Оставка заради тъпота с взлом

Камен Плочев има невероятно чувство за хумор, но вродената тъпота на властимащите не им позволява да го открие

13899

Повечето нормални хора знаят, че във властта са само тъпи и необразовани типове, но житейското потвърждение на този факт носи наслада като от хубава театрална постановка. „Изуменият“ министър на здравеопазването (Кирил Ананиев) разказваше наляво и надясно как шефът на Здравната каша (Камен Плочев) го излъгал 6 пъти: отрекъл да е писал някакво писмо, после споменал за фалшифициран подпис, накрая признал всичко и заявил: „прав сте, г-н министър, ще си понеса отговорността — отивам да си подам оставката“. Няколко дни след случая, Ананиев още не беше разбрал, че Плочев му се е подигравал и е проявил едно особено чувство за хумор, което притежаваше и Никола Филчев (бивш главен прокурор).
Плочев не просто разказва, а изиграва същата ситуация с помощта на реквизит (телефон), като не отрича нищо от Ананиевия разказ, но му придава изключително комедиен оттенък. Климаксът е при броденето на Плочев из парламента в търсенето на гишето за оставки.
Камен Плочев е избран за управител на Касата с рекордните 205 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ от 206 души в пленарната зала на Народното събрание. Точно този човек, посочен с безпрецедентен консенсус (99,52%), бива подложен на репресии от нахалната, безпардонна и жадна за власт Жени Начева. Тя не е избирана от никого (камо ли пък с някакво екстремно мнозинство), но се опитва задкулисно да управлява Здравната каса — отменя разпорежданията на законния управител, крещи му, издава преки заповеди на служителите с уговорката да й докладват лично и т.н. Този Плочев, който е професор и „голям доктор“ по медицина, не може да управлява, защото така е решила малограмотната и слабообразована шефка на Надзорния съвет. По принцип това е голям проблем в България — да се дават по-големи правомощия на органи с по-малка легитимност (представителност), но пък чак такова узурпиране на власт май само Борисов е правил1.

Сложният и динамичен персонаж

Интервю на проф. Камен Плочев (управител на НЗОК) и Славчо Велков; Автор: Антон Хекимян, Тази сутрин; Видео: bTV, 19.2.2018 г.
Интервю на проф. Камен Плочев (управител на НЗОК) и Славчо Велков; Автор: Антон Хекимян, Тази сутрин; Видео: bTV, 19.2.2018 г.

В пиесата категорично протагонистът е Плочев, който, както е прието да се нарича в теория на литературата, е сложен и динамичен персонаж в повествованието. Сложен е, защото от него се разкриват много характеристики: чувство за хумор, невероятна интелигентност, човешка доброта и честност, артистичност с подчертани качества на комик, умение да влиза в роля, маска на глуповатост, която сваля и качва по свое усмотрение и много др. Динамиката идва от развитието на характера и непрекъсната смяна на контрастни роли (от философки поглед, през глуповатост, до хирургически точно определяне на проблема ведно с предложения за решаването му).
Големите успехи на правителството на Бойко Борисов са всъщност едни големи лъжи. Невероятната борба с контрабандата, при която не е разкрит нито един канал, не е осъден нито един контрабандист (даже такъв не е посочен в публичното пространство), генерирала милиарди излишъци в държавния бюджет. Тези грандиозни суми са само на слово, когато се налага да се плащат важни неща — лъжльовците мигом се скриват. Ръстът на БВП2 се дължи изключително на външни за правителството фактори (еврофондове, драстичен спад в цените на внасяните енергоносители, износ от български фирми, които нямат нищо общо с властта). Десетилетните измами със Здравната каса, довели не просто до висока температура в системата, но и до смърт, са предизвикали реакцията на Камен Плочев. Като честен човек, той е поставял въпроса с плащането на дължимите суми към европейските каси, на които дължим пари за лечението на български граждани в чужбина3, но наглата Начева му е казала да не се занимава с въпроси, които не разбира — тя мислела за всичко и щяла да реши проблема.
От 134-те месеца на България в ЕС Борисов ни е управлявал 69 месеца, а марионетните негови служебни правителства още около половин година. Огромната част от дълговете е натрупана през последните 4 години, от които 3/4 са по Борисово време, но грандиозните му успехи не са достатъчни, за да плати на чуждите фондове за лечението на българските пациенти. Голяма част от натрупаните задължения са за планово лечение на привилегированите членове на управляващата върхушка. В резултат на сполетялото ни мъдро милиционерско управление е започнало масово връщане на български пациенти от чужбина (за последните 2 год. — дяволските 666 случая).
Плочев бързо се ориентирал, че прогнилите дебелогъзи администратори, които от десетилетия са във финансовото и фактическо управление на Касата го лъжат и нямат никакво намерение да плащат, защото не се интересуват от българските болни и с лека ръка могат да ги обрекат на смърт. Затова той нарочно е предизвикал скандала в опит да помогне на болните хора, каквото винаги е правил през целия си честен живот на лекар.

