Минимална неработна заплата

Върховният административен съд формално отмени формално определената минимална работна заплата от 1 януари 2017 г.

668

С решение от 16 май 2017 г. ВАС1 в състав: Светлозара Анчева2, Милена Златкова и Мадлен Петрова отмени постановлението на Министерски съвет, което определяше МРЗ3 на 460 лв., считано от 1 януари т.г. Решението не е окончателно и 100% правителството ще го обжалва пред 5-членен състав на този съд.
Да, демокрацията също означава спазването на процедури, които българските властници не желаят и правят каквото си искат. В настоящата ситуация е странно действието на съда, който обикновено послушно потвърждава решенията на държавните органи, а предвид текущия председател на ВАС (Георги Колев) милиционерският подход към тези въпроси е гарантиран. Твърде рядко, но все пак се срещат честни съдии (тук и тримата членове на съдебния състав са гласували единодушно), които възразяват срещу безобразията на самозабравилата се власт. Ще разберем каква е истината след окончателното решение на ВАС.

Ретроградните синдикати и МРЗ

Освен БСП, пряка и горда наследница на БКП, в България сред силно ретроградните елементи спадат и синдикатите. Тяхното развитие е останало някъде в края на комунизма, като навярно самият Джими Хофа ги ръководи от изчезването си до ден днешен4. Синдикатите тайно си сътрудничат с държавата, което у нас всъщност е мафията, но за заблуда на широките народни маси са оставили някои въпроси, които измамните профсъюзи отстояват „непримиримо“. Един от тези въпроси е МРЗ и непрекъснатото им желание за административното й повишаване чрез постановление на Министерски съвет, без абсолютно никаква икономическа обосновка и връзка с бизнес средата. Така определяната МРЗ не е диференцирана по никакъв начин, като особен проблем е националната й общовалидност, т.е. липса на регионално разграничение. Например в гр. София с 460 лв. може да бъдеш наречен „работещ беден“, но със същата сума за село от Северозападна България си „богат като Крез5“.

МРЗ и постановленията

Малкият, но много интелигентен български народ, много обича държавата да се грижи за него — да го кърми, да го пази, да го дундурка и т.н. и рядко му прави впечатление, че държавата всъщност не само не изпълнява най-елементарните си функции, но и не може. А и не иска, защото българската държава и българската мафия са една и съща организация. Десетки пъти работодателите са се опитвали да обяснят за пряката връзка между негативните явления на пазара на труда с административното определяне на минимални възнаграждения, но гласовитите профсъюзи, както винаги, са заглушавали гласа на разума. Така това порочно явление ще си остане завинаги, и навеки ще предопредели ниската производителност на труда на българския работник. Гладът като инструмент за въздействие за повишаване на ефективността е забранен, а като лишаваш един пазар от най-мощния му инструмент, ти го изкривяваш, той мутира и след време се превръща в чудовище. Аналогична мярка може да е назначаването на всеки безработен за държавен служител, което ще доведе до пълен разгром на безработицата, но и до тотално фиаско за държавата6. Посредствени ръководители на държавата заедно с бездарните ръководители на синдикатите (и 2-те страни с Хофа наклонности), бидейки напълно импотентни, водят към пълна безизходица цялата икономика. И двете страни не желаят да разберат, че първичното е бизнес идеята, а чак след това идват кадрите. Разбира се, няма добра предприемаческа идея, която да се превърне в сериозен бизнес при липса на кадри (недостатъчна квалификация, дисциплина, умения и т.н.), но дваж по-сигурно е, че отсъствието на добри бизнес идеи води до безработица, емиграция, деградация и др.

Минимална неработна заплата

Легендите за работливостта на българския народ са повече от лъжливи. Трудолюбието е такава рядкост сред българите, че можем да бъдем задминати само от африканските племена, чиято единствена задача е чакането под дървото да падне „бананата“. И така, колкото повече се увеличава МРЗ, толкова повече мързеливите получават средства за съществуване и стимулиране на порочните им трудови навици. Пренебрегването на реалностите, в крайна сметка, винаги води до уродливост. Точно това се случва с игнорирането на мързеливостта на българските трудещи се, което се насърчава, негативните резултати от него се облекчават с всички средства и дори не се отчита като вредно явление. Напротив, леят се дитирамби за трудолюбието на малкия, но свръхинтелигентен български народ.

Бележки

  1. Върховен административен съд {б. ред.}
  2. Докладчик по делото {б. м.}
  3. Минимална работна заплата {б. ред.}
  4. На 30 юли 1975 г. от гр. Детройт, щата Мичиган, САЩ, изчезва легендарният синдикален лидер и мафиот Джими Хофа, събитието остава като една от загадките на Америка. През 1982 г., когато Хофа би трябвало да навърши 69 год., той е обявен за мъртъв {б. ред.}
  5. Крез е последният цар на Лидия, Мала Азия, роден 591/590 пр.н.е., починал през 541 пр.н.е. {б. ред.}
  6. Това всъщност е пряка намеса в два от най-могъщите двигатели на всеки пазар — търсене / предлагане {б. ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here