Глутница другари

След изгонването на 70 руски дипломати от София, в публичното пространство безцеремонно се демаскираха кремълските слуги

52568

Ще припомня един стар виц, за да обясня заглавието и за да направя връзка с актуалната политическа обстановка. И така, по случай рождения ден на заека, вълците решили да му изпратят поздравителен адрес. Измислили текста бързо, получило се гладко, но накрая започнали големи спорове как да се подпишат. Част от по-хитрите адресанти предложили „група другари“, а другите, с малко повече интегритет податели, предложили честно да си напишат „глутница вълци“. Накрая стигнали до компромис – да се подпишат като „глутница другари“.

Такива са събитията и у нас след изгонването на 70 души руски „дипломати“, които са се занимавали с несвойствена дейност. На всеки с грам мозък е ясно, че толкова многобройно представителство Русия не може да има у нас. И без да ни са необходими доказателства от т.нар. „български тайни служби“, сами се сещаме, че тези хора не са извършвали никаква законна дейност. Първо, трябва да направим ясно разграничение между различните нива в дипломатическите представителства:

  • дипломатически персонал – най-високото ниво, то е с пълен дипломатически имунитет и от него са посланиците, пълномощните министри и секретарите
  • административно-технически персонал – по-ниско ниво от горното и само с частичен дипломатически имунитет. Това са най-често административните служители в посолството (вкл. секретарките, известни в наши дни като „технически“ или „личен“ сътрудник), експертите в различни области, охраната и някои технически длъжности, свързани с електрическото, електронното и комуникационно оборудване на самата сграда, а в случаите с Русия – с поставянето на бръмбари и в други сгради
  • обслужващ персонал – най-ниското ниво, без никакъв дипломатически имунитет. Дори много често това са граждани на приемащата страна (хигиенисти, готвачи, градинари).

Второ, числеността на дипломатическия персонал се определя от няколко фактора:

  1. броя на живущите граждани на изпращащата страна в приемащата и тяхната териториална концентрация
  2. територията на приемащата държава
  3. многообразието, потенциала и интензивността на икономическия обмен между двете държави
  4. други връзки между 2-те държави: културни, научни, развойни, технически, туристически, военни и т.н.
  5. наличие на международни или др. наднационални организации в приемащата държава; по този начин дипломатите от съответното посолство обслужват и тях
  6. други фактори.

Разпределението на персонала в различните нива се извършва на базата на целите на изпращащата държава. Така в много от западните посолства шофьорите са част от 3-тата група (обслужващ персонал), но в руското те са част от 2-рата (административно-технически). Това се налага от задачите на тези професионалисти – в единия случай се занимават с разузнавателни задачи и е много важно да прикриват фактите, станали им известни по повод службата (при тях се добавя и охранителна функция, за да се прикрие по-добре дейността им), а в другия случай са си чисти шофьори и изпълняваните от тях задачи са по класическа длъжностна характеристика.
Известно е, че българските дипломати в Москва са 12 души при невероятната територия на Русия. Да, навярно българите в Русия са много по-малко от руснаците в България, но пък територията ни е като „една човешка длан“. Никой друг от останалите фактори не предполага 10-кратно по-голямо руско представителство в София, спрямо българско в Москва освен № 6.

