България за нас

С 10% народен вот „Има такъв народ“ обяви изборна победа и еднолична собственост върху държавата. Всички останали трябва да са щастливи да ги подкрепят и да ръкопляскат с дължимата отдаденост на учиндолския вожд

55267

„България за нас“ и „Народно величие“ са двете заглавия за вестник, предложени от Бай Ганьо на съдружниците му в разказа на Алеко Константинов „Бай Ганьо журналист“ (избират второто предложение).

На изборите от 11.7.2021 г. партията „Има такъв народ“ (ИТН) беше обявена за победител с 24.08% от гласувалите 42.19% от имащите право на глас. Това прави ИТН победител с точно 10.16% от всички български избиратели. Големият бизнесмен от Учиндол, който не престава да повтаря колко страшно много разбира от бизнес, очевидно смята 1/10 от гласовете в общото събрание да командва всички. Това е байганьовско разбиране, неприложимо дори в родината на Бай Ганьо. Истинският проблем обаче е другаде, учиндолският селянин се изживява като холивудска звезда и очаква с появата си да тръшне на колене всичко живо наоколо. Никой не може да отрече правото на толкова простоват тип да мисли себе си като голям великан в шоубизнеса, но също толкова гарантирано е и нашето право да го определяме като селяндур-психопат. В този смисъл имаме пълно право да гледаме на него с насмешка, пренебрежение или дори презрение. Пълното отсъствие на смелост да се появиш в неконтролирана среда, където и без да отговаряш на всякакви въпроси ще установим как те приема тази среда – с обожание, индиферентно или пък с антипатия. Подсъзнателно Вожда Трифонов усеща отвращението, което ще събуди в публиката, което пък би трябвало да предизвика у самия него когнитивен дисонанс. Криенето на учиндолския вожд зад преторианците си, зад Фейсбук или пък собствените телевизионни покои на 7/8 ТВ, не може да замаскира изключително ниската му интелигентност, необразованост и простотия. Ние се сещаме за тях и без това или както се казва „глава в трънка, задник отвънка“.

Премиерът натегач

В публичното пространство се беше завъртяло името на Петър Илиев като номинация на ИТН за бъдещ премиер. Това не беше случайно, защото партията-мандатоносител беше разпитвала потенциалните си коалиционни партньори за отношението към подобна личност (става дума за „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и още по-точно за Николай Хаджигенов). Въпреки множеството обвинения за връзки с Българската социалистическа партия (БСП), плагиатство и много други, най-неприемливото обстоятелство е принадлежността на Петър Илиев към масонството. Това е непреодолим недостатък, защото:

  1. да си масон означава да се занимаваш с окултна практика – да вярваш, че може да дадеш и още по-лошо да отнемеш светлината на някого, да участваш в тайни ритуали, предрешен като пингвин по шамански модел и въобще да мислиш, че си част от някакво избрано или елитно общество с „Великия архитект на Вселената“ като върховен Бог, предполага известна психическа неустойчивост, за да не кажа нещо по-тежко
  2. българското масонство е продукт на Държавна сигурност и е силно свързано с Матушката. В подкрепа на това твърдение са и множеството емблематични български масони.

В последния момент масонът беше заменен от Пламен Николов, който е по-голям натегач и от Асен Балтов. Номинираният беше представен като „доктор по философия на правото, политиката и икономиката“ от СУ „Св. Климент Охридски“, управлявал хиляди проекти на галактическо ниво1 и всичко това за скромните си 44 год. Някъде се появи информация, че е защитил докторска дисертация в Университета на Клагенфурт. От стълбите на президентството обяви 5-те приоритета на правителството (по ред на споменаване от номинирания):

  1. план за възстановяване и устойчивост (в служебния кабинет с него се занимаваше Атанас Пеканов и той придоби някакъв приемлив вид, но явно не се одобрява от ИТН)
  2. справянето с кризата около Ковид-19 (без повече подробности дали акцентът ще е върху ваксинацията, икономическите мерки, епидемичните мерки или нещо друго)
  3. актуализация на пенсиите (отново без подробности, като в момента има 2 предложени подхода: увеличаване коефициента за осигурителен стаж за 1 год. – от 1.2 на 1.35 и втората, защитавана от БСП и ИБГНИ, вземане за базов осигурителен доход 2018 г., като спрямо този доход ще се актуализират и пенсиите на хора, които нямат никакъв принос в него)
  4. промяна на изборната система (вероятно има предвид преминаване към мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в 2 тура; подобен приоритет е бутафорен, защото 65-те гласа са максимума, който ще подкрепи подобна система в парламента)
  5. съдебна реформа (изглежда това е казано от немай къде; очевидно е нежеланието на ИТН за такава; отново не се споменава най-споменаваното име в тази връзка – Иван Гешев).

