Топидиотът на българското правителство

Конкуренцията е толкова голяма, че топидиот не може да бъде посочен, просто заглавието е catchy

86322

Все сме имали смешни правителства, но това на Денков надмина всички. Премиерът се самотитулува „академик“, тъй като е комплексирано джудже, а и защото „празните глави обичат гръмките титли1“. Заслужава си да представим част от тези комици.
Министърът на вътрешните работи е гигатъп милиционер, който не може да разбере къде се намира. Единствено е научил кои са господарите му и когато те му посочат – знае по кого да лае. Този неук тип още не е разбрал за какво служи полицията в една държава, основната й функция е да защитава гражданите, а не да пази властимащи или други корумпета, като бие тези, що трябва да защитава – гражданите. Най-малкото всеки български милиционер трябва да бъде подлаган на психиатрични тестове за насилие. Насилниците нямат място в силови структури2. Затова у нас имаме милиция, полиция не се очертава да стане следващите 100 год. и основната причина за това е скудоумното ръководство.
Министърът на образованието блее от радост след всяко фиаско на българските ученици. И неговото решение на проблемите е гениално, съвсем в стила на академика-премиер, и то е – да се занижат критериите. Като не могат децата да прескачат 1,5 m, то ние ще ги изпитваме как скачат 1 m.
Министърът на финансите, когато беше служебен в правителството „Стефан Янев 1“, се подиграваше на Бойко Борисов с неговия финансов министър Владислав Горанов (сменен от Кирил Ананиев) за преследване на сервитьорки и фризьорки от органите на НАП, вместо да погнел големите длъжници и фирмите-абонати на обществени поръчки. Сега обаче е погнал работещите момичета с данък върху бакшишите, а затлъстелите фирми пази като зеницата на окото си – безобразно им удължава дерогацията, оставя ги да не внасят дължимите данъци вероятно защото правят други вноски, но не във фиска. Изобретението му бонус „донос3“ показва тежка психическа увреда. Стимулирането на най-низшите човешки страсти е вградено в съзнанието на този извратен тип.
Министърът на енергетиката тази сутрин се изцепи от трибуната на Народното събрание, че ЕРП4-тата не дължат обезщетение на абонатите си за дълготрайната липса на електрическа енергия, защото прекъсването на захранването е вследствие обилен снеговалеж, ерго не е по вина на енергодружествата. Пропусна обаче да спомене, че мрежите нито се поддържат качествено, нито се изграждат качествено. Масово се използват алуминиеви проводници5, които са с лоши механични и електрически качества, но пък са неколкократно по-евтини. Коефициентът им на електропроводимост е по-нисък от този на медните проводници, загубите при пренасянето на енергия по тях е по-голяма, но тя се заплаща от абонатите. Механичните свойства на медта са много по-добри, защото тя е много по-гъвкава и ковка в сравнение с алуминия, който пък въобще не е гъвкав.
Друг смешник е министърът на правосъдието, чийто основен инструмент като юрист е българският език, не го владее на първо място на фонетично ниво. Неумението му при палатализацията на съгласните издава селския му произход. Отделно от това има сериозни проблеми с рекцията. И не, нямам нищо против селския му произход, имам против селския му мироглед.

