Отвъд блатото, сред корумпетата

Парламентарната квота на новия Висш съдебен съвет (ВСС) е букет от дългогодишни прислужници на мафията, доказали многократно своята лакейска природа

11782

Последните промени в Конституцията бяха буйно акламирани, защото били голяма крачка в съдебната реформа. Голяма крачка, ама и с голяма парламентарна квота (общо 11 души – 6 в съдийската и 5 в прокурорската колегия), което по същество е в голяма услуга на мафията. Новият ВСС ще избере наследника на Главния прокурор. Трудно ще се намери толкова одиозна личност, която да замести неповторимия Цацаров, но критериите ще се снижат — достатъчно ще бъде пак да е верен на дуото Борисов–Пеефски, за да продължим да се движим уверено назад през Средновековието към Каменната ера.
Президентът Радев даде сигнал, че няма да назначи поредния мазен тип, избран от чугуненото мнозинство на най-разваления ВСС в историята на Територията, за председател на Върховния административен съд (ВАС). Разбира се, ако не се отметне, защото използваните от него формулировки са доста обтекаеми и току-виж указът за Георги Чолаков стане безпощаден факт. Засега има основание да се смята, че „новият“ ВСС ще избере и председателя на ВАС. Но, парламентарните мошеници и родолюбци са се погрижили да се изпълни крилатата фраза „пременил се Илия, погледнал се — пак в тия“.

В сянката на мафията

Управляващата коалиция, тази, която взима стратегическите решения всъщност е ГЕРБ-ДПС. Тези 2 ултраретроградни формации са предложили в парламентарната квота на ВСС доста съмнителни личности. Всъщност репутацията на голяма част от номинираните е безсъмнена — те са били дългогодишна прислуга на всякакви парламентарни мнозинства. Въпреки нещастните им професионални качества и слабата им грамотност, те са успели да се намърдат по върховете на съдебната система именно чрез слугуване. Сенчестите управляващи са приложили „модела Софиянски“ при избора на ВСС, защото им е необходимо 2/3 мнозинство.
Характерно за „модела Софиянски“ е следното: това е начин на привидно демократично управление, с помощта уж на демократични институции, избрани уж демократично, но с грижа за личните им интереси1; така Софиянски дава на всички партии да управляват общински дружества, които те да източват лично за себе си; антагонистичните членове на местния парламент са приятели по бордовете и надзорните съвети, защото откраднатите пари текат към техните джобове, независимо от партийната им окраска. С едно изречение „моделът Софиянски“ е приобщаването на опозицията към управлението, т.е. безопозиционно управление.
Така и сега — всеки номинира свои хора, а ГЕРБ+ДПС, заедно с дирижираните избори по различните колегии, осигуряват едно „ново“ стоманено мнозинство във ВСС, което ще определя трагичната политика на съдебната власт.

