АЕЦ Мелене

Парите от еврофондовете не достигат на ГЕРБ-лакомниците. Размразяват други корупционни проекти, за да задоволят все по-нарастващия глад на клиентелистите

10620

Новият програмен период за европейските фондове и евентуалните условия за усвояването притесняват Партията и правителството. Заплахата за обвързване на европейското финансиране с действаща и резултатна съдебна система, ще се превърне в норма, която ще лиши България от най-големите инвестиции в страната за последните 30 год. Следователно, трябва да се намерят нови източници за изхранването на огромната мрежа от клиентелисти, създадена от корупционното управление на ГЕРБ. Управляващите са безкрайно бездарни и дори не можаха да си измислят нов проект (като санирането например), а изкопаха от земните недра стария корупционен проект на БСП, с който смятат да удовлетворят апетита на хрантутниците, от една страна, и да се подмажат на господаря Путин, от друга. Дълбококорумпираният и безсъвестен президент Гоце успя да направи „голям шлем“ на савецки проекти в България, но за щастие те бяха спрени. Спирането не се дължи на Борисов, колкото и да му се иска да се представи за голям борец срещу диктатурата и бруталността на падпалковник Пусин. ГЕРБ хитро успя да намери win-win проект, който ще им донесе двойна полза – хем ще има откъде да крадат от българския държавен бюджет, хем ще помахат с опашка на любителя на кучета и мразителя на хора, помещаващ се в Кремъл.

Един референдум

Няма да говоря за проведения преди няколко години плебисцит за ядрената енергетика, а за излъченото снощи по БНТ предаване Референдум. На страната на АЕЦ Мелене бяха проф. Атанас Тасев и акад. Стефан Воденичаров, а срещу – проф. Георги Касчиев и доц. Красен Станчев. Всички участници – с академични титли, но само един заслужил. Най-некомпетентният дори е бил председател на БАН1 и се титулува „академик“, той е истинско олицетворение на трагедията на българската наука. Такава глупост и невежество струеше от този гост, че нормалният зрител би помислил зрелището за не особено добра комедия. В материала има линк към предаването – всеки желаещ може да се убеди лично в комичността на този ултранеадекватен персонаж. Щом стане дума за строежа на АЕЦ Белене винаги изниква отнякъде Атанас Тасев. Относително най-компетентния от защитниците на проекта, но дори неговото ниво е аматьорско и е красноречив пример за пародийно професорство. Тасев има сериозен опит с интервютата и се опитва да създава впечатление на независим с леко пускане на незначителни критики и дребни недостатъци към проекта, което има за цел да убеди нещастния зрител в обективността на пародийния професор, но действителната крайна цел е възхвалата на корупционния проект, в който той мощно е впил клюна си и смуче с впечатляващ дебит. Толкова празни приказки се изговориха за това „блато“ и „гьол“, че наистина няма смисъл да ги повтарям тук.
Красен Станчев беше на традиционното пародийно ниво за некомпетентен специалист-икономист по всичко. Защитаването на правилна теза, не прави защитата умна или подходяща.

Единственият ядрен експерт, комуто можем спокойно да се доверим; Линк към предаването Референдум по БНТ, 15.5.2018 г.
Единственият ядрен експерт, комуто можем спокойно да се доверим; Линк към предаването Референдум по БНТ, 15.5.2018 г.

Единственият истински експерт и професор беше Георги Касчиев. Следва да подчертая, че академичната му длъжност е от Виена и Токио, това е истински професор, преподавал в чужди университети, следователно конвертируем. Останалите смешници не биха се справили с преподаване дори и в университета на с. Горно Нанадолнище.
Управляващите сами се вкараха в капана с АЕЦ-а и сега извеждат като принцип ненамесата на държавата в изграждането на безумната централа. Уловката е в „изграждането на централата“, вероятно ще дадат обществени средства за съпътстващата инфраструктура (присъединяване, пътища, обслужващи сгради и съоръжения). Ученият, който тежи на мястото си, безпогрешно беше усетил този момент и разкри други проблеми на ядрената централа, несвързани със самото й изграждане. Икономическата неизгода от строежа на подобна централа (особено от изостанала държава като Русия, но и Китай е горе-долу в същата група по архаичност на технологиите) е до болка известна и ясна за всички обективни хора с достатъчен коефициент за интелигентност, затова няма да се спирам на този аспект. Професор Георги Касчиев отбеляза 2 от най-големите проблеми с „новата“ централа:

  • липса на депо за отработеното ядрено гориво, което ще излезе около €4,5 ÷ 5 млрд. с избрана площадка в района на Каварна2 (област Добрич)
  • според стратегията ни за ядрена енергетика трябва да се изпращат 50 т. годишно отработено гориво в Русия за преработка и последващо депониране, като за последните 4 години (вкл. 2018 г., защото вече са взели решение тази година да не изпращат нищо) са изпратени общо 25 т. (тоест, 1/8 от проектираното).

Правителството на Борисов цели да спести пари от държавния бюджет и да се пъчи наляво и надясно с въображаемите си успехи, като отложи проблема за бъдещето, когато друго правителство ще плаща на руснаците за транспортиране, преработка и т.н. за отработеното от АЕЦ Козлодуй гориво. Според мен, когато става дума за ядрена енергетика, трябва да се вслушваме в най-добрия експерт, който имаме и това безспорно е Георги Касчиев. Разбира се, нека мазните личности с „позитивен“ поглед към Белене да си развиват сбърканите тези за ядрената енергетика и великите достижения на изостаналата държава, защото така ще имаме плурализъм на мненията, но по-интелигентните хора без експертиза в тази област трябва да знаят кому могат да се доверят

Непрестанно мелене

Демократичните сили в България се обединиха срещу новия извор на корупция за олигархията. Надявам се, да са усетили, че този път Борисов наистина има намерение да строи АЕЦ Мелене. Десните у нас са твърде слаби, за да се противопоставят на двама диктатори – савецки и български, а не са по-честни или почтени от ГЕРБ, БСП или други, просто имат друга сексуална ориентация. Тандемът Пусин – Методиевич може да ни изиграе лоша шега и да се открие една строителна площадка в Белене. Обществото ни е твърде пасивно и ще плати и тази авантюра. Единствено може да се разчита на здравия разум на китайците, които ще усетят невъзвращаемостта на инвестициите и ще затворят страницата въпреки сервилността на местните пусинови лакеи.

Бележка на редактора, 29.5.2018 г.: В предаването „Още от деня“ на БНТ (28.5.2018 г.) се появи Делян Добрев, който изцяло е възприел тезата на Тасев за отработеното ядрено гориво – проблем на цял свят, т.е. на нас не ни остава нищо друго освен да се присъединим към проблемите на „целий свет“. Тасев е кръвно свързан с БКП (БСП), а Добрев е виден гербаджия, известен със скандала КумГей, но имат еднакви тези. Съмнително е Добрев да може да формулира подобна теза, просто я е „заел“ от Тасев. Колкото и безумно да звучи подобна теза, тя е максимумът на защитниците на проекта.

Бележки

  1. Българска академия на науките
  2. Не е потърсено мнението на местната общност, която по всяка вероятност ще блокира строежа на подобно депо.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here