Лакеят на Доган

Нищо не налагаше подобна тайнственост в действията на „Има такъв народ“ освен задкулисието. Предложеното правителство е еманация на модела Доган – Пеефски

53941

Вчера (12.7.2021 г.) лидерът на поредната партия-еднодневка „Има такъв народ“ (ИТН) предложи „кабинет на малцинството“. Разбира се, той го прикри зад фразата „всички правителства са на България и няма правителства на малцинството“, което издава само колко неук е новият вожд. ‚Правителство на малцинството‘ е термин в политологията и няма нищо общо с буквалния смисъл на съставящите го слова. Няма образован човек, който да не е потресен от състава му и най-вече от премиера. Един символ на корупцията на т.нар. цар, Николай Василев смени няколко министерства само и само да управлява средства, които да постъпват в правилните джобове по нечестен начин. В най-корумпираното правителство до идването на Бойко Борисов на власт – правителството на Тройната коалиция, на което бяха спрени всички еврофондове, защото потъваха като в пясък, Василев беше министър на държавната администрация – напълно измислено министерство, което позволяваше широкомащабни грабежи на обществени средства. Един от съдружниците на Василев в кражбите беше Моника Йосифова, която прибра милиони от министерството, оглавявано от Николай Василев срещу празни приказки. Цялата схема се покровителстваше от тогавашния премиер и бъдещ съпруг на Моника Йосифова – Сергей Дмитриевич Станишев. С идването на Борисов на власт, който тогава имитираше скъсване с този крадлив модел, той се отърва точно от най-изцапаните царски лакеи. Сред тях бяха братя Велчеви, Николай Василев и много други. Милиционерът отправяше такива люти закани за разправа с мошениците, че по-лековерните му повярваха и очакваха за кой ли път възмездие за грабителите на обществени средства. След като изтече една дузина години оттогава, можем да обърнем трезв поглед назад и да видим, че нито възмездие, нито нещо друго е сполетяло онези, които мощно грабеха България по време на правителствата на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев. Новата вълна политици в БСП, начело с Корнелия Нинова, не посмяха да изобличават участниците в грабежите от собствената им партия и затова сега са се запътили към небитието. Окрилени от това, вече след повече от десетилетие мошениците взеха да надничат от телевизионните студия, управлявани с вещина от медийния император Пеефски, а днес вече са предлагани за министри, че и за министър-председатели. Сега, от разстояние на времето, поглеждайки към действията на Николай Василев или пък Любомир Дацов, можем преспокойно да установим тяхната несъстоятелност и корумпираност.

Фамилия Мошеници

Всеки нормален човек с интелигентност около средната не може да не знае за тоталната развала на Николай Василев, но не всички са на такова мнение, т.е. има хора, които вярват на легендите за него. Това биха могли да бъдат:

  1. безкрайно тъпи хора. За тях лечение няма. Когато си тъп – то е завинаги
  2. хора, които по една или друга причина не са били свидетели на действията на клоуна от цирка на Царя – Василев. Например не са били родени или са били още съвсем млади, не са живели тук, току-що кацат от Марс и др.п.
  3. хора, с които е бил в една престъпна група, с която заедно са крали и те са останали доволни от разпределението на плячката и поведението на клоуна Василев в раздаването на порции.

Процесът по редене на правителството едва ли се осъществява от посочените в т.1, не че е напълно невъзможно, защото все пак става дума за България, но е много малко вероятно. Не много вероятно ми се струва участието на хора от т.2, все пак трябва да имат някакъв опит и поглед върху ситуацията в България, а на падналите от Марс им трябва време да се освестят. Остават единственото хората от т.3, т.е. разбойниците, с които са били в една банда, присвоявала обществени средства. Такива биха могли да бъдат Ахмед Демир Доган или Делян Славчев Пеевски. Тяхната оценка за номинанта е дълбоко субективна, а образованието и интелектът им не им позволява да направят свястна оценка на хора като Василев или пък Дацов. Подобна оценка, съдържаща в себе си един милиграм обективност, би довела до еднозначния извод – тези двамата не бива да се назначават за управители на кокошарници, камо ли на цяла държава, колкото и скапана, колкото и корумпирана да е тя.
Вождът на ИТН очевидно или е силно зависим от хората в т.3 или сам е част от тази група. Много силно впечатление направи отсъствието на Иван Гешев от приоритетите, а предвид факта, че главният прокурор е инструмент на задкулисието, то и новият Вожд е негов типичен представител.