Една емблема — Боян Магдалинчев

За съдийската колегия от парламентарната квота един от номинираните е Боян Магдалинчев, а номинант, естествено, е ГЕРБ — милиционерска партия с чугунена членска маса. Празнословията за голяма съдийска кариера на Магдалинчев, измерена в 35 год., а като юрист — 38 год., не могат да разкрият дълбочината на покварата. Всичките похвали, които могат да бъдат отправени към Магдалинчев се измерват единствено в години, а останалите факти за него са отрицателни. Напоследък се забърка в няколко скандала, които не бива да се подминават с лека ръка. Магдалинчев свиква 7-членен състав на ВАС и отменя влязло в сила съдебно решение, като бенефициент е фирма Юлен, „собственик“ на Банско. Твърди се, а и медийното поведение на участниците подсказва, че реалният собственик на офшорката Юлен е Цеко Минев или ПИБ2. Съставът на ВАС е: Боян Магдалинчев (председател), Наталия Марчева, Ангел Калинов (докладчик), Румяна Папазова, Диана Добрева, Еманоил Митев, Николай Гунчев. Докладчикът и съдия Добрева не са съгласни с решението на седемчленката и подписват „особено мнение“, в което твърдят, че жалбоподателят „Маренго“ няма засегнат правен интерес от решението на 5-членния състав, нито има признато от закона право да участва в производството, тъй като предметът на делото въобще не касае вида лифт на „Маренго“. Непременно трябва да кажа кои са съдиите от 5-членния състав, защото изглежда това са свестни хора: Надежда Джелепова (председател и докладчик), Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова, Галя Костова. Те отменят разваленото решение на развален 3-членен състав: Николай Урумов (председател), Йорданка Костова (докладчик), Албена Радославова. От всички тези решения се вижда, че Магдалинчев много е помагал на Юлен в ущърб на държавата.
Друг казус, в който Магдалинчев си „изцапва ръцете“ е случаят с онзи следовател с валутния прякор. Тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов обжалва решението на ВСС за освобождаването на следовател Петьо Петров (известен и с прякора „Еврото“) с почести, вместо с наказания. 3-членният състав на ВАС се съгласява с министъра и отменя решението. За да изразя почитанията си към този състав ще съобщя имената им: Александър Еленков (председател и докладчик), Атанаска Дишева, Тодор Тодоров. Разбира се, контролираният от слабичкия Цацаров и милиционер Колев ВСС обжалва решението на 3-членния състав пред 5-членен, който е в следния състав: Анна Димитрова (председател), Диана Добрева, Илияна Дойчева, Виолета Главинова (докладчик), Мариета Милева. Този 5-членен състав успява единствено да заличи ВСС като страна и на негово място да конституира Прокурорската колегия към ВСС. Присъствието на Диана Добрева в този състав (в предния казус тя имаше „особено мнение“ заедно с Ангел Калинов на 27.11.2013 г., а събитията с наглия следовател и високопоставените му покровители се развиват м.юни 2016 г.) притеснява Магдалинчев и той изцяло подменя 5-членния състав с верни нему песове, който и взима окончателното решение. Естествено, решението е в полза на Пепи Еврото. Имената на съдиите, подкрепили следователя с валутния прякор са: Милка Панчева (председател), Румяна Папазова, Георги Георгиев, Сибила Симеонова, Димана Йосифова (докладчик). Тогава съдия Диана Добрева публично обвини Магдалинчев в злоупотреби с разпределянето на делата, но този глас остана в пустинята на Територията. Тук услугите, извършени от Магдалинчев са с адресати: Цацаров, Колев (прекият му началник) и Пепи Еврото. Последният е верен приятел на Пеефски, който казва за колегата си следовател „невероятен изрод. За бутилка уиски може да ти изобрети 10 причини да вкара някого в затвора“3.
Срещу избора на Цацаров за главен прокурор от ВСС се обяви прокурорът Камен Ситнилски и оттогава живота така му се стъжни, че приключи в Белград на 28.4.2016 г. (тогава Ситнилски е на 66 год.). ВСС го уволнява за „уронване престижа на съдебната власт“, но прокурор Ситнилски оспорва пред ВАС. В съдебната сага срещу него отново е замесен Магдалинчев, които спира делата срещу уволнението му с искане за издаване на тълкувателно решение. Последното е факт на 30.6.2017 г. (повече от година след смъртта на оспорващия). Ситнилски е водил 2 дела при 3-членни състави за уволнението си: 1-вото от 2014 г., 2-рото от 2015 г. Особеното при тях е в особените мнения и на двамата докладчици. Второто решение той обжалва пред 5-членен състав, откритото съдебно заседание по делото е насрочено за 12.10.2017 г., по него са конституирани роднините на Ситнилски, а председател на състава е Георги Чолаков.
С гледане се вижда, че действията на Цацаров срещу Ситнилски са чисто отмъщение. На страната на самозабравилия се главен прокурор се включва помагача Боян Магдалинчев, като истински келнер, който удовлетворява всякакви прищевки на клиентите си, без да се съобразява с правото.

