Хаджи Ташко отвръща на Дончева

Все още необиграните нови представители на задкулисието реагират първосигнално на разкритията срещу тях

26605

Един от най-прозорливите и директни български политици си остава Татяна Дончева. Именно тези нейни черти я правят не особено желан партньор и точно същите качества я правят желана от обикновените хора. За 30-те години преход тя е една от малкото за позитивно отбелязване в българската политика, колкото до негативните политици – за тях може да се пише толкова много, колкото са томовете на Енциклопедия Британика. Безпогрешното чувство на Татяна, съчетано с гнева й заради проваления 3-ти мандат в XLVI Народно събрание, я накара да артикулира в публичното пространство няколко безспорни истини. Особено болезнена се оказа оценката й за политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН). Ето най-важните опорни точки в изобличенията на Татяна Дончева спрямо ИТН:

  • финансират се от Ахмед Доган (почетен лидер на ДПС) и Орлин Алексиев (доскоро касичка на Бойко Борисов и свързан с наркоафери, председател на икономическата комисия в Столичния общински съвет като представител на ГЕРБ)
  • никога не са искали съставянето на правителство – нито след изборите от 04.4., нито след тези от 11.7.2021 г.
  • предлагането на Антоанета Стефанова (без кабинет и веднага връщане на мандата), предлагането на кабинет „Николай Василев“, а след това и кабинет „Пламен Николов“ са все действия, целящи отблъскването на протестните партии и докарването на поредните предсрочни избори
  • здравето на лидера (Слави Трифонов) е сериозно разклатено и никак не е ясно как той управлява партията си, от една страна, а не е и съвсем ясно дали той реално управлява ИТН, от друга.

Очевидно от няколко десетилетия в българското публично пространство царува чалгата. Нейни проекции са не само Бойко Борисов и Слави Трифонов. Такова отражение е и Татяна Дончева, както и много други. Ще дам един много емблематичен за тези „други“ пример, които е извън управляващите: Мария Цънцарова, която замести Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Като водеща Цънци е нещо като Азис. Най-важните неща, за които разпитва събеседниците си, е: кой на кого се е обадил, оня другият вдигнал ли го е или не, къде е бил в това време – на трапезата със семейството ли или пък във фитнеса и др. При Дончева също много се акцентира върху жълтата част на политиката, което загрозява иначе хубавите й анализи.
В действителност няма никакво значение какво е искала ИТН и какво не, какво е здравословното, а и каквото и да е друго, състояние на лидера на някоя партия. При анализа трябва да се интересуваме само от фактите, а те в случая са следните:

  • ИТН непрестанно повтаря колко са полезни изборите, колкото повече – толкова по-добре
  • няма нищо по-съвършено в демокрацията от изборите, колкото по-често се пита суверена – толкова по-съвършена става демокрацията
  • докато се разпитва суверена обаче Иван Гешев си стои на поста „главен прокурор“; специализираното правосъдие си стои непокътнато; схемите на задкулисието си текат (особено онези с прокурори и милиционери вътре, а такива са огромното мнозинство); в много регулаторни органи си стоят в мошениците, назначени от ГЕРБ: Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита на личните данни, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и то със Сотир Цацаров начело, Комисията за енергийно и водно регулиране, гуверньорите на Българската народна банка, Съвета за електронни медии, Кошлуков в БНТ, много шефове на бордове и фирми (особено в енергетиката) и т.н.

Резултатите от участието на ИТН в законодателния орган са множество допитвания до суверена и запазване властта на задкулисието. Няма никакво значение дали ИТН е искала или не правителство, дали ИТН се е държала арогантно или не, дали ИТН е съставена от аматьори или не, дали лесно се обиждат или не. Това няма никакво значение! Важният резултат от тяхната дейност е запазването властта на задкулисието възможно най-дълго, което дава възможност на мафията да прикрива и унищожава следи, да тече погасителна давност, да се прегрупира и да рекрутира нови членове, да търси или прави пробойни в корпуса на реформаторските партии и т.н.

Макар Татяна Дончева да набляга на жълтините: как изглеждал Слави, колко тъмно е студиото му, как е заменена джипката с телевизия, какво искали и какво не, тя напипа и почти назова главното – ИТН е продукт на задкулисието и то няма да направи никакви реформи. Завладените от надежда „Демократична България“ (ДБ) или пък БСП нямат никакъв шанс да направят нещо с ИТН. Те се усукват около Слави, галят егото му, изпитват неистов страх от това някое тяхно действие да не го разсърди и да бъде използвано срещу тях. Те или не могат да прозрат, или не могат да приемат тази истина едничка – ИТН все ще намира причини, за да не направи правителство с тях и ще се държи като свръхразглезено хлапе, но няма да навреди на проектиралото я задкулисие.