Трагедията на реформаторските партии

След обявяването на проектокабинета Василев всички партии на протеста се изпокриха. Те бяха толкова шокирани от блудкавото шоу на учиндолския селянин, че е трябвало да бъдат напръскани с вода от маркуча на пожарникарска кола. Те така хубаво си се представяха във властта, чудеха се дали ще успеят да налапат това или онова министерство, а сега необразованият селянин от плевенско им представи някакъв труден за преглъщане хап. Те се оттеглиха да се посъвещават малко и да се маят как да приемат някакво участие във властта. Първата им мисъл е била как да не затворят вратата към победителя в изборите от партиите на протеста, докато първата мисъл на гологлавия е била как да достави удоволствие на господаря си – Сокола. Татяна Дончева излезе с някакви мъгляви формулировки за неопитност, Николай Хаджигенов от същата партия също предложи първия астронавт да се казва Иван Гешев, но това бяха по-скоро дружески шаржове, а не някаква твърда позиция срещу подигравката. Демократична България се покри изцяло, тяхната смелост е колкото на „Буци – заешкото сърце“.
Ако имало някакви колебания относно ИТН и чий представител е тя, то след представянето на проекто-кабинета всичко вече е кристално ясно, разбира се, за зрящите. Към поредния нахален представител на задкулисието не трябва да оставяш никакви отворени врати. Голяма част от отговорите можем да открием в едно интервю на един много честен, много образован и много компетентен човек, дадено 2 дни преди изборите. В предаването „Още от деня“ по БНТ с водещ Надя Обретенова на 09.7.2021 г. (оригиналното видео тук) гост беше служебният министър на финансите Асен Василев, завършил Харвард. Ето много важна част от интервюто:
«Водеща: Имате ли желание да продължите да бъдете министър и в друг кабинет?
Ас. Василев: Аз винаги съм бил в експертна роля – и предишният път, когато бях министър, и сега. Ако се сглоби експертен кабинет с политически необвързани лица; лица, които са чисти и с тях може да се работи, и ако имам свобода на действия и възможност да продължим това, което правим: да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете – бих се замислил за една такава роля.
Водеща: С мандата на коя от политическите партии? Горе-долу вече е ясно как ще бъдат позиционирани, как ще бъде изграден следващия парламент.
Ас. Василев: Пак казах, ако кабинетът е експертен – аз бих приел да участвам в него, ако кабинетът е политически – не ме търсете!
Водеща: Водени ли са с Вас разговор, например от представители на партия ИТН? На Демократична България? За участие в кабинет…
Ас. Василев: Разговори за продължаване в експертна роля съм имал най-разнообразни.
Водеща: Тоест, в този смисъл имате предложение и мислите върху него, така ли да разбирам?
Ас. Василев: Не! Нямам предложение, не мисля върху него! Пак Ви казах: докато не е ясно дали ще има кабинет, какъв ще бъде той и дали той е експертно сглобен – както казах не ме търсете! Ако кабинетът е експертно сглобен, ако е ясно, че той има задача всички тези безобразия да спрат, ако е ясно, че хората в него имат свободата да я преследват тази задача и още по-важно – имат смелостта да я преследват, аз бих бил много доволен да работя с един такъв екип за бъдещето на България. Ако стане въпрос да си наредим наши хора, да си подредим хора, които нали… са компрометирани, да се правят някакви политически договорки или всякакви други опити за балансиране на незнам си какво си – не се занимавам с тези неща!
Водеща: Всички тези условия, ако трябва да бъдат изпълнени… може би един премиерски пост би Ви дал самочувствието да искате всичко това да стане факт?
Ас. Василев: Не, това не е свързано с поста, това е свързано с морала на хората и това е свързано с готовността на тези, които са избрани да поемат риска на независими хора».

Толкова приятно интервю от толкова приятен, образован и интелигентен човек не бях гледал отдавна. То илюстрира всичко това, което „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не са.

Новото лице на задкулисието

Задкулисието си имаше няколко десетилетия един безспорен фаворит – Буци от Банкя, но той безобразно се изхаби. Кукловодите решиха да го захвърлят, но той се възпротиви и сега насила се тика в политиката. Продължителният период на неговата власт му позволи да се окопае много дълбоко в нея, а несвенливата му природа не го възпира да се възползва от всички възможни лостове, за да се задържи още някоя година. На всички Бай Ганьовци все не им стига, все трябва да получат още малко. Задкулисието не може да уволни от раз нахалния си прислужник и инсталира втори на политическата сцена, още преди да е изпъдило първия. Слави Трифонов демонстрираше всички недъзи на куклата на конци, която е управлявана от някакви невидими за окото кукловоди, а именно:

