Прокурорска бруталност

Двама прокурори грубиянски нападнаха правителството

8850

Ден след недомисления арест на Десислава Иванчева, районен кмет на Младост, на брифинг в Министерски съвет (на 18.4.2018 г.), вицепремиерът с ресор правосъдие — Екатерина Захариева заяви „малко се премина границата при ареста“. По-меко и внимателно изказване не бях чувал за толкова грозен цирк, организиран от бездарни и некадърни прокурори.

В нормалните страни е известна колокацията „полицейска бруталност“, но в България това е нечувано след смъртта на Чората, пък и това убийство беше по-скоро изключение, отколкото правило при разправа на милицията с престъпността. В България милиционерите са свръхстрахливи и най-често ядат бой от цигани или футболни хулигани, не са редки случаите при които патрулката или друго полицейско имущество е потрошено, защото милиционерите са гледали да се скрият. Използването на оръжие от български милиционер е абсолютна рядкост, а проявата на смелост — все още невиждана. За сметка на това прокурорите и съдиите ни са повече от брутални. Примерите за това са много, но тук ще спомена само първите, които ми хрумнат. Имаше някакъв безскрупулен прокурор Ганьо, който казал „оферирай!“ на Илиян Пенев-Мацола. Самият главен прокурор Иван Татарчев, Руско Карагогов и много други са печално известни на публиката с напиванията, надпяванията и въобще с неадекватните си действия. В тази листа, естествено, трябва да се добави и Цацаров, който с цялата си телесна маса затиска някои дела, а други скалъпва и пищи от удоволствие пред медиите, докато не катастрофира в съда, след това случаят се забравя до ново такова дело.

Като юмрук на Партията Цацаров и Пламен Георгиев (шеф на Антикорупция) скочиха на Екатерина Захариева. Двулично и безобразно (привидно независимо един от друг) запитаха: иска ли правителството борба с корупция или не? Леко намекнаха, че правителството само имитирало желание за борба с корупцията. За един-единствен път в живота си ще се съглася с Цацаров и Георгиев по отношение на обвиненията към правителството, но мисля, че същото заключение важи дваж по-силно за тях.

Диригент ръководи мелодията на свидетелските показания Карикатура: Дейв Симъндс, сп. Икономист; Колаж: редакцията
Диригент ръководи мелодията на свидетелските показания; Карикатура: Дейв Симъндс, сп. Икономист; Колаж: редакцията

Това не е дори борба с корупцията, когато две крехки жени са оставени без вода и тоалетна в продължение на половин ден, някаква маскирана милиционерка с мръсните си лапи, прикрити с ръкавици, ги завира в устата на Десислава Иванчева, когато две тлъсти лелки описват и броят някакви банкноти 7-8 часа (горе-долу по минута на банкнота), когато кметицата светнала като „Коледна елха“, ама няма и едно селфи с нея, когато намирали някакви пари ту в багажника на служебния автомобил, ту в кашон, ту в някакви чанти и за това няма никакво видео, докато глупавият спецпрокурор с тъмни очила е изобилно видеодокументиран и т.н. Не, не такава борба с корупцията си представям, повече си представям онази в Румъния с Лаура Кьовеши и нейната Дирекция Антикорупция. Тя арестува министри, премиери, депутати, сенатори, а не дребни риби. Представям си Пеефски, Цветан Василев, Бойко Борисов, Цветан Цветанов в затвора. Дори си представям Цацаров в XXL килия. Представям си още много корумпета зад решетките, но никога не бих включил Иванчева в тази идилична картина. „Нашите“ Цацаров, Георгиев, Гешев сумарно нямат и една хилядна от интелигентността и професионализма на Кьовеши. А за резултатите — направо и дума не може да става. Тук Цацаров залавя някакви цаци, а тлъстите риби като него се измъкват. Може би защото румънците имат вече втори достоен президент, а тук имаме ченгета от Държавна сигурност, чехльовци и слабоумни военни. А може би защото в България вече почти десетилетие управлява един и същ дълбоко корумпиран премиер, дошъл от средите на мафията и продължаващ да изпълнява функциите си на capo dei capi, но вече и в държавно качество. Толкова много енергия и ресурси, вложени в едно бездарно представление по арестуването на Десислава Иванчева, подсказват единствено засягането на висши интереси — или на Пеефски, или на капото.

Ако не друго България създаде колокацията „прокурорска бруталност“ със своите четирима нефелни главни прокурори и стотиците им подчинени. Арогантността, некомпетентността, слабото образование, простащината и корумпираността са най-добрите качества за български прокурор или комисар.

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here