Пситакос, простакус, тъпакус

В „българската действителност“ медийният фокус се намира върху безпросветни „лица и хора“, които изобилно поучават публиката

987

Мине се, не мине се някоя телевизионна проява на управляващата клика и се появи сам зам.-председателят на милиционерската партия, самият Цвинокио. Той е известен с това, че е втори, защото вождът е прочел Винету, а Цвинокио не е прочел нищо, но това никак не му пречи да раздава много от безкрайните си знания. Рефлексът от миналото, когато българските журналисти са говорили с откровени простаци като Тодор Живков и останалите безкнижни комунисти, се е запазил, въпреки че са се сменили вече няколко поколения. Но не бива само да набеждаваме журналистите в овчедушие, такъв е целият интелигентен български народ. Той около 500 год. е кротувал и е останал единствен, който се е освободил от турско робство1 с чужда помощ, за да не кажа направо: благодарение на чужда помощ. Всички останали, сърби, гърци, власи, са се освободили сами, само героичният и най-интелигентният народ в света е останал да чака на Дядо Ивана. Според другия вожд и учител на българския народ (след Бай Ганьо Борисов2), Георги Димитров, крал Карл V е говорил на немски език само с конете си. Сигурно, такъв авторитетен източник не може да бъде поставян под съмнение, но също така е сигурно, че крал Карл не го е правил по телевизията3. И така, както ги е учил вождът и учителят, до ден днешен журналистите разговарят на български език с всякакви мишки, плъхове, змии, жаби и гущери. Не и с коне, защото конят е благородно животно, а такова няма в българския ефир.

Семейните ценности на един глупак

Колкото по-прост е един човек, толкова по-невъзможно е да съществува нещо по-високо от Витоша (освен самия него). Така и в нашия случай, Цвък прави гениално заключение4: да говорят имат право само онез, що изповядват семейните ценности и никой друг няма тази привилегия. Няма образователен, имотен, научен, интелектуален или някакъв друг ценз, а само семеен. Останалите Цвинокио осъжда на вечно мълчание. Може би, точно тези негови ценности му позволяват да се лее безспир из ефира. Не на едно-две места е представял „съпругата“5, която според в. Галерия отпреди 7-8 години е изпитвала, така да се каже, една „семейна привързаност“ към Велин Хаджолов6. Аз лично смятам, че са необходими много по-различни характеристики от „изповядването на семейни ценности“, за да се изскача наставнически от телевизора, но това си е мой проблем. Въобще се чудя кое ли е това, което кара безпросветни хора да пишат рецепти, представяйки се за лекари на обществото, и да му предписват поведенчески режим? Дали е самата безпросветност или има и нещо друго? Комай без добавка на нахалство, самоувереност и високомерие няма да може да се получи.

Безкрайните гърчове на мафията за Чолаков

Няколкото сигнала на президента Радев, за вероятността да откаже да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС), изнервиха Цвинокио и шайката. Радев не е много човек, комуто може да се разчита за демократизиране на мафиотската държава с мутро-милиционерско управление, но на 2 пъти каза „не е морално отиващ си Висш съдебен съвет (ВСС) да избира шеф на ВАС, който да работи с идващ / друг ВСС“. Аз разглеждам тези президентски декларации като отказ за назначаването на Чолаков. Май и мафията ги разглежда по същия начин, защото Цвък намеси „семейните ценности“ от Шумен ни в клин, ни в ръкав. Макар и цялото му поведение да е такова — ни в клин, ни в ръкав, все пак демонстрира бандитска изнервеност. Проблемът на отиващия си ВСС не е в изтичането на мандата, а в това, че е най-безскрупулният, корумпираният, скандалният, нелегитимният и най-поквареният ВСС на всички времена. Той трябваше да се саморазпусне, още щом промениха Конституцията, но Пеефски—Цацаров, заедно с Борисов, не позволиха, за да не отиде толкова труд по съставянето му на вятъра. Те и сега ще си направят един мафиотски ВСС, който да изпълнява поръчките им, но сега им е много по-трудно, защото имаше и пряк избор от колегиите. Те, разбира се, се справиха, като дирижираха изборите във всички колегии и сглобиха една парламентарната квота изцяло от гнили ябълки, но защо старото ВСС-мнозинство от 17 пънове да не го оставят да си изкара мандата: хем ще се изпъчат, че не сменят ВСС-та за щяло и нещяло, хем развалените ябълки ще гласуват подобаващо. (Борисов отчете това свое постижение — оставането на ВСС да довърши мандата си, макар да го беше оставил не по съвсем демократични подбуди).
Народното събрание се ослушваше за избора на своята квота във ВСС, но след заявките на Румен Радев, ще трябва да ускорят въпроса и да назначат новите послушници във ВСС, които да предложат отново Чолаков за председател на ВАС.

Богатите също плачат

Виждам се принуден на напиша тази бележка, заради колегата Уелс, който в деня на детето е написал коментар „На „правилната страна“ всички са добри“. Изрично искам да подчертая, че теорията му, намерила израз и в заглавието, е много добра и много ми харесва, но категорично не мога да се съглася със сълзите на Цвинокио. Те не могат да бъдат нито искрени, нито благородни. Това е една креатура, не искам да кажа „човек“, защото той е много далеч от всякакви човешки детерминанти, която е откраднала обществени средства и е закупила 6 апартамента. Такава лакомия, безочие и наглост е трудно обяснима дори за милиционерско-физкултурническата му природа. Последващите събития доказаха кражбата: някакъв мазен чиновник, шеф на НАП, лично докладва малоумната ревизия на Цвинокио; за награда същата розовобузеста физиономия стана депутат от ГЕРБ; след скандала Цвък внезапно спря да забогатява със същите темпове, направо обеднява; купуваш 6 апартамента, когато си на възраст между 40 и 45 год., а извън този интервал си меганеуспешен (жалонът 40 год. е свързан с влизането в политиката, след което субектът забогатява със страхотни темпове, на 45 год. избухва скандал и оттам нататък дори да забогатява го скрива грижливо).
Изглежда колегата Уелс е малко назад с технологиите. Като част от реквизита в киното и рекламата се продават тубички Ментол, които на жаргон наричаме „комбинат за сълзи“. Това е сторил и тази неприятна личност, камерата услужливо го изпусна за секунди и наби на Ани и Виктор, докато посредственият „актьор“ си е мазнал малко Ментол по торбичките. След което се направи на много разстроен от участта на нещастно семейство. Плачът пред публика обаче е много повече от сълзене и точно там се провали лошото ченге.

Бележки

  1. Употребявам термина, използван от най-значимите поети и писатели, съвременници на събитията, а не политически коректното „владичество“.
  2. Не хронологически, а подредени по важност.
  3. Умира през втората половина на XVI в., когато телевизията още не е много развита.
  4. Направено на пресконференция в гр. Шумен на 16.9.2017 г. Видеото на БТА може да гледате тук.
  5. Благоверната се представя от героя ни със „съпругата“ без да се използва притежателно местоимение, което необразованият неправилно схваща като притезателна връзка, а не връзка на отношение между двамата, т.е. тя е негова съпруга, не защото я притежава, а защото имат брак. Например: когато си лекар може да се изразиш „моята специалност е неврохирургията“, без да има алюзия за притезателни права върху толкова голяма област от медицината. В този смисъл правилно е да се представи „Това е съпругата ми“, а не „Това е съпругата“.
  6. Има и много твърдения, че това е чиста измислица на Кристина Патрашкова, главен редактор на в. Галерия.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here