Жан-Клод Тартюф

Волунтаризмът на Европейската комисия не може да подмени реалната действителност

24074

В късния социализъм, преди идването на власт на Михаил Сергеевич Горбачов в СССР, а оттам и в целия демократичен1 концлагер, комунистическата пропаганда използваше термина ‚реален социализъм‘. В тяхна чест все по-често навлезе и плеоназмът ‚реална действителност‘, с който искаха да обозначат (и да се подиграят) на „имагинерната действителност“, обрисувана от комунистическите вувузели. Много години след падането на Берлинската стена, все още се срещат много подхвърквачи, които си мислят, че реалната действителност е нищо, а техните представи, слова или доклади са всичко. Също така те смятат за валиден принципа: те никога не бъркат, действителността е тази, която греши.

По-рано днес (22.10.2019 г.) бе публикуван „Доклад на ЕК до ЕП2 и Съвета за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП)“ (оригиналът тук). Петнайсетте странички на този документ са напълно достатъчни за определяне на ЕК като малоумна и този извод задължително трябва да доведе до разтурването й (само този състав на ЕК е достатъчен, за да ни обясни логичността и уместността на Брекзит). Този т.нар. „доклад“ всъщност се явява документ на най-некадърната пропаганда на Европейския съветски съюз. Реалността не е тази, която ежедневно виждаме, чуваме, вкусваме, подушваме и осезаваме, а онази, която ни описват идиотите от ЕК. Корумпираното българско правителство не е осъдило (дори няма съдебен процес) никакъв корупционер на по-високо ниво от шеф на хигиенистки. Няма нито един бос на организираната престъпност в затвора, напротив точно на най-големите от тях се раздадоха на концесия черноморските плажове, изключителна държавна собственост. Както се казва: българската държавна политика е винаги в услуга на мафията. Разбира се, само ние си знаем, че причината за това е в едни и същите ръководители на двете „организации“, дори леваци като Юнкер да не знаят, ние си знаем. Най-прецакана се оказа Румъния, която истински се бореше с корупцията във времената на Лаура Кьовеши. Въпреки че тя отдавна не оглавява DNA (Direcția Națională Anticorupție) работата й е толкова добра, че беше забелязана не само в Европа, а и по света. ЕС я избра за свой Европейски главен прокурор. До такъв пост никога не могат да се доберат некадърници тип Цацаров или Гешев. Те могат да се правят на велики, но всъщност са жестоки и необразовани негодници. Струва ми се дори, че ще се провалят дори на конкурс за хигиенизиране на европейска институция, защото са абсолютно несъстоятелни. Не ми се изброява (за кой ли път) колко много направи Румъния в борбата с корупцията (за организираната престъпност тя дори не беше наблюдавана по МСП). Румънците имат Траян Бъсеску, Клаус Йоханис, Моника Маковей и Лаура Кьовеши. Ние можем да им противопоставим: агента Гоце, инфантилният и безумен Скокльо (Плевнелиев), умният като военен Льотчика (Радев), Спасителя от Банкя, наричан още Главен пожарникар и тиквеник на републиката, възтлъстия Цацаров и възтъпия Гешев. Нашият отбор аслани всъщност дори не е смешен, той е гротесков на фона на румънците (не посмях да добавя Майката на нацията (Цачева) и Барни Ръбъла – Кирилов). Нефелният Юнкер оцени по-високо „приятеля Бойко“ от румънския напредък, което е обида за румънския народ. Толкова тъпи хора са нелепи дори във всяка отделно взета страна, камо ли на фона на ЕС.

През 1922 г. великият Уолтър Липман публикува култовата книга „Обществено мнение“3. В глава I, озаглавена „Светът навън и картините в нашите глави“, Липман за пръв път извежда (сега до болка ясна) теза за това, че Светът е много по-различно място от това, което се върти в представите ни4. Рядко европейските документи се намират в такъв дисонанс с реалността, в какъвто се намира последният доклад по МСП за България. Нещастниците, сътворили подобно недоносче, заслужават голямо наказание. Отделно от това, на тях никога веч не бива да им се разрешава да напишат и ред (камо ли доклад). Може би за тях съвсем подходящо бъдеще е да отидат и да пасат козички в Балкана. Подобна некадърност не бива да се подминава, а трябва остро да се разкритикува и изобличи. Обяснението за подобна дисхармония е просто: добре познатите ни корумпирани гербаджии са сменили ролята си и от доволно приемащи подкупи, са станали щедро раздаващи подкупи. Въпреки множеството индикации, не вярвах, че ще сполучат, но им се получи. Действителността е такава, каквато е, в случая е лесноразличима и лесноопределима, за да приемем фактор заблуда у европейските чиновници. Единствено играта на финикийски знаци може да обясни напудрения доклад за идиотска действителност.
Практикуващите бойкометодиевщина са го правили и друг път – с американския посланик Джеймс Уорлик. Спасителя5 от Банкя беше пострадал жестоко от грамите на несравнимо по-интелигентните предшественици на Уорлик (Джеймс Пардю и Джон Байърли). Тогава Бойко Методиевич хвана масса Уорлик в капан и онзи му пригласяше като 2-ра цигулка. Все пак Джеймс беше много по-млад, по-потентен и по-любопитен към житейските наслади от Жан-Клод, та не знам дали на нашия Юнкер е бил заложен същия капан или за него е бил изработен друг, но това няма значение. Въпросът е в това, че такъв дисонанс между „реалната действителност“ и Доклада на ЕК трябва да бъде обяснен с някакво вълшебно средство, защото такова разминаване (не просто в българската реалност, а и между Румъния и България) не може да бъде извинено с нищо честно.

Бележки

  1. Соцлагерът зовеше себе си „демократичен“ в годините на Студената война, а отсрещната страна „капиталистически“ или „империалистически“.
  2. ЕК – Европейска комисия, ЕП – Европейски парламент, ЕС – Европейски съюз. {б.ред.}
  3. Публикувана на български език от издателство ЛИК през 2001 г. под заглавие „Общественото мнение“, в превод на Ивелина Ватова, с редактор Лъчезар Вачков.
  4. В българския вариант тази глава неправилно (според мен) е преведена като „Светът извън нас и представите в нас“.
  5. За всеки случай да припомня – не се употребява пълна членна морфема при прозвища. {б.ред.}

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here