Макрон спечели, Путин отново загуби

Петата колона в България е в шок, след като тяхната фаворитка, номинирана от Кремъл, загуби катастрофално втория тур на президентските избори във Франция

1290

Франция избра своя президент, който за щастие ще се казва Еманюел Макрон. Подкрепената финансово, пропагандно и логистично от руския император Марин льо Пен изгуби. Все пак тези избори бяха симптоматични и се решаваше бъдещето на Европа. Победата на Тръмп в САЩ, неочаквания Брекзит и малката победа в България на Румен Радев1 окуражиха Кремълския вожд и той започна да мечтае да постави и във Франция своя марионетка2, която най-малкото щеше да смекчи санкциите срещу режима.
Руска хакерска група атакува щаба на Макрон и се сдоби с някакви материали около 3 седмици преди 2-рия тур. Материалите бяха разпространени точно в съботата преди изборите (6 май 2017, изборите бяха на 7-ми), но френските медии отказаха да ги публикуват предвид нечистия източник, от който са добити, и преследваните цели.
Още не е ясно какви са точно компрометиращите „документи“ за Макрон и дали въобще са имали потенциал да преобърнат резултата, но бъдещето ще покаже.

Стана ясно, че руското министерство за износ на „путинска демокрация“ е подценило вероятността френските медии да откажат публикуването на добре изработените материали. В Русия и България това става безпроблемно. Властта си поръчва статиите, интервютата, коментарите, очерците и какъвто си пожелае журналистически жанр. Няма проблем, винаги се отпечатва / излъчва.

Коментар на Валери Найденов във в. 24 часа от 30.04.2017
( PDF | Линк към източника )

В родното медийно пространство се появи изключително гнусна манипулация за тези избори. На 30 април 2017 в рубриката „Мнения“ в. „24 часа“ препечатва коментар на Валери Найденов от в. „168 часа“, озаглавен „Как изработиха Франция“ с подзаглавие „И как президентът Оланд си назначи аватар“.

Първо, за разлика от Русия, във Франция никой президент не може да си назначава наследник. Двуличната игра Путин-Медведев може да мине само в тоталитарни държави като Русия, но не и в утвърдените демокрации. Хитрушанът Валери по-нататък в текста дава определение за ‚аватар‘ — един нездрав дух в две здрави тела, ама внушението за масовата аудитория е съвсем друго и тази хитрина ще остане само за измиване на гузната съвест на мурзилката.
Дааа, Найденов винаги е бил обърнат с изплезен до коленете език3 към Матушката и задник към свободния свят.

Второ, намесата на Ротшилд, Протоколите на Сионските мъдреци, Уолстрийт и др.т. целят да забъркат един тюрлюгювеч около личността на младия френски президент, за да се докаже кремълската теза, че тоя бил човек на статуквото, колкото и безумна да е тази версия точно за Макрон. Ако има френски политик, който е много далеч от т.нар. статукво, то това е точно новият френски президент, но това е много дълга тема, напълно неразбираема за рубладжии. Все пак дължа няколко думи — „законът Макрон“ или „Закон за растежа, дейностите и равните икономически възможности“ предвижда значителни промени в действащото френско законодателство относно: облекчаване на работодателите при определяне на нощен труд и работа в неделя4; автобусните превози и железниците; регулираните професии; намаляване на административното бреме на бизнеса; възможност за колективни лицензи и т.н. „Законът Макрон“ е нещо като мини-революция в икономиката, нямащ нищо общо със социалистическите ценности и обещанията на президента-социалист Франсоа Оланд. Макрон е прекалено либерален за вкуса на френското управление и е принуден да подаде оставка като министър в правителството на Оланд5.

Трето, и най-любимо на мурзилките — грантоедите, Отворено общество и вся сволоч на хранилката на Сорос. Те, заедно с „Оланд, соцелитът и Брюксел извъртяха може би най-успешната политическа манипулация на епохата“. Френският народ не е руският народ и той не може така лесно да бъде манипулиран от милиционери с баданарка в ръката. Наистина българската академична общност е не просто на нулево, а на отрицателно ниво, но в елитните университети също се защитава подобно мнение6, без да са финансирани от „отворените общества“, още по-малко получават пари от Путин, каквато е масовата българска практика.
В крайна сметка Макрон спечели с рекордна преднина от над 32% и това също беше провал на социологическите агенции (те прогнозираха разлика от максимум 22%). Тези 10% грешка са максималната, допускана от социолозите последните 50 год. Любопитна подробност е 2-рото място, грешка от 8,4% за изборите през 2002 г. (Жак Ширак срещу Жан-Мари льо Пен). Фамилията Льо Пен традиционно е надценявана от демоскопските изследвания, а на избори винаги се представя по-лошо от очакваното, но мурзилките не млъкваха. Сега вече имаме резултатите и по-лесно може да коментираме. Месеци преди 1-вия тур на изборите, савецката7 пропаганда представяше Марин льо Пен за победител.
Лъжите на Валери Найденов за „неолиберала“ и „най-близък сътрудник“ на Оланд ще си останат като поредния провал на петата колона. Няма да дойде ден, в който да разберат, че в свободния свят „Брюксел“ не слага президентите, а тяхното назначаване е вследствие демократични и твърде често — честни избори, нещо, което никога не е организирано досега в матушката.

Ех, за Валери това публикувано мнение е business as usual, срещу него ще вземе някоя друга рубла и ще заспи спокойно, с чувство на добре изпълнен дълг.

Така стоят нещата на 7 май 2017 г. по темата за френските президентски избори.

Бележки

  1. Може би единствената истинска победа на Путин.
  2. Никой в утвърдените демокрации не може да поставя току-така на избираеми постове, но това не пречи на диктаторите с вкус към износ на ценностите си, да смятат обратното.
  3. По-дълъг и от този на Gene Simmons.
  4. Дотогава в неделя имат право да работят само в областта на хлебарството и пекарството, хотелиерството и стоките за дома, а останалите нехранителни магазини имат право да работят в неделя до 5 пъти годишно след разрешение на кмета при удвоена заплащане и компенсация в отпуск. Законът предвижда определяне на зони търговска и туристическа, които могат да работят в неделя; международна туристическа зона, която може да работи до късно вечер; възможност на кметовете да разрешават работа до 12 недели годишно.
  5. Не в онзи смисъл, в който те принуждават в България.
  6. Макрон е избор „анти-статуквото“.
  7. Пейоративно, преднамерена употреба и ортографска грешка.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here