Тези дни Цола Драгойчева, известна още като кака Кури или Корнелия Нинова, смело разправяше, без грам да осъзнава в каква степен се излага, за изгонването на руски дипломати във връзка с кризата с отравянето на Сергей Скрипал. Цола разказваше как в кабинета на тогавашната председателка на Народното събрание (Цвета Караянчева) заедно с тогавашния премиер (Бойко Борисов) и тогавашния председател на парламентарната група на ГЕРБ (Цветан Цветанов), Драгойчева успяла да убеди Буци, че не трябва да изпъдим нито един руски дипломат. По този повод сме публикували коментар (PUB.bg, „Приматът на мурзилките“, 31.3.2018 г., тук). По това време светът е изгонил 152-ма руски дипломати, като това са го направили 28 субекта (в „Приматът на мурзилките“ има таблица с точните числа). Цола Драгойчева обаче е най-умна и сумарният интелект на тези 28 е нищо в сравнение с нейните селяндурски знания, придобити още в с. Крушовица откъдето е родом. САЩ, Великобритания, Франция, Германия са интелектуални джуджета в сравнение с Цола и Буци. Във външната политика тези 2 кратуни са недостижими титани. Годините доказаха, че решението на 28-те е било повече от правилно и с времето санкциите се разшириха, изгонванията зачестиха, а числеността им нарасна. Това обаче са го разбрали дори хората от Крушовица, дори и назоваваните Цола Драгойчева. Причината за тотално неадекватното поведение спрямо Русия вероятно е някъде другаде и е силно свързана с рубли. Някои си спомняме за една среща преди около 6 год. на Цола Драгойчева с ген. Решетников при номинацията за президент на загряващата около пистата звезда Румен Радев. А между другото, номинирането на Радев стана от агент Гоце, известен мръсник и савецки агент, изкарал 2 мандата като държавен глава на България. Руският Сорос (ген. Решетников) е титан на човешката мисъл. Сравняването му със Сорос е литота, защото той не е завършил като Джордж „Лондон скуул ъф икономикс“, а някое шаячно училище из необятната Матушка, където е бил научен да марширува и козирува, а не на някакви простотии като Сорос. Освен това трябва да добавим, че Решетников е генерал, а Сорос не е, Решетников не е глупак, който да раздава своите пари за износ на демокрация от Матушката, а ползва държавните фондове за спецоперации на Великата империя с най-великия император, познат на историята – др. Владимир Владимирович Путин. Ей с такива хора се среща др. Цола Драгойчева, след което се сдобиваме с генерал за президент. Най-вероятно на тази среща др. Драгойчева, др. ген. Радев са обсъдили с др. ген. Решетников въпросите на метафизиката, физиката и астрофизиката и въобще не е ставало дума за никаква валута, камо ли за рубли, нито пък за провеждане на руско влияние на територията на „Троянския кон“ на Русия в Европейския съюз.

Разследващият британски уебсайт Белингкат разкри как в България безпрепятствено са се разхождали убийци на щат в руските тайни служби, за да отровят Емилиян Гебрев. Логистичната подкрепа за убийците не можа да бъде установена (в Солсбъри се установи хотел, кола под наем и т.н.), а тук не успяха да установят нищо. Това е така, защото логистиката е осъществена от местното посолство. За прикриването на това престъпление се включиха висши държавни служители – главен прокурор (Сотир Цацаров), Националното следствие и т.н. Тяхното вербуване е било направено от някого и той трябва да е живял по-продължително време в България. Руското посолство е много подходящ адрес. Известен руски подлизурко, арестуван за шпионаж у нас (Николай Малинов), беше пуснат от корумпиран съдия, за да получи медал от Путин. Кой намери път към корумпирания съдия? Сигурно е някой, който живее в България, а руското посолство е много подходящ адрес за такава дейност. Невероятните глупости, публикувани от наши медии или изказвани от някакви анал-лизатори, в прослава на Матушката няма как да става безплатно, още повече някои от тези „професионалисти“ са до болка известни с меркантилността си. Това също трябва да се координира от някого с местен адрес, вероятно срещу парк-хотел Москва.

Няма честен българин, който да не се досеща какво се прави в руското посолство. Във филмовата трилогия „Запознай се с нашите“ (2000 г.), „Запознай ме с вашите“ (2004 г.) и „Запознай се с малките“ (2010 г.), Джак Бърнс (в ролята Робърт де Ниро) е пенсиониран агент от ЦРУ, чиято публична професия е „цветар“. Така че е суперсмешно подскачането на Цола Драгойчева, Румен Радев и Наденица Йотова за изгонването на шофьори, градинари и готвачи от руското посолство. Не знам как си представят или по-скоро как представят на публиката в Единното щатно разписание на това долнопробно заведение, в графата „професия“ на тези хора да пише „разузнавач“. Подобна наивност може да бъде захранена само с много рубли. Неистовото им желание да дискредитират българското решение за изгонване на близо 6 дузини мръсници ги кара да се държат супер малоумно, което трябва да призная – много им отива, направо ми се струва, че са родени за такива роли. Точно това решение за изгонването на 70-тимата ще позволи на евентуално следващо честно правителство да диша по-спокойно, защото изградените около властовите фактори в България паяжини ще се захабят и разкъсат при явен недостиг на паяци.

