Отровителят

Владимир Путин очаквано спечели президентските избори в Русия

6891

Вчера (в неделя, 18.3.2018 — б.ред.) стана ясно, че Владимир Путин е спечелил президентските избори в Русия с близо 75-76% от гласовете при рекордна избирателна активност. Няма голяма изненада в резултатите, но никой не очакваше такава рекордна избирателна активност. Именно тази е причината за отравянето на Сергей Скрипал в Солзбъри, Великобритания. Две са предизборните прояви на Путин за тази безкрайно скучна кандидат-президентска кампания: (1) митинг на стадион Лужники в Москва на 3 март и (2) отравянето на двойния агент Скрипал (66-год.) и дъщеря му Юлия (33-год.) на 4 март. Първата проява беше от кумова срама — все пак да се запише някаква активност по нагласеното преизбиране на Путин, а втората проява е била предвидена за същото време, но тъй като е извън прекия контрол на убиеца, е станала ден по-късно. Изборите са 100% фалшифицирани, като за това е необходима само малко канцеларска работа от многобройните верни копои на подполковник Путин. При изборите обаче не може да се фалшифицира избирателната активност, всички западни наблюдатели щяха да документират вялото гласуване, а и камерите в избирателните секции, поставени от времето на президента Дмитрий Медведев, нямаше да предадат по-различна празна картина. Месеци преди изборите, руските социологически агенции прогнозираха избирателна активност малко под 40%, но като се има предвид тяхната зависимост от ексслужителя на КГБ, то истинската избирателна активност се е очаквала да бъде около 30%. Това за Путин направо е било излагация, след анексията на Крим, след представянето на свръхмодерните нови оръжия, които ще накарат Запада да слуша Русия и нейния лидер, след такова издигане на Матушката от нищото, под 1/3 от избирателите са готови да отидат пред урните, а за него ще гласуват 4/5 от тях. Тази незаинтересованост на руснаците не може да не е жегнала широката душа на техния президент, затова той е решил да ги мобилизира. Нищо не сплотява група хора така (семейство или дори народ), както външната заплаха и такава е създал Путин. Много внимателно е изчислил времето за разразяването на скандала и е отровил един предател на Русия точно навреме, за да може скандалът да достигне своя апогей няколко дни преди изборите. Вдъхновени от унищожаването на един подъл предател, продал самоличността на десетина руски разузнавачи, работещи във Великобритания, както и няколко десетки хиляди страници секретна информация, и притеснени от „агресията“ на Запада срещу техния любим лидер, руснаците излизат да го защитят. В такава ситуация, всеки търси начин да даде своя принос в защита на Вожда и родината, като най-лесният начин за това е да отиде до урните.
Е, получи му се. Отрови един предател и неговата дъщеря, чиято единствена вина е само в това, че му е дъщеря, но избирателната активност скочи с цели 20% и достигна почти до 60%. Това прави победата на отровителя значителна, даже многозначителна.

Свръхмодерните оръжия

На 1 март Путин представи с кратко видео новите прекрасни оръжия, които ще подчинят Запада. Кореспондентът на Асошиейтед прес в Москва, Владимир Исченков е озаглавил репортажа си от 1-ви март „Путин показа нови ядрени оръжия: „Не беше блъф“. В нея описва новия руски подводен дрон, способен да помете крайбрежните съоръжения и дори самолетоносачи. Ново свръхзвуково летателно средство е напълно невъзможно да бъде прихванато и може да проникне през каквато противовъздушна отбрана си иска, защото лети в облак от плазма — „като метеорит“. В речта си „за състоянието на нацията“ Путин, след представянето на новите стратегически оръжия, заявява: „Никой не ни слушаше досега. Сега ни слушайте!“. Новият-стар президент казва, че е създал тези оръжия в отговор на поставянето на противоракетните установки, монтирани в близост до руската граница, които се явяват заплаха за Матушката.
Драматизацията включваше видеоматериали и компютърна симулация на ядрен удар върху САЩ, излъчвани на огромни японски екрани (защото въпреки голямата си военна мощ Русия е неспособна да произвежда електроника), поставени в помпозна конферентна зала в близост до Кремъл. Аудиторията, съставена предимно от депутати и висши държавни служители, бурно аплодирали Путин, когато заявил „Никой друг в света не притежава подобни оръжия, а дори да се появят някакви подобия — дотогава ще сме създали нови“.
Такъв е отровителят от Москва — опиянява се от смъртта и от оръжията, които я сеят. За него не е никакъв проблем и цял град да заличи, стига това да допринесе за тщеславието му.

Свръхпримитивната култура

Бедните и нещастни руснаци намериха в избирателните секции различни стимули: томболи за iPad-и, iPhone-и, iPod-и; импровизирани бакалски щандове с пакетирана храна за 1/3 от цената; музика, танци, напитки (някъде даже са получавали хот-дог и бира) — каквото се е сетил (и имал възможност) местният организатор да предостави като награда за посещението на избирателната секция (няма значение за кого гласува, защото протоколите са готови от месеци, само да дойде, за да покаже съпричастност и интерес), го е направил с незнайно какви пари (единственото сигурно е, че са държавни). На фона на тоталното отсъствие на предизборна кампания, борба на идеи и платформи, лансиране на послания, множеството „мерки“ бяха предприети в областта на избирателната активност — ясен знак за приоритетите на господаря на Кремъл.
С поредното политическо убийство Путин настъпи много яко мотиката и тя ще му избие зъбите. Няколкото отравяния на чужда територия, инсценировки на злополуки и други видове убийства, създадоха много голяма нетърпимост към руския президент от страна на нормалните държави и хора. Путин отричаше упорито бруталните действия по свалянето на малайзийския самолет MH-17, отричаше за т. нар. „украински сепаратисти“, които всъщност бяха руски военнослужещи, желаещи да отцепят поредната територия от Украйна, хилядите лъжи за руските спортисти, които бяха уличени в употребата на забранени субстанции, сега разиграва циркове и със сем. Скрипал. За съжаление те няма да се събудят и да проговорят като Литвиненко, който от смъртното си легло се обърна към баща си: „Татко, Путин ме отрови! Той е много опасен човек, моля те, пази се!“. Ако някога Сегей или Юлия имат възможност да говорят (при момичето има по-голям шанс) — те ще изобличат Путин, техният не физически, но истински убиец, въпреки истеричните му отричания. Този човек е патологичен лъжец, нещо повече — той е психопат.

Бележка на автора, 13.4.2018 г.: По време на написването на статията положението на сем. Скрипал изглеждаше безнадеждно, сега и двамата са се събудили, а един от създателите на Новичок (В. С. Мирзаянов) обясни причината — гъстата мъгла в Солзбъри, която е разтворила частично химикала и той не е могъл да въздейства ефективно. Юлия Скрипал вече даде сигнали, че не иска да се среща с представителите на руското посолство, но информацията за това е непряка (посредник е британската полиция и на този етап е просто много вероятна истина, но все пак непроверена). Вероятността сем. Скрипал лично да изобличат отровителя си нарасна значително.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here