Маньоврите с махането на охраната на Гешев (неохраняем субект по Закона за националната служба за охрана), отнемането на Бюрото за защита на свидетелите от Гешев и прехвърлянето му на Министерство на правосъдието, са някакви меганезначителни действия, които наистина ще отнемат част от комфорта от други слуги на мафията, но няма дори да се приближат и на 100 km до нейното ядро. Целта на тези маневри е именно заблуждаването на обществото, че са срещу задкулисието, но от такъв дим наистина има нужда, защото всичките им действия говорят за обратното.

След провала на кабинета „Пламен Николов“, лидерът на ИТН от собствената си телевизия, ни в клин, ни в ръкав, обяви подкрепата си за втори президентски мандат на Румен Радев. Тази привидно алогична постъпка имаше 2 много важни цели за новия проект на задкулисието:

  1. подкрепа за Румен Радев е най-ясната разграничителната линия между задкулисието и статуквото, от едната страна, и реформаторските партии, от друга
  2. открадване малко от харизмата на Румен Радев, който е най-одобряваният политик от 10.11. насам (заявката „Румен Радев е наш човек“ приобщава част от харизмата му към заявителя).

Трагикомикът Хаджи Ташко

Абсолютен патент на ИТН е говоренето на небивалици. Всички български политици са несъстоятелни (с незначителни изключения), но такива рекорди в небивалиците не е поставял никой друг. Във фамозното интервю на Слави Трифонов по БНТ пред професионалния подмазвач Бойко Василев, Вожда каза как Кирил Петков му се натискал да става (да продължи да бъде) министър, но бил много нахален, защото поставял много условия и чалгарят се принудил да го изпъди. Само си представям как някакъв обикновен човек се натиска на Слави и след като оня го приема – започва да му поставя някакви направо неизпълними условия. Същото беше и с Наталия Митева (предложена за министър на образованието и науката в кабинета „Николай Василев“), която беше представена като придобила бакалавърската си степен в някакво извънземно висше училище – Колумбийският колеж. Само че Колумбийският колеж не е Колумбийският университет, част от „Бръшляновата лига“ (обединение на най-престижните университети в САЩ), а смехотворен университет в гр. Колумбия, Южна Каролина, и е извън Топ 10000, а Колумбийският университет е в Топ 10 на престижните университети в света.

Хаджи Ташко излъга и за дългото обсъждане на Пламен Николов за премиер, като очевидно това е кандидатура в 12 без 5, а основният претендент е бил някакъв си отвратителен плагиат. Докато Ташко мощно лъжеше се опита да дискредитира източника на информацията (Николай Хаджигенов) с някакви тъпашки обвинения.

Така и днес, Татяна Дончева („Изправи се БГ, Ние идваме“ – ИБГНИ) рани много жестоко Ташко с разкритията си за принадлежността му към задкулисието (не неговото лично, а на партията му). Разбира се, тя не назова някакъв голям пост в задкулисието, а му беше отредила ролята на обикновен слугинаж. Ташко веднага изскочи и започна да обижда Дончева на чистоплътност и мафиотски прийоми. Ташко обвини Дончева, че предлагала ½ млн. лв. на депутати от ИТН, за да преминат към реализация на 3-тия мандат (даден на БСП). Дори да предположим, че цялото БСП (36 души) + ДБ (34 души) + ИБГНИ (13 души) гласуват монолитно, то това са само 83 гласа, а им трябват поне 121, което прави недостиг от 38 гласа, които очевидно трябва да бъдат набавени от ИТН. Това са около 60% от парламентарната група на ИТН, което е твърде голяма лъжица дори за устата на устатата Дончева. А как точно Татяна ще си върне парите? Хаджи Ташко мълчи по тази тема, защото ще се изложи още повече. Тогава вече съвсем несъстоятелни ще станат лъжите му, защото няма да може да построи схемата на връщането на парите (дори не е назован бизнесмен-съучастник освен традиционно използвания Илия Павлов по отношение на Дончева, но той много отдавна се е преселил в Небесното царство, за да бъде намесен и сега).

Чувствам се длъжен да отбележа още един щрих. Несъгласието на Татяна Дончева за изваждането на Главния прокурор от списъка с охраняваните от НСО е правилно и не е в защита на Иван Гешев, защото всички се надяваме този аналфабет да не е дълго на този пост. Позицията й е принципна и съвсем логична – не може да се бърника всеки път като се смени някой властник в закона за НСО и да му се назначава или отнема охрана в зависимост от това колко ни е симпатичен, а не каква функция изпълнява.

Хаджи Ташко е мазен долнопробен лъжец и трябва да се отправи за някъде другаде, но да освободи политическото пространство от просташкото си присъствие.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here