Да започнем с личността на т.нар. номинант и неговото образование. „Доктор по философия на правото, икономиката и политиката“ СУ няма, нещо повече в България няма такава. Николов е защитил докторската си дисертация през 2004 г. (27-год.), т.е. това е станало пред Висшата атестационна комисия (ВАК). В научната област „Обществени науки“, в групата на специалностите „философия“ има специалност „Философия на културата, политиката, правото и икономиката“ с код 05.01.13. Тоест, номинантът е „фризирал“ малко наименованието на специалността, по която е придобил образователната и научна степен „доктор“, на жаргон известна като „малък доктор“, а преди като „кандидат на науките“. Защитата на дисертация на 27-год. възраст може да направи само някой много голям натегач, при това от много едър калибър, защото дисертацията е защитена пред ВАК. Сега такъв турбовариант е много по-лесен. За 17 год. оттогава няма никакви данни за бурно научно развитие на тогавашната млада надежда, освен че вече десетилетие продава шнорхели, което издава нещо нечисто в защитаването на дисертация. Журналистът Григор Лилов изказа във Фейсбук някакви теории за конспирацията, които ми се струват неиздържани. Ако Лилов имаше бегла идея какви мърлячи са от ВАК, нямаше така убедено да твърди, това което твърди. При всички положения има някакви неясноти около дисертацията, но най-тъпото е къдравото наименование на научната област. Ако приемем, че дисертацията на Николов е факт, то той би трябвало да е „доктор по философия“ по научната специалност „Философия на културата, политиката, правото и икономиката“, а не по начина, по който се представя. Възрастта на защита пред 25-членния Специализиран научен съвет на ВАК също издава някаква измама – връзкарство, нулеви научни постижения и болезнена амбиция.
Не знам откъде се появи тази дисертация в Университета на Клагенфурт, известен още като Alpen-Adria-Universität Klagenfurt. Този универститет е извън Топ 10 на австрийските университети и извън Топ 1000 в света. С това може да се заключи, че дипломата от СУ е по-престижната.

Цяла България за тях

ИТН желае да овладее цялата власт в държавата, без да е получила мандат от суверена за това. Честата им злоупотреба със споменаването на народа, избирателите или суверена, издава техния фалш. Явно новото им мото е „Цяла България за ИТН“. Още с първото си изявление като номинант, Пламен Николов излъга. На стълбите на президентството той отказа да отговори на въпроса кога точно е бил номиниран, защото това бил незначителен детайл. Същата вечер в предаването „Панорама“ на БНТ (видеото тук) той излъга, че бил номиниран преди 2 седмици, нещо което в това време2 вече бе направено от лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук. След като Вожда е гледал неубедително представяне на питомеца си, е решил да вземе мерки и да се разправи с малките досадни и незначителни детайли. Това беше грандиозен автогол, защото по-интелигентните веднага схванаха лъжата. По-важният въпрос обаче е защо излъгаха. Единственият отговор, който ми хрумва е: за да не покажат какви нещастни аматьори са с 2-ри пореден провал на един и същ политически акт (номинирането на премиер), за да не кажа, че трябва да броим и онази политическа процедура с Антоанета Стефанова при XLV Народно събрание, с което ще наблюдаваме за 3-ти път фиаско. Тези неудачи пък подсказват, че тези шоумени жадни за власт наистина са много големи некадърници. Тези бездарници ще катастрофират фатално. Най-лошото от всичко това е, че сме в един влак и ние също ще пострадаме от тази катастрофа.
Цялата тази привидна убеденост, селска решителност и звездна наглост, излъчвана от Вожда на ИТН, всъщност прикрива неопитност, безидейност, простотия и неукост.

Това е 4-тата шайка, която на свой ред, както бае ни Ганя е обявила „България за нас“. Жалко!

Бележки

  1. Информацията от партийния уебсайт на ИТН е «с над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти».
  2. Между публичното изявление на живо на Пламен Николов от стълбите на Президенството и появата му в 21 ч. в предаването на БНТ „Панорама“.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here