Българският лекар — източвател без граници

Интервю на Кирил Ананиев, министър на здравеопазването; Автор: Аделина Радева, Здравей, България!; Видео: Nova TV, 20.2.2018 г.
Интервю на Кирил Ананиев, министър на здравеопазването; Автор: Аделина Радева, Здравей, България!; Видео: Nova TV, 20.2.2018 г.

Борисов е провел разговор с проф. Плочев и го е известил за някаква престъпна схема, която генерирала разходи на Касата. Български лекари отивали на работа в чужбина и оттам организирали екскурзии с рейсове4 на български пациенти, чието лечение се поемало от НЗОК5. Тъпите милиционери са толкова тъпи, че се намират в порочен кръг и поради тъпотата си никога не могат да разберат колко всъщност са тъпи. Глупавият „закон“ на гербаджиите всъщност е: в която и точка на света да се намира български лекар, то той източва НЗОК.
Крадливите управляващи, които, за да прикрият собствените си кражби, прехвърлят тази вина на лекарите. Празните приказки за източването на Здравната каца от лекари, зъболекари, болници и т.н., вършат работа при отказа да се платят т. нар. надлимитни дейности на болниците вече трета година, но не могат да се приложат за чуждите здравни фондове. Затова милиционерите са приложили неналичната си фантазия и са видоизменили просташката си теза, като са я валидирали за международна сцена. Не знам докога ще търпят обидите българските лекари, които макар и в чужбина отново са наричани крадци и отново не могат да се отърват от обвиненията в източване на НЗОК, но гербаджийската глупост вече е обществено нетърпима.
Ананиев и Начева са изпълнителите на мократа поръчка по убийството на Камен Плочев. Поръчители са Борисов и Горанов, които нямат пари за плащането, защото са ги окрали, а парите от бюджетните излишъци и контрабанда са кьорфишеци. Трябва да подчертая, че тези средства принадлежат на здравноосигурените и не ги дава Тирана, както обича сам да се изразява при раздаването на средства.
Честен човек като Камен Плочев няма място в управлението на никаква каса или министерство, защото там уютно могат да се чувстват само мошеници и тяхната прислуга. Валетата като Ананиев и Начева са вечни, защото слугуват на всички властници, те са „професионалисти“ в слугуването и в нищо друго.
Винаги ми се е струвало, че ако трябва да нарисувам портрет на смъртта, то моята рисунка ще е вдъхновена от Жени Начева. Намирам за адски зловещо точно тя да е шеф на надзора на здравна институция, пък била тя и каса.

Плоските и статични персонажи

Интервю на проф. Камен Плочев, управител на НЗОК; Автор: Поли Златарева, Още от деня; Видео: БНТ, 20.2.2018 г.
Интервю на проф. Камен Плочев, управител на НЗОК; Автор: Поли Златарева, Още от деня; Видео: БНТ, 20.2.2018 г.

Антогонистите в пиесата са няколко. Всичките те, злодеи се опитват да убият олицетворението на доброто. Те въобще не се развиват нито в повествованието, нито в живота, затова се наричат и статични. Имат няколко неизменни характеристики: тъпота, слабо образование, безпочвени претенции за експертност, слагачество, подмазвачество, тотално отсъствие на чувство за хумор, вкус към слугинажа. Ето няколко извадки от Ананиев, изречени в интервю на Аделина Радева в „Здравей, България!“ по Нова телевизия на 20.2.2018:

  • „ненужен на никому“ (абсолютно недопустима употреба на предлог за остатък от дателен падеж; никому = на никого)
  • „той по закон трябва да внесе проекта на закон на НЗОК“ вместо „закон за бюджета на НЗОК за съответната година“
  • десетина пъти повтори стерилната дума „неистини“, защото от чиновническа перверзия не може да употреби „лъжа“
  • обвини Плочев в най-тежкото нарушение — на Конституцията, което значи че нищо не разбира, защото такова нарушение просто няма
  • за Ананиев играта е „разпознайте разликите“, а не „открийте разликите“, което е пряко следствие от дългогодишно слагаческо поведение
  • бил назначил проверка за съпруга на Христина Хрисимова (Георги), която на 20.2. щяла да приключи и той щял да излезе със становище (със сигурност това е лъжа и всичко ще бъде потулено)
  • „някои клиники в Европа са приели практика на авансово плащане, но това се отнася за всички граждани на всички държави членки на ЕС“ — абсолютна лъжа (важи само за български граждани)
  • „Плочев просто попадна в един капан“ — а кой заложи капана?
  • в защита на Жени Начева цитира неправилно ЗЗО6, където са написани правомощията на Надзорния съвет на НЗОК (НС), но Начева не е целият надзор, тя само може да го свиква, нищо повече
  • Накрая се похвали „такъв добър НРД не е имало“ — трагедията на всички властници, всичко започва от тях; така добре правят нещата, че всички преди тях е било „вятър работа“.