Здравеотказването е основният резултат от министър Хинков

Простите хора смятат, че големите реформи се характеризират с простота. И така Христо Хинков промени Наредба № 4 / 04.3.2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, издадена от министъра на здравеопазването, с която 2 фармакологични групи (антидиабетни и антимикробни6) задължително следва да се изписват с електронна рецепта.
Човекът е изразено глуповат и реформите ги прави с няколко драсканици на химикалката, влезли в сила на 16.10.2023 г. Така електронната рецепта стана задължителна за 2 групи лекарства, една от които животозастрашаваща. Българският диабетик е най-нещастният диабетик във Вселената. Той е ставал жертва не на една-две реформи от идиоти в здравеопазването. От тоталната липса на инсулинови препарати в аптечната мрежа до пълна забрана да си купува животоспасяващите си лекарства от аптеката, докато не се снабди с виза за това – електронната рецепта.
Оказа се, че глупаците от министерство на здравеотказването и фирмата „Информационно облажване“ не са предвидили елементарни проблеми. Например: пациент с изписани няколко лекарства в една електронна рецепта може да ги закупи само едновременно в една аптека. Ако един лекарствен препарат е наличен в една аптека, а вторият в друга, то електронната рецепта не може да бъде изпълнена, защото това трябва да стане изцяло и наведнъж. Втора житейска ситуация: най-обикновен сняг остави без ток огромна част от Североизточна България, а оттам и без лекарства. Дори връзкарите да открият лекар, който е далеч от бедстващите райони и се радва на невероятните придобивки на цивилизацията (като електрическата енергия), успешно им издаде електронна рецепта, то на място аптекарят не може да я изпълни (дори да я има в наличност), защото няма ток, за да бъде оторизиран от електронната рецепта. Хич и не искам да добавям за очевидната недомислица със задължителните електронни рецепти в условия на бедствия и аварии. През 2005 г. ураганът Катрина жестоко удари Ню Орлиънс (в ранното утро на понеделник 29.8.2005 г.) и нанесе щети върху предвидения за убежище стадион (Цезарс Супердоум), което наложи евакуация и от убежище. Тя завърши на 06.9., т.е. 9 дни по-късно. При такава ситуация задължителните електронни преводи на заплати за ресторантьорите и електронните рецепти за пациентите са безумия на самозабравили се скудоумни властници.

В нормалните държави електронната рецепта наистина е документ, с който се осигурява правилно лечение, но то е част от една огромна система. Такава система не е по умствените възможности на нито един български властник, нещо повече – не е по силите на всички български властници взети заедно. Системата в нормалните държави осигурява правилното лечение на пациента, дори на този, който сам иска да увреди здравето си. Това е така, защото всички участници в системата (личен / общопрактикуващ лекар, лекар-специалист, лаборатория, застраховател / здравна каса, фармацевт, пациент и др.) са принудени икономически да спазват правила, водещи до цветущото здраве на пациента (истински триумф за философията „пациент в центъра на системата“). Най-малкото неспазване на правилата води до повишаване на здравноосигурителна вноска за пациента, застраховката за лекарска и аптекарска небрежност и др. професионални плащания, повишени разходи за застрахователите (здравни каси) и т.н. Електронната рецепта е контролен механизъм, осигуряващ точното изписване и изпълняване на медикаментозно лечение. Тук българските галфони вземат една микроскопична част от една система и започват да хвалипръцкат наляво-надясно колко са велики и какви чутовни реформи са сторили.
Планетарният учен, който случайно е и премиер, е подбрал множество подхвърквачи, фукащи се с елементарни действия, но ниската им интелигентност им пречи да оценят вредите върху живота и здравето на хората.

Здравни реформи в нормални държави

Ще разгледам здравната реформа в Англия. Имам предвид точно Англия, а не Великобритания, включваща Англия, Шотландия и Уелс, а още по-малко Обединеното кралство, което добавя на Великобритания и Северна Ирландия7. В долната таблица ще дам развитието на процеса електронна рецепта в Англия:Фази на въвеждане на електронна рецепта в Англия

(дейности, разположение във времето, поколение на внедрения софтуер)

Таблица 12. 20-год. план за въвеждане на електронната рецепта (EPS – Electronic Prescription Service) в Англия 2003 – 2023 г.
Фази на въвеждане Времеви хоризонт Поколение софтуер за услуга „Електронна рецепта“
Фаза 1 (първоначално внедряване)

2003 — 2007 г.

„Електронна рецепта“ вер.1
Фаза 2 (национално внедряване)

2007 — 2009 г.

„Електронна рецепта“ вер.1
Фаза 3 (преходен период)

2009 — 2017 г.

„Електронна рецепта“ вер.2
Фаза 4 (пълно функциониране)

2018 — 2023 г.