Върховно административно семейство

Под това заглавие в. Капитал в броя си от 15.3.2013 г. описва романса между по-горе споменатия съдия Георги Георгиев и другият председател на колегия във ВАС — Румяна Монова4. Няма да преразказвам статията, но задължително ще добавя: и тримата споменати съдии (Магдалинчев, Монова, Георгиев) са били председатели на IV отделение на ВАС. Това отделение гледа делата за обществените поръчки, т.е. инструментът с който обществените средства стават частни. Ръководителите на това отделение са винаги посочвани от властимащите, предани им са (независимо дали са предвождани от Станишев или от Борисов и т.н.). Вестник Капитал е засякъл 30 дела, по които семейството е „правораздавало“, даже са се менкали: на 1-ва инстанция докладчик е единият, а на касационна — другият. Общото между всички тези дела е големият материален интерес. По този начин тези чернодрешковци не са позволявали и стотинка да излезе извън семейството.
Казаното дотук прави въпроса дали Магдалинчев може да олицетворява някаква промяна във ВСС риторичен.

Друга емблема — Стефан Гроздев

Също печално известен „съдия“, номиниран от ДПС — най-мрачното образувание на прехода. От банката на Петя Славова, през Техномаркет, та чак до Виваком, този Гроздев е направил сума посегателства върху правото.
С решение от 08.5.2014 г. по търговско дело № 6028 / 2012 г. съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд (СГС) осъжда „Инвестбанк“ АД по искане на „Месокомбинат Варна“ АД да му заплати 2.3 млн. щатски долара по договор за депозит и 155 хил. лв. възнаградителна лихва, мораторна лихва в размер на 645 хил. щатски долара и 1.4 млн. щ. д. причинени вреди, както и разноски по делото от 715 хил. лв. Месокомбинатът е собственост на застреляния на 24.3.2014 г. Борислав Манджуков. Банката обжалва пред Апелативен съд София (САС) и делото „попада“ на състав: Стефан Гроздев (председател), Тодор Тодоров (докладчик), Николай Метанов5. На 30.3.2015 г. от 13:30 ч. се провежда открито съдебно заседание на което освен адвокатът, водил делото на фирмата и на предишната инстанция (Веселин Драмов), се появява нова фигура — адв. Калин Чанков, който представя пълномощно, подписано от изпълнителния директор на месокомбината Евгения Манджукова (майка на Борислав)6. В заседанието Чанков „уволнява“ Драмов и иска прекратяване на делото. Въпреки протестите на Драмов и изразените от него съмнения за фалшификация на документите, съдът, председателстван от Гроздев, приема с цялото си сърце безумното искане на ищец, спечелил милиони на 1-ва инстанция, а сега като ответник пред 2-рата инстанция странното му поведение му ще доведе до неминуема раздяла с парите, но Гроздев и приятели прегръщат идеята за отхвърлянето на милионите. Исканията за отказ от парите са артикулирани от измамен адвокат, а адвокатът водил до този етап делото не само протестира, но и в съдебното заседание изказва съмненията си относно фалшификация на документите, даващи представителна власт на мошеника. И така с Определение № 870 / 31.3.2015 г. по търг. дело № 548 / 2015 г. на САС, съдът постановява: «ПРЕКРАТЯВА производството по делото поради отказ от предявените от „Месокомбинат Варна“ искове срещу „Инвестбанк“. ОБЕЗСИЛВА постановените в производството по т.д. № 6028/2012 г. по описа на СГС, ТО – VІ-3 състав съдебни актове». Съставът предвождан от Гроздев не изразява никакви съмнения относно подправянето на пълномощното, защото добре знае, че е фалшиво. Месокомбинатът обжалва пред ВКС и там с Определение № 276 / 03.6.2015 г. по търг. д. № 1469 / 2015 г. ВКС в състав: Росица Ковачева (председател и докладчик), Емилия Василева, Анна Баева, отменя идиотското определение на шайката на Гроздев, като недвусмислено се доказва фалшифицирането на документи.
В съдебната битка между Глориент – наемодател, и Техномаркет с фактически собственик Пеефски – наемател, също се забелязва знаменателното участие на Гроздев. С Определение № 207 / 23.1.2017 г. по търг. д. № 6152 / 2016 г., състав на САС: Стефан Гроздев (председател), Бистра Николова, Тодор Тодоров (докладчик), оставят Техномаркет в магазина в Стара Загора до 2-ро пришествие, а известно е, че Пеефски много мрази да плаща и в случая не плаща никакъв наем. Тоест, Стефан Гроздев в качеството си на съдия, със съдебното си решение казва „нека Пеефски си стои в магазина в Ст. Загора и да плаща наем само ако много желае“, докато чуждестранният инвеститор Глориент може да вдига палци за българската съдебна система и гнилите ябълки в нея.
Третият случай с участието на предложения от ДПС член на ВСС е с блокираното от СГС вписване на новия надзорен съвет воглаве със Спас Русев, който се е решил с посредничеството на Гроздев. Според frognews.bg Пеефски е ангажирал Гроздев и Теодора Кръстева. САС излиза с Определение № 2183 / 29.6.2017 г. по търг. д. № 2399 / 2017 г. Съставът на съда е: Иво Дачев (председател), Ана Палазова, Мария Георгиева. Докладчикът по делото е неизвестен7, но председателят на състава е печално известен. Той е от шайката на Владимира Янева и нашумя с разпределението на делата в СГС, когато е бил там зам.-председател и респ. председател на търговското отделение. Делото за фалита на КТБ, той разпредели сам на себе си и определи дата на обявяването в несъстоятелност най-тъпата възможна, която устройва най-много господарят Пеефски8. Много е вероятно, по делото в САС за Виваком сам Дачев да е бил докладчик, защото решението е твърде неграмотно, а за капак в диспозитива си обърква кое точно определение на СГС отменя, та се налага поправката на явна фактическа грешка9 с Определение № 2804 / 28.8.2017 г. Как така Дачев, който е от гражданското отделение (даже негов председател вече 4-ти месец), правораздава в търговското?
През м. ноември 2014 г. bivol.bg разкри много изгодна сделка на Гроздев с апартамент в Париж. Неговите умения не знаят граници, защото даже в чужбина е толкова ловък, че купува апартаменти на тройно занижени цени.

