителство уволни шефовете на НАП и Митниците

18642

Една от първите смени на служебното правителство се оказа точно в 10-ката – шефовете на НАП1 и АМ, известни още с интегралното наименование „приходни агенции“. В НАП влиза някакъв културист, завършил култовата Стопанска академия в Свищов – Румен Спецов, а в митниците началник става Павел Тонев, заемал същата длъжност в правителството на Пламен Орешарски. Не знам доколко са подходящи назначенията на Спецов и Тонев, но уволненията на Галя Димитрова и Георги Костов, от НАП и АМ съответно, са абсолютно задължителни. Димитрова и Костов имаха много общи черти, и двамата бяха тъпи и безскрупулни, като при Костов имаше много силно излъчване тъпотата, докато при Димитрова безскрупулността вземаше връх. Георги Костов беше направил кариера в българската милиция, която е известна със скудоумие, нисък професионализъм и потресаващо слаби резултати. Галя Димитрова винаги е работила в данъчната администрация и се е развивала в йерархията предимно чрез подмазване и слугуване, а когато господар на България стана Пеефски, тя излетя до най-високите върхове на НАП. Първо, беше заместник на Бойко Атанасов, който играеше ролята на финансов гуру в империята на Пеефски, а след като Атанасов отиде в КФН поради липса на други подходящи кадри в империята, Димитрова окупира върха в НАП.
По нейно време агенцията се превърна в истинска бухалка на мутрите. Всички несъгласни с управлението на Хунтата бяха скъсвани от ревизии, актове и наказателни постановления, водещи до глоби и затваряния. Управлението на най-тъпата шефка на НАП беше белязано и от най-големия теч на лични данни в българската история. Около 5 млн. българи можеха да открият личните си данни в Интернет2, но не само това, за голяма част от тях данните от данъчните декларации – доходи, осигуровки, данъци и техните източници станаха „публични“. Галя Димитрова тогава отказа да подаде оставка, защото била много готина и нямало такъв човек по Земното кълбо, който да се справи с толкова сложна администрация като приходната агенция. Във времето на обилното наводнение с личните и икономическите данни на милионите данъчнозадължени лица, тя беше в отпуск, който дори отказа да прекрати и за което беше мощно атакувана от малкото опозиционни медии. Не съм съгласен, че прекратяването на отпуската щеше да има някакъв реален ефект върху ситуацията. Дали една откровено тъпа госпожа ще си стои вкъщи или ще бъде на директорския стол, е все тая – течът на лични данни нито щеше да стане по-голям, нито по-малък, а щетите от него няма как да бъде поправени от непоправимо глупав човек. Просто оставането в отпуск е свидетелство за нейната безскрупулност и безотговорност, но няма никакво отношение към тоталната й професионална непригодност. Хунтата я защитаваше усърдно, позовавайки се на нейната невероятна квалификация като данъчен служител. Сигурен съм, че такава квалификация отсъства, но дори да я има, тя не може да я направи добър мениджър – тук действа с пълна сила Принципът на Питър.

Принципът на Питър

През 1969 г. издателство „Уилям Мороу енд Къмпани“ издава книгата „Принципът на Питър“ на Лорънс Джонстън Питър, в която в сатиричен стил се формулира едноименния принцип: при служителите в йерархичните организации се наблюдава склонност към повишаване до достигането на нивото им на некомпетентност. От този принцип има 2 непосредствени следствия: (1) в йерархичните организации ефективната работа се върши от служителите, недостигнали все още нивото си на некомпетентност; (2) накрая3 йерархичната система преминава в „установен режим“, при който всяка позиция се заема от неспособен служител.
Най-популярният пример от тази книга е за способния учител, който е адски добър професионалист и бива повишаван до достигане на нивото на помощник-директор, където той все още има някакви полезни знания, умения или навици, за да изпълнява задълженията си на тази позиция, но вече като директор би достигнал нивото си некомпетентност. Това е така, защото директорът е мениджър, който управлява човешки и материални ресурси: основно се занимава с учители и ученици (като човешки ресурси), от една страна, а от друга се занимава със сгради, различни доставки и социално-битови въпроси и т.н. Тоест, директорът не се занимава с педагогика, нито пък с конкретен образователен предмет, а със съвсем друга материя, следователно добрият учител (разб. педагог) няма да се справи с позицията, защото тя изисква добър мениджър. Аналогично е при повишаване на секретарката, където тя на различните управленски нива може и да е много полезна, но вече като асистент на Главния изпълнителен директор е абсолютно безполезна, защото позицията изисква коренно различни знания, умения и навици. Аналогичното е с добрата медицинска сестра, която може и да е била перфектна като такава, но най-високата позиция в тази сфера изисква различни професионални умения.