Жени Начева също не пада по-долу по изречени глупости:

  • „по отношение на най-големите държави, на които дължим — Германия и Австрия, с тях са проведени срещи и има споразумение за разсрочено плащане“7 — за скудоумната Начева държавите са големи колкото самата тя има задължения към тях.
  • в повечето си оправдания пред медиите се самоотъждествява с НС на НЗОК, нещо, което направи и Онаниев в интервю пред Нова ТВ. Тези плъхове не могат да разберат, че колективните органи са нещо много по-различно от самите тях.

Всички тези самозвани експерти управляват здравеопазването от десетилетия и са го докарали точно дотук. То и експертите са на онова ниво, което трябва да се очаква в държава, управлявана от полуграмотен безкнижен почитател на Винету, но тъй като резултатите им са по-слаби от посредствени, дори за такава държава — можем да се съмняваме в експертните им качества изобщо. Бюджетът на Здравната каса се прави от Жени Начева още от времето на изгонването й от шефското място и приютяването й в Министерство на финансите, което означава последните 5 год., а преди това още толкова години го е правила в качеството й на директор дирекция „Бюджет и финанси“ в НЗОК. Зам.-министърката на здравеопазването изготвя 10 год. бюджета на НЗОК, а Камен Плочев е директор8 на Касата едва от 6-7 мес., но плъховете искат да му вменят вина за проблемите в тази област. Накрая ще изгонят професора и пак ще останат същите непочтени хора да си управляват Касата.

Отбор игноранти

Към антагонистите трябва да причислим и един цирково известен вицепремиер, който притежава по-голямата част от характеристиката на плоските герои. Негова съветничка е Иванка Кръстева, която е била подуправител на НЗОК с протекциите на Петър Москов. Тогавашният управител (Глинка Комитов) я беше оставил да краде на воля, но с падането на Москов веднага я уволни. Този тандем Симеонов-Кръстева също извиси нешколувания си селски фалцет в хора, искащ оставката на Плочев. Какви могат да бъдат целите на този аматьорски дует е лесен въпрос за досещане, затова и няма да го разглеждам.
За Дариткова — въобще няма нужда да си хабя перото, защото тя е от нисшия обслужващ персонал.
Киро Тефтера (в интервюто си по Нова ТВ) прояви най-голямото нахалство на което са способни тези мръсници — измъкна някаква докладна записка, де факто изготвена от Жени Начева, но де юре с подписа на Плочев, и я използва като доказателство за съгласието на управителя по време на бюджетната процедура на НЗОК за 2018 г. с предвидените средства за разплащане с чуждите каси. Тоест, или е трябвало да говори тогава, или да замълчи завинаги. Толкова скудоумен Тефтер, че направо е чудо как е бил „бюджетар“ толкова десетилетия на държавата, ама то пък една държава!? В грандиозния си умствен дефицит не могат да разберат, че мръснишките им номера с изместването на проблема: защо точно сега? къде е бил Плочев досега? защо не е споменал нито в докладна, нито на съвет?, нямат отношения към базовия проблем — неплащането. Мъдрият български народ казва „по-добре късно, отколкото никога“. НЗОК, а и всички ние, здравноосигурените, сме имали историческия шанс начело на Касата да застане честен човек и да постави въпроса с безчинствата на сервитьорите, които безобразно лъжат в сметката вече десетилетия.

Тез, що искат оставката на Камен Плочев — задължително трябва да подадат своята. Честта го изисква и фактите тоже. Но в държавата на Бойко и Пеефски, печелят тези, що не трябва. Така ще измислят, че проф. Плочев е нарушил някакви тъпи административни процедури, за които трябва да бъде уволнен, а за тези, що са лъгали десетилетия в сметката са заслужили награда за проявената бдителност при охраняване на границата между честта и безчестието.
Всичко това е една хроника на една добре предизвестена победа на едни „експерти“ с нулев експертен потенциал. Те ще изгонят един добър, честен и интелигентен човек, за да останат да управляват те — с мръсотията, некомпетентността и коварството си.

Бележки

  1. В конкретния случай властта се узурпира еднолично от председателя на колективен орган, чието единствено допълнително правомощие спрямо тези на останалите членове е правото да свиква надзорния съвет.
  2. Брутен вътрешен продукт.
  3. Съгласно основен Регламент (ЕИО) № 1408/71 и регламентът за прилагането му — № 574/74 до 30 април 2010 г., но все още в сила за Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и за Швейцария, както и за граждани от трети страни, които са (или са били) подчинени на законодателството на поне една държава членка, а от 1 май 2010 г. съгласно основен Регламент (ЕО) № 883/2004 и прилагащ Регламент (ЕО) № 987/2009.
  4. Неправилно употребена дума за „автобуси“.
  5. Национална здравноосигурителна каса.
  6. Закон за здравното осигуряване
  7. Из Стенографски протокол от заседание на НС на НЗОК, проведено на 26.1.2018 г., стр.6. Заслужава да се прочетат и други изказвания на Начева, които свидетелстват за слабо познаване както на роден език, така и на финанси.
  8. На автора е добре известно наименованието на длъжността на изпълнителния ръководител, което през годините е било ту „директор“, ту „управител“. Употребата тук е със стилистична цел.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here