„Електронна рецепта“ вер.2


 

Повече от 20 год. й трябват на Англия, че е Англия, за да внедри електронната рецепта. На българското правителство, че е българско, му трябват само 2-3 месеца. Вероятно защото министерският ни съвет е препълнен с галактически учени (академици и професори). Няколко седмици след встъпването в длъжност на премиера Риши Сунак8, прегледът на системата отчете недостатъци и крайното въвеждане бе отложено за 2025 г. В Англия НЕ е необходимо издаването на електронна рецепта в следните случаи:

 1. за „лични“ рецепти – заплащат се от самия пациент, а не от Здравната каса на Англия9
 2. когато разпределението на лекарствата става на различни дози, разсрочени във времето – отнася се за контролираните лекарства10, отпускани с формуляр FP10MDA (известни у нас като „жълта“ или „зелена“ рецепта11“)
 3. ако пациентът е диспансеризиран и услугата „Електронна рецепта“ не е налична в обслужващия го аптечен пункт
 4. ако пациентът ще изпълни рецептата си на територията на Шотландия, Уелс или Северна Ирландия
 5. в случай, че според професионалното мнение на предписващия специалист благосъстоянието на пациента ще бъде изложено на опасност, ако не му бъде издадена хартиена рецепта.

Видно и от 5-те случая всички предвидени изключения са в полза на пациента, като особено много ми харесва № 5, защото дава възможност за професионална преценка при грижата за здравето на всеки индивидуален случай. От живия живот е известно на хората с положителен IQ, че правната регламентация не може да обхване всички възможни житейски ситуации, а когато става дума за живота и здравето на хората, се отварят врати за субективна професионална преценка. Нагоре напомних за урагана Катрина, който донесе страшно много бедствия във Флорида и Луизиана, САЩ, но тези проблеми не са свързани само с „електронната рецепта“, а и с много други електронни услуги.
За да завърша ще трябва да направя няколко уточнения. Услугата EPS в Англия предполага пациентът да посочи аптечен пункт, от който ще получава лекарствата си. Така само тази аптека получава електронната му рецепта и това съхранява личните му данни (няма нужда аптеката от Кембридж да получава електронна рецепта на живеещ в Оксфорд). Диспансеризираните пациенти получават лекарствата в дома си, ако живеят извън радиус12 от 1 миля (=1609,344 m) от аптечен пункт. Използвам термина ‚предписващ специалист‘, защото това не винаги е лекар, може да бъде фелдшер, парамедик или медицинска сестра13.

Хинков / Денков е вреден за Вашето здраве

У нас отдавна не е за чудо управляващите ни да са аматьори, но понякога са дори на по-ниско ниво. Такъв е случаят с правителството на междугалактическия учен Денков и неговата кохорта. Тези хора са много по-зле от абсолютно начинаещи, тяхната компетентност гравитира в отрицателната част на скалата, където обикновено се намират откровените тъпаци. Даже ме е срам да правя сравнение между Англия и България. Там цари уважение към пациента: личните му данни и заболявания не са достояние на цялата фармацевтична общност; липсата на аптека в близост до пациента е компенсирана от здравните служби, които лично му занасят лекарствата; има работеща процедура за получаване на лекарства в случаите на повтарящ се прием или похабяване на лекарството. У нас Хинков и хинковоподобните примати не са се сетили за никакво облекчение, ако случайно пациентът похаби лекарството по някаква причина: изпускане на земята, забравяне на лекарството някъде, изгубване и т.н. Тук „умникът“ шеф на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов обяви за предстоящо решаването на проблема с изписването в една електронна рецепта на множество лекарства, които трудно или скъпо могат да бъдат намерени в една аптека, няколко седмици след като системата „успешно“ беше стартирала. А текущото решение беше – пациентът да посети лекаря, който да изпише различните препарати на различни рецепти. Същото решение (пациентът да си вземе нова рецепта) е „предвидено“ при повтарящ се прием или похабяването на лекарството. Това е българското решение на проблема, което благодарение на планетарния учен Денков и неговия асистент Хинков „българско решение“ е синоним на „идиотско решение“ – не са предвидени подпроцедури, а само една главна процедура, т.е. във всички случай това е посещение на лекаря срещу потребителска такса за НОВА електронна рецепта. Дали тлъстият управител на държавна фирма е намерил приемливо решение няма значение, защото свършеното дотогава красно свидетелства за професионализма на този индивидуум, а решението е едно-единствено – Терминал 2.
В Англия при похабяване на лекарството или повтарящ се прием, пациентът няма нужда да посещава изписващия препарата, а има 3 начина да си го набави:

 • чрез онлайн акаунта си в NHS (Здравната каса) – може през десктоп компютър или чрез приложение за смартфон
 • чрез онлайн услугите, предлагани от офисите на личните лекари (общопрактикуващите лекари са обединени практики, имат свои уебсайтове и масово предлагат електронни услуги, вкл. чрез имейл)
 • чрез телефонно обаждане до офиса на общопрактикуващия лекар.