  • необразованост и арогантност. Както Буци, така и Слави са силно необразовани, независимо какви хартийки могат да представят за обратното. Собствените им простовати личности са напълно достатъчни, за да опровергаят назованите документи за по-интелигентната част от публиката, т.е. тяхната непълноценност е повече от видима. В основата на арогантността стои точно липсата на образование, която е много необходима, за да се налагат на политическата сцена или както се казва просторечно „да мачкат“. Предложението за кабинет Н. Василев всъщност е много ярка илюстрация на необразоваността и арогантността на вожда от Учиндол. В него са представени някакви хора с помпозни, но безсъдържателни дипломи. Емблематичен пример за това е предложението за министър на образованието, която е завършила смешни университети в САЩ. Поне 10 български университета са по-престижни от завършените от Наталия Митева в САЩ, но тя е представена като някаква магьосница дошла от далечни земи, която сега ще ни просветли и ще ни изпрати в Космоса
  • грубиянство, простащина, извънредно тесен мироглед, никаква обща култура, галактически егоцентризъм и нарцисизъм. Това са качества, притежавани от двамата и напълно необходими за да бъдат кукла на конци, защото: първо, това са част от конците и второ, така по-решително се налагат непопулярни решения върху раята. Членовете на проектокабинета са представени с броя на чуждите езици, които говорят, без да се споменават поименно. В CV-тата на българските държавни служители или учени винаги срещам някакви чутовни самооценки за владеенето на чужди езици, някъде са придружени с дипломи от всякакви езикови школи, но индивидуумите не говорят тези езици. Публичен стана скандалът Пацо Терасата и неговото владеене на испански език, което оказа се е на тираджийско ниво. За кабинета Н. Василев, който ще ни изстреля в небесата, дори не се споменават конкретно езиците, защото така самозванците по-лесно ще прикрият безпочвени претенции
  • авторитаризъм и примитивизъм. Всички подобни „лидери“ трябва да носят в себе си зърното на диктатора, което ще покълне, порасте, узрее и презрее докато властват. Абсолютно необходимо, за да може да се управлява цялата държава еднолостово, повечето лостове повече ще затруднят кукловодите, а и счупването на някой от тях може да доведе до нежелани противоречия. Авторитаризмът е естественото състояние на всеки недоразвит индивид, а обратното се култивира трудно и много бавно. Затова съчетаването с примитивизъм е задължително, за да се осигури дълголетие на автократичния режим
  • тотална липса на демократичен усет и пълно презрение към демокрацията. Извеждам подобно качество отделно от автократизма, защото то има съвсем самостоятелно значение при управлението. То цели да прикрие тоталната несъстоятелност на тираничните натури, вкл. простащината, необразоваността и некадърността, но най-важното – цели да прикрие безидейността, бездарността и безнравствеността им. Така те се включват телекомуникационно от някакви бункери и съобщават на раята решенията си. Не се появяват пред никакви медии, колкото пленени или пък независими да са те. Опитите за замазване на това с интервю във в. Монд например, води до непрестанни опровержения, обвинения в неразбиране, неправилно превеждане и т.н. В основата на всичко обаче стои обаче Бай Ганьо, когото Светът все не разбира и е нечувствителен към неговото величие. Посочените приоритети от Вожда на ИТН са красна илюстрация за безидейност, некадърност и елементарна липса на визия за бъдещето, за важното и стратегическото, за ценното и безценното и в крайна сметка за доброто и злото
  • тайнственост, прикритост, притворство. Важни за обществото решения стават негово достояние в последния момент или въобще остават скрити. Това е налагане на непопулярни, нелогични, безумни или корупционни решения на цялото общество. Такива са милиардите, раздавани от Буци на „Автомагистрали“ ЕАД – купуване на магистрали „на зелено“ с фалшивия претекст за пестене на пари, а в действителност раздаване на колосални средства на приятелски фирми, заобикаляйки правилата (без обществени поръчки и с т.нар. „бюджетни излишъци“), които де факто са програмирани и решени далеч назад във времето. Аналогично е представянето на идиотското правителство на новата партия-фаворит на задкулисието – ИТН. Кое им пречеше да обявят толкова „големите професионалисти“ и „високообразовани типове“ на проекто-кабинета Николай Василев още преди изборите? Ами нищо! Само съзнаваха, че тогава щяха да са 22-ра политическа сила.

Слави е същият като Буци, но милиционерът ми изглежда една идея по-малко безпардонен. При него, в началото, имаше някакво колебание при налагане на откровени простащини на народа, новият Тиран показва твърдост още отсега и с нищожната си обществена подкрепа. Последното ми дава основание смело да заявя, че има тотална деградация у прислужниците на мафията, стават все по-некадърни, но за сметка на това и по-нагли.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here