Честността е недостатък

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изобличи бутафорния атентат срещу Иван Гешев

73039

В проведения днес (05.5.2023 г.) парламентарен контрол, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев даде отговори на въпроси, зададени му от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ППДБ), във връзка с комичния атентат срещу т.нар. главпрокурор, изигран пред публика на 01.5.2023 г. Единствената парламентарна група с необходимия усет за справедливост и демокрация е именно тази на ППДБ, като трябва да се отличи Атанас Атанасов (лидер на една от съставящите коалиция партии – Демократи за силна България). Още в деня на цирковото изпълнение Атанас Атанасов изговори най-вероятната версия за т.нар. „атентат“ – инсценировка. Пръв, отдалече и без възможностите (кадрови, финансови, инструментални) на Националната следствена служба, Атанасов разплете случая и уцели точно в 10-ката истината. За разлика от недостойни политици, които откриваха „атака срещу държавността“ и др. простотии, включително Кирил Петков (ППДБ) се оправдаваше в предаването „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова, че „не е експерт“ и „не може да вземе професионално отношение“ към аматьорското изпълнение на прокуратурата.
Благодарение на „Демократи за силна България“ днес на парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи отговори на следните въпроси:
1. Бил ли е Иван Гешев със семейството си по време на взрива?
В деня на бутафорията, впечатлила света, Борислав Сарафов (зам.-главен прокурор и ръководител на Националната следствена служба) обяви, че в колата не просто е бил гологлавия главпрокурор, но и семейството му. Иван Демерджиев отговори: не! От сем. Гешеви е присъствал само най-тъпият – прокурорът на прокурорите.
2. Какви са щетите по автомобила на главния прокурор?
Иван Демерджиев отговори: лично се запознах с щетите, те са незначителни, една нещастна сачма е проникнала в един от фаровете на автомобила.
3. Имало ли е опасност за живота на главния прокурор?
Иван Демерджиев отговори: не! Иван Гешев ползва най-сигурния автомобил на разположение в републиката, толкова сигурен дори не ползва президента. Толкова смешен взрив е напълно неспособен да преодолее бронировката на автомобила.
4. Как е попаднал израелският свръхопитен експерт в разследването?
Иван Демерджиев отговори: не знам кой го е поканил, но е бил заведен от следователите на местопрестъплението. Експертът е кацнал на територията на републиката 1h 30 min преди взрива.

Вбесената нефелна прокуратура

Парламентарният контрол е предизвикал бяс в Прокуратурата, защото говорителката-илитерат на главпрокурора спешно даде интервю за доверена медия (в. „24 часа“), в което обяви:

  • няма как служебният министър на вътрешните работи да знае съдържанието на експертизите, защото те все още не са готови
  • единствено наблюдаващите прокурори имат право да разгласяват информация по досъдебно производство, а Демерджиев няма право
  • «Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с Конституцията и законите».

Изнервената Сийка Милева и нейният началник са показали срамотиите си. Първо, не е необходима някаква кой знае каква експертиза, за да се установи, че навърталият се наоколо топ израелски експерт, използван като знаме за извънземен професионализъм от Прокуратурата, го е правил 1,5 ч. преди атентата. Това недвусмислено показва планове от поканилите го. Второ, също не е необходима някаква задълбочена експертиза, защото просто с гледане се вижда нещастната сачмичка във фара на гешевмобила, което ведно с липсата на други поражения сочи абсолютната невъзможност тоз взрив да постигне каквато и да била цел освен медиен фойерверк. Трето, изказванията от абсолютни аналфабети в областта на компетентността никак не ги прави компетентни, само издава тяхната дълбока и неосъзната наглост.
Другият известен прокурор с ултрааграрна физиономия – Борислав Сарафов също се възмути от днешните събития и исканата му от ППДБ оставка: «не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега. Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона». Цитатът от неграмотника е напълно достатъчен, за да бъде вкаран в затвора заради тъпота с взлом. Първо, в чл.1 (2) от Конституцията ни е казано «цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено…». Второ, законодателната власт е пряко избрана от народа, а магистратите от никого. Следователно, тя се ползва с максимална представителност, докато репрезентативността на Сарафов и неговата шайка е колкото на циркова трупа „Пеефски“. Човекът с грозната физиономия уверява българската общественост, че се ръководи от фактите след като е бил изобличен в лъжа (Гешев бил със семейството си във „взривения“ автомобил). Тази глупост е в пълно несъответствие с действителността, което прави Сарафов абсолютно недостоен за заемане на длъжността портиер в прокуратура.

Честността е недостатък

Иван Демерджиев е едно от изключително свестните открития на служебните правителства на Румен Радев. Той се появи като зам.-министър на правосъдието при Янаки Стоилов, а след това стана и титуляр. Този човек е кротък, изключително свестен, скромен, приятен, интелигентен и много голям професионалист. По-добър министър на вътрешните работи не сме имали. Той засенчва Веселин Вучков и Бойко Рашков. Първият, защото беше много малко време на поста, а вторият защото се подаде на мръсните игри на министър-председателя си Кирил Петков (незаконно арестува Бойко Борисов и още двама от неговата шайка, натисна за незаконното отнемане допуска до класифицирана информация на Сотир Цацаров).
Точно такава е ползата от служебните правителства – в тях могат да се появят изключителни хора, които иначе не биха могли заради политически ангажименти. В общественото пространство витае идеята за премахването на служебните правителства от Конституцията, даже има един бивш конституционен съдия, горд представител на политическа партия „Движение за права и свободи“, който заплашва мирното гражданство с „ако ги нямаше служебните правителства – на власт щеше да е правителството на Кирил Петков“. От правна гледна точка е прав, но не и от житейска. В действителност на власт щеше да е Бойко Борисов, който фалшифицира избори, и ако не беше дошло служебното правителство „Стефан Янев 1“ тази серия нямаше да бъде прекъсната. Ерго, никога нямаше да се стигне до редовното правителство на Кирил Петков.
Истинският недостатък на българската политическа система е съвсем друг – невъзможността на почтени хора и професионалисти като Иван Демерджиев да бъдат редовни министри.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here