Разбира се, има една съществена разлика между ‚повтарящ се прием‘ и ‚похабено лекарство‘ – във 2-рия случай лекарството се заплаща от пациента, а не от NHS. У нас вселенските учени не могат да се погрижат за достъпа до лекар и фармацевт на българските граждани. Има случаи, при които българският нещастен пациент е на повече от 100 km или 60 mi от достъп до здравеопазване, но това си е негов проблем. А какъв проблем решава Хинков / Денков с електронната рецепта? Може би онзи, за който говореше министърът не електронното управление Александър Йоловски – просто Киро и Божанов Мазната коса са поискали раздаване на над половин милиарден бюджет по инхаус процедура на „Информационно облажване“ за бъдещо разпределение на приятелски фирми. Електронната рецепта само затруднява, пречи и убива българските пациенти, а истинските задачи на министерство на здравеопазването са съвсем различни. Или поне би трябвало.
В България пациентът е мачкан като гнида от нефелни хинковци, денковци, филиповци и много други шимпанзета. Разликата е там, че шимпанзетата са симпатични маймунки, а нашите управляващи – отвратителни.

Бележки

 1. Германска поговорка, подробности в „Контрол над действителността“, 14.6.2023 г., PUB.bg, тук.
 2. Една част от псевдоекспертите предлагат тестове за психическа пригодност, което е много по-обхватен тест. Неговото прилагане следва да бъде приветствано, но то е по-сложна задача. Откриването на милиционерите със склонност към насилие е много малка част от тестовете за психическа пригодност и като по-малка част трябва да е главната задача на всяко политическо ръководство на МВР в ултраспешен порядък.
 3. Сред масовата аудитория бе наложен неправилния термин „донос-бонус“, което е белег за аналфабетизъм.
 4. ЕРП – Енергоразпределително предприятие. У нас това са Електрохолд, ЕВН и Енерго-Про.
 5. Няма да е за чудо тези проводници да отговарят на новите „по-добри“ стандарти, които превръщат негодните материали, немислими преди години, в напълно годни.
 6. Точното им наименование е „Лекарствени продукти за лечение на диабет“ и „Антибактериални лекарствени продукти за системна употреба“ съгласно анатомо-терапевтично-химичната класификация на СЗО (Световна здравна организация).
 7. Това е различно от Република Ирландия, наричана у нас и Ейре. Тя е държава членка на Европейския съюз за разлика от Северна Ирландия, което както стана ясно по-горе, е част от Обединеното кралство.
 8. Встъпва в длъжност на 25.10.2022 г. и тогава сменя министъра на здравеопазването и социалните грижи Терез Кофи със Стивън Баркли. Последният смята, че е необходимо още време за въвеждането на EPS (Electronic Prescription Service).
 9. Здравната каса на Великобритания се нарича NHS (National Health Service) – Национална служба по здравеопазване.
 10. Контролираните лекарствени препарати са: {1} Лекарствата от списък № 2 (диаморфин хидрохлорид – хероин, морфин, метадон хидрохлорид, оксикодон хидрохлорид, петидин хидрохлорид, силни стимуланти (амфетамини), куиналбарбитон / секобарбитал, кокаин, кетамин, канабис базирани препарати); {2} бупренорфин; {3} налоксон / субоксон; {4} диазепам.
 11. Чл. 11. (1) от Наредба № 4 / 04.3.2009 г.: «Предписването на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, се извършва на специална рецептурна бланка, с жълт цвят – за лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества от приложение № 2 към чл. 3, т. 2 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, и със зелен цвят – за лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества от приложение № 3 към чл. 3, т. 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични».
 12. На практика изискването е 1 mi по въздуха.
 13. Естествено, не всеки от изброените специалисти може да изписва всичко.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here