Нов бардак със старите курви

Подвизите само на двама от разгледаните нови кандидати за парламентарната квота на ВСС създадоха толкова дълъг текст. Останалите също не са „цвете за мирисане“. Просто трябва да сме наясно, че новият ВСС е добре познатият стар ВСС. Пак с Цацаров и Пеефски вътре. Разбира се, не бива да се пропуска и могъщата сянка на премиера Бойко Борисов, който е и своеобразен главатар на мафията. Той крепи съдебната мафия, за да може тя да забогатява от подкупи, а съдебната мафия, на свой ред, го пази, за да може той необезпокоявано да забогатява от всякакъв род некачествено строителство.

Бележка на автора: Уважаеми читатели, принуден съм да употребявам термини като ‚съдия‘, ‚правораздаване‘, ‚съдилища‘ с ясното съзнание, че човешкият елемент, който ги олицетворява не просто е прогнил, а е тотално изгнил. „Главните герои“ тук са неграмотни, прости селяни, без грам чувство за справедливост. Надуването им като пауни и вида на излъскан Бай Ганьо не бива да ни заблуждават, знаем, че зад тази фасада се крият страхливи и тъпи плъхове.

Бележки

  1. Именно на личните им интереси като физически лица, а не някакви други.
  2. Първа инвестиционна банка, сега ФИБанк.
  3. Цитат по Цветан Василев. „Изрод“ е епитет, използван с нежност от Пеефски.
  4. Зам.-председател на ВАС и ръководител на I колегия, на II е самият Магдалинчев.
  5. Командирован от Софийски окръжен съд. Специално го отбелязвам, защото командированите съдии са силно зависими от председателя на приемащия съд, а по това време и. д. председател е самият Гроздев.
  6. Случаят е описан в е-вестник на 22.5.2015 г.
  7. Наистина в определението е пропуснато да се отбележи кой е докладчик, което подсказва голямо бързане.
  8. Това се отнася за периода му в СГС, сега е награден с назначаването му за зам.-председател вече на САС и ръководител на гражданското отделение през м.април т.г.
  9. По Живко Сталев. Съвременният термин е ‚очевидна фактическа грешка‘.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here