След бруталното нахлуване на Империята на злото в Украйна, стана ясно, че руският газ не е незаменим, руският петрол и ядрено гориво – също. Магическите заклинания на V колона за задължителното подмазване на Матушката заради енергоизточниците са изтъркан, лъжлив, а вече и отвратителен рефрен. Няма как тези хора да са загрижени за бедните, след като се разкарват с кортежи, в които имат лекар на разположение. Какво би станало при внезапно неразположение на президента или дори смърт? Ами нищо. За него може и да е нещо, но ние, обикновените хора, няма да забележим отсъствието на савецкия агент, за да не кажа, че ще се почувстваме по-добре. А какво да мислим за Цола Драгойчева, която назначи един от най-изпечените корупционери в България, дългогодишен слуга на Пеефски в Комисията за защита на конкуренцията, в държавното дружество „Индустриални зони“? Можем твърдо да си помислим, че Цолето участва мощно в корупцията и тя е не по-малко опасна от Слави Трифонов за всяко следващо правителство. Разбира се, ако следващото правителство ще се бори с корупцията, иначе Цолето ще е полезна.

След изключително далновидното решение на Кирил Петков да изгони 70 шпиони от най-мрачното посолство в държавата, една глутница другари оттогава всеки ден праща по един поздравителен адрес на българския народ, цинично напомняйки му, че е гладна и винаги готова да потребява ресурси.

Бележка на автора, 04.7.2022 г.: Вчера в предаването „120 минути“ на бТВ (видеото тук) журналистът от Белингкат Христо Грозев е казал поне 2 неща, с които съм категорично несъгласен. Първо, споменатата численост на руското посолство във Виена (400 души) приемам на доверие за вярна, но тамошното посолство има много по-сериозни функции най-вече заради горепосочените т.3, 4 и 5. Във Виена (освен в Ню Йорк, Женева и Найроби) е едно от седалищата на Обединените нации. Виена е седалище и на: Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) и много други. В посочените организации Русия е ключов играч, а руските дипломати, акредитирани във Виена обслужват и тях. София не може да се похвали с наличието на важни наднационални организации за Русия, за да не кажа, че не може да се похвали с никакви. Второ, Христо Грозев предположи, че руското посолство в София ще бъде закрито. Неубедителни ми се струват аргументите му (Русия сказала „А“, значи следва да скаже и „Б“). Дипломатическите мисии обслужват предимно гражданите на изпращащата държава на територията на приемащата, което предполага нанасянето на вреди на руските граждани в България. Не разчитам на здрав разум в руската страна и не защото не намирам здравина там, а защото няма разум. Диктаторът в Кремъл има своите съображения и няма да е за чудо да иска да изглежда в очите на опростаченото си население, както и в очите на V колона в България, като Александър Македонски, но ми се струва, че няма да закрие посолството тук, защото това е плацдармът на руското разузнаване от десетилетия. Изгонването на 70-те мръсници е удар, но не и ликвидационен върху тях. Мрежата е много по-сериозна и постепенното й възстановяване ще стане тихо и кротко, особено пък ако отзове Елеонора Митрофанова. Във времена на война и куц шпионин е шпионин. Ако пък реши да закрие посолството – още по-добре, даже ако може да е днес. Така спорната дата 3 март (подписване на мирно споразумение между Руската и Османската империя) ще заменим с нов национален празник – 4 юли, защото това ще е истинският Ден на независимостта на България от руския поробител (така е при много африкански страни). Ще го празнуваме с гордост заедно със САЩ, защото те дори не се държат като по-голям брат, а с много повече уважение към китната балканска страна. Честито!

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here