Така добрият данъчен служител, ако въобще такава е била Галя Димитрова, един ден е станала директор на НАП след изпълняването на няколко десетки поръчкови ревизии. Дори да се е справяла с въпросите на финансовото право и счетоводството, позицията й на глава на НАП е абсолютно непосилна за нея. За това никак не е за чудо течът на данни от НАП и други меганеудачи. Оправдаването на тази престъпна небрежност на ръководителя на националната данъчна служба с различни хакерски атаки във Фейсбук, Инстаграм и т.н. е малоумно и само издава ниското ниво на тези, които си позволяват подобни „разсъждения“. Няма никакъв теч на данни на нито една данъчна администрация по света, а точно с този род институции следва да се сравнява НАП, а не с някакви социални или „фотографски“ мрежи. Съвсем логично множество приходни администрации по света отказаха автоматичен обмен с българската НАП, а някои дори отказаха всякакъв обмен (Сингапур). Толкова явна некадърност не беше регистрирана дори в България. До такъв резил стигаха само службите ни за сигурност, които от десетилетие се управляват от хипернекомпетентни милиционери. Казвам това със съвсем ясното съзнание за тотално отсъствие на компетентен милиционер. Тук е валиден Първият закон на Селин: националната сигурност е основната причина за националната несигурност.
Съвсем ясно свидетелство за тоталната некадърност на Димитрова е начинът за справяне с теча на данни. Още на 3 ден Биволъ пусна уебтърсачка по ЕГН, ЕИК или БУЛСТАТ за проверка в изтеклите файлове. Докладът от направената справка съдържаше: проверяван идентификатор4, дата и час на извършване на справката, имена на файловете, в които се среща идентификаторът, сума на срещанията на въпросния идентификатор във всички изтекли файлове. След 3 месеца, НАП пусна на портала си за електронни услуги приложение за проверка дали за някой идентификатор има изтекли данни или не. Докладът от направената справка беше едно изречение: «За лицето има / няма изтекли данни». От този доклад не може да се разбере нито за какъв идентификатор е съобщението, нито датата към която е направена справката, т.е. този доклад е напълно безполезен и издава абсолютната неграмотност на изготвилите го.

Галя Димитрова беше достигнала своето ниво на некомпетентност, заемайки длъжността директор на НАП, и нейното изхвърляне оттам може да бъде само положителна новина.

Бухалка на диктатурата

Некомпетентността на Галя Димитрова е само едната много неприятна страна на въпроса. Втората, още по-уродлива страна, е в превръщането на институцията в бухалка на Хунтата срещу всички непослушни. Тук трябва да посоча, че Галя Димитрова затвърди и задълбочи този процес, който бе започнал далеч преди нейното управление. Съвсем аналогичен процес преживя и прокуратурата, която при комунизма не е била част от съдебната система, а когато стана (с Конституцията от 1991 г.) премина директно в услуга на силните на деня. При появата на Пеефски се получиха много интересни явления в структурата на политическата система у нас – държавни институции започнаха да изпълняват всякакви прищевки на един прост човек без никаква официална власт (това че беше депутат от ДПС беше някаква незначителна формалност и той не черпеше никаква власт от тази позиция). Държавните институции всъщност бяха НАП, ДАНС и Прокуратурата. По време на протестите лято-есен 2020 г., НАП се появи с още 2 институции на „планова проверка“ в Хиполенд. Точно предният ден шефът на Хиполенд с пост във Фейсбук се възмути от полицейското насилие, застигнало и сина му. Хунтата веднага демонстрира желязната си ръка, като се опита да накаже този човек, дръзнал да пише дръзки слова срещу Диктатора и неговото управление на публично място. След гневната реакция на обществото, „институциите“ внезапно се изтеглиха от „плановата ревизиця“ в Хиполенд, но това вероятно е било вследствие разпореждане на самия Вожд. С това НАП се демаскира, че има схеми, при които влиза в ролята на бухалка срещу несъгласните и те се задействат автоматично.
Разпадането на НАП започна още при директора Красимир Стефанов, който стана депутат от Хунтата (тогава на поста дойде Бойко Атанасов, а след отиването му в КФН го наследи Галя Димитрова). Красимир Стефанов направи данъчна ревизия на втория човек в Хунтата – Цветан Цветанов и неговите 6 апартамента. Тогава НАП не откри никакви нарушения въпреки тяхната очевидност. С това се сложи началото на разпада на НАП като институция. Данъчната ревизия на милиционер Цветанов по същество представлява една обикновена проверка на счетоводна дейност и нейното извращаване всъщност говори за извращаване на институцията като цяло. Галя Димитрова само затвърди създадените от Стефанов и Атанасов традиции в прислужването и разврата в една съвсем рутинна дейност. В този смисъл уволнението й беше задължително.

Спецовете във властта

Мощната защита на Галя Димитрова, дошла от ГЕРБ имаше за лайтмотив „професионализма“ на тази несъстоятелна жена, докато за АМ атаката беше фокусирана в „тъмното минало“ на Павел Тонев (назначение на правителството на Орешарски). Еклектиката е присъща за Хунтата, защото тя няма нито един професионалист в редиците си, но не може да не направи впечатление отсъствието на професионални аргументи в защитата на Георги Костов, който е милиционер заменен от професионален митничар.
Новоназначеният шеф на НАП, Румен Спецов е завършил Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в гр. Свищов. Това образование е като без образование. Снимките му повече приличат на стриптизьор, зарадвал някога някъде служебния министър, който много прилича на човек с (не)традиционна сексуална ориентация. Освен изключително готината фамилия на Спецов, нищо друго положително не може да се каже на прима виста и въпреки това смятам, че е по-добър от Галя Димитрова. Да, наистина физиономията му е на танцьор на пилон в селски бар, но нейното уволнение е знак за края на Хунтата, а и не бива да се забравя, че новите назначения в приходните агенции са само временни. За хоризонта на служебното правителство тези кадри са много подходящи, защото евентуалното им служебно несъответствие, е нищо в сравнение с изключително положителния сигнал, който излъчват за край на диктатурата.

Бележки

  1. НАП – Национална агенция за приходите; АМ – Агенция Митници; КФН – Комисия за финансов надзор.
  2. Споделяме тезата, че „Интернет“ е съществително собствено име и е задължителна главната буква. {б.ред.}
  3. Имам предвид „след достатъчно дълго време“.
  4. Единен граждански номер на физическо лице, Единен идентификационен код или код по БУЛСТАТ на юридическо лице. Идентификаторът се превръщаше в MD5 Hash (Message Digest version 5), който дава сигурност на проверяващото лице, защото не позволява обратното връщане към негови идентификатор.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here